Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 296 569
  • 871
  •   1
Отговори
# 645
Само да ви припомня, че дехидраторът може да се ползва за приготвяне на широк спектър сурови ястия. Ето за пример суровата палачинка, която направих преди няколко дни. Трябваше да се сипе и струйка суров какаов ганаш, но нямах и не ми се приготвяше.

Рецептата е от книга. Ето превод:

1 средно голяма тиквичка, обелена и нарязана
1 голямо, зряло манго, обелено и без костилка
1 с.л. агаве
1 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.л. ванилова есенция
1 щипка сол
1/4 ч.ч. смелено ленено семе

Всички съставки, с изкл. на семето, се слагат във високо оборотен блендер и се обработват до получаване на гладка смес. Добавя се лененото семе и блендерът се пуска за малко, колкото да се разпредели добре ленът.

Сместа се сипва върху Телефлексен дехидраторен лист на порции от по 1/4 ч.ч. (12 палачинки). Порциите се разстилат внимателно под формата на кръг с дебелина около 0.5 см. Палачинките се дехидратират за около 8-10 часа, докато станат сухи, но все още гъвкави.

Аз не си играх да оформям кръгове. Разстлах сместа върху целия телефлексен лист, а след това нарязах дехидратирания продукт на по 4 парчета. Пак получих 12 палачинки.

Това е снимка на десерта, както е публикуван в книгата

А това е самата книга

# 646
аз правя палачинки от банан и чиа, но не ги пълня, а така ги нагъваме Simple Smile

# 647
  • Семейството е винаги с мен:)
А как са сметките ви за ток?

Предната ми сметка беше 78 лв., а последната - 70 лв. Сметки за топлите месеци....

И за да нямам неприятни изненади, това за колко често ползване е? всеки ден или 2-3 пъти седмично? newsm78

# 648
  • Добрич
Е, не беше всеки ден. Да речем, че приблизително около 10-15 дни по 24 часа в денонощието.

# 649
то не е толкова трудно да се изчисли.
Моят е "NEO", 250 вата/час.
Ако работи 72 часа, ще изхарчи около 3,50 лв , в зависимост колко часа дневна и колко нощна.

# 650
Отчет от тази седмица - бананов чипс ( вече изедян), чипс от ананас ( и той свърши, като и колегите се включиха), чипс от тиквички ( пробвах с нова смес за мариноване, нещо не ми харес вкусът, ще се връщам към старата), кракери от леща, семена, пипер и домати ( станаха страхотни).
Карловска луканка (първа порция - не беше надупчена обвивката и бяха трудни за разточване, втора порция по-успешна. Проблем е че обвивката става твърда, но не и вътрешността), пастърма от телешко сърце - добра е, филе "Елена", стана много добро, пробвахме го от два вида месо, определено завбъдеще едното ще отпадне).

# 651
  • Sofia
От днес и аз се сдобих със сушилня,Зелмер  http://www.emag.bg/sushilnja-za-plodove-zelmer-fd1001-520-w-11-l … 935/pd/E9SZNBBBM/ ....но нямам никаква информация кое колко часа се суши...от къде бих могла да разбера?
Въпреки това заредих една тавичка с банани...колко часа са им нужни?

# 652
Няма ли рецепти и книжка с упътване ?
Доли сега видях -отдолу /на линка който си дала/  има два отзива и пише точно за бананите

# 653
Честита придобивка.
Аз винаги съм наблюдавала продукцията и преценявам кога да ги извадя. Но колкото по-дебело и месесто е парчето, толкова повече му трябва.

# 654
  • Sofia
Доли сега видях -отдолу /на линка който си дала/  има два отзива и пише точно за бананите
няма книжка с рецепти...в отзивите не е споменато времето за сушене

снощи работи около 2,5ч.,спрях го,че много се чуваше бученето,сега пак го пуснах,малко са се посвили...може би трябва да увелича на по-висока степен...

# 655
няма книжка с рецепти...в отзивите не е споменато времето за сушене

снощи работи около 2,5ч.,спрях го,че много се чуваше бученето,сега пак го пуснах,малко са се посвили...може би трябва да увелича на по-висока степен...
Ето "азликата между уред за сушене на храна и този за плодове, е че този за плодовете е по мощен от другия. И двата вършат еднаква работа, (този малко по бавно). Например на този модел, сушенето на банани (нарязани на около 5мм) отнема между 11 до 13 часа.
Доколкото за АВТОМАТИЧНОТО ИЗКЛЮЧВАНЕ - няма такова. Това е единствено защита от прегряване. Уреда не се изключва сам когато приключи сушенето. "
 Но това е било за другият модел  http://www.emag.bg/sushilnja-za-plodove-zelmer-36z011-300-w-11-5 … mp;recid=SIMILAR#   
Сушилня за плодове Zelmer 36Z011, 300 W, 11.5 л, Бяла
  На твоя сега видях че е 520W - следователно би трябвало за по -кратко врем да се изсушат.
 Ами пробвай както е написал този от коментара. Все пак е споделен опит.

За тези дето имат сушилни -каква е максималната мощност на тези уреди и кои са най -добро КПД.??

# 656
Една позната има Зелмер и доколкото си спомням, нейният беше на степени, не с градуси. Та, на най-ниската степен, го измери, че суши около 50 градуса. Колкото са по-високи, толкова по-бързо. Но, за да се запазят витамините, сушенето трябва да е на около 42-45-47 С, от това, което съм чела. 

# 657
Момичета,коя от двете сушилни според вас е по добра http://www.technomarket.bg/search?searchQuery=%D0%A3%D0%A0%D0%95 … 0%9E%D0%92%D0%95+.
Четох че има много доволни от Neo,но никъде не мога да ги намеря и затова се двоумя между тези двете.

# 658
Тези двете са на по -читави марки . Бих взела по -мощната ,но все пак и друг да сподели мнение.

# 659
Момичета,коя от двете сушилни според вас е по добра http://www.technomarket.bg/search?searchQuery=%D0%A3%D0%A0%D0%95 … 0%9E%D0%92%D0%95+.
Четох че има много доволни от Neo,но никъде не мога да ги намеря и затова се двоумя между тези двете.

Аз имах Нео, но се прецака термостата, и реално можеше да се ползва както е Зелмера - без да се наглася от теб Т. За мен това е важно, затова си купих Ронсън.

Общи условия

Активация на акаунт