Чужбински манджи

• 71 295
  • 956
  •   1
Отговори
# 810
1. Ашкеназката кухня

2. Мен често ме питат и за едни марципанови бонбони

1.На едната от приятелката ни фамилията й е Ешкенази. Има ли връзка?

2. Истински марципан ли, от бадеми?  Simple Smile

# 811
  • The QC to be!!!
Блонди тоз "истински марципан от бадеми" като го помириша.... мн ми мирише на миризливките буболечките  Sick

# 812
  • T"A
От бадеми и пудра захар снимка. Българските евреи ги приготвят за всеки празник.

Някога си мислих, че фамилията Ешкенази се е давала на ашкеназки евреи, но веднъж четох, че напротив  - наричали така сефарадски евреи, населяващи Балканския п-в, които са светли, т.е. наподобяват на външен вид (или по нещо друго) евреите от Русия и Германия. Не претендирам за истинност, не помня къде съм го чела...

# 813
Блонди тоз "истински марципан от бадеми" като го помириша.... мн ми мирише на миризливките буболечките  Sick

Joy

Ами, то марципан си е само от бадеми. А че смърди гадно си е факт  Sick Laughing

# 814
  • The QC to be!!!
Блонди много смърди, не мога даже да го помириша, да не говорим за яденето му  Sick Но може само аз да съм такава  Confused ММ го изяде  Laughing

# 815
  • T"A
На мен никога не ми е миришел марципанът. Аз не ям сладко, де, но ми се е случвало...
Даже сватбената ми торта беше с такова покритие, нали често се използва при украса на торти.

# 816
На мен никога не ми е миришел марципанът. Аз не ям сладко, де, но ми се е случвало...

Марципанът не е сладък. Има си специфичен аромат и вкус, не се харесва на всеки  Rolling Eyes

# 817
Aз много обичам бадеми, за сметка лешниците. Crazy Прословутата Nutella, която в Италия я боготворят, не мога да я гледам, понеже има много силен лешников вкус и ми е неприятна. Та това бадемово нещо ми стана любопитно, особено след като не е много сладко. Blush Мента, може ли подробности?
А, че марципан се прави от бадеми, за първи път от вас чувам. Като дете мислех, че е вид шоколад. После реших, че е някакъв синтетичен продукт, дериват на петрола едва ли не Laughing, заради ужа … 74;ат. Аз така торта не бих хапнала Crazy, но вие сега ми казвате, че това било бадеми. И как става номерът?

# 818
  • Пловдив
Бадемите се белят и смилат много фино, на брашно. После се налива течност (вода, розова вода, захарен сироп) и се слага захар и се меси. Цветът е боя, разбира се Simple Smile Обаче не всички тия покривни маси на тортите са марципан Simple Smile

# 819
  • The QC to be!!!
Бъдеми и аз мн обичам, даже сурови, но този марципан  Sick няма начин да ям от него, но това е според моят нос.  Peace

# 820
Бадемите печени ли? И могат ли да се смелят в блендер например? И сигурно трябва да се консумира до 1-2-3 дена, понеже после започва да изсъхва?

Добре, а тази боя, точно нея имам предвид, не е ли синтетика и вредна? Не по-малко от така омразните консерванти, да речем. Thinking

# 821
Аз не знам да им се слага боя, самият жълтеникав цвят си е от бадемите. Вкусът и ароматът са точно като цианкалий - също толкова горчиво и гадно  Sick
И аз съм била със спомените за вид шоколад навремето, но като дойдох тук разбрах, че марципанът и кус-кус-ът не били това, което аз знам  Laughing

# 822
Ох, де да можеше и на мен да ми замирише на нещо лошо марципанът Mr. Green Има типичната бадемова миризма, а аз понеже ги обичам не ми действа отблъскващо. Сега, по Коледа, тук има много лакомства от марципан или с такъв пълнеж и аз като започна не мога да се спра Embarassed Особено едни марципанени картофи (топчета марципан, оваляни в чисто какао), като отворя пакетчето и не мирясвам докато не го видя празно Laughing

# 823
Има типичната бадемова миризма, а аз понеже ги обичам не ми действа отблъскващо.

Сурови или печени бадеми и аз обичам. Но техният вкус и мирис не намирам нищо общо да има с марципана  Sick

# 824
  • The QC to be!!!
Сурови или печени бадеми и аз обичам. Но техният вкус и мирис не намирам нищо общо да има с марципана  Sick
И аз така  Confused И се чудя защо така ми смърди марципана на мен  newsm78 А лешниковите кремове ги обожавам  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт