Наистина ли е по-евтино в чужбина?

• 36 770
  • 503
  •   1
Отговори
# 465
 Ева на сцена мисля, че аз дадох справка за митата, но не рабирам въпроса от предния ти пост.

# 466
  • The QC to be!!!
Има една такава философия при много от Българските търгвци, малко да продадат, но на високи цени. Това беше единят принцип за който се сещам от моят отдавнашен курс по макроиномика... Мисля, че това играе също много важна роля. Докато в щатите практиката е много да се продава на ниски цени.

# 467
  • O.A.E./ Пазарджик
Жената ви дава пример с магазини във България. В едни град, една марка, различни магазини. Не знам защо спорите.
Vjara , хвана се за "кой трябва да се погрижи". Не съм вложила смисъла, за който ме питаш.
Трябва да се подкрепя българското производство. Честно да си кажа не съм запозната със законите, но познавам 2 семейства , които изработват български дрехи. Повече долно и спално бельо, бански. Едното са млади и правят много готини т-шъртки. Дори по поръчка. Имат си магазини. Добре се развиват вече близо 7 години. Но такива са рядкост.
Говорехме си за лакомията на българския търговец и желанието му за бърза и голям процент печалба. На гърба на хората е.
Давам пример за Зара заради популярността й.
Конфекция евтина и с добро качество поне в Пазарджик не съм видяла. Памука е твърд, на трето пране не са същите, бродериите от вътрешната страна са с хартия и груби конци, камъчета падат на 3-4 пране. Те това е по-скъпо от тукашна конфекция за деца. Преди седмица накупих на дъщерята за градината блузки, къси панталони отлично качество за по 4 лева.
На децата бодита (от бебе до 2 години) на М&S с отлично качество са 3 лева на парче. За не намалени цени говоря. Искам да ми кажеш къде мога да намеря такива, в който и да е магазин във БГ.
Тук сме само 5 милиона. Доста по-голям е процента на богатите от този на БГ. Защо ги има тия намаления. Да не кажа, че има райони , където всичките тия китайски  боклуци, които са по магазините във БГ, са на безценица.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 13:43 от mariabutti

# 468
Има една такава философия при много от Българските търгвци, малко да продадат, но на високи цени. Това беше единят принцип за който се сещам от моят отдавнашен курс по макроиномика... Мисля, че това играе също много важна роля. Докато в щатите практиката е много да се продава на ниски цени.

това обаче е трудно за дребен търговец, големи магазини - да.

# 469
Един приятел си купи миналата година риза  на Tommy Hilfiger за 5 евро. Бяха останали малко модели и ги бяха намалили безбожно много.
Връщам се да ви чета назад Grinning

# 470

На децата бодита (от бебе до 2 години) на М&S с отлично качество са 3 лева на парче. За не намалени цени говоря. Искам да ми кажеш къде мога да намеря такива, в който и да е магазин във БГ.
Аз купувам например бели памучни блузки с дълъг ръкав за сина ми по 2.50 лв, ( на 3 г е). Същият производител има и бодита, но не знам колко струват, и да не са 3 лв, ще са около тази цена. Пижама с дълъг ръкав и крачол- 7 лв.
Само че- има двайсетина модела само, а разцветките са зле (е, в смисъл не нещо отчайващо грозно, но определено не са като на М&С). За да има пари и възможност за добри разцветки и разнообразни модели си трябва голямо произодство. Няма как да се постигне от малък производител на ниска цена.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 15:26 от Рокси

# 471
  • O.A.E./ Пазарджик

Само че- има двайсетина модела само, а разцветките са зле (е, в смисъл не нещо отчайващо грозно, но определено не са като на М&С). За да има пари и възможност за добри разцветки и разнообразни модели си трябва голямо произодство. Няма как да се постигне от малък производител на ниска цена.

Бодитата са бели в повечето случаи и с щампи. Не е до цвета, нито до модните дрънкулки.
Естествено, че ми е ясно , че не може да има сравнение между толкова голям производител и местен бг цех. Не съм толкова глупава. Изместихме темата.
Говорехме за нереални цени на популярни марки в аутлет в София. Марки , които се продават и в чужбина на двойно по-ниски цени. Каквото и да си говорим за такси, данъци, продажби, няма как да се съглася , че няма злоупотреби.
Като ме питаха какво трябва да се направи. Контрол на цените, подпомагане на българско производство.
Като цяло българският производител няма сметка да произвежда, защото труда му е обезценен. Това зависи от хората в правителството, които би трябвало да си вършат работата.
В Емирствата например замразиха цените на основните хранителни продукти в кризата. И затвориха доста фирми, които злоупотребяваха. Бензина и досега се продава на същите цени, въпреки, че държавата губи милиони. Дори да може да си го позволи, както някой ще каже, все пак показва грижа към хората.
Всеки ден по бг тв се говори за корупция, злоупотреби, подкупи....
Аз лично винаги като съм във Бг купувам колкото мога повече точно от магазините , за които говорих- сигурно българско производство. Дори и да са малко по-скъпи.

Последна редакция: сб, 10 апр 2010, 00:13 от mariabutti

# 472
  • The QC to be!!!
Каквото и да си говорим за такси, данъци, продажби, няма как да се съглася , че няма злоупотреби.
Аз мисля, че по-точна дума би била лакомия, алчност, ненаситеност, а не злоупотреби  Wink

# 473
  • O.A.E./ Пазарджик
Каквото и да си говорим за такси, данъци, продажби, няма как да се съглася , че няма злоупотреби.
Аз мисля, че по-точна дума би била лакомия, алчност, ненаситеност, а не злоупотреби  Wink
допълних си предишният пост.
злоупотребите се правят от лакомия и ненаситност Simple Smile Но и има доста българи, които робуват на марката от показност. На тях се крепят подобни некоректни цени.

# 474
Mariabutti, не знам дали всичко може да бъде обяснено с алчност, лакомия и желание за показност. Сега се замислих, понеже пазарувам чат пат от английския М&С ( онлайн) там ненамалено, а и никакво всъщност боди, не съм купувала за 3 лв.
Пишеш, че в ОАЕ сте 5 млн, но каква е структурата на населението, на каква територия сте, колко туристи идват на шопинг...Тук дори и в София , най големия град, да се направи магазин на някоя голяма марка, пак пазарът си е максимум 2 млн души, а външни потребители едва ли има кой знае колко. От 7 млн българи, поне 2 млн ( пенсионери) са извадени от всякакви потребителски таргети, освен ако не говорим за пазар на евтино кисело мляко и хляб  Confused
Не знам, може ид ане съм права, разбира се, не съм се занимавала с проучване по тези въпроси. Лаишки са ми предположенията.

# 475
По повод на българското производство, вече спменах в предишен пост, когато си ходя в България винаги си купувам дрехи от български фирми. Качеството и моделите много ми харесват, същото важи и за обувките. Миналата година попаднах на един магазин на бул. Васил Левски, в който продаваха дрехи на някаква българска дизайнерка. Взех си две блузи с кьс рькав, всяка по 22лв., което ми се стори доста прилична цена. Подобен модел тук в Торонто ще е поне кьм $40-50. Сега сьжелеявам че не си купих още дрехи от този магазин.

# 476
  • O.A.E./ Пазарджик
Mariabutti, не знам дали всичко може да бъде обяснено с алчност, лакомия и желание за показност. Сега се замислих, понеже пазарувам чат пат от английския М&С ( онлайн) там ненамалено, а и никакво всъщност боди, не съм купувала за 3 лв.
Пишеш, че в ОАЕ сте 5 млн, но каква е структурата на населението, на каква територия сте, колко туристи идват на шопинг...Тук дори и в София , най големия град, да се направи магазин на някоя голяма марка, пак пазарът си е максимум 2 млн души, а външни потребители едва ли има кой знае колко. От 7 млн българи, поне 2 млн ( пенсионери) са извадени от всякакви потребителски таргети, освен ако не говорим за пазар на евтино кисело мляко и хляб  Confused
Не знам, може ид ане съм права, разбира се, не съм се занимавала с проучване по тези въпроси. Лаишки са ми предположенията.
Не съм казала никъде , че всичко е до лакомия и показност. Много малко са младите, които съм чула да си говорят за нещо друго освен дрехи и мода. Не е нормално  да си харчиш повечето от парите за парцали, та макар и на Версаче. Така мисля аз. Peace
Не съм го сметнала правилно. По 5 лева са. Но и толкова да са пак са с по-голямо качество от същите, които съм виждала по магазините във Бг, дори и по евтини.
От доста години купувам тия бодита на моите и децата на брат ми. Комплект от 7 бодита е 85 дхс= 23$ * 1.45лв = 33 лв / 7 =  5 лева  Joyсметнах ги
http://www.marksandspencer.com/Pack-Pure-Cotton-Assorted-Bodysui … rand=core&rh= даже  са по-евтини он лайн.

Почваме да издребняваме.
Не съм съгласна за Дубай. Богатите не купуват от магазините с конфекция. Има доста детски бутици, където повечето хора и на намаления не могат да пазаруват. Бедните емигранти също не са малък брой. Така че и тук броя на реално купуващите от обикновени магазини не е голям.
За мен лично няма логика да продаваш скъпо на беден човек. Търговците би трябвало да се съобразяват с покупателните способности на населението.
Между другото откакто е кризата всички магазини правят много повече намаления от други години. Някои почти непрекъснато, ако не е разпродажба имат оферти с валчери. Дори магазини, които правеха само сезонни разпродажби.
В Дубай туристи идват предимно по времето на Шопинг фестивала. Най-големите намаления са преди него и съвсем на края. Има оферти, но са нищо. Най-много да стигнат до 25%. Не туристите правят оборота тук или не толкова голям %.

Ако се ръководя по логиката на някои мнения тук значи всичко е наред във България. Българина беден , не купува. Търговеца държи цените високи , защото има много такси и данъци и защото няма голям пазар. Не ми го разбира заспалия мозък тоя процес. Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 апр 2010, 22:46 от mariabutti

# 477
Ех. Не е само до 'българина беден, не купува, търговците не свалят цените'. Сигурна съм,че истината е по комплицирана. Най малкото остава отворен върпосът защо много сайтове за онлайн търговия не шипват до БГ- нито би им коствало някакви разходи, нито нищо. Нито има връзка с български търговец. Очевидно има и друга причина и тя  е в особеностите на бг пазара.

# 478
  • O.A.E./ Пазарджик
Нали точно това обсъждаме. Аз нямам претенции да съм експерт, нито съм за "крайни" мнения.
Кой определя особеностите на бг пазара? Нали са купувачи и търговци + законите в страната? Питам просто.
И аз съм се питала защо не доставят до БГ. На приятелка мъжа й е в Щатите. Той пазарува онлайн и ги й праща по пощата. Дори със застрахован колет й излиза по-доходно да пазарува по този начин. Но има българи, които нямат доверие за подобно пазаруване, защото се страхуват за сигурността на картите си. Не знам дали има припейд във БГ. Аз така си пазарувам и плащам сметки или изпращам пари на майка ми.

# 479
Според мен поне пазарът се определя от купувач и продава/търговец. И ако продавачите са еднакви в целия свят- говорейки за международни марки- то остават купувачите:)
Какво е припейд?
Иначе не знам дали хората се страхуват толкова за сигурността, колкото не са свикнали на подобен вид пазаруване. Много често съм чувала 'а, не мога да купя нещо без да го видя и пипна'. Въпрос на време е, рпедполагам.

Общи условия

Активация на акаунт