Отговори
# 705
Здравейте, искам да питам, ако някои знае, разбира се, кога се дават Přídavky na dítě, доколкото разбрах е за предходната година, ама не ми е много ясно, синът ми е на 7 месеца. Ако някоя мама има опит ще съм благодарна да сподели кога и какви документи са необходими.

# 706
Ами,аз подавах,но не си спомням точно какво беше нужно.Най-добре питай в уржада по местоживеене.Със сигурност доходите на майката и бащата от предходната година(бележка заверена от фирмата/те,в която работят или са работили или от бюрото по труда),акта за раждане на детето,паспортите и евентуално удостоверенията за преходен побит на двамата родители и една декларация попълвах на място.Май това беше всичко.А този  пржиспевек е има няма 500крони.Дано съм била полезна.
Мен ме интересува,майките,които са взели еднократната помощ за раждане на дете в БГ дали от тук са взимали бележки за направени имунизации на детето или е било достатъчно само картончето където отбелязват ваксините?Дано някой прочете въпроса ми преди да сме си тръгнали за БГ Simple SmileИ благодаря предварително Hug

# 707
Здравейте, искам да питам, ако някои знае, разбира се, кога се дават Přídavky na dítě, доколкото разбрах е за предходната година, ама не ми е много ясно, синът ми е на 7 месеца. Ако някоя мама има опит ще съм благодарна да сподели кога и какви документи са необходими.
Отиди в социални уржад по местоживеене с даначните ви декларации от миналата година, там на място ще ти кажат дали имате право или не на тези 500кч

# 708
vanessa80 дано да не отговарям касно, аз си взех еднократната помощ от БГ но само дадох акта за раждане на детето-българския и попълних една декларация, нищо друго.

# 709
Мерси,не е късно.Аз вече взех потвърждение от педито,но не знам,защо са казали на майка ми,че трябва списък с проведените имунизации.Няма значение и да трябва и да не трябва,вече взех.Мерси все пак. Hug

# 710
Здравейте мили мамчета, темичката ни нещо изостава  Sad ! Аз лично нямам много време за писане и вие сигурно сте така. Дани расте с бясна скорост. Вече за съжаление нямам кърма и сме само на нутрилон, но важното е че той е добре и е здрав. Zarry как си, расте ли коремчето, знаете ли вече момче или момиче ще е?

# 711
Ама наистина никой нищо не пише... Ние днес бяхме на контрола и сме вече 7.270кг и 62см. Биха ни и първата имунизация(две инжекция, в двете крачета) много плака горкия, дано не вдигне и температура. Е похвалих се  Grinning . Прегръдки на всички  Hug ...

# 712

Ето колко сме пораснали  Simple Smile .

# 713
Браво на голямото момче.Колко е пораснал HugНие бяхме толкова на 8-9 месеца LaughingСега сме има няма 8кг и нещо може би.Само не го къпи тази вечер,щом са му били ваксина,че не е желателно,поне така аз знам и винаги го спазвам.Ако вдигне над 38,5 даваш Панадол или Нурофен,но предполагам,че знаеш.

# 714
Мерси за съвета, това за къпането не го знаех   bouquet !!!

# 715
Здравейте   bouquet Малко повече от месец и ние сме вече в Чехия Simple Smile

# 716
 waveyМомичета,четох първа страничка,но грам не разбирам Чешки,а и нямам кого да попитам освен вас...може ли да ме осветлите по въпроса за детските надбавки и изобщо всички тези неща относно майчинството и т.н. Благодаря предварително   bouquet

# 717
Здравейте момичета, аз май наистина отдавна не съм писала!
Boyannа какви са ти впечатленията за месец и половина?
miminko Дани е голям сладур! Наистина много е пораснал, кога се притесняваше, че все още сте "2 в 1", а я го виж 3 месеца по-късно, какъв мъж станал. Да ти е жив и здрав!
Аз съм вече в 30-та седмица, бебо го мериха на 05.08 и е 1,5 кг, момче ще е, засега сме добре. Трудно ми е с чешкия и не знам как ще се оправя след 36-та седмица в болницата. А каква е процедурата след 36 седмица? Ако някоя от вас има опит, моля да ми пише.
Между другото и мен ме интересува въпроса за детските, че трудно се оправям на чешки. Аз съм и най-странния случай - с работодател в БГ, пребиваване в ЦЗ и незнам дали имам право на някакви пари и от тук.
Знаете ли някакви сайтове за колички  втора употреба, че не ни се дават чак толкова пари за нова? А ако някоя от вас продава, моля пишете ми.

# 718
zarry и ти ще имаш момченце, много се радвам. Дани наистина расте с бясна скорост. За количка потърси в този саит Bazos.cz аз от там си търся неща за малкия и колички има много и евтини. За след 36 седмица мен ме викаше гинеколожката всяка седмица да мерят тоновете на малкия и преглед разбира се и като му дойде времето те пращат в болницата. Поне при мен беше така, но аз преносих малкия. А ти като станеш на 36 седмици трябва да си избереш болница и да отидеш да се запишеш, че ще раждаш там. Гледай преди всичко да ти е наблизо, че някои жени раждат веднага след като ги хванат болките, а други като мен например 7 часа се мъчат. Ако искаш ми звънни на този номер 774850475 и ще ти отговоря на всички въпроси които те интересуват, защото нямам много време да пиша.

# 719
По темата за детските.... не знам как стоят нещата с малките деца и бебета и за майките, които не са работили в Чехия, но аз получавам досега сума за дъщеря ми, всяка година след подаването на данъчната декларация.  През февруари фирмата , в която работя, прави попълване на декларациите за всички служители и после след подписването от наша страна, ги подава. Месец след това аз си получавам парите за детски. Дъщеря ми е голяма, но независимо от това й се полага такава сума до навършване на 26 години, ако все още е студентка и учи. Аз подавам копие от акта й за раждане, служебна бележка от училището, че е ученичка, копие от договора за наем, че живее с нас и декларация от съпруга ми, че той няма да ползва това право за данъчно облекчение. Сумата не е малка, макар, че не мога да кажа колко се пада на месец.
Това е от мен, защото аз лично не съм ходила по инстанциите  и не знам как стоят нещата за по-малките деца.

Общи условия

Активация на акаунт