Хубава българска традиция ли е абитуриентския бал....

• 58 923
  • 1 051
  •   1
Отговори
Хубава българска традиция ли е абитуриентския бал? Как мислите? Всичката тази суетня, скъпи тоалети, прически,
шикозната кола? Всичко това излиза "солено" на средно статистическия българин, но повечето семейства правят невъзможното за да миене всичко по реда си. Темата ме проворика, от мои познати, на които доходите им доста намаляха впредвид, обстановката в момента, едва свързват двата края и им предсои абитуриентски бал, търсят варианти за заеми за да покрият разходите и да се представят както трябва.
Само в БГ ли е такава традицията?

# 1
  • Някъде там край морето
Аз бях абитуриентка преди 4 години, но още са ми пресни спомените.
Смятам, че е много хубава традиция- чувствах се наистина специална, като принцеса, въпреки, че тогава доходите на родителите ми бяха много оскъдни. Не беше скъп бала ми, но не беше и от най-евтините. Важното е човек да намери баланса.
Преди 2 години сестра ми имаше бал. Тогава баща ми вече работеше за доста повече и бала й беше доста по-разточителен - е емоциите си бяха същите.
Ако някой иска да взима кредит - нека, стига това да го направи щастлив. Ние не взимахме никакъв кредит, но пак имах прекрасни моменти.

# 2
Аз съм завършила много отдавна,но и аз мисля,че е хубава традиция.Весело е,малко разнообразие има.А иначе за всяко удоволствие трябват пари. Simple Smile

# 3
Нито е хубава, нито е българска, нито е традиция. Взели сме назаем американската бална епопея, но - типично за всяка наша заемка - сме забравили да внесем и съдържанието. Вместо Голямата Крачка към Живота на Големите, абитуриентските ни балове са някакъв отвратително грозен панаир на суетата, поддържан в разцвет не само от отдавна прекрачилите в живота юноши бледни, ми и от техните родители.

# 4
Много хубава традиция,ако ще и от маите да сме я взели.

# 5
Нито е хубава, нито е българска, нито е традиция. Взели сме назаем американската бална епопея, но - типично за всяка наша заемка - сме забравили да внесем и съдържанието. Вместо Голямата Крачка към Живота на Големите, абитуриентските ни балове са някакъв отвратително грозен панаир на суетата, поддържан в разцвет не само от отдавна прекрачилите в живота юноши бледни, ми и от техните родители.
smile3501 smile3501 smile3501
crazy chick много точно си го казала. Моя абитурентски бал беше доста отдавна, ако зависеше от мен не бих отишла.
Според мен е смешно и тъпо да изтеглиш заем, за да демонстрираш някакъв стандарт на живот, който реално нямаш. Според мен баловете са това демонстрация.

# 6
  • Ямбол
Беше.

# 7
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
не

Хубаво е да се отбележи събитието, но има къде-къде по- интересни и вълнуващи и смислени начини... а да се правиш на принцеса не е от тях

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 17:57 от Зуи

# 8
Моят бал беше миналата година- ден като ден,беше хубаво,до първия половина час в ресторанта се чувставах по-различно,после всичк си беше по старо му,само че с  рокли и костюми Simple Smile Не виждам смисъл от някакви непосилни,за семейството разходи,за да ми е хубаво и да се чувствам специална,но зависи от разбиранията на човека.Традицията си е традиция,защото малко или много това си е нов етап от живота.
Най-важното е самият завършващ да се чувства добре  и да оценява това,което има:)

# 9
Глупава и ненужна традиция е.

# 10
Мен ми харесват баловете, хубава емоция са. Но не оправдавам супер изхвърлянията на финансови средства. Не става вашите да взимат супер ниски заплати, а ти да се появиш с рокля за 5000 лв., да имате Жигула, ама да наемеш Ес класа по 800лв. на час... моля ви се - това е шок и ужас. Но като изключим това е много хубава, да!

Моя бал беше 2006г., роклята я ших, защото имах точна представа какво искам, но не можех да намеря, много беше хубаво като стана готова... но това е рокля, която повече не облякох, няма и да облека - тя е само дантела и не виждам къде може да се облече. Вече 4 години е в гардероба  Wink Кола не съм наемала, за щастие имаше кой да ме закара с хубава кола. Почерпих роднини и приятели в ресторант - ахУ ихУ и после тихУ  Laughing

# 11
В този изроден вариант, в който същестуват баловете през последните години, изобщо не ме мога да ги разбера. Хубави момичета в гротескни одежди и прически, пияни като талпи висят от луксозни автомобили; родители взимат заеми, за да изпратят чедото да се напие. Да не говорим, че средните разходи по един такъв цирк надхвърлят годишната такса в най-добрия български универстет.

# 12
Имам особено мнение по въпросите за сватби,балове,рождени дни и т.н.
За мен са ужасна суета и излишни напрежения,но свят шарен !

# 13
  • Sofia
Точно казано...
Преди 20 г. балът имаше друга семантика, защото дотогава учениците не бяха и помирисвали нощен бар или ресторант без родителите си. Вярно, шиеха се тоалети, носеха се от чужбина обувки, търсеха се приятели със "западни" коли, но от финансова гледна точка всичко се свеждаше максимум до 1 средна работна заплата....
Сега е пошло... и грозно (поне за мен)

# 14
Много точно казано!Не зная ,как е в София но в провинцията е ужас!Синът ми завършва тази година,отвсякъде ме притискат роднини с печени агнета(едните баба и дядо,които имат списък с всички близки и познати,защото нали не трябва да се излагаме и те са ги канили),другите са моите родители,на тях поне мога да сложа ограничения,следват разни братовчедки които даже и примерно меню са избрали и даже ресторант без никой да ги е питал,те така за спорта,синът ми има друго виждане за бала което включва само приятелите,и за което аз съм съгласна.Въпроса е как да избегна агнето и бабичките без да се обиди никой?

Общи условия

Активация на акаунт