Попътен вятър на порасналите ни деца -4

• 23 515
  • 726
  •   1
Отговори
# 135
Елица, страхотни са ти дечицата, мила!  Hug

Благодаря ти  Hug
И аз си ги харесвам  Grinning

# 136
  • София
Елица, много са хубави двамата.
Но ти си го знаеш.
Мария, нали дъщерята си е оставила и по-плътни дрехи в квартирата?
Че в София понякога и през април вали сняг.
От детството ми си спомням - априлската ваканция винаги беше студено.Като тръгнем на у-ще и се затопляше.

# 137
  • Варна
И аз вчера бях в зоопарка, но варненския.  И аз съм на работа до късно, после съм на курс по английски до 9 ч.

estreq, да вземем да запознаем децата някой път на мини форумска среща и моята дъщеричка е на толкова - 3г и 7 м.

Aisha, пуснали са те на компютъра  Wink и мен също , за малко.

# 138
Aх , Ели с такава красива майка , естествено и децата ще са хубави!
Нека са здрави!

# 139

А Ива вече си и замина ... преди половин час и за да не ми е мъчно седнах тук, при вас. Най-много ми тежат тези часове, след като замине.

И при мен винаги е така, Мария. Когато говорим по телефона не ме натъжа, че го няма, но когато го изпращам - да, натъжавам се. А и младежа не си пада вече по мамините прегръдки за довиждане Laughing Laughing разбираемо е, едно бързо мляс и хайде. Знам, че не може цял живот да  до полата ми, ама...

Рил, бързо възстановяване на баща ти пожелавам и аз   bouquet

Elica676, Много  слънчеви деца са   bouquet

# 140
Елица, много са готини хлапетата ти. Не случайно говориш с гордост за тях  Hug
Аз все се канех да питам къде изчезна rill, а то имало сериозна причина за отсъствието й. Мила, скорошно подобрение на баща ти. Ще се радвам да се видим, може би в сряда. Аз не обещавам, но принципно съм навита  Peace До сряда има много време, поне за мен.

# 141
  • Ямбол
Айша, има, има дрешки, ама сега като изстине, после и да се облича ...
Пеп-4о, прегледах ти подписа, а бе ти ми скри шапката! Прекрасни ястия ... ще си крадна разни рецептички  Mr. Green
Да не си от Стара Загора? Заподозрях те по призива за обгазяванията  Blush

# 142

Да не си от Стара Загора? Заподозрях те по призива за обгазяванията  Blush

не съм от тук, но тук живея  Grinning
Но съм учила в Ямбол 4 години  Wink

# 143
  • Ямбол
не съм от тук, но тук живея  Grinning
Но съм учила в Ямбол 4 години  Wink
Това имах предвид, къде живееш.  Peace

# 144
Момичета, благодаря ви за топлите думи! Надявам се баща ми да се възстанови, ако не напълно, то поне в голяма степен!  PraynigСега се прибирам от болницата и съм доста обнадеждена! Той милия днес е и рожденик, но много не осъзнава това! Но вие поне се почерпете за негово здраве!  party023 Още веднъж - благодаря за съчувствието!  bouquet

# 145
пеп-4o и аз прегледах подписа ти...рецептите ти са невероятни!!  Heart Eyes  Заплюх си засега няколко, но затворих, защото ще припадна пред монитора..подгони ме вълчи глад! ..ох, няма емотиконка на гладен вълк. Отивам да инспектирам кухнята  Laughing

rill, видях поста ти, преди да пусна своя..Честит рожден ден на баща ти и му желая най-важното-здраве  Hug

# 146
  • София
Рил, честит рожден ден на баща ти с пожелания за здраве!   bouquet
Паричката, аз цял ден сам на комп. Ани ще си дойде към 23.00 и ще подстригва мъжа ми. От сутринта е на снимки на реклама, после среща с гаджето.
Та до тогава комп. е мой, а и интернета е оправен.
А Пепчо е специалист - кулинар и медийна звезда.
Много често влизам в готварския - темата снимай и покажи. Чета и рецепти в в-к 24 часа и се хваля на колеги, че сме в един и същи форум.

# 147
Добро утро! Hug

Рил  Hug Hug Hug!
Ели твоите съкровища са много лъчезарни младежи! Flutter

Успешна и спорна седмица!  bouquet

# 148
  • Варна
Тя Мина, мина и замина. Но понеже обещах, пускам инфото за кандидатстване във Великобритания:

Във  Великобритания има над 200 колежи и университети . Обаче не във всеки си струва да се учи. Има престижни университети и не толкова престижни.  Може би най-трудното е да се прецени къде точно и с каква специалност да се кандидатства. Типичната първа степен, предлагана в Британските университети е така наречения Бакалавър,както е и в България. Обикновено степента се придобива за три години .По време на първата си степен студентите се наричат „Undergraduates” . В Шотландия същата степен се придобива за 4 години / незнам защо е така /.
В  UK университети кандидатстването е напълно централизирано. Прави се по интернет ,чрез сайта на  UCAS. Това е  сайт, в който всичко е сравнително лесно организирано и целият процес се случва онлайн, включително плащането за подаване на документи.    Oсновното  е че най-често не се кандидатства директно в дадения университет, а документите се изпращат в UCAS като се попълва единен/общ документ за кандидатстване и се плаща скромна такса, около 20 -тина паунда. UCAS после движат нещата вместо вас, изпращайки документите ви до избраните от вас от 1до 5 университета..
Може да се кандидатства в не повече от 5 университета / или специалности / . Препоръчва се да се кандидатства с една и съща специалност във всичките 5 университета  или поне да са много близки . Това е така , защото при кандидатстването се пише и мотивационно есе , обясняващо защо кандидатът иска да изучава точно тази дисциплина , а есето е едно общо за 5-те избрани университета.
В повечето случаи за кандидатстване  са необходими общия  успех от дипломата за средно образование,  издържан изпит по английски език (IELTS или TOEFL ) , като всеки университет има различно изискване за резултата от  IELTS / TOEFL и за оценките от дипломата, включително и от матурите.  Пише се и както казах по-горе мотивационно есе, също по електронен път;  и искат препоръка от човек, който ви познава / най-добре преподавателят ви по английски език/.  Колкото са по-високи оценките  в дипломата  , в толкова по-добър Университет има шанс  да се  влезе.
Сертификационният изпит по езика може и да не е  държан  към момента на кандидатстване. Важното е да се посочи  дата на която ще стане това и като се издържи да се изпратят резултатите. Има някакъв последен срок ,до който това трябва да стане и е според изискването на университетите, в които сте кандидатствали.
По- горното ,което съм писала е за обичайните специалности – икономически, инженерни, туризъм и т.н. При медицина, стоматология, понякога и архитектура и медии има допълнителни изисквания.
По долу съм изброила по важните дати за кандидатстване за бакалавърски програми във Великобритания :
15 септември  : активира се системата UCAS за он-лайн кандидатстване
15 октомври : краен срок за кандидатстване в Оксфорд и Кеймбридж,
и за специалностите медицина, стоматология или ветеринарна медицина
15 януари : краен срок за кандидатстване за всички останали уни-
верситети и специалности
24 март : краен срок за кандидастване по специалности в областта
изкуството и дизайна (Route B)
31 март : препоръчителен краен срок за получаване на оферти от  университетите за кандидатствалите не по-късно от 15 януари
При подходящ подбор на университетите кандидатът получава  от тях така наречените условни оферти / conditional /.  Примерно , университетът иска диплома 5.50 да речем;   5.70 на 2 –те матури  и на изпита за TOEFL да се изкарат 105 точки. Когато кандидатът изпълни тези условия и съответно уведоми за това , той вече става безусловно приет .  Кандидатът получава отговори от всичките 5 университета, но до началото на юни, той трябва да избере само два от тях – единият, т.нар. firm choice (категоричен избор), е от университета, в който най-много желае да бъде приет, а другият, т.нар. insurance choice (резервен избор), е  на  университета, на чиито условия мислите, че можете  да отговорите  без проблем.
Понеже ние се водим студенти от ЕС / EU/ , таксата за обучение в Англия за нас е 3 225 паунда на година. Изключение правят медицинските специалности, може да има и други, трябва конкретно до се провери. За студенти извън ЕС , таксата е многократно пъти по-висока. Българските студенти имат право да кандидатстват за студентски заем, който им покрива напълно таксата за обучение. Този заем се връща при определени условия, когато студентът завърши обучение и почне да работи. Дължи се и  някаква лихва.
В Шотландските университети  таксата за обучени е наполовина/ 1775 паунда / , като всеки студент от ЕС , приет в такъв,  може да кандидатства за заем . Това се прави  чрез една правителствена организация, наречена  SAAS. Тази организация плаща на университета ,в който сте приети, цялата ви такса за обучение. Хубавото е ,че вие после не връщате нищо. Затова казват ,че в Шотландските университети обучението е безплатно.
Българските студенти нямат право на заеми и стипендии,които да им покриват разходите по квартира, храна и престой . За това трябва да се погрижат мама и тате. Но някои непрестижни университети  дават стипендии и на българи  , мисля ,че максимума е хиляда паунда.
След като знаем какво искаме да учим, най-трудно е да се избере в кой точно университет . Иначе кандидатстването е максимално улеснено.
В общи линии е това. Има и още доста „ тънкости”, но това е най-важното като първоначална информация.
Всичко това се отнася, когато се кандидатства за Бакалавър. За Магистратура и Докторантура редът е друг.

Някой ако има конкретни въпроси , да пита  Peace

# 149
Сребърна паричка - бихме могли да се срещнем - че с тези принцеси е малко трудно да се ходи самосоятелно някъде (поне при мен е така-бабате ни са на възраст )
Но по нататък - от събота е с висока темепратура и съмнения за варицела - така че няма да е скоро излизането ни.

за Пеп-чо - поздравления за кулинарните творения.javascript:void(0);

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 12:39 от estreq

Общи условия

Активация на акаунт