СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 939
  • 777
  •   1
Отговори
# 660
много се извинявам за глупавите въпроси сигурно е отговаряно на тях но и аз да попитам:
сега се сетихме да кандидатстваме детето ми е набор 2007, току що се регистрирах в сайта и получихме 8.2 точки кандидатстваме за Младост.
ето и  въпросите ми дано някоя мама се смили над мен и ми отговори
1. Проведено ли е вече класиране за набор 2007 или да чакаме 24.04
2. при правилно попълнени документи и получен входящ номер ние само чакаме система да ни класира или трябва да правим още нещо
3. имаме ли някакъв шанс със 8.2 точки

# 661
Хайде и аз пак с въпрос  Laughing
Интересува ме какво се случва с отпуска на майката до навършване на 2 години на детето, ако то в прието и записано още в началото на май. Реалното посещение на детето в ДЗ ще бъде не по-рано от септември месец, но в системата то се води като посещаващо ДЗ, а не като просто записано.
Майката още май месец ли трябва да се върне на работа и още от тогава ли и се спира половината от майчинството?

На мен от личен  състав ми казаха, че половината майчинство се спира само ако се наеме детегледачка по програмата, а ако детето ходи на ясли, не се спира. Отпуската можеш да си я прекратиш от септември, тя не е свързана с това дали детето посещава ясла (ако греша, моля да ме поправи някой, все пак това ми е сведение от други лица, не съм проверявала закона лично).
Мисля, че си съвсем права! (и за половината сума за майчинство)

много се извинявам за глупавите въпроси сигурно е отговаряно на тях но и аз да попитам:
сега се сетихме да кандидатстваме детето ми е набор 2007, току що се регистрирах в сайта и получихме 8.2 точки кандидатстваме за Младост.
ето и  въпросите ми дано някоя мама се смили над мен и ми отговори
1. Проведено ли е вече класиране за набор 2007 или да чакаме 24.04
2. при правилно попълнени документи и получен входящ номер ние само чакаме система да ни класира или трябва да правим още нещо
3. имаме ли някакъв шанс със 8.2 точки
1. всички  чакаме 24.04 - и вие също. Grinning
2. Ако кандидатствате само за една градина - няма какво друго да правите. Ако кандидатствате за повече градини, пак няма задължение какво друго да правите, но във ваш интерес е да си прецените и степенувате шансовете за прием във всяка градина, заедно с конкретните ви удобства за посещение за съответните градини. Ет тук е голямото лутане, мислене и т.н.
3. отговорът е включен към т. 2.

Масовия случай за средностатистическите семейства за Първо желание е 8 т. (с възможните десети след цялото число)
Съветвам те за по детайлно навлизане в материята  (по-правилно да си прецените шансовете) да прочетеш информацията на ИСОДГ за нормативните документи тук: http://kg.sofia.bg/?page=regulations
и въпросите и отговорите тук: http://kg.sofia.bg/?page=faq&y=10

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 11:21 от AnMary

# 662
Аз пък се замислих, че ако на първо класиране се заемат всички места и срока за записване е 2 седмици, тогава защо второто класиране е след 1 седмица? Мисля, че точно заради незаетите места на първо класиране второто е толкова скоро след него. Иначе няма логика. Дори повечето родители, чиито деца са се класирали на 1-во класиране по 2-ро и следващо желание ще изчакат 2-ро класиране, за да може ако и приемат на по-предно желание да се откажат от първата приела ги ЦДГ/ОДЗ.
Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy
аз нещо не разбрах какво имаш предвид...

Имам предвид, че ако системата не "джурка" градините до заемане на празните места се получава много кофти... Т.е. да остават свободни места за 2-ро класиране, защото системата има грешка( ако има такава, нали това обсъждаме), които не са запълнени автоматично от първите резерви. Не мога да го обясня точно, но се надявам да ме разбереш...
има дете 1,2,3 и 4... има 3 места... 3 отпада, понеже в друга градина му е първо желание, но системата вече е провела класирането за градината, за която кандидатстват тези 4 деца и не дава свободното място на дете 4, а го пуска като свободно... Дефакто това дете е ощетено, защото за следващото класиране то вече може да бъде изместено и да не влезне...
няма значение факта, че следваюото класиране ще е след 1 седмица, достатъчно време има да го изместят много деца.... Sad

Интересува ме какво се случва с отпуска на майката до навършване на 2 години на детето, ако то в прието и записано още в началото на май. Реалното посещение на детето в ДЗ ще бъде не по-рано от септември месец, но в системата то се води като посещаващо ДЗ, а не като просто записано.
Майката още май месец ли трябва да се върне на работа и още от тогава ли и се спира половината от майчинството?

На мен от личен  състав ми казаха, че половината майчинство се спира само ако се наеме детегледачка по програмата, а ако детето ходи на ясли, не се спира. Отпуската можеш да си я прекратиш от септември, тя не е свързана с това дали детето посещава ясла (ако греша, моля да ме поправи някой, все пак това ми е сведение от други лица, не съм проверявала закона лично).

По този въпрос има много мнения Sad Наскоро попаднах в една тема, може би майчинството счетоводно или може и в друг форум с счетоводители, не помня, но там коментираха, че от закона е отпаднало "детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка", което преди е изключвало ДЗ, т.е., че майката вече е длъжна когато детето започне да посещава ДЗ да си подаде декларатция за половин майчинство

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 11:22 от AnMary

# 663
Аз пък се замислих, че ако на първо класиране се заемат всички места и срока за записване е 2 седмици, тогава защо второто класиране е след 1 седмица? Мисля, че точно заради незаетите места на първо класиране второто е толкова скоро след него. Иначе няма логика. Дори повечето родители, чиито деца са се класирали на 1-во класиране по 2-ро и следващо желание ще изчакат 2-ро класиране, за да може ако и приемат на по-предно желание да се откажат от първата приела ги ЦДГ/ОДЗ.
Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy

Имам предвид, че ако системата не "джурка" градините до заемане на празните места се получава много кофти... Т.е. да остават свободни места за 2-ро класиране, защото системата има грешка( ако има такава, нали това обсъждаме), които не са запълнени автоматично от първите резерви. Не мога да го обясня точно, но се надявам да ме разбереш...
има дете 1,2,3 и 4... има 3 места... 3 отпада, понеже в друга градина му е първо желание, но системата вече е провела класирането за градината, за която кандидатстват тези 4 деца и не дава свободното място на дете 4, а го пуска като свободно... Дефакто това дете е ощетено, защото за следващото класиране то вече може да бъде изместено и да не влезне...
няма значение факта, че следваюото класиране ще е след 1 седмица, достатъчно време има да го изместят много деца.... Sad
Да, разбрах те. Тоя въпрос го коментирахме подробно снощи по късни доби Laughing.. Ами не знам дали СИРМА са оправили проблема. Много се надявам да е така. Във всеки случай, идеята за ежеседмични класации с двуседмичен срок за записване не мисля, че го оправя. Тая идея за мен си е нелогична, при положение, че всяко класиране се прави със раздаване на ВСИЧКИ свободни места към момента. Случайно останалото свободно място е редно да се запълни от Първото име останано в чакащите (което е имало право да получи това място... Имам предвид етапността на джуркането, за което обяснявах снощи)

По този въпрос има много мнения Sad Наскоро попаднах в една тема, може би майчинството счетоводно или може и в друг форум с счетоводители, не помня, но там коментираха, че от закона е отпаднало "детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка", което преди е изключвало ДЗ, т.е., че майката вече е длъжна когато детето започне да посещава ДЗ да си подаде декларатция за половин майчинство
Опс! май прекалено съкратено отговорих по-горе - разбира се, и яслите влизат в задължение майчинството да се намали на половина.

Сетих се за вариант, в който идеята за ежеседмични класации с двуседмичен срок за записване има смисъл - това са случаите на отпускане на Увеличения на свободни места. Т.е. това са места нераздавани на предната класация.

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 11:23 от AnMary

# 664
извинявайте на страницата със изброените желания какво означават точките тоест за всяка детска градина имаме различен брой точки и има ли това значение за кандидатстването

# 665
извинявайте на страницата със изброените желания какво означават точките тоест за всяка детска градина имаме различен брой точки и има ли това значение за кандидатстването
В списъка ви с избраните от вас градини допълнителни точки се дават така:
* За първата градина в списъка ви - 3т.
* За втората градина - 2т.
* За третата градина - 1 т.
*за следващите по ред - няма доп. точки.
Затова и в този списък можете да размествате местата на градините - с това разместване се сменя и балът ви за дадена градина.

# 666
Много благодаря за отговорите успешен ден и хайде не стойте по компютрите ами излизайте с децата навън

# 667
  • София

Аз мисля , че разбрах въпроса ти  и мен  ме интересува
пример :
т'а значи ли това , че ако нас ни класират за ДГ по второ желание , а в градината по първо желание  имаме шанс при" втори етап" ( 50 на 50 - в гранична група сме ) ... да не бързам да се записвам първата седмица  ,а да изчакам 01.05.( втората седмица от двуседмичния срок за записване ) за да излязат и  резултатите по първо желание и тогава да реша къде да запиша детето .
дали разбрахте примера ми  newsm78  

# 668
  • София
т'а значи ли това , че ако нас ни класират за ДГ по второ желание , а в градината по първо желание  имаме шанс при" втори етап" ( 50 на 50 - в гранична група сме )  ... да не бързам да се записвам първата седмица  ,а да изчакам 01.05. за да излязат и  резултатите по първо желание и тогава да реша къде да запиша детето .

точно това и аз щях да попитам Rolling Eyes

# 669
т'а значи ли това , че ако нас ни класират за ДГ по второ желание , а в градината по първо желание  имаме шанс при" втори етап" ( 50 на 50 - в гранична група сме )  ... да не бързам да се записвам първата седмица  ,а да изчакам 01.05. за да излязат и  резултатите по първо желание и тогава да реша къде да запиша детето .

точно това и аз щях да попитам Rolling Eyes

Доколкото аз разбрах може да се изчака Simple Smile Виждаш дали се класирате по първо желание и ако не записваш по второ, а ако да, Честито Simple Smile

# 670

Аз мисля , че разбрах въпроса ти  и мен  ме интересува
пример :
т'а значи ли това , че ако нас ни класират за ДГ по второ желание , а в градината по първо желание  имаме шанс при" втори етап" ( 50 на 50 - в гранична група сме ) ... да не бързам да се записвам първата седмица  ,а да изчакам 01.05.( втората седмица от двуседмичния срок за записване ) за да излязат и  резултатите по първо желание и тогава да реша къде да запиша детето .
дали разбрахте примера ми  newsm78  

Ами според мен има логика в изчакването до последния момент на срока за записване. Полза може да се получи и от това, че когато другите деца се запишат в твоя период на изчакване, те ще отпаднат от някой друг списък (дето също кандидатстват) и ако и ти си в тоя списък,  може да се придвижите напред в чакащите. Друг шанс е да пуснат увеличение на свободните места точно в градината ти по първо желание.
От друга страна, нали ако те класират на по-долно желание, то по-предните желания не ти се анулират. Би трябвало и след като се ЗАПИШЕШ по-предното ти желание пак да си остава актуално (дефакто, да се смята, че с неговата кандидатура искаш да се ПРЕМЕСТИШ..., но не съм сигурна, та да не взема да подведа някой). Обратното също няма да е лишено от логика - т.е. след като се запишеш, да се смята, че изборът ти е окончателен за сега и да ти отпаднат ВСИЧКИ кандидатури, а ако все пак решиш да подновиш кандидатстването (но вече с цел ПРЕМЕСТВАНЕ), то наново да избереш градина - така обаче новия избор ще ти даде и нова входяща дата.

# 671
  • София
Тотална обърквация ooooh!
ако се класирам по-второ желание,колко мога да чакам,преди да запиша детето,срока не е ли една седмица?
А и след 24.04,колко още класирания ще има newsm78

А записано веднъж в градината,всичко останало отпада,нали?В смисъл,ако го запиша в 1-вата градина в която сме се класирали,остават ли ми кандидатурите за по-предно желание и мога ли,ако се класирам след време на друго място да го отпиша от предишната градина...........?
стана много объркано,дано ме разберете,че хич не ми е ясно Praynig

# 672
  • Банкя
Според мен, ако на първо класиране едно дете се класира в някоя ДГ, то автоматично по-задните му желания стават невалидни и то отпада от тези списъци - опашките се пренареждат с едно място нагоре. В по-предните обаче то остава.
Ако това дете бъде и записано в тази ДГ (нека това да е желание номер 2), то според мен трябва да отпадне и първото му желание. Иначе, както е написала и kali-76, ще стане объркване - записване, отписване ooooh! Даже не знам, дали е възможно. Rolling Eyes

ПС: Не съм сигурна, дали съм права, но аз поне така предполагам. Peace

# 673

Въпроса ми е от кога точно се брои детето за посещаващо? От тогава, когато в профила му се изпише това съобщение или от деня на реалното му постъпване в ДЗ? Защото реално разликата между двете събития е цели 4 месеца.

# 674
Акси, права си.

А дали са премахнати точките/0.1/ на напускащия от септември набор за кака или батко в градината?
Извинете ме ако се е дискутирало вече, но съм изпуснала малко темата.

Общи условия

Активация на акаунт