Медитация и пранаяма

• 38 563
  • 219
  •   1
Отговори
# 90
  • Стара Загора
Евва[/b], много ми беше интересно да видя какви линкове си пратила, но този сайт не ми се отваря по принцип...дай жокер,поне за такива като мен 

Аз ги отварям през Мозила и нямам проблем. Ако искате пробвайте оттам. А за медитация аз например се чувствам много добре с медитациите на Шри Шри Рави Ранкар. Продават ги в Хеликон, но и по интернет съм ги срещала.
В клипчетата, които ви изпратих, има съвсем нов поглед върху медитациите. Всъщност медитациите представляват вливане в тялото на космическа енергия, която ни помага по-пълноценно да извършваме ежедневните си дейности. Оказва се, че сънят не е достатъчен да се енергизираме.
Също следва да правим разлика между визуализация и медитацията. При визуализацията ние упражняваме контрол върху мозъка относно картините, които рисува и представите, които имаме. Докато при медитацията контролът е изключен. Там мозъкът се рее свободно. Може би затова тази практика е много по-релаксираща, освобождаваща и в крайна сметка по-полезна.

# 91
Здравейте  wavey sv_harmony, благодаря ти за отговора...Евва, на мен през никой браузър не ми се отваря В-Бокса...може би заради това, че не съм в БГ или в точно тази държава,в която съм...незнам...но ще потърся веднага и ще прочета малко повече за това какви медитации предлага Шри Рави Шанкар...чела съм за него,но не много обстойно...Simple Smile...щастлив ден на всички и до скоро...  bouquet

# 92
Исками се да ви питам защо избрахте да се занимавате с медитация? Просто защото е модерно, някакъв вътрешен повик или пример от приятел или за да решите някакъв проблем...

# 93
аз откакто се помня медитирам...без да знам какво правя  Peace
чак в началото на пубертета,когато четох една книга „ въведение в дзен-будизма“,разбрах какво става ,когато съм на границата на съня  Grinning
и досега,най-лесно се отпускам по този начин,а после ,контролирайки усещанията ,се връщам малко по-назад,за да изляза от състояние на медитация,и за да си пусна рейки,примерно

# 94
...Здравейте и от мен! Simple Smile...sv_harmony, при мен нещата/защото не е само медитацията/ми се случиха/и продължават да се случват/ в резултат на непрестанното ми търсене в света на духовното...но мисля,че дори и някой да навлезе в тези неща,защото е модерно,пак може да научи и това да му даде тласък да продължи напред и по-съзнателно...аз продължавам по своя път, и пожелавам на всички,които участвате в тази чудесна тема много щастие и реализация...  bouquet

# 95
Благодаря ви за отговорите! Замислих се над този въпрос след като почнах да чета книгата "Eat, Pray, Love". Изключително интересно описание на духовните преживявания на една писателка тръгнала да търси себе си. Незнам дали сте чували за книгата или филма. Във филма играе Julia Roberts. Много интересен разказ. Накратко една писателка решава да пътува из Италия, Индия и Индонезия след като се развежда с мъжа си. В Индия прекарва 4 месеца в Ашрам. Изключително интересно описание има на практиките и преживяванията. Всеки ден прекарва часове в медитация като преди това няма кой знае каква практика/успех в тази насока. Та докато четох разбрах, че аз май почнах да медитирам преди години или поне пробвах да медитирам може би защото беше модерно. Вече гледам на медитацията по друг начин  повече като начин за духовно израстване. Наистина нещо модерно може да ти даде тласък - друг пример е йогата. Колко хора са се втурнали да практикуват. Непременно при някой това ще окаже и по-дълбоко влияние. Всъщност аз и йогата май почнах понеже беше много модерна тогава. И основния фокус беше да се докажа колко съм гъвкава. След усилени практики успях да разбера най-накрая че смисъла на практиката е съвсем друг.

# 96
И мен книгата "Яж, моли се и обичай" на Елизабет Гилбърт ме докосна силно.
Оттогава и аз се насочих към медитацията.  Hug

# 97
Интересувам се от Випасана и реших да се разровя из интернет да видя какво пише. Намерих доста интересни сайтове с инфо и реших да споделя. Значи накратко

Vipassana is :  "To watch your breath with awareness. "

Ето тук описание на Випасана: http://www.meditationiseasy.com/mCorner/techniques/Vipassana.htm

Този сайт всъщнст е пълен с информация за медитации: http://www.meditationiseasy.com/

Ето тук има пак техники за Випасана: http://www.meditation-techniques-guide.com/vipassana-meditation-techniques.html

На английски са нещаъа, но си заслужават. Дано да бъдат полезни  Hug

# 98
  Zdraveite! Izviniavam se predvaritelno,che pisha na latinica,no si preinstalirah Windowsa i sam s nova versia,za koiato ne moga oshte da nemeria kirilica newsm78...mislia, che knogata za koiqto govorite e naistina strahotna,sled kato prochetoh za kakvo stava vapros,sega ostava samo da si ia nameria... sv_harmony, mnogo ti blagodaria za saitovete, na men lichno nai -polezen mi beshe posledniq... az nai lubim nachin na meditaciq niamam, imam niakolko ,koito predpochitam na tozi etap... edna ot tiah e Meta meditaciata ... strahotno udovletvoriavashto chuvstvo ostavia vav vseki i uchi na mnogo vajno neshto....za tezi ,koito si niamat predstava kakvo predstavliava tia:
http://www.yogabasics.com/meditation/metaMeditation.html   /na angliiski e/
...pojelavam na vsichki vi bezkraino shtastie....i do skoro....  bouquet

# 99
запис само засега а утре ще вляза и ще опиша моя опит с медитацията концентрирането и пр.
много се радвам че открих такава чудесна тема!  bouquet

# 100
# 101
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=1113

Нещо много силно-  медитация от Хаторите

# 102
Привет от мен!

soledad8686a, надявам се още имаш желание да споделиш  Hug

Аз напоследък май повече чета пред това да практикувам. Купих книги за медитация както и взех от библиотеката. Ами май информацията доста се повтаря. Най-важно е да се изгради вътрешно простванство на наблюдател. Аз май в тази насока работя напоследък и да си кажа мисля, че имам напредък. Все повече дистанция има между мен и мислите ми.

# 103
моя опит с медитацията не е на кой знае какво ниво, защото още съм начинаеща  в това.
но определено мога да кажа, че действа положително на мислите ми ,емоциите ми и отношенията с най-близките.въобще след всяка една медитация се чувствам прекрасно и някак по-пречистена\така го казвам защото не мога да намеря подходящата дума в момента\. Embarassed
първите ми опити бяха по метода на силва с обратното броене от 100 до 1.но някак имах усещането че не това е моя подход.
след това попаднах на едни техники за дишане и опитах тях.е определено те бяха по-добрия вариант за мен.
и с практиката вече може да се каже че визуализирам без проблеми! Party
наскоро прочетох и селестинското пророчество ,както и книгите на Ошо, относно медитацията.и там намерих нещо полезно за себе си,което в бъдеще мисля да приложа!
благодаря че ме прочетохте!!!!

# 104
  • близо под тепетата
Да се включа и аз-на всяка манджа мерудия Laughing от ноември започвам йога и медитация, но май  първо ще бъде йогата, че има поне малко опит в тая сфера.
Ще посещавам часовете на Кrzysztof в Пловдив, той беше част от учителите на Art of living, но сега си е вече самостоятелен. Ако има желаещи, да ходим заедно Hug
Но да споделя като правихме упражненията с дишане(преди 4 години Embarassed Rolling Eyes ) и така се бяхме отпуснали-аз се късам от рев, до мен момичето се залива от смях. Много странно ми беше. Учителят ни каза да не си отваряме очите, но аз го направих, понеже не издържах, то това дишане продължи повече от час и така ми се врътна главата, даже ми се гадеше,но втори път не ги отворих Laughing дори по някое време се усещах, че заспивах, може даже да съм си дремнала 5-10 мин и като се съвземех, пак започвах с дишането. Но определено беше много успокояващо, макар че си спомням, че бях и доста отпаднала... Thinking

Както и да е, имам нужда от медитация и упражнения, а и ме карат да мисля само позитивно Mr. Green така че се завръщам... без да прекъсвам тибетците Naughty Laughing
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт