Примерна схема за захранване - 23

  • 23 422
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Зелено човече, доколкото схващам от общите ми познания по немски, става въпрос за това, че конкретно пюре с пилешко на Sunval е отхвърлено на Екотест. По-надолу пише, че се оценят не марките, а конкретни бебешки менюта. Причината е, че в уплътненията на капачките се съдържа семикарбацид, който може да премине в пюрето.
Ето тук има повече информация по темата: http://www.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?t=3532&start=0&a … d442a5425fd99aaa9
В първите два линка от темата има още информация отностно Екотест, критерии и резултати.

Но това се е случило през 2004 все пак, от тогава може много да са се променили нещата! Аз бих потърсила по-актуални изследвания.

От втория линк разбрах, че в сок от моркови на Алете и Сънвал са открити най-високи количества бензен (бензол) (5 микрограма/л), а в Хип и Кинела - 3.

Чакам Мисис Т. да внесе повече яснота по въпроса Simple Smile

Кампанула, кашата на Милупа с ориз и царевица на доста места прочетох, че се харесва, добра е на вкус и не съдържа неприятни неща, освен тапиока, но пък тя не била толкова притеснителна.

# 346
  • Мнения: 9 806
Искам да ви попитам нещо: следите до мг какво съдържат пюретата и кашите на децата, не слагате сол, захар, не  купувате готови каши с мляко.....и т.н. Обаче децата все пак в един момент се разделят с нас и тръгват кога на ясла, кога на ДГ. Там няма как да се следи храната така изкъсо. Какво ще правите тогава?

# 347
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Франческа, и на мен хиляди пъти ми е минавал този въпрос през главата... Поне до 1 годинка, до когато ще мога аз да определям какво яде изцяло, ще се опитам, след това - ясно е, че няма как.
Между другото, аз бях доста по-вманиачена преди да започна да чета темата. Исках да си приготвям пюретата сама, но след неуспешния опит с картофа, започнах да купувам готови чисти пюрета. После видях, че съставки като оризово брашно, царевично нишесте, рапична мазнина, целина и други подобни не са чак толкова страшни. Но за сол, захар и сухо мляко засега съм решила, че няма да давам до 1 год.

# 348
  • Мнения: 1 301
Бибона, мерси за идеята за смесване на кашата Хумана с оризова!  Hug

Кейт, чудих се за тази каша на Милупа, но пустата му тапиока - нито знам какво е, пък и с нея 2 нови неща наведнъж ще въвеждам. В тези публикации за чистото пюре от пилешко на Сънвал ли става въпрос? Аз съм взела морков, картоф и пиле Сънвал за въвеждане на пилешкото... ooooh!

Франческа, по този въпрос разсъждавам така - нека дам що-годе добро начало при срещата на детето ми с първите храни, а пък после е ясно, че ще яде пици в яслата (знам такъв случай с детето на една познатаSick

# 349
  • Мнения: 1 125
Франчи, мен дори съставки като сол, захар и сухо мляко не ме притесняват, и то изобщо. Даже измежду пишещите в темата май само аз давам каши на "Слънчо" (с чиста съвест). Солетите са ни ежедневен компонент в менюто - 2-3-5 солети не ми се струват вредни, а по-добре тях да дъвчи вместо пръста си.

Целта ми не е да не й позволявам да яде това или онова, а да й създам приемливи хранителни навици.

Като тръгне на градина ще навивам часовника достатъчно рано, за да е хапнала много солидно вкъщи и да не прояви интерес към евентуалната попара там ... или филията с конфитюр ...

Само ще споделя, че майка ми (тя е диабетичка) не ни даваше нищо сладко за хапване, крема с нишесте го правеше без захар и после го поливаше със захарин, и т.н. и т.н. (вярвала е, че това може да предпази мен и брат ми от диабет ...). Е, ние претърсвахме всички шкафове на баба и като намерим кутия с шоколадови бонбони - не се спирахме преди да я изядем! Да първи път правих опит да готвя (крем с нишесте И ЗАХАР) на 6-годишна възраст, малко по-късно се хлепех да правя сладки, кифлички с мармалад, козунак ... в 6-ти клас за първи път направих сама стандартна торта (със захарен сироп ... ... ... ) и си мисля, че ако майка не ни беше ограничавала, щяхме да изядем стотици пъти по-малко захар през живота си. Всеки ден правех нещо сладичко ...

Същото важи и за снаксовете, и за всичко друго вредно, за което се сетите - винаги забраненото е най-сладко.

# 350
  • Мнения: 9 806
Това имах предвид Бибона.
Не може да се опазят децата на 100%.
Като майка на дете на пет години и половина съм напълно наясно, че изкушенията под формата на храна пред едно дете са огромни. И е от огромно значение да му бъдат създадени правилни хранителни навици. И не 100% ограничение в детска възраст е ключът към здравословното хранене.
Сутрин не дават филия с конфитюр, дават такива неща следобед  Mr. Green Има и ФаФли и меденки и бисквиДи. Моята щерка за това често-често си я вземам гладна- не яде сладко, освен натурален шоколад. Сутрин в ДГ дават кифли, банички...+ айран или чай.

Каши на Слънчо давам и аз. И не виждам нещо страшно в това.
И да се вманиячавам и да броя грамове и милиграми сол и захар и само био да давам....ми все тая. Пак ще дойде ден това дете да яде и боклуци.

# 351
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Днес всеки втори пост е мой  Embarassed,  но пак имам питане - направих домашно пюре от тиква, от което Дидето не пожела да яде повече от една лъжичка. Прибрах го в хладилника, но се чудя до колко време мога да я пробвам дали ще яде пак, при условие, че вече съм бъркала с лъжичка в него?

# 352
  • Мнения: 4 070
A какво притеснително има в тапиоката? Аз освен нея във въпросната каша на Милупа не открих нищо друго, а самата каша много ми допадна-както и на Виктор.
Франч., ами аз напр. колкото и да искам съм наясно,че дори на лято като си дойдат децата на сестра ми ще изтърва нещата.... освен това на мен колкото и да ми се иска да се храним всички здравословно, ми е ясно че е невъзможно напълно, а и аз искам переодично да си огаждам с разни глезотийки не дотам полезни.... а децата е ясно,че не може да се ограничават напълно, но поне колкото може и е важно да се научи,че в къщи се хапва предимно така. Преди няколко месеца в парка едно дете каза на майка си,че иска чипс, тя каза:"Ти знаеш,че такива неща не се ядат ,избери си друго"..и то си избра.  Laughing Wink А и ти самата каза,че когато на децата им купували глупости ти вадиш овесени бисквитки- ето ти си ни пример.

# 353
  • Мнения: 5 146
На това мнение отдавна съм и аз, че няма да можем да ги опазим от вредните храни, но можем да им създадем полезни навици на хранене.
Иначе давам пюрета на Ганчев и Овко, но десетина за цял месец, приготвям си аз храната.
Инстантна каша е изял досега кутия и половина/ даже не ги е доял/.
В шкафа има Бананова на Слънчо, но не и е дошъл реда и едвам чакам да въведа пшеницата, за да му давам кашите на Ганчев от серията Лека нощ.
За солети ще правя гризини, хляба и сухарите също, сладкиши отдавна не купувам, а си ги приготвям и всичко това  е не  защото се вманиачавам, а да намаля доколкото мога вредните добавки в готовите храни, т. нар. стабилизатори, оцветители и т. н.
Нитратите от пазара не ги мисля толкова, накисвам за час и варя,
както казва баба ми "което е писано да ти минава през главата, ще дойде независимо къде ще избягаш".

# 354
  • Мнения: 1 569
Queen L,Зенено човече: вашият случай е друг. Разбира се, че детето когато самО не желае повече твърди храни няма да го насилвате я. Аз говоря когато дето си хапва с кеф храни, различни от млякото, че аз лично не бих дръпнала лъжицата на дъщеря ми от устата и не виждам как ще й давам само средно по 30-40гр каша или пюре на хранене, че да спазвам някакви си норми от 200гр на ден до 8 месечна възраст.  Peace

Gundie: ами да, то кой както си е свикнал, а и от желание да разнообразяваме храната наистина понякога правим какви ли не бъркочи  Laughing Важното е да са полезни и децата ни да ги харесват  Mr. Green

За вредните храни май разсъждавам малко като Campanula - бих искала да дам на дъщеря ми един добър старт откъм качество на храна, докато й се развие добре храносмилателната система и стомахчето й свикне с това и онова, разбера от какво евентуално има алергии и пр., пък после то е ясно, че няма как да ги опазим от вредните неща.  Whistling А и както Анелия и Gundie са написали до огромна степен си зависи от нас поне да се опитаме да им създадем полезни навици на хранене, пък после те както си решат като пораснат...

# 355
  • Мнения: 1 569
ПАК имам едно въпросче за глутена. Flutter Някой има ли инфо за зърнените храни, съдържащи най-много и най-малко глутен, като подредба...?  Thinking Онзи ден някой беше писал примерно, че пшеницата е много по-глутенова от овеса и за това често глутенът се вкарва именно с овес. А другите - ечемик, ръж, спелта - как са в класацията?  Thinking

# 356
  • Мнения: 2 521
Подредбата е -овес,ръж,ечемик,пшеница.
В овеса има най-малко глутен.
А спелта какво е? newsm78 никога не съм давала такова нещо.
То аз не съм и чувала де Laughing

# 357
  • Мнения: 1 301
Яна, някой беше писала скоро, че спелтата е с по-малко глутен от пшеницата.

# 358
  • Мнения: 1 569
Подредбата е -овес,ръж,ечемик,пшеница.
В овеса има най-малко глутен.
А спелта какво е? newsm78 никога не съм давала такова нещо.
То аз не съм и чувала де Laughing

Дам, ето какво открих някъде из форумите: "Според съветите на Косе Босе глутена се въвежда в последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница."  Предполагам спелатата накрая...

А за спелтата тук мамите писаха преди, аз също не бях чувала, само разбрах, че била много полезна... както всички зърнени де Simple Smile

А за 'традиционната' попарка имам въпросче: само с купешки сухарчета ли или може примерно да си купя ръжен хляб (по-натам и обикновен, демек пшеничен) и да си правя сухарчетата вкъщи?  newsm78

# 359
  • Мнения: 9 806
Спелтата е вид твърда пшеница.

За който се интересува има и сухари без сол на турската фирма ETI, продават ги в ХИТ.

Общи условия

Активация на акаунт