СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 944
  • 777
  •   1
Отговори
# 645
Така е редно според мен, както и за приемните семейства...по същия начин е, нали.  Аз и това го гледах "Родителят (вкл. и родител извън семейството) трябва да има трудов договор с платени осигуровки в НОИ или да се самоосигурява (едноличен търговец, свободна професия и др.) с платени осигуровки в НОИ." Значи аз го разбирам, че може и примерно, ако живееш с друг човек (не с бащата на детето) да го заявиш и да ползваш точка  newsm78

Тук тълкуванието на родител извън семейството е друг..
Става дума за родител, който не е биологичен родител....( последните години не е новост съжителство без брак. АКО няма семейство, то за детето пак родител си е бащата и майката му (биологични),независимо,дали са семейство, или не.
ОБАЧЕ..има един казус, който също съществува.
Това са деца, които имат един биологичен баща и друг родител по документ, който е само съпруг на майката. Т.е..ако майката има друг съпруг, различен от бащата на детето (който реално е "бащата в семейството")..детето се явява с двама бащи.. И.. регламента дава възможност на този,който управлява профила на детето да попълни данни и за двамата "родителя" и..по тозиначин да увеличи шанса на детето..
Това сигурно ли е или е само предположение?
А и не разбрах точно: системата дава право да добавиш и двамата родителя (бащи) или дава възможност да избереш кой от двамата да представиш за баща. Първото би означавало да се позволява едно дете да има трима родителя (не, че реално в живота не е невъзможно трима да се грижат за него). Ма, не ми се струва системата чак до там да е доизкусурена. ... Joy То на такива деца за ДК2 трябва да им дава не 0,1 т., а 0,15т., а К2 и К3 за такива деца ще трябва да позволява общ сбор от 3 т.  Joy

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 23:11 от sisislava

# 646
  • София
Да попитам нещо:

И двамата със съпруга ми сме самоосугуряващи се /свободни професии/. В момента аз все още се водя в неплатен отпуск по майчинство, а мъжът ми се самоосигурява. В графата с документи, които изискват при записване в дг /дай Боже!/ пише, че трябва да им предтавя копие от Данъчната си декларация за мин. година, както и тази на мъжа ми /съжалявам, че не мога да цитирам точно, но с-мата е заключена/.
Сега, аз няма как да им представя такава декларация за миналата година по простата причина, че съм била в отпуск по майчинство, не съм извършвала дейност и за това не съм подавала такава декларация. Мъжът ми пък е подал декларация, но счетоводителката ги е пращала по пощата и има само входящ номер / по тази логика всеки може да изпрати вестник до общината напр. и това да му се брои/. Не е ли по - логично да представим копие от регистрацията си по Булстат, извлечения от банката за внесени осигуровки за мин. периоди или някаква справка от НАП напр.?
Ако не им представя въпросните декларации може ли да ми откажат да запишат детето?

# 647
А на какъв принцип системата ще отсее деца, които реално вече не кандидатстват- приети са в частна градина примерно (или в държавна с връзки, без приемът им да мине през системата, да речем), а продължават да висят по списъците и са прехвърлени автоматично за кампания 2010/2011? Системата ще ги разпознава ли по някакъв начин, за да ги отстрани от списъците?
Колежка на работа казва, че приетото и дете, което от доста време посещава градина, продължава да виси в списъците като чакащо за градина  newsm78.
Ако едно дете ходи на частна градина има равни права да кандидатства заедно с всички други, дето не ходят никъде.
Ако детето е прието по втория начин - въпросът опира до контрол над директорите! При такъв казус, очевидно директорката първо е записала детето нелегално, и второ е потулила следите си, като не е дала верни данни за имената на записаните деца и бройката на децата в групата. Все пак, малко вероярно ми се струва, но не е невъзможно.
...
Помня, че като правех навремето профил на семейството ми, дъщеря ми вече посещаваше ДГ, но не аз съм посочвала това, а в един момент (след време) в профила ни се появи информацията че тя посещава конкретната ДГ. Предполагам, че това е станало след като директорката е представила списъка със записаните в нейната ДГ деца.... (Профила го създадох заради кандидатстването на сина ми.)

Да попитам нещо:

И двамата със съпруга ми сме самоосугуряващи се /свободни професии/. В момента аз все още се водя в неплатен отпуск по майчинство, а мъжът ми се самоосигурява. В графата с документи, които изискват при записване в дг /дай Боже!/ пише, че трябва да им предтавя копие от Данъчната си декларация за мин. година, както и тази на мъжа ми /съжалявам, че не мога да цитирам точно, но с-мата е заключена/.
Сега, аз няма как да им представя такава декларация за миналата година по простата причина, че съм била в отпуск по майчинство, не съм извършвала дейност и за това не съм подавала такава декларация. Мъжът ми пък е подал декларация, но счетоводителката ги е пращала по пощата и има само входящ номер / по тази логика всеки може да изпрати вестник до общината напр. и това да му се брои/. Не е ли по - логично да представим копие от регистрацията си по Булстат, извлечения от банката за внесени осигуровки за мин. периоди или някаква справка от НАП напр.?
Ако не им представя въпросните декларации може ли да ми откажат да запишат детето?

Аз наскоро си подадох декларацията и се чудех дали да си направя копие в случай на нужда. Тогава счетоводителката ми ми обясни, че може да се изиска от архива на НАП официално копие на подадена декларация след известно време (щото в началото още не са ги преместили в архива)...
Въпросът е не само да си си снимал декларацията, а копието да е с печат, че е идентично с оригинала. Между другото, мисля и че от архива копието не ти го дават веднага, а след някакъв срок...и май е по-дълъг от 5 дни (какъвто е срока за записване при повечето класации). Та, не би било зле, при реални шансове за класиране човек овреме да се снабди с такова копие. В случая няма да е некоректно, ако документът се извади преди да е излязло класирането, защото касае факти от миналото.

Между другото, въпросът с родители почнали собствен бизнес от тая година е висящ от към документи за доказване на тоя факт... официално решение все още няма.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 23:35 от AnMary

# 648
  • София
sisislava, благодаря ти, аз затова питам овреме, че да реагирам. Още в понеделник ще отида.  Laughing
А, и друго, искат ми декл. от общината в която живеем. Да, аз подавам декларациите си там, но мъжът ми в друга община, защото там е по л.к. въпреки, че има отдавнашна /временна/ регистрация в моята община. Според вас ще има ли проблем, въпреки че в градините където кандидатстваме не са гласували критерий за месторабота в района на общината.
Дано сте ме разбрали  Blush

# 649
А на какъв принцип системата ще отсее деца, които реално вече не кандидатстват- приети са в частна градина примерно (или в държавна с връзки, без приемът им да мине през системата, да речем), а продължават да висят по списъците и са прехвърлени автоматично за кампания 2010/2011? Системата ще ги разпознава ли по някакъв начин, за да ги отстрани от списъците?
Колежка на работа казва, че приетото и дете, което от доста време посещава градина, продължава да виси в списъците като чакащо за градина  newsm78.

Защо приятелката ти не пише в обратна връзка, за да махнат детето й от списъка? Може би директорката не си е свършила работата... май те трябва да кажат кои деца са се записали  newsm78

# 650
  • София
Аз пък се замислих, че ако на първо класиране се заемат всички места и срока за записване е 2 седмици, тогава защо второто класиране е след 1 седмица? Мисля, че точно заради незаетите места на първо класиране второто е толкова скоро след него. Иначе няма логика. Дори повечето родители, чиито деца са се класирали на 1-во класиране по 2-ро и следващо желание ще изчакат 2-ро класиране, за да може ако и приемат на по-предно желание да се откажат от първата приела ги ЦДГ/ОДЗ.

# 651
Аз пък се замислих, че ако на първо класиране се заемат всички места и срока за записване е 2 седмици, тогава защо второто класиране е след 1 седмица? Мисля, че точно заради незаетите места на първо класиране второто е толкова скоро след него. Иначе няма логика. Дори повечето родители, чиито деца са се класирали на 1-во класиране по 2-ро и следващо желание ще изчакат 2-ро класиране, за да може ако и приемат на по-предно желание да се откажат от първата приела ги ЦДГ/ОДЗ.
Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy

# 652
  • София
Защо приятелката ти не пише в обратна връзка, за да махнат детето й от списъка? Може би директорката не си е свършила работата... май те трябва да кажат кои деца са се записали  newsm78
Имах предвид, че най-вероятно в системата има деца, които си стоят от кампания 2009/2010, но по някаква причина не проявяват интерес към кандидатстване. Системата ще ги отсее ли и премахне ли по някакъв начин или автоматично ще ги прехвърли за кандидатстване за 2010/2011. Хора, чиито деца са приети вече, едва ли ровят в системата да гледат стоят ли още децата им по списъците или са махнати  newsm78.

# 653
Хайде и аз пак с въпрос  Laughing
Интересува ме какво се случва с отпуска на майката до навършване на 2 години на детето, ако то в прието и записано още в началото на май. Реалното посещение на детето в ДЗ ще бъде не по-рано от септември месец, но в системата то се води като посещаващо ДЗ, а не като просто записано.
Майката още май месец ли трябва да се върне на работа и още от тогава ли и се спира половината от майчинството?

# 654
Добро утро.Искам да попитам,тъй като до вчера нямах компютър и не съм чела,защо не се виждат списъци "Чакащи" в сайта?Виждам само обявение свободни места,но не и чакащи.

# 655
  • София
Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy
Това е напълно вярно, но да направят тогава второ класиране след 2 седмици, когато ще е ясно колко са записани и колко са отказали се.

# 656
sisislava, благодаря ти, аз затова питам овреме, че да реагирам. Още в понеделник ще отида.  Laughing
А, и друго, искат ми декл. от общината в която живеем. Да, аз подавам декларациите си там, но мъжът ми в друга община, защото там е по л.к. въпреки, че има отдавнашна /временна/ регистрация в моята община. Според вас ще има ли проблем, въпреки че в градините където кандидатстваме не са гласували критерий за месторабота в района на общината.
Дано сте ме разбрали  Blush
Не разбрах кой ти иска декларация от обшината КЪДЕТО ЖИВЕЕТЕ? (Предполагам, че общината където живеете, всъщност е района ти по твоята лична карта.)
Данъчни декларации се подават в общините по постоянен адрес (т.е. по лична карта). И от там може да си искаш официално копие (районния ти НАП.) С копието на декларацията се доказва само че си трудово заета. Адресната регистрация на местоработата ти би трябвалои да се докаже със съдебното решение за фирмата - в него се споменава точно адрес на седалище и управление, адреси на филиали (предполагам, ако има такива). Адреса ви на местоживеене ще докажеш с твоята лична карта или с Удостоверението за настоящ адрес на мъжа ти.

# 657
Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy
Това е напълно вярно, но да направят тогава второ класиране след 2 седмици, когато ще е ясно колко са записани и колко са отказали се.
И аз не виждам логика в прибързването с ежеседмичните класации, докато срока за записване е по-дълъг от една седмица, ама...

Ето малко инфо от извора:

“Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община

2.3. Записване

От началото на записването до 01.09. срокът за записване е две седмици след датата на съответното класиране по график, определен от директора на ОДЗ или ЦДГ. През останалото време на годината, Информационната система преминава в ежеседмичен режим на класиране и записване.”

Ето и извадка от Календата на ИСОДГ:

„Първоначално класиране по точки за учебната 2010/2011 г., двуседмичен срок за записване - събота, 24 Апр. 2010”

Второ класиране за учебната 2010/2011 г. - събота, 1 Май 2010,
двуседмичен срок за записване

И така до 1 септември, след което срока за записване става едноседмичен.

Ясно е, че ежеседмичните класации ще изключват местата на незаписалите се още деца ако срока им за това още не е изтекъл. Просто мястото на незаписало се в срока дете ще бъде обявено за свободно не на следващата класация (на една седмица след успешното му класиране), а на по-следващата (т.е., след 14 дни).

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 10:30 от sisislava

# 658
Интересува ме какво се случва с отпуска на майката до навършване на 2 години на детето, ако то в прието и записано още в началото на май. Реалното посещение на детето в ДЗ ще бъде не по-рано от септември месец, но в системата то се води като посещаващо ДЗ, а не като просто записано.
Майката още май месец ли трябва да се върне на работа и още от тогава ли и се спира половината от майчинството?

На мен от личен  състав ми казаха, че половината майчинство се спира само ако се наеме детегледачка по програмата, а ако детето ходи на ясли, не се спира. Отпуската можеш да си я прекратиш от септември, тя не е свързана с това дали детето посещава ясла (ако греша, моля да ме поправи някой, все пак това ми е сведение от други лица, не съм проверявала закона лично).

# 659
Защо приятелката ти не пише в обратна връзка, за да махнат детето й от списъка? Може би директорката не си е свършила работата... май те трябва да кажат кои деца са се записали  newsm78
Имах предвид, че най-вероятно в системата има деца, които си стоят от кампания 2009/2010, но по някаква причина не проявяват интерес към кандидатстване. Системата ще ги отсее ли и премахне ли по някакъв начин или автоматично ще ги прехвърли за кандидатстване за 2010/2011. Хора, чиито деца са приети вече, едва ли ровят в системата да гледат стоят ли още децата им по списъците или са махнати  newsm78.
За да се отсеят вече записани деца директорките дават справки за записаните деца в градините. Така системата отбелязва децата като записани - и това е било направено в началото на новите правила. После текущо директорките като запишат някое дете, трябва автоматично да му отпаднат от актуалност всички по-ниски желания за кандидатстване. Например ако детето е прието в градина по второто му желание - от системата ще отпаднет кандидатурите му по Трето, Четвърто и т.т. желания. Но, Първото му желание ще си остане актуално. Може случая, за който споменаваш да е точно такъв. От друга страна системата не може да задължи родителите да следят и пипат по нещо, (да потвърждават и подобни) в профилите на децата си - в това е идеята нещата да се правят максимално автоматизирано.

Е да ама пак не е честно детенце, което иначе е щяло да се класира, да бъде изместено, защото системата е "дефектна". Нали се сещаш, че всички ще се юрнат/юрнем към градина с незаети места  Crazy
аз нещо не разбрах какво имаш предвид...

Аз не мисля, че за основание за връщане на работа ще се изхожда от начина на показване на информацията в ИСОДГ.  Тук важни са Кодекса на труда и там други закони и норми, в които се определя задължението за връщане на работа след като детето тръгне на ДГ.
.. Между другото, не мисля че има задължение за връщане на работа. Задължение има за СПИРАНЕ на помощите за майчинство от НОИ - но не си длъжна да се връщаш на работа. Отделно по Кодекса на труда имаш право на неплатени отпуски от работодателя си за малко дете (според възрастта му), също и на платени но не ползвани годишни отпуски през времето на майчинството.

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 11:20 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт