Петиция - Заплашват малките и средни фирми с фалит

• 2 679
  • 26
  •   1
Отговори
МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ

http://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html

Това е поредното безумие на това правителство. Увеличават осигурителните вноски на търговските дружества. С две думи в малките фирми където управителят е и работник в собствената си фирма трябва да се осигурява и за двете дейности, което значи по около 600-700 лв. на месец за осигуровки, без значение дали фирмата има доход или не. В тази дълбока криза в която е страната ни това ще доведе до фалит много фирми.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 17:50 от gerygirl

# 1
Може ли малко разяснение да получа?
Управителят като заема две длъжности - две заплати ли взема по ведомост?  newsm78

# 2
От едно безумно указание на НАП от 25.02.2010 във връзка с промени в КСО излиза че въобще няма значение дали получаваш заплата или не  и дали въобще фирмата ти има някакъв приход. Плащаш осигуровки и като самоосигуряващо се лице и по ДУК.

# 3
Не ги заплашват, а ги обричат!
Петицията само за ден събра 4000 и кусур подписа, достъпа до сайта беше спрян целия следобед и беше пуснат след изтичане на работното време.
Интернет потребителите полудяха, останалите не разбраха нищо, защото нито една медия не спомена нищо за безумие номер пореден.  Whistling Whistling

# 4
Най-зле са ООД тата. Ако двама съпрузи са съдружници, то и двамата плащат осигуровки върху 720 лева- по около 240 лева някъде. Независимо има ли приходи, няма ли- около 500 лева всеки месец се дължат. Няма закон, има указание.... и  на мен не ми е много ясно. При едноличните собствениците разликата не е голяма- около 100 на лева.

# 5
  • Добрич
Днес преди обяд със съпругът ми подкрепихме петицията.

Ето още една публикация по темата.

А тук е протестното писмо от НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

Снощи съпругът ми беше при счетоводителката, но тя нищо не му е споменала за нововъведението. До колкото разбрах, то е публикувано в последния работен ден на февруари - на 26-ти, макар, че влиза в сила от 1-ви януари. Изглежда не всички са все още осведомени.

# 6
  • Варна
Най-зле са ООД тата. Ако двама съпрузи са съдружници, то и двамата плащат осигуровки върху 720 лева- по около 240 лева някъде. Независимо има ли приходи, няма ли- около 500 лева всеки месец се дължат. Няма закон, има указание.... и  на мен не ми е много ясно. При едноличните собствениците разликата не е голяма- около 100 на лева.
Ако само единия е управител, то само той се осигурява. Другия ако е само съдружник, и не е вписан като управител в съдебното решение, не дължи осигуровки.
"Не подлежат на осигуряване съдружниците, които не упражняват трудова дейност в дружеството и единственото възнаграждение, което им се полага са дивиденти разпределени от печалбата" /от сайта на НАП/.

Аз също подписах петицията  Peace Умуваме какви варианти да предложим на фирмите, които обслужваме, повечето са малки, точно ЕООД с работещ собственик, т.е. най-набутаните  Sad

# 7
  • Варна
Подписахме и двамата с мъжа ми преди малко. Ние сме от тези с ЕООД-тата... Докато подпиша, бройката набъбна с около 40 подписа. Дано има полза от петицията, иначе трябва да се вдигнем вече, смазват ни отвсякъде, отчаяна съм...

# 8
На 15-ти - протест в София, но защо толкова късно? Rolling Eyes
Подписахме и двамата с мъжа ми преди малко. Ние сме от тези с ЕООД-тата... Докато подпиша, бройката набъбна с около 40 подписа. Дано има полза от петицията, иначе трябва да се вдигнем вече, смазват ни отвсякъде, отчаяна съм...
При  нас положението е същото. Просто нямам представа какво ще правя.
 В понеделник мисля да ида до адвокатката и да пусна жалба срещу шибаното им указание в съда. Twisted Evil

# 9
Подписах петицията. Новото указание не ме засяга пряко, обаче подобно безумие не мога да подмина безучастно.
Взех да развивам параноя вече. Струва ми се, че съвсем тенданциозно и целенасочено се опитват да ни затрият.

# 10
Това е ужасно. Ще дойдем на протеста. Дано има смисъл.

# 11
Да, това си помислих снощи, докато надълго и нашироко обясняваха какво казал Първанов, какво нарушил, пък Дянков какво му отговорил...помислих си, че междувременно нещо мътно се мъти...може и това да е. Дано да успее протеста, да има широк отзвук, хората наистина да се отърсят от заблужденията по медиите и да мислят критично. Много се надявам.

# 12
  • София
Подписах и ще ходя и на протеста. То бива нахалство ама тази държава вече прекалява. На маймуни ни направиха. И поне да получавахме нещо срещу тези бесни суми за осигуровки и данъци които плащаме а то какво - няма направлениея при личните лекари защото има лимит. Няма да взимаш голяма пенсия защото пак има лимит, независимо че си плащал като луд сума ти години.
Кога ще се събуди тоз народ ей. Тези в администрацията е време  да разберат че те взимат заплати защото ние плащаме данъци.

# 13
  • Ямбол
Добре де, аз и в другата тема питах - ако няма фирмата толкова голяма печалба(т.е. заплата за управителя), защо му е нужно това ООД или ЕООД или друго? Защо не си е ЕТ?

# 14
При положение, че една фирма легализира доходите си реално е по-изгодно да е ЕООД, отколкото ЕТ. Тогава не й се налага да прибягва до спасителни мерки чрез участие в сивата икономика. Ако фирмата е ЕТ-данъците са  убийствени, ако с данъци се облага реално реализираната печалба. Практически на скоро излязлото постановление на НАП ще запрати голяма част от фирмите в сивия сектор и ще се стигне до съкращаването на много работни места. Бюджета ще се срине за изключително кратко време, а с него финансово ще фалира и държавата.
  Потърпевш лаик съм и това е моето обяснение, което в никакъв случай не е меродавно.

Добре де, аз и в другата тема питах - ако няма фирмата толкова голяма печалба(т.е. заплата за управителя), защо му е нужно това ООД или ЕООД или друго? Защо не си е ЕТ?

Общи условия

Активация на акаунт