Отговори
# 720
Благодаря за инфото Liebling, но аз не съм работила в Чехия и затова е малко по-сложно. Затова ми е по-трудно да им обяснявам - не стига че съм чужденка, не говоря чешки, а и не съм работила тук и веднага ме гонят, а в сайтове на английски пише, че ми се полагат някакви детски, само защото над 1 година живея тук.

miminko благодаря ти за сайта, наистина има много детски неща и на добри цени. Благодаря и за телефона, ще се възползвам. Аз се записах вече в болница, тук се записват още от 14 седмица, защото после няма места. Но от болницата ми дадоха бележка, че май след 36 седмица те трябва да ме следят. Затова и попитах, ако някой вече е изминал този път да ми обясни какво трябва да правя след 36 седмица. записала съм се в FN Motol- Praha. Ако някой има опит или знае нещо, моля да ми пише.

# 721
Zarry, не съм много запозната и как се дава майчинството, но имам две приятелки тук с бебета, и двете не бяха на работа преди да излезат по майчинство. Но и двете успяха да си прехвърлят майчинството на съпрузите си и сега си вземат по 7800 (ако правилно съм разбрала) и може би съпрузите им ще подадат после декларация за детските с годишното данъчно уравняване. Трябва все пак да намериш някой, който да говори езика и да бъде с теб.

# 722
По темата за детските.... не знам как стоят нещата с малките деца и бебета и за майките, които не са работили в Чехия, но аз получавам досега сума за дъщеря ми, всяка година след подаването на данъчната декларация.  През февруари фирмата , в която работя, прави попълване на декларациите за всички служители и после след подписването от наша страна, ги подава. Месец след това аз си получавам парите за детски. Дъщеря ми е голяма, но независимо от това й се полага такава сума до навършване на 26 години, ако все още е студентка и учи. Аз подавам копие от акта й за раждане, служебна бележка от училището, че е ученичка, копие от договора за наем, че живее с нас и декларация от съпруга ми, че той няма да ползва това право за данъчно облекчение. Сумата не е малка, макар, че не мога да кажа колко се пада на месец.
Това е от мен, защото аз лично не съм ходила по инстанциите  и не знам как стоят нещата за по-малките деца.
Това са данъчни облекчения, не са детски. Детските са вид социална помощ, и се уреждат в социални уржад а не в данъчното. Иначе всеки работещ родител има право на тези данъчни облечения, или всеки месец ти намаляват данъците на заплатата с тази сума или веднъж в годината с данъчната декларация ти ги връщат на веднъж - платените вече от теб данъци...

Зари , пишеш И тук дали биха ти дали нещо - дават само в една ЕС страна, ако ти ги дават в БГ, И в ЦЗ няма да ти ги дадат...

# 723
Здравейте и от мен Simple Smile
miminko, много голям сладур е станал Дани, да расте все така здрав и весел Simple Smile
zarry, аз раждах в Мотол, няма за какво да се притесняваш, всичко ще ти обяснят и доста от лекарите говорят английски. Трябва да си вземеш книжката от наблюдаващият те гинеколог и да отидеш на 5 етаж, там ще ти приемат документите, ще те прегледат и ще ти кажат какво да правиш. На мен ми се наложи да лежа там около 2 седмици, първо защото се водех рискова бременност, и второ, защото бебенцата трябваше да останат около 10 дни, докато започнат да наддават добре. През цялото време ме настаняваха с българки в стая, защото знаеха, че не говоря добре езика и общо взето не съм имала проблем с това  Peace
Ние сме добре, младежите растат, днес за първи път видяха морето и сега спинкат като къпани Simple Smile
Поздрави на всички, малки и големи  Hug

# 724
Здравейте мами, днес се рових из форума и установих че не съм писала почти 5 години. Shocked
Много бързо ми минаха тези години. Аз все още съм си в Чехия. Родих си още едно прекрасно бебенце. Ако има маи от Прага много бих искала да се запозная с тях. Преди месец се преместихме от Бърно в Прага и не познавам никой. Сега съм в майчинство и ще бъда активен писател във форума  Grinning

# 725
Zaryy здравей, имам чувството че нашите мъже работят заедно. Миналата седмица дискутирахме точно такава ситуация, чужденка живееща в Чехия работеща дистанционно в България. Може би това си ти?  GrinningАз  мисля, че ти трябва да получаваш майчинство тук, но тъй като не си работила за последните 2 години в Чешката република 180 дни, минаваш автоматично на 4 годишния вариант. Това ще рече от първия ден след раждането ти се полага майчинство по следната схема :
от 1до 9 месец по 7600 крони
от 9 до 23 месец по 3800 и след това мисля че по 3000 до 4-та година. Подава се молба в Бюрото по труда по местожителство . Искат акт за раждане на детето, пшеходен побит на родителите, договор за работа. Поне така беше миналата година. Ако нещо мога да помогна питай. Поздрави на всички мами.  bouquet

# 726
това са моите принцеси Кристина и Ванеса.Мами някой знае ли в Прага майките с деца до 3 години дали пътуват безплатно в градския транспорт. Предварително благодаря за информацията. newsm78

# 727
Благодаря на всички за отговорите!
Jiji_biji доколкото разбирам, като приключа с моя гинеколог към 36 седмица, без записване направо да отида в Мотол на 5 ет. и там ще ми обяснят какво да правя. А ти ходила ли си на някакви курсове или др. подобни?

vili_p нищо чудно за мъжете ни  Grinning Добре дошли в Прага   bouquet
Може да се уговорим някой ден да се видим.
Poker Face именно и аз така знам, че се дава майчинство от държата по месторабота и то чрез работодателя, но се обърквам  от информация като на vili_p, че от тук трябва да си го получа или Liebling, че мога да го прехвърля на съпруга ми. Честно да си призная не зная какви и дали въобще имам право на варианти за избор. Незная и къде да попитам.
Благодаря на всички включили се по моя проблем

# 728
vili_p аз доколкото разбирам- да
"Bezplatná přeprava
Na území Prahy (pásma P, 0, B) se bezplatně přepravují děti do 6 let pozn."
а това им е сайта:
http://www.dpp.cz/jizdne-na-uzemi-prahy/
Дано и аз да помогна с нещо, а не само да питам  Grinning

# 729
Здравейте на всички Grinning Zarry за твоето майчинство е някак си много объркано. Аз имах позната която дойде с бебе в Чехия и си прехвърли българското майчинство тук т.с започна да взима майчинство по чешкия стандарт, но си спомням че бяха големи разправии. Аз доколкото знам ти може да си вземе майчинство тук,но 4 годишният вариант. Според мен за несигурно попитай в urad prace obor sociálních věcí там трябва да има хора които се занимават с граждани от ЕС сигурно и английски говорят. В Бърно имаше такива служители английски не говореха, но ги имаше. Ако искаш моя тел.774 608 934 казвам се Вили, скайпа ми е deviljoro на името на мъжа ми е Георги Петров, но аз съм на линия. Приятен ден на всички мами.

# 730
здравейте,мили мами от 4ехия обмисляме заминяване за тази страна слу4айно попаднах на форума,и искам да ви помоля за малко инфо за тази страна,с малко дете сме на 4 год ,как са детските градини скъпи ли са, предлагат ни работа с мъжа ми, но се притеснявам за детето ште се оправим ли тримата как седят нештата с записването на деца в градини от други даржави,как е стандарта в тази страна наем ,ток,храна ,говорим горе долу средно .много ште съм ви благодарна ако ми отговорите, как се 4уствате вие там по добре ли е от бг.благодаря

# 731
Здравейте, дълго не сме влизали но сега са отпуски.Всеки може да си изчисли дали да взима детски като си изчисли животния  минимум като общата сума на двамата трябва да бъде под 19000кр за да се вземат příspěvek na bydlení ,příspěvek na dítě.Пример изчисляване 2880[първи човек]+2600[за втори човек]+1600[дете до 6год.]=7080*2.4=16992 това е животния минимум за три членно семейство http://www.mpsv.cz/cs/874 http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/zivotni_min http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prid_na_dite http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni.При въпроси се обръщаме на Městský úřad или Úřad práce.Наемите в чешко зависят от града мястото къде се намира жилището наема може да започне от 6000 до ... обзаведено ли е колко е голямо като за обзаведено искат гаранция на чешки Kauce минимално 3 наема като тези пари след приключване на наема се връща ако не трябва да се прави някакъв ремонт при всички положения изисквайте отчитането на ток вода парно и др да го получавате за виждате какъв разход имате ако прехвърлите доплащате иначе връщат забравих примерно наем 8000кр 5000кр за собственика 3000кр топла студена вода парно ток не би трябвало да имате фонд оправ той би трябвало да се плаща от собственика правите икономия в 3000кр нямате проблеми отчитането се прави веднъж  в годината отчета пристига някъде около април.За детските градини тук е голям проблем няма да се впускам в подробности опитвате на място.Живота е нормален спокоен цени като в България но има доста акции така че купуват доста евтини стоки в зависимост от мястото възможности за спорт разходки Чешка република има доста места замъци градове да се разгледат пазят си и развиват културните си забележителности мое мнение smile3525 newsm03

# 732
Karmenna, ако и на двамата ви предлагат работа, въобще не се страхувай за тръгването. Тук нещата са много по-уредени от България. Вярно, че според града и записванията за детска градина са различни по трудност, но се намира начин.....Някои мои колежки чужденки първоначално търсеха английска детска градина, но после се  убедиха, че е по-добре направо да тръгне на чешка..... децата са като гъби, попиват много бърсо и проговарят бързо чуждия език без объркване и затруднение, без стрес, както ние го чувстваме....
Наемите са наистина според града, в Бърно и Прага доста високи, минимумът е 6000 кр на човек (без децата), но може да се включи в наема цялата издръжка (ток, вода, газ, електричество), зависи от условията на договора. По правило като начало са три наема - един за агенцията посредник, един предплата и един като гаранция за евентуални повреди, който наем се връща накрая, ако всичко е ОК.
Едно начало винаги е трудно, но според мен Чехия е едно много по-добро място за живеене от България. Държавата е много по-добре уредена като организация, ведомства, обслужване, услуги....Хората са толерантни и учтиви..... Има толкова много възможности за забави и развлечения, пътувания....
Лично за мен аз се чувствам тук много спокойна и доволна. Никога не съм си представяла, че ще имам тия възможности да обикалям Европа и да си позволявам толкова неща, както сега.
Успех желая, ако тръгнете насам!

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 22:16 от Liebling

# 733
Сега като прочетох поста на Liebling изпитах лека носталгия по тази страна.
Ние много съжаляваме, че се върнахме оттам. Живяхме 5 години в Бърно и се чувствахме много добре и много спокойно.
Истина е, че всичко е уредено и че хората са услужливи. И сега, когато ходим там /обикновено по коледа/, винаги през нас минава някаква тръпка, че си се разделил с нещо, което обичаш.

# 734
моми4ета много ви благодаря за вси4ко което сте написали,беше ми от голяма полза да го 4уя от хора които живеят и работят там ,6те сам ви благодарна ако ми пратите сайтове за работа и сайтое за квартири,работата която ни предлагат от тук е за по 3 евро на 4ас но аз искам да прегледам и други оферти за развитие ,разкажете какво работите вие и с какво се зани мавате ,тука в бг положениет се скапва се пове4е 4ао засега 6те пи6а пак 4е малката се сабуди

Общи условия

Активация на акаунт