СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 918
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • София
А защо в момента списъците пак не се виждат?

# 676
Заради текущото класиране за набор 2006 и по големите.

# 677
  • гр.София
Според мен, ако на първо класиране едно дете се класира в някоя ДГ, то автоматично по-задните му желания стават невалидни и то отпада от тези списъци - опашките се пренареждат с едно място нагоре. В по-предните обаче то остава.
Ако това дете бъде и записано в тази ДГ (нека това да е желание номер 2), то според мен трябва да отпадне и първото му желание. Иначе, както е написала и kali-76, ще стане объркване - записване, отписване ooooh! Даже не знам, дали е възможно. Rolling Eyes

ПС: Не съм сигурна, дали съм права, но аз поне така предполагам. Peace

Да,напълно си права.

Ако на 24 април  приемат детето на 2-ро желание, имате две седмици срок да го запишете (толкова ви се пази мястото). По-ниските желания отпадат. Остава по-високото (първото) активно.Изчаквате една седмица.
 Идва Второ класиране -след 7 дни и тогава детето ви може да се класира по първо желание.
 Ако не се класира-записвате си го втората седмица в градината по второ желание. В момента на записване ви отпадат всички желания от профила.
 Прибирате се вкъщи и веднага нацвъквате нови желания (ако искате преместване). Те са с НОВАта дата, обаче. Получавате 3 точки за първо желание ( първата градина ще е с 8 т) и 1 т. за Второ желание ( втората градина ще е с 6 точки). Третата -с 5 т.....
 Нямате 2 точки за второ желание. Изразходвали сте ги вече.

Щурчо- Hug

# 678
  • София
Според мен, ако на първо класиране едно дете се класира в някоя ДГ, то автоматично по-задните му желания стават невалидни и то отпада от тези списъци - опашките се пренареждат с едно място нагоре. В по-предните обаче то остава.
Ако това дете бъде и записано в тази ДГ (нека това да е желание номер 2), то според мен трябва да отпадне и първото му желание. Иначе, както е написала и kali-76, ще стане объркване - записване, отписване ooooh! Даже не знам, дали е възможно. Rolling Eyes

ПС: Не съм сигурна, дали съм права, но аз поне така предполагам. Peace

Да,напълно си права.

Ако на 24 април  приемат детето на 2-ро желание, имате две седмици срок да го запишете (толкова ви се пази мястото). По-ниските желания отпадат. Остава по-високото (първото) активно.Изчаквате една седмица.
 Идва Второ класиране -след 7 дни и тогава детето ви може да се класира по първо желание.
 Ако не се класира-записвате си го втората седмица в градината по второ желание. В момента на записване ви отпадат всички желания от профила.
 Прибирате се вкъщи и веднага нацвъквате нови желания (ако искате преместване). Те са с НОВАта дата, обаче. Получавате 3 точки за първо желание ( първата градина ще е с 8 т) и 1 т. за Второ желание ( втората градина ще е с 6 точки). Третата -с 5 т.....
 Нямате 2 точки за второ желание. Изразходвали сте ги вече.

Щурчо- Hug

а,изясни ми се,сигурно ли е,че е така?

# 679
  • гр.София
Имам следния въпрос:ако откажем място в детска градина,в която сме класирани(текущ прием за набор 2005),отпадаме ли от списъците в другите градини ,в които сме кандидатствали newsm78?Дано съм го обяснила ясно Rolling Eyes
Доколкото си спомням, отпадате само от списъка на  градината,в която се класирате два пъти подред (две поредни седмици) и не се записвате. Останалите кандидатури се запазват. Така е по стария регламент.

Кали 76, от личен опит е.

Много родители изчакват втората седмица и не се записват,за евентуално по-предно класиране на детето.

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 16:36 от blanc

# 680
Акси, права си.

А дали са премахнати точките/0.1/ на напускащия от септември набор за кака или батко в градината?
Извинете ме ако се е дискутирало вече, но съм изпуснала малко темата.
Още не са премахнати

# 681
  • Банкя
Mari07, blanc Благодаря ви!  bouquet Значи все пак има логика в цялата система. Mr. Green

А дали са премахнати точките/0.1/ на напускащия от септември набор за кака или батко в градината?
Ще ги махнат в началото на април, май след Великден. Peace

...
 Много родители изчакват втората седмица и не се записват,за евентуално по-предно класиране на детето.
Предполагам, че свободните места, които може да се появят през тази седмица, ще се дължат на ранно записване на някои деца по тяхно по-задно класиране или установяване на невярно заявени точки/критерии.
Има ли и други възможности за освобождане на места през първата седмица след 24.04? newsm78

# 682
Mari07, blanc Благодаря ви!  bouquet Значи все пак има логика в цялата система. Mr. Green

Ще ги махнат в началото на април, май след Великден. Peace

...
Предполагам, че свободните места, които може да се появят през тази седмица, ще се дължат на ранно записване на някои деца по тяхно по-задно класиране или установяване на невярно заявени точки/критерии.
Има ли и други възможности за освобождане на места през първата седмица след 24.04? newsm78
1. да пуснат увеличение - (чисто теоретично)
2. някой добронамерен родител решил да се откаже от класацията си, да иде в ДЗто и да уведоми директора. И директора за обяви мястото за отказано.

Хайде и аз пак с въпрос  Laughing
Интересува ме какво се случва с отпуска на майката до навършване на 2 години на детето, ако то в прието и записано още в началото на май. Реалното посещение на детето в ДЗ ще бъде не по-рано от септември месец, но в системата то се води като посещаващо ДЗ, а не като просто записано.
Майката още май месец ли трябва да се върне на работа и още от тогава ли и се спира половината от майчинството?

На мен от личен  състав ми казаха, че половината майчинство се спира само ако се наеме детегледачка по програмата, а ако детето ходи на ясли, не се спира. Отпуската можеш да си я прекратиш от септември, тя не е свързана с това дали детето посещава ясла (ако греша, моля да ме поправи някой, все пак това ми е сведение от други лица, не съм проверявала закона лично).
Мисля, че си съвсем права! (и за половината сума за майчинство)

По този въпрос има много мнения Sad Наскоро попаднах в една тема, може би майчинството счетоводно или може и в друг форум с счетоводители, не помня, но там коментираха, че от закона е отпаднало "детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка", което преди е изключвало ДЗ, т.е., че майката вече е длъжна когато детето започне да посещава ДЗ да си подаде декларатция за половин майчинство

Въпроса ми е от кога точно се брои детето за посещаващо? От тогава, когато в профила му се изпише това съобщение или от деня на реалното му постъпване в ДЗ? Защото реално разликата между двете събития е цели 4 месеца.
Въпросът ти ме заинтеригува и се поразрових в сайта на НОИ. Намерих информацията и от нея не става много ясно защото се говори не за ЗАПИСАНО, не за ПОСЕЩАВАЩО, а за НАСТАНЕНО дете в ДЗ. Мога само да предполагам, че под "настанено" се има предвид да посещава детското заведение. А твоето реално не посещава ДЗ, защото все още не са го допуснали да го посещава - още повече и не по твоя причина...
Ето:

"Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването

Чл. 52.  При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Право на обезщетение за отглеждане на малко дете

Чл. 52а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Обезщетение при отглеждане на малко дете

Чл. 53. 1) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

(2) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.

(3)Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

(4) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, вклоючено в програмата "В подкрепа на майчинството".

(5) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (1) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

(2) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.

(3) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

Да допиша и още малко разсъждения по думата "НАСТАНЕНО". Например, за настаняване се говори в хотел, в квартира, в жилище и тн., което означава да прекарваш там и нощно време. Дневните детски заведения по-скоро се ПОСЕЩАВАТ. Виж, за седмичните ДЗ може да се приеме че при тях има известно настаняване... Според мен употребата на неизяснени термини е сериозен недостатък за всяко правило и закон....,   Naughty

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 19:00 от AnMary

# 683
  • гр.София
 Честно казано,ще е цяло чудо някой да се запише по по-долно желание още първата седмица и да не изчака класиране по първо.

Нещо ми се върти в главата за въпросните "итерации" и незаети места на Първо класиране. Ако въобще разбирам разсъжденията на Щурчо и Сисислава. Помня,че обяснението на ИСОДГ беше,че на въпросното място (останало свободно) е трябвало да се класира дете на по-ниско и от 3-то желание !!! Което е нежелателно за родителите,естествено.  Така че не е е добре това ,което искате-детето първа резерва да се класира там. Това дете има по-високи желания и на практика му правят услуга,че не са го класирали.

Не влизам в спор,щото ми е леко мътно.

# 684
Честно казано,ще е цяло чудо някой да се запише по по-долно желание още първата седмица и да не изчака класиране по първо.

Нещо ми се върти в главата за въпросните "итерации" и незаети места на Първо класиране. Ако въобще разбирам разсъжденията на Щурчо и Сисислава. Помня,че обяснението на ИСОДГ беше,че на въпросното място (останало свободно) е трябвало да се класира дете на по-ниско и от 3-то желание !!! Което е нежелателно за родителите,естествено.  Така че не е е добре това ,което искате-детето първа резерва да се класира там. Това дете има по-високи желания и на практика му правят услуга,че не са го класирали.

Не влизам в спор,щото ми е леко мътно.

Може. Аз му вярвам на Джонев..., но все пак не е редно заради предположения, че на някой вероятно не би му било удобно, да го лишават от класация. Особено пък при много по-задно желание, с което и да не се запише няма да загуби никаква точка от бала си за следващите класации. Все пак решението си остава за родителите.

# 685
Sisislava, мерси за изчерпателния отговор   bouquet!

# 686
Sisislava, мерси за изчерпателния отговор   bouquet!
Embarassed Май незаслужено ми благодариш - по-горе съм отговорила на друг въпрос не точно на твоя... Embarassed
Всъщност от моя опит преди 2 месеца, да ти кажа, че като приеха сина ми в ОДЗ и го записах, и за мен изникна въпроса дали от това ще следва прекратяване на отпуска ми. Тогава подробно четох Кодекса на труда и помня, че никъде на намерих задължение да си спирам отпуска и да се връщам на работа. Щом детето ти е под 2 години имаш си право на отпуск и толкова. Помня, че говорих и с счетоводителката на фирмата където работя, и тя каза, че не съм длъжна да си спирам отпуска.

# 687
Отпускът за гледане на дете до 2 год. се прекратява ако детето тръгне на ясла.  Подава се уведомление до работодателя и до НОИ. Можеш да ползваш платен годишен отпуск и да не се върнеш веднага на работа. До изтичането на отпуска за гледане на дете до 2 год., ако не си го използвала изцяло, ти се заплащат 50% от минималната работна заплата към заплатата. Проверките, които се правят от НОИ, са с 5 г. давност, т.е. назад в годините, така че има доста случаи на "стоене вкъщи, а детето на ясла", като подлежиш на глоба и връщаш неправомерно полученото обезщетение, ведно с лихвите!

# 688
  • София

достатъчно би било поне  тези дечица по първо желание ,които са класирани (още първата седмица да се запишат) ... пак си е нещо  ,но ми е интересно как точно отпадат от списъците ( директорките ли ги отстраняват ...и ако не го направят какво става или ... как автоматично системата ги маха от списъците ?)

# 689
  • Банкя
...
1. да пуснат увеличение - (чисто теоретично)
2. някой добронамерен родител решил да се откаже от класацията си, да иде в ДЗто и да уведоми директора. И директора за обяви мястото за отказано.

...

Ако само това са възможните варианти, не виждам много възможности за поява на свободни места през първата седмица, освен ако директорките не решат да "уплътняват" групите. Rolling Eyes Тоест не повече от на текущите класирания...

reniris Ако едно детенце е класирано по първо желание, още на първо класиране децата, които са в списъците със следващите му желания след него, минават едно място по-напред (то изчезва от следващите си желания). Peace

Общи условия

Активация на акаунт