Отговори
Здравейте на всички!
Моля да споделите, ако имате опит или впечатления, дали изучаването на два чужди езика паралелно, от дете в начална училищна възраст, би го затруднило. Да бъда по-конкретна - в детската градина и сега на предучилищна възраст, детето ми изучава английски език (извънкласно). Идеята ми е, ако изучава английски език извънкласно, не е ли по-добре в училище да наблегнем на друг западен език? Ще се радвам ако има мами, татковци или професионалисти да споделят опит!
Благодаря!

# 1
А не забравяте ли, че детото Ви още не е усвоило и родния си език. Аз лично мисля че е прекалено в тая възраст два чужди езика.

# 2
  • София
Мисля, че няма проблем да се учат два езика едновременно, даже не мисля, че е логично да се учи език разширено извън училище и детето да скучае в часовете, защото децата са по-назад с материала. Синът ми е в паралелка с разширено изучаване на немски език от 1-ви клас, а от предучилищната учи английски език в Алианса. Не е от най-ученолюбивите, но се справя добре без особени усилия. Даже сме го записали на частни уроци по немски. Доста от децата в класа учат по същата схема. Така че не се притеснявайте и спокойно си запишете детето на някакъв друг чужд език. Но имайте в предвид, че в основното училище език не се научава на добро ниво.

А не забравяте ли, че детото Ви още не е усвоило и родния си език. Аз лично мисля че е прекалено в тая възраст два чужди езика.

Въобще не е прекалено. В първи клас изобщо не съм помагала на детето с уроците в училище, нито по немски. Учехме заедно само по английски език. Не се е претоварил особено. Завърши годината с отличен успех. 

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 16:41 от AnMary

# 3
Здравейте на всички!
Моля да споделите, ако имате опит или впечатления, дали изучаването на два чужди езика паралелно, от дете в начална училищна възраст, би го затруднило. Да бъда по-конкретна - в детската градина и сега на предучилищна възраст, детето ми изучава английски език (извънкласно). Идеята ми е, ако изучава английски език извънкласно, не е ли по-добре в училище да наблегнем на друг западен език? Ще се радвам ако има мами, татковци или професионалисти да споделят опит!
Благодаря!

Направо Ви препоръчвам да учи още отсега два езика, особено ако показва, че има нюх към чужди езици. Моят син започна немски в 1 клас, а от 2 - английски. Сега е 12 клас в английската гимназия, от която ще излезе с два чужди езика, овладяни на високо ниво. Взе сертификати по английски - адванст и по немски - тест даф. Това е огромно предимство както за избор при следване, така и за работа после. Не се колебайте! Само който е започнал рано и с двата езика, само той има шанс, завършвайки училище, да владее свободно и двата. Simple Smile Пожелавам успех на детенцето Ви и макар че ще му е по-трудно сега, отколкото на другарчетата му, после ще е доволен Grinning

# 4
Зависи от детето. Голямата ми дъщеря учеше немски в Алианса от 6 годишна. В първи клас я приеха в 133 "А. С. Пушкин" и обучението беше на руски език. Бяха ми казали, че от 5 клас ще започне да учи като втори език английски, но внезапно се смени  системата на обучение и от втория срок на първи клас започна да учи и английски. Много се бях притеснила, че няма да се справи.Оказа се, че има усет за езици и изобщо не се е затруднявала. Ходеше на немски три пъти седмично в Алианса на Славейков, а в училище учеше руски всеки ден, английски два пъти седмично. Ами справи се.

# 5
  • Sofia
Аз пък си мислех, че на децата ще им е трудно ако се учат едновременно 2 чужди езика в начален курс, но явно не е така. Моята дъщеря сега учи английски на школа и в училище. Справя се добре. След една две години бих се замислила за втори език, но за сега не мисля да я натоварвам.

# 6
Разбира се,че за детето няма никакъв проблем да учи паралелно два езика ,та дори и повече,без да е научило собствения си.Дори  това е идеалния вариант. Децата от смесените бракове са пример за това. Имам приятелка ,която е швейцарка,съпругът й  е българин ,имат три деца,и няколко години от раждането им живяха тук в България./те са на различни възрасти,раждани през година и половина/ Децата проговаряха едновременно на 3 езика -български,френски и немски.Учудващото беше как не смесваха думите от различните езици,и как когато им идваха гости от различна националност ,децата превключваха директно на езика на гостенина.
Има такава система на обучение от съвсем малка детска възраст.http://bulgaria.helendoron.com/

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 13:34 от lilla brilla

# 7
Не е проблем,моите са 3езични-в детската започнаха с английски,а в началните калсове им добавиха и френски.На 5 години паралелно се научиха да четът и пишат на 3 азбуки.

# 8
Много интересно!  newsm78 Почти бях убедена, че изучаването на два езика едноверемнно би объркало едно малко дете, но сега като чета се замислям, че в думите ви има логика. Ще следя темата, защото не ми чужда идеята детето ми да учи в училище един език, а извънкласно да се занимава с друг. Peace

# 9
Няма проблеми.
Синът ми започна в първи клас с руски и английски. В шести му добавих и френски език. Интересно му е и ходи с желание. (Де да беше така и с математиката).

# 10
Мое лично мнение е, че 1 клас трябва изцяло да се посвети на родния език. Това е основата, върху която се гради всичко по-нататък и пропуски не трябва да има. Ако все пак се учи чужд език, то това трябва да е само на фонетично ниво. И да не забравяме индивидуалните възможности и интереси на децата - на някой просто им се отдава, на други - не.

# 11
  • Sofia
И да не забравяме индивидуалните възможности и интереси на децата - на някой просто им се отдава, на други - не.
Това трябва да се вземе под внимание най-вече. Понякога обаче амбициите са повече родителски отколкото интерес на детето към езиците.

# 12
И да не забравяме индивидуалните възможности и интереси на децата - на някой просто им се отдава, на други - не.
Това трябва да се вземе под внимание най-вече. Понякога обаче амбициите са повече родителски отколкото интерес на детето към езиците.

Точно така е! Има хора, на които им се отдава да учат езици и такива, на които им вървят трудно. На мен това ми е всъщност проблемът - на мен ми се отдават езици, лесно уча и лесно запомням.  На мъжа ми не му се отдават. Той го раздава математяга. Въпреки това - знае и  говори три езика. Казва, че единствено с руския, който е учил в детството си му е било най-лесно. За останалите е хвърлил доста усилия. Дъщеря ми е на 5 години и има определено влечение към числата. Ако прилича на мен - всичко е ок! Но ако се е метнала на баща си, дали няма да "прегоря манджата", ако я натоваря с още един език?!?!? newsm78

# 13
  • софия
Не е проблем да учат два езика паралелно плюс родният.Синът ми започна първи клас английски и немски и му харесва повече немският ако трябва да бъда честна.Това е плюс за тях.

# 14
Здравейте, благодаря на всички за отговорите! Идеята за по-различен език от английски в училище, ми се роди в момента, в който открих, че в близост имаме училище с ранно изучаване на френски език. Не мога да кажа с точност до колко му се отдават езиците, единствено ми прави впечатление, че е доста паметлив, но това може би е характерно за повечето деца на тази възраст. Разчитам именно на тази силна механична памет. А интересът към езика до голяма степен зависи от този, който го преподава. На английски ходи с голям ентусиазъм и мисля, че му е доста интересно.

Общи условия

Активация на акаунт