Машина за хляб-29 част

  • 47 531
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 293
Kapri_z, "запис" е начин да се запишеш в темата, без да казваш нещо съществено, но за да можеш да четеш и следиш новите публикации. Не се препоръчва от модераторите, защото спамва темата.

Ок, разбрах , въпреки , че пак не виждам смисъл - темата за хляб е винаги на първа страница в кулинарния форум , поне откак аз ровя тук .Намира се без проблем.

На 21-ви в Мерто пускат Аляска на 60 лв.Само за този ден.Върни се малко назад и виж.Нормалната и цена е 120. Много момичета са доволни от Аляската , дори някои я предпочитат пред Мулинекса.Току що  ми казаха, че специалните оферти вече са качени и в страницата ма Метро, ако имаш карта можеш да ги разгледаш  Peace

# 391
  • Мнения: 148
Днес докато ровех в тефтерите открих една страхотна питка от мама,която бях забравила.Нали вися в форума и не се сещам да погледна тефтера.Едно време я правех само нея защото неможех да меся и само тя ми се получаваше.Скоро пак ще я направя.
Та ето я:
Къпана питка
около 1 кг брашно
0,500мл прясно мляко
1 яйце
1кубче прясна мая
по 1 с.л сол,захар,олио,оцет
Маята се разтваря в малко прясно мляко/не е нужно да се чака да шупне/
Като се разтвори заедно с другите продукти се омесва средно твърдо тесто.
Тестото се взима и се слага в голям набрашнен ЗДРАВ ПЛИК //много е важно плика да е абсолютно здрав и по плътен/и се слага да втасва в кофа с хладка вода,и кофата също се държи на топличко.При поставянето тестото потъва в водата,когато е готово то изплува над водата и само малка част отдолу е в водата.
Изважда се на набрашнена повърхност,не се премесва а веднага се оформя по желание.
Втасва пак,намазва се с яйце и се пече на предварително загрята на 180гр.фурна.
Вади се ,напръсква се леко с вода и се завива да омекне.
От това същото тесто тя прави  Мързелива баница и Сладка баница/леко сиропирана

# 392
  • Мнения: 5 165
Сместа на София мел е пусната, една приятелка ми купи и ми го донесе.
Днешния ми хляб го напрваих със суха мая и айрян, най-успеше е досега. Другите ми миришеха леко на мая, сигурно ми е била в повече.

# 393
  • София
  • Мнения: 102
Бре, къде изчезна този дядо Хаджия, някой да го е срещал? Simple Smile Ще се пукна от любопитство за рецептата на този ръжен хляб с овесени ядки. А, може и затова да се крие - само той да си го лапа Simple Smile

# 394
  • Мнения: 161
баба Станислава
 много ме разсмя да си жива и здрава имаш страхотно чувство за хумор.
Капризче относно питането за съхранение на брашното , аз имах 50 килограма брашно в чувал вадех си и си присипвах в една пластмасова кофичка от маслини но голямата част от брашното си стоеше в чувала в килера и нямаше никакъв проблем.Дори сега чакам да ми донесат 2рия чувал че този свърши и сега си купувам брашно в пакети по 1 кг

# 395
  • София
  • Мнения: 8 506
А, ти си един истински подстрекател  Mr. Green Веднага сподели тази рецепта, моля

дядо хаджия , много ме заинтригува този ръжен хляб с накиснати овесени ядки и т.н. Може ли рецептата?

Бре, къде изчезна този дядо Хаджия, някой да го е срещал? Simple Smile Ще се пукна от любопитство за рецептата на този ръжен хляб с овесени ядки. А, може и затова да се крие - само той да си го лапа Simple Smile

Дядо хаджия се прави, че работи от време на време та затова не всякогаш може да отговаря веднага.

Имате право на избор на два варианта:

- изцяло ръжен хляб с ръжена закваска (която трябва да си купите или да си направите сами - направата отнема 5 -6 дни);
- смесен ръжено-пшеничен хляб.

Така, че умувайте какво искате.

...СЪЖАЛЯВАМ И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЧЕ СЪМ ВИ ПРИТЕСНИЛА С МОИТЕ ВЪПРОСИ.

Този форум за това е открит за да се задават въпроси.

...
Иначе, аз "зациклих" на една рецепта за хляб, взета тук - от форума и не ми се иска да експериментирам. Пробвах два пъти козунак и кекс с рецепти от книжката, ама не ми харесаха особено, а Великден наближава. Thinking

В какво се състои зациклянето ?

Рецептите за козунак в книжките за машини ако има такива са някакви усреднени варианти, които се опитват да отговорят на условията на цял регион (например източна Европа) и затова според мен нищо няма да се получи. В темата за рецептите и в съветите на майсторите (чийто линкове ще намерите на първа страница) има информация как да направите козунак в машината.

Сместа на София мел е пусната, една приятелка ми купи и ми го донесе.
Днешния ми хляб го напрваих със суха мая и айрян, най-успеше е досега. Другите ми миришеха леко на мая, сигурно ми е била в повече.

В тази смес има суха мая - вие още ли добавихте в нея. Ако е така дали мога да ви помоля да споделите какъв е разултата.

# 396
  • Мнения: 2 214
Г-жа Стихийно,я какъв хубав козунак си спретнала! Peace
Само не разбрахме коя е все пак рецептата,избрана за празника?
bradata ,чудесен хляб,сплитала ли си го или така е станал сам?Прилича на козунак! Crazy
Ето я рецептата
http://vicktory.wordpress.com/category/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82% … 0%B0%D1%86%D0%B8/
+ моите изменения за които писах.
Цитат
Сместа на София мел е пусната, една приятелка ми купи и ми го донесе.
Алиента би ли споделила от кой магазин?

# 397
  • Мнения: 5 165
Дядо Хаджия, не съм правила още от сместта, донесоха ми я след като бях направила хляба. Петък ще правя от нея и ще пиша за резултата.  Peace
От Фантастико е купена.

# 398
  • София
  • Мнения: 102
А, ти си един истински подстрекател  Mr. Green Веднага сподели тази рецепта, моля

Бре, къде изчезна този дядо Хаджия, някой да го е срещал? Simple Smile Ще се пукна от любопитство за рецептата на този ръжен хляб с овесени ядки. А, може и затова да се крие - само той да си го лапа Simple Smile

Дядо хаджия се прави, че работи от време на време та затова не всякогаш може да отговаря веднага.

Имате право на избор на два варианта:

- изцяло ръжен хляб с ръжена закваска (която трябва да си купите или да си направите сами - направата отнема 5 -6 дни);
- смесен ръжено-пшеничен хляб.

Така, че умувайте какво искате.






[/quote]
Абе кво да му умуваме, когато можеш дай ни и двата варианта, въпреки че аз на този етап едва ли бих тръгнала да си правя и закваска.
А що се отнася до копането (работата, демек) - ами ще копаш, че мома ти расте в къщата. Мен питаш ли ме като сме абитуриентки тази година. Че и данък върху пенсията замислят Simple Smile

# 399
  • София
  • Мнения: 102
Ама в интерес на истината бих искала още утре да направя хлебче с ръжено брашно, така че давай бързия вариант. И благодарско!

# 400
  • Мнения: 161
г-жа Стихийно бедствие искам да те попитам този прекрасен козунак на ръка ли го меси или го пусна в машината, че моята машина има програма месене +втасване и се чудя дали да не го пусна в машината на тази програма и после да го оформя и да го изпека във фурната

# 401
  • София
  • Мнения: 8 506
...
А що се отнася до копането (работата, демек) - ами ще копаш, че мома ти расте в къщата. Мен питаш ли ме като сме абитуриентки тази година. Че и данък върху пенсията замислят Simple Smile


Моите абитуриентските вълнения съм ги приключил, а точно пък момата ме направи дядо и вече си имам тригодишна внучка. За пенсия ще мисля като му дойде времето - още е далече, пък и нямам гаранция, че ще я дочакам.  Laughing

Ама в интерес на истината бих искала още утре да направя хлебче с ръжено брашно, така че давай бързия вариант. И благодарско!

В блога ми (чийто линк е в подписа ми) има поне 2 рецепти за ръжено-пшеничен хляб. Освен това в линка с рецептите в първия пост има също рецепти за ръжени хлябове. Чисто ръжен хляб обаче може да направите само с ръжена закваска и ако имате такава в интернет може да намерите достатъчно рецепти.  Wink

г-жа Стихийно бедствие искам да те попитам този прекрасен козунак на ръка ли го меси или го пусна в машината, че моята машина има програма месене +втасване и се чудя дали да не го пусна в машината на тази програма и после да го оформя и да го изпека във фурната

Докато нашето Стихийно бедствие ти отговори да ти кажа, че аз даже ти препоръчвам този начин. Поне няма да си мориш ръцете.  Peace

# 402
  • Мнения: 12
относно новото брашно на София мел за хлебопекарни - направих хляб по рецепта от опаковката за 750 гр. Трябваше да го заредя хляба с отложен старт (така  се случи, че нямаше хляб, а аз съм на работа... въобще делнични неволи). Отложен старт за 9 часа. Тръгнах за работа и се сетих, че в брашното има мая, а то е заедно с водата и ще стои много време така преди да се омеси. Цял ден го мислих и се бях настроила да заваря някое уродливо подобие на хляб. Прибирам се в къщи - и изненада  Shocked  чака ме един разкошен хляб. По - сполучлив домашен хляб не съм опитвала никога. Хлябът е много нежен, пухкав, мек, с тънка мека коричка, не се рони толкова като другите. Бях го сложила на средна степен на препичане, но е доста светла коричката (но допускам, че е възможно сутринта в бързината да не съм я настроила). Нямам представа какво има в брашното, пък и при този резултат не ме и интересува. И още нещо - хлябът беше на конци. А сега вече започвам бясно да експерементирам с това брашно. Нямам снимка - не остана за снимане нищо.

# 403
  • София
  • Мнения: 102
...
А що се отнася до копането (работата, демек) - ами ще копаш, че мома ти расте в къщата. Мен питаш ли ме като сме абитуриентки тази година. Че и данък върху пенсията замислят Simple Smile


Моите абитуриентските вълнения съм ги приключил, а точно пък момата ме направи дядо и вече си имам тригодишна внучка. За пенсия ще мисля като му дойде времето - още е далече, пък и нямам гаранция, че ще я дочакам.  Laughing

Ама в интерес на истината бих искала още утре да направя хлебче с ръжено брашно, така че давай бързия вариант. И благодарско!

В блога ми (чийто линк е в подписа ми) има поне 2 рецепти за ръжено-пшеничен хляб. Освен това в линка с рецептите в първия пост има също рецепти за ръжени хлябове. Чисто ръжен хляб обаче може да направите само с ръжена закваска и ако имате такава в интернет може да намерите достатъчно рецепти.  Wink

г-жа Стихийно бедствие искам да те попитам този прекрасен козунак на ръка ли го меси или го пусна в машината, че моята машина има програма месене +втасване и се чудя дали да не го пусна в машината на тази програма и после да го оформя и да го изпека във фурната

Докато нашето Стихийно бедствие ти отговори да ти кажа, че аз даже ти препоръчвам този начин. Поне няма да си мориш ръцете.  Peace

А, не четеш внимателно. Моята ВНУЧКА е абитуриентка, пожелавам ти и да се радваш на внучка-абитуриентка!Засега, както виждам, си далече от този момент!

# 404
  • София
  • Мнения: 2 649
относно новото брашно на София мел за хлебопекарни - направих хляб по рецепта от опаковката за 750 гр. Трябваше да го заредя хляба с отложен старт (така  се случи, че нямаше хляб, а аз съм на работа... въобще делнични неволи). Отложен старт за 9 часа. Тръгнах за работа и се сетих, че в брашното има мая, а то е заедно с водата и ще стои много време така преди да се омеси. Цял ден го мислих и се бях настроила да заваря някое уродливо подобие на хляб. Прибирам се в къщи - и изненада  Shocked  чака ме един разкошен хляб. По - сполучлив домашен хляб не съм опитвала никога. Хлябът е много нежен, пухкав, мек, с тънка мека коричка, не се рони толкова като другите. Бях го сложила на средна степен на препичане, но е доста светла коричката (но допускам, че е възможно сутринта в бързината да не съм я настроила). Нямам представа какво има в брашното, пък и при този резултат не ме и интересува. И още нещо - хлябът беше на конци. А сега вече започвам бясно да експерементирам с това брашно. Нямам снимка - не остана за снимане нищо.
с този разкошен резултат се притеснявам да не е блъскано с подобрители.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт