Орхидея - тема 3

• 118 255
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • Монреал
Честит рожден ден, White_tulip! Много здраве, късмет и обич да има винаги в твоя дом. Бъди винаги със слънчево настроение!  bouquet

Таня, страхотни са! Моята е същата, не знаех , че се казва Cool Morning, и наистина цветовете й са големи. Обаче нещо ми се струва клюмнала, милата, и листата й не са така изправени както преди, дано скоро се оправи, че ще ми е много кофти да уморя първата си орхидея.  Praynig

Колко време трае адаптацията?
Защото като я взех, я пресадих, използвах само корите, останалото изхвърлих, защото имаше доста дунапрен. Имаше и изгнили и изсъхнали  корени, които изрязах. После се появи мухъл и ме посъветваха да я преместя на по-топло /беше на 17 гр./ Сега е на 21-22 гр., мухъл няма, но я поливам на 5-6 дни от страх на не я преполея. Корите много бързо изсъхват. Да не би да не й достига вода. По корените не мога да се ориентирам, защото не са зелени, а бели. Само горните са зелени, но пък те стават сиви още не 2-ия ден. Даже я взимам с мен в банята Mr. Green чудя се как да й угодя, за да се посъвземе.

# 511
  • Варна
Лаленце, Честит Рожден Ден! Много здраве, щастие и сбъднати мечти. Весел празник    bouquet

# 512
Днес в Кауфланд все още нямаше от специалната доставка  ирхидейки newsm78

# 513
Позволявам си да нахълтам в темата за орхидеите с една молба за съвет. Днес сутринта имаше инцидент, при който два цветоноса се счупиха. Много ми стана тъжно, защото всичките около 10 пъпки израстнаха вкъщи и едната почти се беше отворила. Сега съм ги сложила във вода с няколко капки вкоренител и с много надежда да цъфнат. Много ми се иска да пуснат и корени, макар че нямам идея дали това е възможно. Ще ви бъда много благодарна, ако ми дадете съвети.

# 514
Здравейте!
Честит Рожден Ден Лаленце! smile3525
Бъди много, много обичана!

Да ви се фръцна само:
http://media.snimka.bg/6065/018384878.jpg
http://media.snimka.bg/6065/018384876.jpg
Приятни и успешни почивни дни!

# 515
  • София
ЛАЛЕНЦЕ, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!   newsm59

Да си здрава, весела, щастлива и винаги да си заобиколена от много орхидеи!  newsm51

dima, а как я поливаш? Най-правилно е с потапяне във вода/до ръба на саксията или малко под него/за 10-15 минути. Така корите попиват много и държат дълго време влага около корените. Аз все още поливам на повече от седмица, защото не е станало много топло.

mia_ria, не вярвам да стане нещо, но пробвай. Важното е, самото растение да е добре. Ще пусне пак цветоноси след някой друг месец Grinning.

mumita, много е хубава!

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 11:01 от tania67

# 516
  • Монреал
Поливала съм я 3 пъти досега. Купих я на 7 април. Първите 2 пъти потапях саксията, не съм засичала, но не повече от 5 мин.  А вчера поливах с душа пак за толкова време.  Май трябва и да кажа, че след мухъла надупчих с поялника саксията...

# 517
  • Варна
mia_ria,
цветонос няма абсолютно никакъв шанс да пусне корени. Може обаче да пусне кейки (бебе) от някоя спяща пъпка. Сменяй водата всеки ден, вероятно ще си разцъфтят цветовете.
dima,
листата твърди ли са? Защото това, че не са изправени нищо не означава. Ако е била опакована в найлон, там листата се поддържат в неестествено за тях положение нагоре. След разопаковането се наместват. Ако можеш дай снимка.
mumita,
честито Simple Smile Две различни са, нали?

# 518
  • София
mumita,
честито Simple Smile Две различни са, нали?

Различни са, разбира се! Аз съм отворила само първия линк  Embarassed. Чак сега видях, че са два  Embarassed. И втората е хубавица!  Grinning

Месечинке, честит ти аватар и подпис! Хубави са!

# 519
  • Варна
Бе аз щото хем ги гледам с различен цвят, пък с подобни шарки и си мисля да не би от светлината да се получават такива разлики в цвета Crazy

Я да покажа и една от моите - не е нова, но пък цъфти с три цветоноса Laughing

# 520
  • Плевен
лаленце честит рожден ден да си жива й здрава.големи красавици пак сте показали. Hug

# 521
# 522
  • Монреал
Месечинке, поздравления за 3-те цветоноса! Прекрасни са!

Фалчо наистина беше в опаковка за цветя, от онези конусните. Ето тук в албума може да се види разликата от преди и сега.
 http://picasaweb.google.co.uk/dimatrif/Phalaenopsis#
 Листата не са съвсем меки, жилави са, но в началото бяха по-твърди и имах чувството, че ще се счупят, ако огъна по-силно.
 Корените са малко, когато ги преглеждах здрави бяха само вътрешните корени. Махнах изгнилите. А имаше и такива, които бяха като прерязани, но се държаха на нещо като конец. И там бяха тръгнали да гният. Та накрая останаха 2-3 по-дълги, и повечко къси в основата, но те са над корите. Трябва ли да са покрити с кори? Някъде четох, че орхидеята не трябва да е заровена, за да не се мокри, но ...не знам.
 И последно, за сега  Laughing, трябва ли да подхранвам? Четох, че фаленопсиса се тори целогодишно, но пък по-бързо прецъфтявал, ако се тори и по време на цъфтеж?  Верно ли е това?

# 523
  • Sofia
повече от два месеца на орхидеята ми има нещо като пъпка и много се радвах,че скоро пак ще цъфне,но май е листо...както ми каза и момчето от цветарския магазин,на което не повярвах,мислейки че само отдолу има дебели месести листа...Купих тор,колко често да я поливам с нея newsm78

# 524
  • София
Благодаря ви, момичета, за милите думи!  Hug
Моята нова красавица отваря пъпка Simple Smile
Doli, дай снимка да видим за какво става дума. Торта какъв вид е? Каква марка е и какво пише на него?

Общи условия

Активация на акаунт