Чужбински манджи

• 71 253
  • 956
  •   1
Отговори
# 915
Да,знам го и аз го гледам от време на време като се присетя.
Добре,кървавуцата,ако е добре приготвена не надъхва на кръв след обработка(печене,пържене),а при супата как е? Sick

# 916
  • T"A
Янтра, аз освен горчица, зехтин и балсамико/оцет слагам  малко сол и зелени подправки- магданоз, копър босилек... но това си е мой опростен сос, не е рецепта от дания  Wink
Кажи пропорциите де Simple Smile Не мисля, че соса беше точно типично датски, просто не е типичен за Бг.

Аз правя винегрет от 2/3 ч.ч. зехтин, ¼ ч.ч. оцет от бяло вино, сол и черен пипер и 1 ч.л. дижонска горчица (със зрънца), добавям и каквото ми се намира от следните: 1 скалидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. босилек, при възможност и 1 с.л. див чесън и мащерка на вкус  Peace (могат да се правят най-различни вариации за разнообразие - с балсамов оцет или лимонов сок (+настъргана кора от лимон), със соев сос, и т.н.)

# 917
Лени, а "салата от нервички" би ли яла? Mr. Green (insalata di nervetti)
Ломбардски специалитет, преставлява накълцани на кубчета жили.

# 918
Да,знам го и аз го гледам от време на време като се присетя.
Добре,кървавуцата,ако е добре приготвена не надъхва на кръв след обработка(печене,пържене),а при супата как е? Sick
Еми не се усеща изобщо  Naughty и може би силната миризма на кимиона спомага за това Peace

# 919
Тези жилки са нищо всравнение с тукашните ciccioli , това са пресовани, изсушени свински лоени остатъци.

Нещо, което винаги ми е било много странно в ит. кухня  ( известна, славна,  и средиземноморска) е т.нар котекино, т.е тип карвъвица (?), която традиционно се яде на Коледа с леща ( и качамак). cotechino

Друга  коледна/новогодишна традиция е  zampone
, отново с леща (гарант за опаричване:–).

Кажете как с тия манджотии да си правя Коледните вечери?  Confused

Aз харесвам е stinco, това е подбредрена част на прасето ( много солено обаче).

Последна редакция: сб, 27 ное 2010, 21:44 от 10 c's

# 920
 Не знаех, че италианците правят качамак и че лещата е на пари. Веднага я включвам в коледно-новогодишното меню.

това изглежда много вкусно.

# 921
Италианците правят много полента ( качамак) , най-вече в северна Италия. Има най-различни видове качамак, вкл. такава, която се реже се  филийки. Иначе е в познатия ни вид. Имах едно списание, в което имаше няколко рецепти за полента, мога да ги потърся.

# 922
Не знаех, че италианците правят качамак и че лещата е на пари. Веднага я включвам в коледно-новогодишното меню.

Снощи ядох стинко , но за по корав студ предпочитам дзампоне с боб в италиански вариант.
Хич не ми е тежко от него . Heart Eyes

# 923

леЩа се яде на връх нова година, носи се и 4ервено белъо  Laughing
котекино и дзампоне има и много хубави, тези от суперите са според зависи
традиции... оба4е, ако се добави и ка4амак към котекиното и леЩата (като на снимката по_горе), може да експлоадираШ ...такава комбинация не бях виждала ...

# 924
Скоро слушах интервю с автор на книга за Индийска кухня, който обясняваше по колко много начини може да се приготви леща! Индийските варианти на леща, които съм опитвала, са все кремообразни.  Моя приятелка пък, от Южна Америка, я готви заедно с ориз, но пак не като супа. Става доста гъсто, определено за вилица, повече ориз с леща отколкото леща с ориз.

10 с'с, тука също продават такъв вид полента (готова, отвън изглежда като салам).  Аз само такава купувам. Режа на филийки, заливам с дребно нарязани домати от кутия, поръсвам с парчета Каламата маслини и моцарела отгоре + свеж босилек за аромат. Слагам във фурната за кратко. Аз я харесвам, но моите хора се мръщат на полента.

# 925
 Вчера бях на рожден ден! Имахме порция пържени картофки!
 Както винаги си слагам, оцет, сол и сок от лимон, при което половината маса ме гледаше с погнуса!  #Crazy newsm78

Обеснявам им, че това е чуждестранна кухня и  в съответната държава, май беше Финландия, не съм много сигурен, само така се ядат пържени картофи, по никакъв друг начин и те стоят и ме гледат едно тъпо. Опитвам се да им кажа да опитат и те, не искаха. Аз: ,,Знам, че изглежда гнусно, но  те ви уверявам, че е вкусно!'' еми не успях.

Толкова ли сме ограничени българите?  Cry #Crazy newsm78

Да ви се похваля, дами , направих си гръцката салата, стана божествена! : ) Беше за лично използване, не направих вечерята която исках, защото не ми стигаха парите за другите манджи, но ще изненадам, нашите сигурно след нова година! : )

# 926
Не е във Финландия... Naughty
Финландската кухня може да не е добра,ама това с пържените картофи не е фински специалитет...100%  Crazy

# 927
http://closetcooking.blogspot.com/

СПоделям този много приятен блог. Нищо гениално, но има много богата подборка от международна кухня и интересни рецепти от всички краища на света, които често не изискват трудни за намиране продукти.

# 928
 Както винаги си слагам, оцет, сол и сок от лимон

И аз винаги ям пържените картофи с оцет Mr. Green, незнам на коя държава е присъщо това newsm78
Слагам оцет и на мусаката и на ориза понякога, на повечето супи(само пилешката ям с лимонов сок).
Просто обичам оцета и винаги имам няколко вида Crazy

# 929
 Както винаги си слагам, оцет, сол и сок от лимон, при което половината маса ме гледаше с погнуса!  #Crazy newsm78

И на мен ми се струва странна комбинация (особено оцета и лимоновият сок). Аз пържени картофи не обичам и много рядко ям, но ги ям само със сирене, не слагам дори и сол. И мисля, че със сирене ги ядем само ние в България - поне не съм чувала за други държави да е популярно да се предлагат така.

И да, българите, живеещи в България, май не обичат да пробват нови неща и да опитват ястия от чужди кухни. Ако поживеят известно време на дадено място, сигурно ще се прежалят да опитат нещо различно!

Отивам да вечерям, че огладнях от четене на темата!

Общи условия

Активация на акаунт