Отговори
# 945
Подкрепям идеята за кръгла маса и за референдум.
Харесва ми позицията на мама Петя. Много е важно да пуснем подобна позиция преди да са гласували, за да се знае, че не одобряваме новите текстове.
Много по-силни ще бъдем, ако спомогнем за пан-европеизирането на борбата. Как можем да се включим в "коалицията"?

Европейските Зелени заклеймиха гм-картофа:
http://europeangreens.eu/menu/news/news-single/?tx_ttnews%5Btt_n … ;cHash=d78b5291fc

# 946

Според нашите юристи "освобождаване в околната среда" значи опити, "пускане на пазара" - значи отглеждане.

Весе, това няма нужда да си никакъв юрист, защото съвсем ясно си го пише кое какво е, в Допълнителните разпоредби на закона.

"23. "Освобождаване в околната среда" е всяко съзнателно въвеждане в околната среда, с изключение на пускането на пазара, на ГМО или комбинация от тях, за които не се използват специфични мерки за ограничаване на контакта им с околната среда и за осигуряване на високо ниво на безопасност за човешкото здраве и околната среда.
24. "Пускане на пазара" е предоставянето на продукта безплатно или срещу заплащане за първи път, при което той преминава от етапа на производство или внос към етапа на разпространение и/или използване."

Честно казао не смятам, че този текст дава яснота.
Убедих се, че Грейс е права по-скоро преглеждайки закона и разделите наистина. Но за мен остава открит въпроса дали депутатите знаят какво всъщност са гласували. Или поне - каква част от тях знаят.
Ето ви извадка от едно старо интервю с Язов, който и днес е твърдял че "освобождаването " включва и отглеждане:

Елизабет Дафинова12 Февруари, 2010
- Г-н Язов, очаквахте ли толкова голяма съпротива и протести срещу поправките в закона за ГМО?

- Не, не очаквах. Защото самият проект за изменение и допълнение на закона цели транспонирането на две европейски директиви. Ще се опитам да го обясня простичко. Най-лесно е като разделим закона на три. Първата част третира лабораторните условия, т.е. работата с ГМО в контролирани условия. Там нямаме никакви спорове - трябва да освободим учените да могат да работят в тази посока, защото до сега не са могли. Втората част се отнася до другата директива, която третира освобождаването в околната среда на ГМО, т. нар. засаждане, отглеждане на такива организми. И третата част е относно освобождаване на пазара. Там спор нямаме, текстът на директивите е категоричен - освободен ли е организъм в Европа, ние не можем да се противопоставяме (чл. 22), ако не противоречи на предпазната клауза, която е описана в чл. 23 на въпросната директива.

Дори да приемем, че знае за какво става дума и разиграва театър, щом така свободно гправи, представете си колко знаят останалите депутати от ГЕРБ какво са глсували. Мога да ви дам и друга извадка от интервю негово, в което твърди , че е забранено отглеждането на ГМО ва НАТУРА съгласно проектозакона.

При тази ситуация колкото и да протестираме - те ще се изправят срещу нас и ще казват: Ми да. И ние не искаме ГМО.  Освен в лабораториите. И точно това направихме.

# 947
      Ралчева, изясни ли се вече какво е притеснително в законопроекта?

# 948
отглеждане = пускане на пазара
полеви опити = оснобождаване в околната среда

Абе хора, в чл. 80 се забраняват полевите опити, демек учените да си сеят например памука, дето са разработили в лабораториите.
В чл. 79 се забранява отглеждането с ей този текст: "...пускането на пазара". Но не са само тези текстове, забраната е комплексна в закона, но тези са ключови, именно затова те бяха тотално заличени в първоначалния вариант на проектозакона. Никакви други вариации на тези два текста, не ни вършат работа.

# 949

http://law.dir.bg/reference.php?f=zdopn-96

ето това намерих за референдумите, разрешава ги министерски съвет, президента или парламента (след гласуване).
Кой ли ще се наеме да го направи, че ще стане истинска революция.

Ако никой не се наеме да го направи, знаят какво се случи 1997, мисля че на хората вече доста им е писнало.

# 950
Но за мен остава открит въпроса дали депутатите знаят какво всъщност са гласували. Или поне - каква част от тях знаят.

И какво точно ти е откритото в този въпрос с очевиден отговор, не, не знаят, 99% от тях. За какво ми цитираш Язов, аз веднага ще ти кажа кои знаят какво гласуват, Алексиев и Манева, тези двамата са сигурни, че са наясно. Язов в началото нямаше никаква идея за какво иде реч и какво говори, пълни безсмислици, спуснати му от някой друг заучени фрази. Сега доколко му се е изяснило, хич не ме интересува. Останалите плуват в пълна мъгла.

Това, че хората не знаят какво се случва и са объркани от всички тези манипулации с текстовете, не е тяхна вина, нито пък тяхна работа. Това е работа на тези, на които плащаме да са наясно! Не е наша работа да им разясняваме какво значи този текст или онзи. Ако не могат да се ориентират, да се връщат към предишните си задължения, или по най-бързата процедура да влизат в час.

# 951

Ето, аз твърдя, че стария закон не ни върши работа вече.

Ами те и Монсанто и учЕните твърдят, че този закон не им върши работа! А сега де!?

Това е ненужно, ненавременно и никому необходимо, което правиш и се опитваш да правиш от известно време насам.

Ако питаш за конкретни текстове, макар горещо да те съветвам да спреш с това четене вече, че тотално се ошашави, 30-те км. + текста за пазарите от чл. 79 за мен са двата ключови компонента.

Само, че не става само с ядене... нали така беше приказката?!

Тези два компонента са ключови единствено за полевите опити. Щом не те притеснява да се сее МОН810 и Амфлора в Натура, добре. Продължавай да упорстваш. Нали не си мислиш, че си по-чела от адвокат Коджабашев, само това искам да те питам? Или да, всъщност ти каза, че четенето с нищо не помага.

# 952
И за референдум : темата е ясна точна и кратка-  за или против ГМО в БГ

никакви закони , никакви поправки, и така ще е най-добре. А който си е позволявал волности до сега и не е спазвал закона, да си изтърпи последствията

# 953
Грейс, помолих те и на ЛС да цитираш откъде вземаш дефиниция на "отглеждане".

От Допълнителните разпоредби на ЗГМО или на някой друг закон?

Законите си имат дефиниции на понятията.
Понятията се използват по смисъла на закона.

Преди пускането на пазара има освобождаване, производство, внос...

§1, т. 23 "Освобождаване в околната среда" е всяко съзнателно въвеждане в околната среда, с изключение на пускането на пазара, на ГМО или комбинация от тях, за които не се използват специфични мерки за ограничаване на контакта им с околната среда и за осигуряване на високо ниво на безопасност за човешкото здраве и околната среда.

Какво става, ако някой си "отгледа" ГМО сред природата, обаче не го продаде или не го предостави безплатно на някого поне веднъж?
Да не би да означава, че не го е "отглеждал" изобщо, или че не го е освобождавал, въпреки че не е използвал специфични мерки за ограничаване на контакта на ГМО-то с околната среда? Пуснал ли го е на пазара според теб или е направил друго?
И ако не "отглеждам", а само реша да продам за първи път някакво ГМО, значи ли, че не пускам на пазара?!

ПП
Виж, розата на Малкия Принц не е освободена, щото е била под стъкленица.
Ама отглежданите стотици рози без стъкленици, извън парници или други места за ограничаване на контакта им с околната среда, са си баш свободни, дори без да бъдат продадени.

# 954
Ние искаме БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО!Как ще го направят си е  тяхна работа...

Ааа, не, извинявай, България, свободна от ГМО са празни и общи приказки, ако не посочиш какво точно значи това като последователни стъпки и мерки. Зад тия празни и общи приказки в момента се крият и Борисов, и Цачева и всички. България, свободна от ГМО значи съвсем, съвсем  конкретни неща, които трябва да се предприемат. Точно затова е и спора тук в темата, както и преди в гугъл групата, какво значи това и как ще се постигне. Това определено няма да стане с пазарлъци, определено няма да стане с компромиси от наша страна, определено няма да стане без ясно заявена политика по въпроса от страна на Бг, която да се чуе не само у нас, но и в ЕС. Това е, ако имате различно виждане по въпроса, действайте.

# 955
Но за мен остава открит въпроса дали депутатите знаят какво всъщност са гласували. Или поне - каква част от тях знаят.

И какво точно ти е откритото в този въпрос с очевиден отговор, не, не знаят, 99% от тях. За какво ми цитираш Язов, аз веднага ще ти кажа кои знаят какво гласуват, Алексиев и Манева, тези двамата са сигурни, че са наясно. Язов в началото нямаше никаква идея за какво иде реч и какво говори, пълни безсмислици, спуснати му от някой друг заучени фрази. Сега доколко му се е изяснило, хич не ме интересува. Останалите плуват в пълна мъгла.

Това, че хората не знаят какво се случва и са объркани от всички тези манипулации с текстовете, не е тяхна вина, нито пък тяхна работа. Това е работа на тези, на които плащаме да са наясно! Не е наша работа да им разясняваме какво значи този текст или онзи. Ако не могат да се ориентират, да се връщат към предишните си задължения, или по най-бързата процедура да влизат в час.

Теди, тук сме на едно мнение. Май само Манева и Алексиев знаят.
Но в този случай, ако не кажем в пряк текст на останалите депутати за проблема с ЛИПСАТА НА ЗАБРАНА, КАКВАТО И ДА Е, ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ, ДОРИ  В НАТУРА - те няма да знаят какво искаме. Те. - нещата изглеждат така. Ние им направихме тотална забрана с НАТУРА+ 30 км, те продължават да крещят и не знаят какво искат. Не случайно вчера Цецка казваше - дайте ми пример как може да се пусне ГМО в природата. А единственото, което Божинов каза беше : Ами ако случайно някъде извън 30-те км са останали няколко декара... и съответно Цецка каза - " ееее, това вече е прекалено. Знаете, че дори и при 10 км не остава свободна територия"
Още не мога да си простя, че в този момент не скокнах, така както направихте вие с Албена предишния път, и без да ми дават думата да им извикам, че всъщност примера е прост -  картофът Амфлора вече може да се ОТГЛЕЖДА и в самата НАТУРА / между впрочем това също не е така, Л.Тошев ме подсети, че той има маркерни гени, които пък са забранени съгласно чл.81 / Трябваше да ги попитам знаят ли какво гласуват, и  че забраняват само полевите опити. Трябваше. Пък да ме бяха изгонили, ама щях да разбуня духовете. Само че тогава наистина не подозирах, че те не знаят. Или поне някои от тях. Цял ден днес не мога да си простя.

И така. Смятам, че трябва ние този път да ги поканим. Депутатите. Стига сме им ходили на крака. Да измислим формата, под която можем да ги поканим преди гласуването в зала. Който дойде дойде. Ще има и медии. И ще ги попитаме в прав текст пред медиите - да кажат какво всъщност за забранили. И как са изпълнили /ГЕРБ/ обещанието на Бойко.

# 956
Грейс, помолих те и на ЛС да цитираш откъде вземаш дефиниция на "отглеждане".

От Допълнителните разпоредби на ЗГМО или на някой друг закон?

Законите си имат дефиниции на понятията.
Понятията се използват по смисъла на закона.

Холограма, "отглеждане" го наричаме ние за по-лесно и ясно. Законът го нарича производство.
Семената и посадъчният материал са ГМО продукти. Според теб какво е "производство на семена" например?

Чл.67 (4) По отношение на ГМО, предназначени за производство и пускане на пазара като семена и посадъчен материал, срокът по ал. 3 започва да тече от деня на вписването на сорта в Общия европейски каталог на сортовете земеделски и зеленчукови растения."

Освен това току що се открих, че МОН810 е РЕГИСТРИРАНА В БЪЛГАРСКАТА ОФИЦИАЛНА СОРТОВА ЛИСТА! Наименованието е Царевица – Zea mays L.
И се отглежда като у дома си. Всяка година има регистрации. Това направо не е истина!

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 23:54 от _Grace_

# 957

Ето, аз твърдя, че стария закон не ни върши работа вече.

Ами те и Монсанто и учЕните твърдят, че този закон не им върши работа! А сега де!?

Това е ненужно, ненавременно и никому необходимо, което правиш и се опитваш да правиш от известно време насам.

T.e. на теб този простичък факт, ама нищо, нищо не ти говори?! И всички останали реални факти, извън заравянето в текстовете? В повече ти дойдоха тия закони, да знаеш. Какво Коджабашев, какво стана на заседанието, какво стана с текстовете, кои бяха те, какви, какво се искаше в тях, приеха ли се?! Дори и да са били най-съвършените? Докъде са нещата, какви са резултатите? Какво имаме, министъра може да забрани, ама може и да не забрани, чудно! Думи нямам! То не бяха учени, то не бяха адвокати, то не бяха Коалиции, то не бяха величия, кой от кой по-разбиращи, чудеса на чудесата, резултат.........."Човекът каза ще видим..." + един напълно омазан закон, с национална значимост, чието омазване, ама никой, никой не го е искал от нас. Laughing ooooh! Тази кауза просто ме хвърли в оркестъра с всички безумия, които се случиха. Единственият свестен човек, които видях по време на тази кауза, като поведение на комисиите, беше Албена. Ако всички от гражданския сектор бяхме като нея, този въпрос щеше да е отдавна приключен.

# 958
Това, че предложенията не са били приети, не означава, че са лоши. Да не би да приеха да върнат закона? А? Нали го обещаха? Нали Борисов обеща? И какво се случи?

Ако гражданският сектор беше 1000 човека пред народното събрание какво щеше да се случи? То само с лаене по форуми не става.

А царевичката, дето ти никакво внимание не й обръщаш си се сее като стой та гледай. Най-официално си я има вписана в сортовата ни листа. Била забранена друг път!

Ето ви сортовата листа , царевицата е Zea Mays L. Вижте за какво чудо става въпрос.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 00:06 от _Grace_

# 959
Грейс, може ли да цитираш сорта?

Общи условия

Активация на акаунт