Хубава българска традиция ли е абитуриентския бал....

• 58 925
  • 1 051
  •   1
Отговори
# 15
Миналата година наша позната покани по случай бала на дъщеря си над 40 човека в ресторант. (Семейството далеч не може да си позволи да изхрани 40 човека в заведение просто ей така). Не го разбирам това. Не разбирам смисъла на мероприятието. Моят бал беше преди 13 години. Вярно, че ми купиха рокля, специално за деня и платихме куверт за ресторант. Танци-манци, няколко хубави снимки за спомен и това беше.

Иначе не го виждам като "традиция". Завършваш училище - каква традиция, че и българска ще да е това? Че само тук ли се завършва училище? Или говорим за типично нашенските си "обичаи" в това отношение, като висенето на пияни тийнейджъри от прозорците на движещ се автомобил? Ако това ни е хубавата традиция, ми не, не ме кефи.

# 16
Хахахха 40 човека - миналата година беше балът на брат ми, така стана, че в неговия ресторант имаше още един бал (при мен си бях само аз) - ами имахме леки проблеми със сместването, защото се оказа, че другият бал е от над 100 човека  ooooh! Ни бяхме около 30...

# 17
Много хубава, особено в последните години! 65 човека беше максималния брой гости за абитуриент, който сме събирали в нашия ресторант. Тази година резервациите са направени още от сега. Laughing

Подкрепям Фукла!

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 20:25 от Жената на астронавта

# 18
Като всяко друго нещо- ако не се прекалява- тогава да.
Да теглиш, примерно заем, за да се насмучат и налапат разни хора и да се купят неносими тоалети е прекаляване.
Иначе просто отбелязване на завършен етап от образованието и житейски етап винаги може да се отпразнува, лошо няма. На моя бал гости си каних аз- приятели.

# 19
На моя бал аз не отидох на балната вечеря, не защото не съм се разбирала с класа си, не защото не съм искала или пък не съм можела да си го позволя.
НО хората от другите класове, страдаха от купища комплекси и щом станаха ясни предложенията на хотелите за балната вечеря, от всички предложения беше избрано НАЙ- СКЪПОТО - 200 и кусур лева, а това, което се предлагаше за тези пари беше смешно(салатка,супа и готово десертче).тъй като плащане на"вечеря" за 200 лева при положение,че повечето хора едвам ще съберат пари за бъдещото им учение и отделно да дадеш толкова в държава където баба ти живее с такава пенсия 1 месец, е в разрез с разбиранията ми. По тази причена с една приятелка решихме да си устроиме бала в ресторант по наш избор с близки приятели.За 200 лева ядохме и пихме на корем 5 човека. След това с голяма част от класа ми отидохме с една приятна дискотека, без куверти, естествено випуска, плати и по 200 лева за чалготека.

Имах рокля, обувки и тн. с нормална цена. Аз си прекарах отлично, и за миг не съжалявам, че си спестих многото пари. Повечето хора не ме разбираха, но някои ми се възхищаваха за решението.  Ами хората около мен похарчиха суми почващи от 1000 лв  и стигащи 5-6 000.
И на повечето не им беше по джоба, но нали великите "традиции" трябва да се спазват и затова да седим една година гладни.
А парите, които лично "спестих" вложих в лично развитие и много положителни емоции!

# 20
 Ibsena_,абсолютно съм съгласна с теб! И аз така направих Peace

# 21
Нищо и няма на традицията, проблемът е в израждането и в панаир на суетата, както споменаха по-горе.
Слава богу, бях абитуриентка по време, когато класическите бални рокли бяха абсолютно демоде, а "принцеските" рокли - далече в бъдещето. Всичките ми съученици и връстници бяха в елегантни, но семпли тоалети, които по-късно бяха добре оползотворени по официални поводи (нещо изключително полезно във времената на Нармаг и конфекцията). Е, с изключение на повечето от момчетата, които наляха снаги по време на казармата и после не успяха да се вмъкнат в абитуриентските костюми.  Laughing
Самият бал не беше нищо особено. Интересното беше, че ни сервираха наши връстници от други гимназии, които тогава караха стаж в УПК.  Mr. Green
И че нямаше пияни изцепки - нашата гимназия по традиция празнуваше заедно с Музикалното училище и бяхме единствените, в чието меню беше включена половин бутилка шампанско на човек. На другите училища и това им беше забранено, та имаха разни приключения вследствие вкарания нелегално алкохол.  Mr. Green
Другарската вечер вече беше нещо друго. Но не знам сега правят ли такива.  newsm78

# 22
.
НО хората от другите класове, страдаха от купища комплекси и щом станаха ясни предложенията на хотелите за балната вечеря, от всички предложения беше избрано НАЙ- СКЪПОТО - 200 и кусур лева, а това, което се предлагаше за тези пари беше смешно(салатка,супа и готово десертче).тъй като плащане на"вечеря" за 200 лева при положение,че повечето хора едвам ще съберат пари за бъдещото им учение и отделно да дадеш толкова в държава където баба ти живее с такава пенсия 1 месец, е в разрез с разбиранията ми.
В моя град нямаше многовъзможности за бала,дори нямахме избор,защото има само два подходящи ресторанта,така че от гледна точка на балната вечер нямахме проблеми.Само че нали сега е много модерно да се ходи на втора бална и в 12 клас излязе наяве цялото лицемерие показвано през годините.Изпокарахме се за глупости,едва на края осъзнахме,че не си е заслужавало,но беше късно (поне за мен).Едни искаха да ходят в Турция,не беше кой знае колко скъпо,но не всеки можеше да си го позволи,а аз нямаше да издържа 20 часа с рейс,пък и не виждах защо да  се убиваме от път,отделно,че наистина и парите бяха доста,казах си мнението и отказах да се занимавам повече с каквито и да е истории свързани с бала.След това се започна със Слънчев бряг ,ол инклузив 300 лева и не знам си какво,излишни суетни,защото някои госпожици и господа,не отиваха на втора бална,за да бъдат с класа си,а за да се покажат колко са ВИП.Позволиха си дори да обиждат хората,които откровено си казаха,че не могат да си го позволят-тогава вярно ,че нервите ми не издържаха и се навиках едно хубаво,после и други след мен,беше отвратително.В крайна сметка намерихме едно малко хотелче в Несебър- 10 лв нощувката,близо до плажа,а за храна и глезотии всеки си преценява.Беше много хубаво,събрахме се почти целия клас.Аз до последно не исках и да чуя да ходя,но  приятелите ме убедиха и не съжалявам.Но наистина ми е болно заради цялата тази показност и едва ли не пренебрежение към тези,чиито родители са с по-малки възможности.Да е жив и здрав баща ми - всичко плати,но и аз не съм била с рокля за 1000 лв.и обувки за 500.Когато мога сама да си го позволя - нямам нищо против Simple Smile
Много неща в днешната ни народопсихология не мога да разбера,но като цяло всичко се върти около материалните възможности  Sad

# 23
  • София
Все по-важна и ценна ще бъде тази традиция с бала, независимо откъде е дошла, защото все по-малко млади хора ще завършват гимназия, а повечето, които я завършат, ще си останат с това образование.
И с бала е като със сватбата - който има пари - дава, а който няма се утешава с това, че не било важно.
Не разбирам откъде това сляпо плюене по всичко нашенско! Ние нито сме американци, нито сме германци. Който иска да се припознава с тях, а дори може и да не отиде на бала си, а най-добре и хич да не даде и една стотинка за бал на детето си след години. Да сме живи и здрави, ще ми е интересно какво ще напишете децата ви като завършат гимназия!

# 24
  • София
В този изроден вариант, в който същестуват баловете през последните години, изобщо не ме мога да ги разбера. Хубави момичета в гротескни одежди и прически, пияни като талпи висят от луксозни автомобили; родители взимат заеми, за да изпратят чедото да се напие. Да не говорим, че средните разходи по един такъв цирк надхвърлят годишната такса в най-добрия български универстет.
Laughing баща ми казва,на тези наистина изродени балове-ялова сватба.

# 25
Абсолютно грандоманска и инфантилна традиция е абитуриентския бал във вида, в който се прави в БГ.
Сгъвала съм се от изумление до какъв връх може да достигне човешката простотия в този момент.
Както писах и в друга тема, не мога да се начудя на хора, които нямат средства да си платят парното, тока и елементарните нужди, но когато дойде време за бал/сватба, се започват с луди заеми, ремонти, суета.
Какво показват?! Благополучие?!
Бих казала - на гол г*з, чифте пищови!
Ако това наистина се възприема като празник за високия успех на ученика, последното дружно събиране с курса преди да се пръснат по университети - тогава няма никакво значение дали роклята и обувките са на Вивиан Уестууд или са шити от кварталната шивачка, или са просто чифт удобни обувки за много танци и дрехи, които няма да се "разглобят".
В последните години забелязвам тенденцията баловете да се превръщат в дефиле на голотата, което е още по-грозно, а подаръците на родителите да варират между - силиконови цици или силиконови устни.
И пак ще го кажа - смешно е, когато някой ми излезе с оправданието: "за първата вечер в истинския живот, трябва да е като принц/принцеса"...
А кой е тоя "истински живот"?! Той живота си почва от самото раждане, следват първите седем години и т.н.

# 26
Не ми допада тази "традиция" и никога не ми е харесвала. Не и във вида, който е придобила у нас. То не са превземки, не са изхвърляния-луда работа.
Младите хора трябва да отбележат края на училището с нещо, подходящо за възрастта им, а то...ужас.

# 27
  • София
не е лоша традицията, но като всяко нещо в послените години и това се "изроди" в нещо ужасно. Кой с по-скъпа рокля и прическа ще е, какъв автомобил ще го закара пред ресторанта. Моят бал наистина не беше скромен, НО пък и не си спомням да съм стигала до крайности от сорта 2000лв за рокля и т.н. Бях с къса рокля на БГ дизайнер, която беше на супер прилична цена и после си я поносих доста.
Като ги гледам в последно време: карат ги автомобили, които струват милиони, обличат рокли тип булчински (само че в различен цвят), гримирани и разголени като фолк певици и се чудя кому е нужно всичкото това нещо   ooooh!

# 28
  • Варна
И на мен не ми допада кой знае колко...
Бях абитуриентка след Виденовата зима, '97 г., по магазините нямаше нищо, т.е. то и магазини толкова имаше ....Половината клас си купихме от един бутик рокли  Laughing или си шихме в същия...цените бяха сутрин едни вечер други  ooooh! според долара дали е 200 или 3000 лв....Как да е, облякаха ни някак си семействата ни, претенции големи не помня да съм имала, възпитанието ни беше такова, ситуцията също ...Имаше 15-тина души поканени вкъщи - общо приятели и роднини, съвсем тесен семеен кръг., никакви ресторанти и т.н.
В крайна сметка - вечер  с класа , малко ми доскуча , и после с приятели след 1 полунощ на Златните....и така до сутринта.Равносметката ми 13 години по късно е, че съм имала много други по-незабравими вечери с приятели...с някои дори и бивши съученици...
Всеки трябва да се съобразява със възможностите на семейството си и да се ограничи ако е необходимо, грозно е да не го направи...

# 29
В този изроден вариант, в който същестуват баловете през последните години, изобщо не ме мога да ги разбера. Хубави момичета в гротескни одежди и прически, пияни като талпи висят от луксозни автомобили; родители взимат заеми, за да изпратят чедото да се напие. Да не говорим, че средните разходи по един такъв цирк надхвърлят годишната такса в най-добрия български универстет.

Именно.

Общи условия

Активация на акаунт