Майчинството счетоводно - 28

• 41 773
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Много благодаря , Elfita !  Hug   bouquet

# 421
И аз това много не мога да изчисля, защото имам 4 месеца трудов стаж и сега съм назначена от 01.01.2010 в тази фирма, демек 10 месеца ще ми излезе някъде да ми е трудовия стаж, но нали и самите болнични се начисляват за трудов стаж?

# 422
  • Пловдив
И аз това много не мога да изчисля, защото имам 4 месеца трудов стаж и сега съм назначена от 01.01.2010 в тази фирма, демек 10 месеца ще ми излезе някъде да ми е трудовия стаж, но нали и самите болнични се начисляват за трудов стаж?

към момента на издаване на 45 дневния няма да имаш 12 м стаж и затова няма да ти го платят.ще започнат да ти превеждат пари от НОИ след като натрупаш 12 те месеца стаж.Т.е грубо септември месец.
отиди в социалните и се интересувай за-помощ при бременност,помощ при раждане,детски надбавки и социално майчинство.последното може да го получаваш докато натрупаш 12 те месеца стаж,ако доходът на човек ви е равен или по-малък от 350 лв бруто.това изискавне за доход се отнася и за помощта за бременност и детските

# 423
  • offshore & overseas
Имам още 1 въпрос: за кои болнични се изплащат 80% от брутния (или нетния?) доход и за кои се изплащат 90%. Имам предвид първите три болнични, за 135-те дни, а не майчинството като цяло -- там е ясно, че уж трябва да се плащат 90% от брутния доход, но не повече от нетния, до навършване на 1 година на детето (нали тук не греша?)

Питам защото досега за първия болничен (45 дни преди термин) са ми изплатени 80%, това добре, но и за първата част на втория също са ми изплатени 80%. Може би нещата стоят така, защото аз родих 19 дни преди термин. Shocked

# 424
Привет!
Имам проблем.
когато разбрах, че съм бременна с 3-тото дете реших да се върна на работа в семейната фирма, преди малката ми дъщеря да е навършила 2 години. Тогава се инфромирах в тази тема, че трябва да подам декларация 14 в НОИ.
Сигурна съм, че попълвах декларация, но не съм я носила лично, а съм я дала на мъж ми да я придвижи към счетоводителката. Изглежда нещо се е объркало, обаче, защото се оказва сега, че 120-те лв. (половин майчинство) не ни е било изплащано - за 2 месеца и половина, за които съм имала право.
Какво следва сега?

Разбрах, че сумите не са ми изплащани от системата на НОИ, когато отидох при социалните да си пусна молба за детски.
Нямам карта, а сметката не си я проверявам често... не съм обърнала внимание...

Благодаря предварително за отговорите!

# 425
  • Пловдив
Имам още 1 въпрос: за кои болнични се изплащат 80% от брутния (или нетния?) доход и за кои се изплащат 90%. Имам предвид първите три болнични, за 135-те дни, а не майчинството като цяло -- там е ясно, че уж трябва да се плащат 90% от брутния доход, но не повече от нетния, до навършване на 1 година на детето (нали тук не греша?)

на 80 процента са обикновените болнични т.е тези за общо заболяване
болничните за бременност и раждане са на 90 процента т.е още от 45 дневния
със започването на 45 дневния ще ти формират едно среднодневно,например 25 лв и него ще ти изплащат през 410 те дни спорез работинте дни в месеца.ако са 20 работни дни-20*25=500 лв

# 426
  • В полите на Пирин планина
Привет!
Имам проблем.
когато разбрах, че съм бременна с 3-тото дете реших да се върна на работа в семейната фирма, преди малката ми дъщеря да е навършила 2 години. Тогава се инфромирах в тази тема, че трябва да подам декларация 14 в НОИ.
Сигурна съм, че попълвах декларация, но не съм я носила лично, а съм я дала на мъж ми да я придвижи към счетоводителката. Изглежда нещо се е объркало, обаче, защото се оказва сега, че 120-те лв. (половин майчинство) не ни е било изплащано - за 2 месеца и половина, за които съм имала право.
Какво следва сега?

Разбрах, че сумите не са ми изплащани от системата на НОИ, когато отидох при социалните да си пусна молба за детски.
Нямам карта, а сметката не си я проверявам често... не съм обърнала внимание...

Благодаря предварително за отговорите!

Първо е добре да се уточни каква декларация е подадена в НОИ - най-вероятно Приложение 12, за да ти се прекрати обезщетението за гледане на дете, а Приложение 4 не е подавано изобщо. Подайте го сега, независмо, че е минало време.

# 427
Здравейте мами, искам да ви питам ако се  осигурявам към фирма на 1000 лв. колко лева ще трябва да внасям.

# 428
  • София-Младост
Здравейте мами, искам да ви питам ако се  осигурявам към фирма на 1000 лв. колко лева ще трябва да внасям.
Близо 380лв.

# 429
Здравейте, имам пак въпрос за приятелка, която е бременна във втори месец
Работи в момента във фирма, която я осигурява на 400 лева. Посъветвах я да си сключи договор с друга фирма и да се осигури на 2000 лева, но това ще е възможно да го прави само един месец, защото ще излиза в болничен от май месец. Работата и е такава, че няма как да се работи бременна.
Та въпроса ми е:
Ако сключи договор от април на 2000 лева, трябва ли да го приключи до началото на болничния (който ще представи пред основната фирма)? И този сума от 2000 лева влиза ли при смятането на сумата на болничния или не?

# 430
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам пак въпрос за приятелка, която е бременна във втори месец
Работи в момента във фирма, която я осигурява на 400 лева. Посъветвах я да си сключи договор с друга фирма и да се осигури на 2000 лева, но това ще е възможно да го прави само един месец, защото ще излиза в болничен от май месец. Работата и е такава, че няма как да се работи бременна.
Та въпроса ми е:
Ако сключи договор от април на 2000 лева, трябва ли да го приключи до началото на болничния (който ще представи пред основната фирма)? И този сума от 2000 лева влиза ли при смятането на сумата на болничния или не?
Осиг. доход за април, вкл. и тези 2000 лева ще влиза в базата, ако излезе в болничен през м.май. По-лесно ще й бъде, ако прекрати вторият договор преди излизане в болничен, ако намеренията й са да е такъв до края на бременността.

# 431
Здравейте мили дами,
от много четене вече се обърках. Имам толкова много въпроси   Sad                                 Безработна съм от 6 мес. и не съм регистрирана в БТ. Имам над 12 мес. стаж. След една неуспешна бременнаст в 6-ти месец, започнахме отново с опитите.
1. Ако се регистрирам фиктивно във фирма веднага след като разбера, че съм бременна на 1000 лв. брутна заплата и след 2-3 дена изляза в болничен - за база се взема 240 лв. х 6 мес. назад. Но за втория болничен базата ще е 5х240 и 1х1000 или не..... Трябва ли да имам отработени дни преди всеки болничен, за да се изчислява по този начин.
2. Ако имам тези прекъсвания колко осигуровки ще плащам - 380 лв. или около 40 лв., което е за тези 2-3 дена от месеца, когато не съм в болничен. Отделно да си плащам 20,16 лв. здравни.
3. Първата година майчинство ще е 6 мес.х240 лв. и 6 мес.х различните основи за изчисление на болничните или не.
4. Ако съм разбрала правилно, излиза че първата година майчинство ще е около 500 лв.
Всичко ми се струва много лесно. Явно бъркам някъде.

Благодаря ви.

х

# 432
  • София-Младост
Здравейте мили дами,
от много четене вече се обърках. Имам толкова много въпроси   Sad                                 Безработна съм от 6 мес. и не съм регистрирана в БТ. Имам над 12 мес. стаж. След една неуспешна бременнаст в 6-ти месец, започнахме отново с опитите.
1. Ако се регистрирам фиктивно във фирма веднага след като разбера, че съм бременна на 1000 лв. брутна заплата и след 2-3 дена изляза в болничен - за база се взема 240 лв. х 6 мес. назад. Но за втория болничен базата ще е 5х240 и 1х1000 или не..... Трябва ли да имам отработени дни преди всеки болничен, за да се изчислява по този начин.
2. Ако имам тези прекъсвания колко осигуровки ще плащам - 380 лв. или около 40 лв., което е за тези 2-3 дена от месеца, когато не съм в болничен. Отделно да си плащам 20,16 лв. здравни.
3. Първата година майчинство ще е 6 мес.х240 лв. и 6 мес.х различните основи за изчисление на болничните или не.
4. Ако съм разбрала правилно, излиза че първата година майчинство ще е около 500 лв.
Всичко ми се струва много лесно. Явно бъркам някъде.

Благодаря ви.
1. След два-три дни болничен, ак овземеш тези 1000лв. изобщо няма да влязат в базата. Трябва да "отработиш" поне 1 месец на тази заплата и чак в следващия да вземеш болничен.

# 433
Благодаря ти много, Ала-Бала. Но дори и да си платиш осигуровките първия месец, пак си заслужава, стига всичко останало да е така, както аз съм го разбрала  newsm78

# 434
Здравейте, може ли и аз да се включа с един въпрос.
До август 2009 работих в една фирма, където ме осигуряваха на 607 лв (повече от година), после имам 3 месеца на борсата, ноември започнах на ново място, отново осигуровки върху 600 лв, но там нямам отработен 1 месец и се наложи да изляза в болничен, заради рискова бременност. И сега незнам тези месеци на борсата влизат ли при изчисляването на майчинството? и като нямам отработен 1 месец в сегашната фирма как се смята? Да отбележа, че от ноември съм в непрекъснат болничен, и ако ще помогне болничния, който вземам е 316 лв.
Нито мога да разбера как ми се изчислява този болничен, нито какво ще ми е майчинството. Терминът ми е 21-ви юни.
Много моля, виждам, че има много отзивчиви хора  в темета да ми помогнете и на мен. Благодаря предварително за труда ви   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт