Когато сме без избор?

• 3 755
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
Щом авторката не е посо4ила директно проблема си и при4ината за липсата на избор,съвсем естествено е всяка от нжс да погледне от своята камбанария и да сподели каквото се вижда от там.Да каже кое конкретно я мъ4и и тогава ще разсъждаваме върху него

# 31
Авторката, спред мен,умишлено не е е поставила проблема си по- конкретно. Имала е идеята,че хората ще са по- безпристрастни и няма допълнително да калят мръсните ризи,изкарани на показ. Да,обаче така звучи като тема за съчинение в час по философия или психология.

# 32
Когато правим в живота си неща,които не желаем убиваме себе си. И още нещо мога да посъветвам авторката-слушай гласа на сърцето си,то е съветника ,който никога не лъже.

# 33
А, то и разум трябва да се прилага, но не всеки го може.

# 34
За мен лично ситуация без избор има само тогава, когато съм заставена да върша нещо, в противоречие с моя личен морал или със закона, но трябва да го направя, защото залогът е животът или здравето на мой близък.

# 35
ooooh! Такива теми винаги са ме изумявали... Не е ясно в какво "положение" е авторката, но има достатъчно хора, които са в същото  ooooh!
И като се започне едно псевдо-философстване, високопарничене и поетизиране  Joy
Записвам се да следя какви ще ги нароят форумските абстракционистки  Joy

По темата - докато човек е ЖИВ, избор ВИНАГИ има.
Съвсем друг е въпросът дали на него този избор му харесва, дали не му отърва повече да се изживява като жертва, мъченик и емоционално изпепелен... Но това пак си  е лично решение - дали ще се опиваш от "саможертвата" си да живееш по начин, който не ти допада, или ще промениш нещата.
Заставам зад това мнение.
Аз доколкото разбрах, става въпрос за избор, при когото авторката ще загуби нещо или някой, което/който не би искала да загуби.  newsm78
За себе си знам едно нещо-когато пренебрегвам себе си, в действителност губя себе си.
И да-много трудно се измъква човек от ада на самосъжалението, понеже той е като наркотик-опиваш се със собствената си слабост.

# 36
Ситуации без изход винаги са трудни, но все пак се надживяват. Това е единственото, което може да те успокои в момента. Търпение му е майката...

# 37
Сядам и се моля да ми дойде акъла в главата! Може да прозвучи подигравателно, но не е. Наистина съм имала ситуации, в които съм чувствала, че нямам избор и точно тогава ми е било необходимо малко трезвомислие, а не чувстване. Така винаги съм си отваряла очите и съм намирала поне два изхода. Баща ми имаше един лаф: "Гледам- нищо не виждам. Пак гледам- пак нищо не виждам. И когато погледнах- ей аз съм си бил затворил очите!!!"

# 38
  • Бургас
не знам за какво става въпрос точно при теб и не мога да бъда по-конкретна, но за мен в повечето случаи избор има. докато човек е жив и здрав - избор има и спасение- също.отделна тема е дали този избор ни харесва...

# 39
  • София
Когато сме без избор, избираме по-малкото зло.
Има ситуации без добър изход, или поне така изглеждат, дали не е бил добър, ще се разбере накрая.
Когато наистина няма избор, просто се примиряваш, ако не можеш да го промениш.
И, наистина, толкова абстрактно зададен въпросът, предполага най-различни съчинения наизуст.

# 40
А замисляте ли се дали това, което ви се иска - е правилно или не?
Понякога сърцето иска едно, но разума диктува друго. Ето това е липса на избор.

# 41
  • София
А замисляте ли се дали това, което ви се иска - е правилно или не?

Да, именно такава ситуация ми е позната.
Заложих на здравия разум, никога няма да разбера дали съм била права...

# 42
правиш каквото трябва да се направи
претегляш какво казва разума и какво сърцето
разделяш пюсовите и минусите
премисляш последствията
съгласяваш се с цената която трябва да платиш за действията си
ако е нещо за което сама трябва да решиш , или пък ако можеш с някой друг заедно търсите този изход
какво друго правя ; лягам вечер да спя и мисля , мисля измислям варианта или изхода от това което ме тревожи , заспивам и ако на сутринта съм на това мнение просто го правя

# 43
Да бе, това изброеното всеки го знае. Ама какво значи да направиш каквото трябва?

# 44
Напротив,и тук има избор...друг е въпроса кой ти хареса повече!

Общи условия

Активация на акаунт