СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 944
  • 777
  •   1
Отговори
# 615
...
родител в с-мата............не знам да има
...
А ако случайно са отбелязали и този критерий, както една майка се беше объркала преди няколко страници в темата и беше отбелязала този ДК, тъй като свекървата й била професор... Rolling Eyes
Не е така в този случай.
ДК на Звънче:
Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование

Вероятно са цъкнали нещо неправомерно /щом ги познаваш и си сигурна/ и ако е така и не могат да го докажат ще им бъде отказано записване. Прецакват се.

Сисислава, ако говориш за полусираци или деца с неизвестен родител, на тях им е осигурена преднина с цели точки, не им е нужна тази десета в надпреварата.
На втория етап от Първото класиране на сираците им отнемат социалните точки имено с идеята да не се смятат за социални, и точно тук дете с двама родители ще има предимство пред дете с един родител.
Межу другото разгледай социалните опашки - ще видиш, че има не малко деца с по-малко от средностатистическите 8 точки, а като им отнемат и социалните на въпросния Втори етап къде отиват?...

Според мен най-справедливо би било там където ДК2 съществува на децата с един родитил (но работещ или студент!) или кръглите сираци да им дадат служебно 0,1 точка за да имат равен старт с другите.

Те са с 1 цяла . назад.
Да, но това е по друг критерий. Просто не го коментирам и него за момента... Той е стара дъвка, не ми се почва пак, че на някои ще им досадя прекалено...

# 616
  • София
А кръглите сираци кой ги заявява - настойник или приемно семейство?
Намирам въпроса ти за много уместен! Защото в обясненията и във формите на пофила за семейството пише "родител".  Редно е поне със звездичка за се уточни и случая със кръглите сираци - при тях очевидно Родителя от профила не би трянвало да им е родител дефакто... ... Думата "Настойкик" я намирам само в "Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община". Във страницата с Въпроси и Отговори се говори само за Родители...., което от сега ме кара да се чудя, ако съм настойник на сираче чие име да въведа в графа Родител - името на починалия родител (както е в Акта за раждане на детето) или моето име.... Е, по-нататък като се опре до заявяване на критериите се стига до извода че не родителското име е нужно на системата, а това на настойника..., но който се е хванал от начало за думата "родител", ще трябва да се връща и поправя след това...
Да, тези случаи са единици (надявам се), но така както са единици, така и системата с липса за информация за тях, вместо да ги улеснява максимално, кара ги да се лутат, да задават въпроси и съответно да чакат отговори от Обратната връзка. Надявам се масата средностатистически нормални семейства да не се противопоставят на добавянето на такива уточнения в информацията на ИСОДГ под предтекст, че сайта се прептрупва с информация.

На починалия родител, смятам... понеже настойникът, бидейки, примерно приемен родител или общинска институция е ... как да се изразя? - по условие с временен характер...

Квотите за социалните бяха въведени за да се разпределят равномерно по ДГ и в по-желаните ДГ да има шанс за децата от общата опашка. Т.е. за ограничаването им в рамките на групите. Ако беше за да им се осигури място, щях да съм изключително доволна от тях.

Поне от 30% (първоначалния вариант) ги направиха 40% преди да минат през СОС, което пак е нещо.

Аз все още смятам, че целта на квотите е да се осигурят места на децата с К4, ама...

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:32 от AnMary

# 617
Намирам въпроса ти за много уместен! Защото в обясненията и във формите на пофила за семейството пише "родител".  Редно е поне със звездичка за се уточни и случая със кръглите сираци - при тях очевидно Родителя от профила не би трянвало да им е родител дефакто... ... Думата "Настойкик" я намирам само в "Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община". Във страницата с Въпроси и Отговори се говори само за Родители...., което от сега ме кара да се чудя, ако съм настойник на сираче чие име да въведа в графа Родител - името на починалия родител (както е в Акта за раждане на детето) или моето име.... Е, по-нататък като се опре до заявяване на критериите се стига до извода че не родителското име е нужно на системата, а това на настойника..., но който се е хванал от начало за думата "родител", ще трябва да се връща и поправя след това...
Да, тези случаи са единици (надявам се), но така както са единици, така и системата с липса за информация за тях, вместо да ги улеснява максимално, кара ги да се лутат, да задават въпроси и съответно да чакат отговори от Обратната връзка. Надявам се масата средностатистически нормални семейства да не се противопоставят на добавянето на такива уточнения в информацията на ИСОДГ под предтекст, че сайта се прептрупва с информация.

На починалия родител, смятам... понеже настойникът, бидейки, примерно приемен родител или общинска институция е ... как да се изразя? - по условие с временен характер...
Ами ето, на! Ти мислиш едно, а аз - друго! Очевидно информацията с сайта се нуждае от доуточняване...

# 618
  • София
Уважаеми господин/госпожо,
Получихме на 2010-03-07 08:53:08 вашето запитване:
Ако дете с точки по соц. критерии е класирано по първо желание на 1 етап от 1-во класиране, то освобождава ли автоматично местата от по-ниските си желания още за 2-ри етап на 1-во класиране, т.е. ако е сигурно че се класира по 1-во желание, можем ли да считаме че отпада от опашките на ДЗ, които са му 2-ро и 3-то желание още за 1-вото класиране?

Нашият отговор:

Точно така, детето отпада от всички други детски градини.
Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg

Това ми отговориха на мен. всеки да го разбира както иска

Абе това не е така, ама... нейсе.
Какво ли да очакваме от хора, преименували детски заведение на Уй.
Те на един и същи въпрос - за отпадането на социалните точки м/у двата тура бяха дали противоположни отговори...

Истината е, че ако детето е прието ПО ПЪРВО ЖЕЛАНИЕ със социалните критерии отпада от другите опашки, или ако е било ЗАПИСАНО, не класирано. Има малка разлика, но... сложничко им идва, какво да ги правим.

Намирам въпроса ти за много уместен! Защото в обясненията и във формите на пофила за семейството пише "родител".  Редно е поне със звездичка за се уточни и случая със кръглите сираци - при тях очевидно Родителя от профила не би трянвало да им е родител дефакто... ... Думата "Настойкик" я намирам само в "Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община". Във страницата с Въпроси и Отговори се говори само за Родители...., което от сега ме кара да се чудя, ако съм настойник на сираче чие име да въведа в графа Родител - името на починалия родител (както е в Акта за раждане на детето) или моето име.... Е, по-нататък като се опре до заявяване на критериите се стига до извода че не родителското име е нужно на системата, а това на настойника..., но който се е хванал от начало за думата "родител", ще трябва да се връща и поправя след това...

Ами ето, на! Ти мислиш едно, а аз - друго! Очевидно информацията с сайта се нуждае от доуточняване...

Да, съгласна съм.
ПП
Така мисля поради формални причини... но е напълно възможно и да греша.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:32 от AnMary

# 619
Ако дете с точки по соц. критерии е класирано по първо желание на 1 етап от 1-во класиране, то освобождава ли автоматично местата от по-ниските си желания още за 2-ри етап на 1-во класиране, т.е. ако е сигурно че се класира по 1-во желание, можем ли да считаме че отпада от опашките на ДЗ, които са му 2-ро и 3-то желание още за 1-вото класиране?

Нашият отговор:

Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg

Те на един и същи въпрос - за отпадането на социалните точки м/у двата тура бяха дали противоположни отговори...

Истината е, че ако детето е прието ПО ПЪРВО ЖЕЛАНИЕ със социалните критерии отпада от другите опашки, или ако е било ЗАПИСАНО, не класирано. Има малка разлика, но... сложничко им идва, какво да ги правим.

Дори и само да е класирано, без да е записано по 1-во желание, отпада от другите опашки. Иначе трябва да го класират в няколко детски градини и да чакат родителите да си избират, това значи, че ще заема две седмици няколко места. Това не е честно спрямо другите родители, нали затова си имат точки за 1-во, 2-ро и 3-то желание...да са си решили предварително, особено като са с много точки къде им е най-удобно...

# 620
  • София
Значи последно да разбирам, че приетите по 1-во желание ще отпаднат автоматично от другите градини още на първо класиране и ако си поигая малко да проследя желанията на дечицата преди нас в списъка ще мога да придобия по реална представа за шансовете ни.

Да.

Нашият отговор:

Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg

Дори и само да е класирано, без да е записано по 1-во желание, отпада от другите опашки. Иначе трябва да го класират в няколко детски градини и да чакат родителите да си избират, това значи, че ще заема две седмици няколко места. Това не е честно спрямо другите родители, нали затова си имат точки за 1-во, 2-ро и 3-то желание...да са си решили предварително, особено като са с много точки къде им е най-удобно...

Точно така - ако бъде класирано ПО ПЪРВО желание, ИЛИ записано - независимо по кое желание е било класирано - отпада от всички други списъци, ако добави отново кандидатури, те са с нови дати. Но ако бъде КЛАСИРАНО по, примерно, 15-то желание, отпадат само кандидатурите от 15 назад.

Т.е. ако бъде прието по 3-то желание, първите 2 си остават, ако не бъде записано в рамките на седмицата детето.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:33 от AnMary

# 621
Намирам въпроса ти за много уместен! Защото в обясненията и във формите на пофила за семейството пише "родител".  Редно е поне със звездичка за се уточни и случая със кръглите сираци - при тях очевидно Родителя от профила не би трянвало да им е родител дефакто... ... Думата "Настойкик" я намирам само в "Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община". Във страницата с Въпроси и Отговори се говори само за Родители...., което от сега ме кара да се чудя, ако съм настойник на сираче чие име да въведа в графа Родител - името на починалия родител (както е в Акта за раждане на детето) или моето име.... Е, по-нататък като се опре до заявяване на критериите се стига до извода че не родителското име е нужно на системата, а това на настойника..., но който се е хванал от начало за думата "родител", ще трябва да се връща и поправя след това...

Виж следната точка от Правилата за приемане на деца...."
"2.3.3. Други задължителни документи, които следва да се приложат към заявлението са:
Ø      Официален документ от работодател, удостоверяващ, че родителят /настойникът/ работи, който съдържа: изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя"
От тук си правя извода, че за работещ родител се приема и работещ настойник. Сиреч, за да се ползват Критериите за това, в профила на детето е нужно името на настойника, а не на родителя.

# 622

Нашият отговор:

Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg

Точно така - ако бъде класирано ПО ПЪРВО желание, ИЛИ записано - независимо по кое желание е било класирано - отпада от всички други списъци, ако добави отново кандидатури, те са с нови дати. Но ако бъде КЛАСИРАНО по, примерно, 15-то желание, отпадат само кандидатурите от 15 назад.

Т.е. ако бъде прието по 3-то желание, първите 2 си остават, ако не бъде записано в рамките на седмицата детето.

Ами да де, въпросът е ако се е класирало по 1-во желание, дали отпадат другите кандидатури.

"2.3.3. Други задължителни документи, които следва да се приложат към заявлението са:
Ø      Официален документ от работодател, удостоверяващ, че родителят /настойникът/ работи, който съдържа: изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя"
От тук си правя извода, че за работещ родител се приема и работещ настойник. Сиреч, за да се ползват Критериите за това, в профила на детето е нужно името на настойника, а не на родителя.

Така е редно според мен, както и за приемните семейства...по същия начин е, нали.  Аз и това го гледах "Родителят (вкл. и родител извън семейството) трябва да има трудов договор с платени осигуровки в НОИ или да се самоосигурява (едноличен търговец, свободна професия и др.) с платени осигуровки в НОИ." Значи аз го разбирам, че може и примерно, ако живееш с друг човек (не с бащата на детето) да го заявиш и да ползваш точка  newsm78

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:33 от AnMary

# 623
  • София
Момичета, бихте ли ми отговорили на следния въпрос.
Ако детето ми в момента посещава ясла, но в ОДЗ, което не ми е удобно като местоположение, мога ли да кандидатствам за септември за друго ОДЗ и ще ми се даде ли някаква точка отгоре? Всъщност, ако детето посещава ясла, може ли да бъде в системата? Как изобщо става тази рокада?
Дано да сте ме разбрали, ако не - ще доизяснявам  Crazy

# 624
Имам следния въпрос:ако откажем място в детска градина,в която сме класирани(текущ прием за набор 2005),отпадаме ли от списъците в другите градини ,в които сме кандидатствали newsm78?Дано съм го обяснила ясно Rolling Eyes

# 625
Може и вече да е коментирано, но съвсем се обърках вече - Ако едно дете е прието на първо желание на първо класиране кога отпада от списъците на другите градини веднага или чак за второ класиране?
за второ класиране  Simple Smile
Питах във формата за обратна връзка и получих обратния отговор, поне аз така го разбирам:
Въпрос:
Здравейте! Ако едно дете бъде класирано още на първото класиране в дадена градина, още на същото класиране ли се освобождават, или ще се появят като свободни за следващото класиране? Пример: в детска градина има 20 деца с 8 точки, които попадат в гранична група за 10 места. Но за 12 от тези деца това е второ желание и те успяват да се класират по първо желание. Ще бъдат ли класирани в тези 10 места останалите 8 деца, за които градината е първо желание, или това ще продължи да се води гранична група до следващото класиране? Предварително благодаря!
Отговор:
Децата, които са класирани по първо желание, автоматично освобождават списъка с чакащи в детските градини на по-задно желание. Свободните места ще бъдат заети още на 1-во класиране.

ПП Докато си формулирам въпроса писах, брисах и сега виждам, че съм изпуснала думички Simple Smile
Ето го основния и много ясно обяснен въпрос на гертрудка!
Според мен отговорът, който са й дали е крайно неясен.
Въпросът й касае наличието на етапност във връткането за дадено класиране. Например - първо се връткат първите желания. Ако останат незаети места в дадена градина след този първи тур, от списъка й отпадат децата класирани някъде другаде (където са имали първо желание) и след това този обновен списък, с включени в него и децата с второ желание за тази градина се врътка за запълване на остатъка от свободни места.  При нужда (пак остатък на свободни места) се минава на трето връткане, аналогично на предното. В крайна сметка като се запълнят местата се смята, че класирането е приключило и се изнася списъка с класираните.
...
Джонев някъде говореше за итерации - с това до тук се опитвам да ги обясна, ако правилно съм научила принципа им...
Кати, ти не беше ли спец на тая вълна?

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 19:32 от sisislava

# 626
Момичета, бихте ли ми отговорили на следния въпрос.
Ако детето ми в момента посещава ясла, но в ОДЗ, което не ми е удобно като местоположение, мога ли да кандидатствам за септември за друго ОДЗ и ще ми се даде ли някаква точка отгоре? Всъщност, ако детето посещава ясла, може ли да бъде в системата? Как изобщо става тази рокада?
Дано да сте ме разбрали, ако не - ще доизяснявам  Crazy
Това, че детето ти посещава в момента ОДЗ не е нито пречка, нито полза отгоре. Ако нямате профил - направи си и кандидатствай. Имаш равни права и с тези дето не посещават ОДЗ.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 17:21 от sisislava

# 627
sisislava мога да ти споделя моя опит от миналата година на първото класиране. Значи местата бяха 21, класираха се 20 деца с 8,1 т.(всичките от общите критерии, нямаше дете по социалните на първо желание в нашата градина), граничната група е била от децата със 7,1 т., детето с най-малкия входящ номер се е класирало, но после е участвало в друга детска градина отново в гранична група, но на 1-во желание и там се е класирало и мястото остана незаето на 1-во класиране. Има го публикувано от Джонев, че е възможно в някои градини да са класирани по-малко деца отколкото има свободни места.

# 628

Така е редно според мен, както и за приемните семейства...по същия начин е, нали.  Аз и това го гледах "Родителят (вкл. и родител извън семейството) трябва да има трудов договор с платени осигуровки в НОИ или да се самоосигурява (едноличен търговец, свободна професия и др.) с платени осигуровки в НОИ." Значи аз го разбирам, че може и примерно, ако живееш с друг човек (не с бащата на детето) да го заявиш и да ползваш точка  newsm78
За последното, което пишеш - съмнявам се (не отхвърлям, а се съмнявам, в чистия смисъл). И по-склонна съм да мисля, че няма да се приеме, особено ако детето е с признато бащинство - няма да заменят баща му с друг човек, нищо, че реално в семейството ви има друг.

sisislava мога да ти споделя моя опит от миналата година на първото класиране. Значи местата бяха 21, класираха се 20 деца с 8,1 т.(всичките от общите критерии, нямаше дете по социалните на първо желание в нашата градина), граничната група е била от децата със 7,1 т., детето с най-малкия входящ номер се е класирало, но после е участвало в друга детска градина отново в гранична група, но на 1-во желание и там се е класирало и мястото остана незаето на 1-во класиране. Има го публикувано от Джонев, че е възможно в някои градини да са класирани по-малко деца отколкото има свободни места.
Ами аз виждам потвърждение в това което съм обяснила. Детето от примера ти просто по-късно е успяло да се класира по Първо желание в онази друга градина.
Според мен, всяко следващо връткане добавя и деца със следващото поредно на връткането желание, като преди това от списъка са отпаднали класираните от предното връткане.
С този начин на етапност в попълване на местата се гарантира най-напред да се класират Първите желания за дадена градина, после Вторите, после Третите и т.н.
Въпросът е, че с просто око е направо абсурд да се направи проследяване дори за неголям брой градини, където децата са омешани и по поредност на желанията им.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:34 от AnMary

# 629

Тук тълкуванието на родител извън семейството е друг..
Става дума за родител, който не е биологичен родител....( последните години не е новост съжителство без брак. АКО няма семейство, то за детето пак родител си е бащата и майката му (биологични),независимо,дали са семейство, или не.
ОБАЧЕ..има един казус, който също съществува.
Това са деца, които имат един биологичен баща и друг родител по документ, който е само съпруг на майката. Т.е..ако майката има друг съпруг, различен от бащата на детето (който реално е "бащата в семейството")..детето се явява с двама бащи.. И.. регламента дава възможност на този,който управлява профила на детето да попълни данни и за двамата "родителя" и..по тозиначин да увеличи шанса на детето..

Ами аз виждам потвърждение в това което съм обяснила. Детето от примера ти просто по-късно е успяло да се класира по Първо желание в онази друга градина.
Според мен, всяко следващо връткане добавя и деца със следващото поредно на връткането желание, като преди това от списъка са отпаднали класираните от предното връткане.
С този начин на етапност в попълване на местата се гарантира най-напред да се класират Първите желания за дадена градина, после Вторите, после Третите и т.н.
Въпросът е, че с просто око е направо абсурд да се направи проследяване дори за неголям брой градини, където децата са омешани и по поредност на желанията им.

няма снисъл да добавям,че всъщност се оказва доста важно коя подред е градината в списъка с врътки..понеже градините се връткат еднна по една...
Но..разчитам програмистите от Сирма да са го отчели..

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 20:35 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт