Срамен и жалък протест за забавени детски

• 14 539
  • 409
  •   1
Отговори
# 45
  • гр. Шумен
А докато тук се караме редно ли е или не е редно да се протестира за такива дреболии като детските ето какво се случва:
http://www.dnes.bg/politika/2010/03/04/kolko-vsyshtnost-vzimat-c … -ostanalite.87124 - Увеличението на заплатите на дупедатите
Ей това имах в предвид, като казвам, че въпросът е принципен. Защото днес 1-2 дена за детските не са много, после може и да станат месец-два (както беше в едни не толкова далечни времена), а може да почнат да се бавят плащания на учители, на лекари, на полицаи (ние може и да не сме от тях, ама и те са хора, имат семейства), да не говорим за пенсиите, които и без това са смехотворни. Иде реч за коректност от страна на държавата. Не може оправданието "има криза" да важи избирателно.
BirdsFlu, детски се получават при брутен доход 350лв на член от семейството, а не 250лв.

# 46
Аз смятам, че детските трябва да се дават на всички семейства с деца. Без значение от дохода.
За това дали се бавят с ден или с двайсет не мога да се изказвам, не съм в БГ, но принципно аз бих протестирала за други неща.
Пак казвам, от моята си камбанария гледам, не мога да се поставя на мястото на хора, които разчитат на тази сума.

# 47
  • Ямбол
Аз смятам, че детските трябва да се дават на всички семейства с деца. Без значение от дохода.
....
Защо смяташ така?
Каква е идеята според теб за тези детски?
Заради това, че си се потрудила да създадеш дете?
Това дете заради държавата ли го имаш?

# 48
Девойко,
моли се някой ден ти да не попаднеш в такава ситуация и да не ти се налага да разбираш какво й е било на тази жена.
Дотук не видях някой да е разбрал за какво е темата, така че вземи да помислиш малко дали да не се дообразоваш - изразяване на мисъл се учи още в началните класове, които си пропуснала.

3 (три) страници вече пишеш в тази тема и пак си недоразбрала.
Много ме подразни обръщението "девойко" към авторката на темата.
Айде слез малко на земята, моля! Или иди да си намериш изгубеното възпитание.

Я да обясниш какво не съм разбрала - че държавата системно бави детските ли? Или че за десетки хиляди семейства това е реален проблем?

# 49
редакт

argun, реален проблем е. За много, много хора. Обаче има и други реални проблеми. То, всъщност, в нашата държава реалните проблеми ги има в изобилие.
Обаче се сещам за друго - в Гърция постоянно се стачкува, от мнооооого време. Една или друга браншова организация, или всички заедно. И какъв е ефектът - засега са на дъното, за хората няма никаква надежда, че нещата ще се оправят. Въпреки протестите. Но в Гърция не съм била никога, нека запознатите да кажат - може би тяхното дъно не е толкова дълбоко, колкото нашето?

# 50
BirdsFlu, детски се получават при брутен доход 350лв на член от семейството, а не 250лв.

Възможно е. Още по-зле... Всъщност съм за премахването на въпросните "детски" ей така, на калпак. След като са "помощи", да се дават само след оценка дали семейството НАИСТИНА има нужда от тези пари.
Аман от "социално слаби" на хартия, които всеки месец сменят коли, мобилни телефони и харчат по няколко средни работни заплати за козметика и парцали...

# 51
....
Защо смяташ така?

Нещо си недоразбрала. Нито протестирам за детски, нито бих протестирала.
Децата ми са презадоволени и държавата има малка роля в това.
За мен си в чиста дискриминация на едни деца да се дават пари, а на други не. Ако държавата ще дава "детски" да ги дава на всички деца, а не избирателно.
Ако тези детски изпълняват ролята на социални помощи за родителите, ами да ги  нарекат социални помощи тогава, а не детски.

И въобще, много бързаш с определенията. Това дете заради държавата ли го имаш? не звучи много красиво, при положение, че идва като отговор на мое мнение по въпроса за детските.
Нямам ли право на мнение, без потребителките тук да ми правят забележки защо съм си имала децата!!!

# 52
Девойко,
моли се някой ден ти да не попаднеш в такава ситуация и да не ти се налага да разбираш какво й е било на тази жена.
Дотук не видях някой да е разбрал за какво е темата, така че вземи да помислиш малко дали да не се дообразоваш - изразяване на мисъл се учи още в началните класове, които си пропуснала.
Айде стига вече с тези глупости!Тази жена,за която постоянно говориш,ако мислиш,че с 35лв.ще си реши проблемите....колко дни могат да изкарат майка и бебе с 35лв?А ти като не разбираш за какво е темата защо продължаваш да пишеш в нея?

Абсолютно съм съгласна с argun. Срамни и жалки са всички, които наричат "срамни и жалки" протестите на другите за неща, които очевидно са си за протести. Срамно и жалко е поведението на това общество, което скача срещу осмелилия се да протестира, вместо да застане до него и да даде едно рамо за общата кауза.
Срамно и жалко е, че се дават само 30 лв. детски, а и тях нередовно.
След като съм отгледала детето си до неговото пълнолетие без държавата да сметне за необходимо да плати и един лев детски надбавки за това, че й отглеждам едно здраво, умно и красиво българче все по-често си мисля, че тая държава просто не заслужава децата ни.  И това е срамно.

....
Защо смяташ така?

Нещо си недоразбрала. Нито протестирам за детски, нито бих протестирала.
Децата ми са презадоволени и държавата има малка роля в това.
За мен си в чиста дискриминация на едни деца да се дават пари, а на други не. Ако държавата ще дава "детски" да ги дава на всички деца, а не избирателно.
Ако тези детски изпълняват ролята на социални помощи за родителите, ами да ги  нарекат социални помощи тогава, а не детски.

И въобще, много бързаш с определенията. Това дете заради държавата ли го имаш? не звучи много красиво, при положение, че идва като отговор на мое мнение по въпроса за детските.
Нямам ли право на мнение, без потребителките тук да ми правят забележки защо съм си имала децата!!!

Идеята на детските трябва да е за да се насърчава раждаемостта. Огледайте статистиката и ще видите в годините 1991; 1992; 1993 до 2000 колко е спаднала раждаемостта и как се е повишила до тази година включително. Ще си говорим за спадане на раждаемостта догодина и по-догодина, когато кризата отново ще се отрази на бракове и семейни съжителства и създаването на желани деца. За това трябва да има детски за всяко българско дете и то редовно давани.

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 16:37 от Леонида

# 53
  • гр. Шумен

Възможно е. Още по-зле... Всъщност съм за премахването на въпросните "детски" ей така, на калпак. След като са "помощи", да се дават само след оценка дали семейството НАИСТИНА има нужда от тези пари.
Аман от "социално слаби" на хартия, които всеки месец сменят коли, мобилни телефони и харчат по няколко средни работни заплати за козметика и парцали...
Точно заради това финансово изискване се получават абсурдите, които пишеш. Както при инвалидите между другото - истинските инвалиди ги разхождат от канцелария на канцелария, а колко народ се урежда с пари под масата и без всякакви главоболия.
И аз съм на мнение, че ако ги има в този вид, детските трябва да са за всяко дете (по добрият вариант по моему е семейното облагане, тогава ще отпадне спорта "раждане за детски").

# 54

Идеята на детските трябва да е за да се насърчава раждаемостта. Огледайте статистиката и ще видите в годините 1991; 1992; 1993 до 2000 колко е спаднала раждаемостта и как се е повишила до тази година включително. Ще си говорим за спадане на раждаемостта догодина и по-догодина, когато кризата отново ще се отрази на бракове и семейни съжителства и създаването на желани деца. За това трябва да има детски за всяко българско дете и то редовно давани.

Същото казах и аз. Или детски за всяко дете или да ги преименуват на "социални помощи", защото в този си вид са точно това.
При нас дават "детски" за всяко дете, без значение колко и дали са заможни родителите. Държавата се грижи за децата, това са пари за децата, а не за родителите.
Сумата е много мизерна и не е актуализирана от 80-те, но я дават на всички. Едва ли хората раждат децата си заради тези "блага".

# 55
Колко са на стойност тези детски, че да е фатален един ден?
Кажете ми, че не знам.
Гледах някаква жена, която каза, че е срамота, че не може да купи мартеница на детето си, пък много искала.

Въпросните "детски" се казват "Семейни помощи за отглеждане на деца до 18 години" и се дават на семейства, в които средния брутен доход на глава от семейството е ... 250 лева. Тук в Клюкарника имаше (всъщност още ги има, но слава богу вече са преместени в друг под-форум!) - осем теми "Получихте ли си детските този месец?"
Не отричам, че сигурно има хора, за които 35 лева са много. Но със сигурност тези хора нямат компютри, не плащат месечен абонамент за интернет, нямат по -найсет мобилни телефона и не прекарват времето си да организират петиции и протести из форумите.

Да, срамно е; да, жалко е. Но няма да се промени. Воайорство и плюене в пазвата - да, безсмислени петиции - да, гневни емотиконки - също да. Ще ги има и още как.
Реалното гражданско общество обаче няма да се случи - нито тук, нито сега.

Това малко като укор го приех,не е важно дали са детски или семейни помощи или каквото и да е било друго,важен е смисълът ,който се влага в понятието и щом влизаш в числото да ги получаваш,никакви обяснения за забавяне не търпя,както и държавата не търпи забавяне за вземанията си,че и с лихвата си ги взема.Та какво могат да направят 35 лева?-сигурно много когато в портфейла си имаш стотинки,нямаш откъде да вземеш назаем, и разчиташ в близките няколко дни на тези пари да си напазаруваш от супера най-необходимото.

# 56
не е важно дали са детски или семейни помощи или каквото и да е било друго

Напротив, важно е. Много даже. Но не разчитам точно "нетърпящите забавяне" да го разберат.

# 57
не е важно дали са детски или семейни помощи или каквото и да е било друго

Напротив, важно е. Много даже. Но не разчитам точно "нетърпящите забавяне" да го разберат.

Не бе ,не е важно-нали всички знаем какъв е смисълът на това понятие-за отглеждане на деца дори до  20 а не до 18,ако детето учи-дали са помощи или детски,все тая,важно е съдържанието не формата.Не е ли така Wink

# 58
Същото казах и аз. Или детски за всяко дете или да ги преименуват на "социални помощи", защото в този си вид са точно това.
При нас дават "детски" за всяко дете, без значение колко и дали са заможни родителите. Държавата се грижи за децата, това са пари за децата, а не за родителите.
Сумата е много мизерна и не е актуализирана от 80-те, но я дават на всички. Едва ли хората раждат децата си заради тези "блага".
Дали ги наричаме детски надбавки или социални помощи не  е толкова важно. Факт е, че забавянето на тези пари наистина поставя хората не на колене ами направо по корем. Отвратителни са всички коментари против тези протести. Може и да не са интервюирани най-правилните хора, които да дадат вярна извадка на нещата, но не ви ли минава наум, че медиите участват в манипулацията като представят нещата точно така, че разни млади същества с буйна кръв дето живеят в свят не по-голям от собственото им жилище, да реагират така, както реагира dina78.
Срамно и жалко е колко е лесно да се насочи общественото мнение в желаната посока и цялата енергия, необходима за постигане на някакво обществено добро да се убие в зародиш като се насочи в неправилна посока.

Мислете за това, че 30 лева може да са храната за една седмица на едно три членно семейство. 30 лева може да са лекарствата от една рецепта. 30 лева са чифт детски ботушки ....

# 59
Леонида,
никога не съм казвала, че протестите ви са ненужни. Казах, че аз бих протестирала за нещо друго.

И да, има значение как се наричат стимулите, давани от държавата, защото ако ще са детски, то тогава повечето деца не са й мили на тази държава, защото не ги получават.

Ако тези стимули ще са базирани на доход на родителя, то тогава да са наречени "социални помощи", защото де факто само хора с ниски доходи ги получават, родителите, а не децата.
Децата нямат доходи, те са бъдещите данъкоплатци и за мен е дискриминация едни деца да се "попомагат", а  други не.

Не разбирам защо не виждаш разликата.

Общи условия

Активация на акаунт