Чужбински манджи

• 71 262
  • 956
  •   1
Отговори
# 720
  • T"A
Ако човек спазва кашрут, т.е. придържа се към правилата за кашерна храна, не би ял изобщо нещо, което не е определено като кашер. Религиозните или хора, които са по-големи традиционалисти, избягват храна, която не е кашер. Някои спазват част от правилата по свой си избор.
А светските хора обикновено не ги бърка много-много. В Тел Авив некашерните заведения са, смея да твърдя, по-голям хит от кашерните  Grinning

За заведенията/търговците обаче е малко по-различно, защото ако са сертифицирани за кашерни, не биха предлагали некашерна храна, за да не си загубят сертификата.

# 721
И тук напоследък са много на мода магазините "халал", даже и фаст-фудовете, които се афишират като такива.
 Наистина ли са убити по-"хуманно' животните по този начин?

Няма никаква разлика между пилетата халал и другите Naughty Просто на едните е четена молитва преди да ги килнат bishop
Нито са еко, нито са нещо специално.
Но наистина мюсюлманите купуват само такива пилета Peace

# 722
Месото трябва да е заклано по мюсюлманския начин – да се среже гръклянът и хранопроводът и да се остави кръвта да изтече. Ако животното е убито чрез удушаване, с електрически ток или удавено, месото му е забранено.

копнала съм го отнякъде.

# 723
Месото трябва да е заклано по мюсюлманския начин – да се среже гръклянът и хранопроводът и да се остави кръвта да изтече. Ако животното е убито чрез удушаване, с електрически ток или удавено, месото му е забранено.

копнала съм го отнякъде.
ако това е същината-то наистина е за предпочитане това месо,защото не е „стегнато“както казват колачите Peace

# 724
Ами да, и аз не искам удавено (примерно) пиле - хеле пък отровено Mr. Green

# 725
Нещо не мога да си представя как в една голяма фабрика за пилета ще ги колят едно по едно newsm78, че после ще ги чакат и да им се изтече кръвта Rolling Eyes
Там всичко върви на конвейрн, може би в по-малките производства това да се спазва, но пак ме съмнява Thinking

# 726
което би довело до извода, че ще са по-скъпи тези ислямски пилета. а не са

# 727
10 c's , искам да те питам нещо за Шарм ел Шейх, но не мога да ти изпратя лично съобщение?

Извинения на всички, че ви спамя темата.  Peace

# 728
  • Пловдив
Нещо не мога да си представя как в една голяма фабрика за пилета ще ги колят едно по едно newsm78, че после ще ги чакат и да им се изтече кръвта Rolling Eyes
Там всичко върви на конвейрн, може би в по-малките производства това да се спазва, но пак ме съмнява Thinking
Има поточни линии за колене на пилета, не се шегувам, фирмата, в която работи моя мъж произвежда и такива неща. Пилетата се слагат в едни... като конусовидни кофички без дъно с главата надолу и автоматично машина им реже главите. След това ако държат да им изтече кръвта е въпрос на засичане на време след колко да се премине към следващата операция. Само за молитвата нямам и на идея как ще става.

# 729
  • T"A
И кашерното месо е безкръвно, кръвта на животното не е кашер... И, разбира се, месопроизводството е механизирано, просто технологията е друга.  Wink

С насоката на тази дискусия ще изгоните всички вегетерианци от темата  Laughing В този дух ще спомена за нещата, които аз ям - салатата или друго зеленище, ако отговарят на изискванията за кашер, би следвало да са прегледани и чисти от буболечки. Та, за това и кашерните стоки обикновено са по-скъпи от некашерните (от месо до зеленчуци)...

# 730
10 c's , искам да те питам нещо за Шарм ел Шейх, но не мога да ти изпратя лично съобщение?

Извинения на всички, че ви спамя темата.  Peace

сега вече можеш:)

# 731
което би довело до извода, че ще са по-скъпи тези ислямски пилета. а не са
при нас са по-скъпи. А халал храна и кашерна едно и също ли е?

# 732
  • T"A
А халал храна и кашерна едно и също ли е?

Ами, не, стана въпрос по-горе. Едното е правилна храна за евреите, другото - за мюсюлманите. Има много разлики (напр. ако храната съдържа алкохол, няма да е халал, но не пречи да е кашер; ако съдържа морски дарове - ще е халал, но не може да е кашер), има и прилики (както споменах за забраната за свинско напр.)

# 733
  • Boston, MA
В халал няма забрана за смесване на месни и млечни продукти (в допълнение на това, което Мента казва).

# 734
А халал храна и кашерна едно и също ли е?

Ами, не, стана въпрос по-горе. Едното е правилна храна за евреите, другото - за мюсюлманите. Има много разлики (напр. ако храната съдържа алкохол, няма да е халал, но не пречи да е кашер; ако съдържа морски дарове - ще е халал, но не може да е кашер), има и прилики (както споменах за забраната за свинско напр.)
извинявам се, мислех че съм изчела всичко, но съм пропуснала цяла страница.
за да е халал месото мисля трябва да му изтече кръвта на изток, но не съм много сигурна в твърдението си.

Общи условия

Активация на акаунт