Уред за сушене на плодове и зеленчуци

  • 296 713
  • 871
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 15
Някъде доста по-назад срещнах да се пише за уред с една такава тавичка, за по-течни неща явно. Верно, че може да се пригоди, благодаря. А с терморегулатор само Нео ли е - нисък и среден ценови клас, примерно до към 120лв максимум. Не мога да вляза в сайта на Техномаркет, заради намаленията не работи, а най-често нам сверявам цени.

# 421
  • Europe
  • Мнения: 559
Свекърва ми приготвя невероятни сушени неща от градината си - сини сливи, чушки, кайсии и други. Знам, няколко важни неща, дано да са ви от полза. Плодовете трябва да са току що узрели и да са по-близко до зеленото (в смисъл - неузряло), отколкото към много презрели. Защото трябва да съдържат влага, която трябва да се запази до края. Ако са много презрели те просто се стопяват от сушенето и остават само кожите. Друго, което знам е, че трябва да ги попариш - после сушиш, после пак ги попарваш (но буквално за минутка) и пак ги сушиш. Не съм сигурна дали не се слагаше щипка сол във водата. Тя не се отразява на сладостта после при плодовете. Но така не развиват гнилостни процеси. Тя има едни плитки, но много широки щайги нпр. 80х80 см. Закача ги на едни телове, като простори, за да не ги лазят мравките. За отгоре си е направила нещо като балдахин от тензухена мрежа върху някаква рамка. Той ги пази от пчели и мухи. Прилича ми на купено приспособление, но изглежда лесно за направа. Накрая сливите ги овалва в мъничко кафява захар и ги прибира в хартиени кесии. А след известно време съсе кесииката ги слага в домакински буркани за да останат мекички. Стават просто някакво бижу. Да не ви правя скомина, но ей сега ще отворя плика да изям една за доказателство.  Embarassed

# 422
  • Мнения: 8 163
Алеина, мисля, че нещо се е загубило при предаване на информацията от свекърва ти. Или е избледняло от времето. Защото плодовете не бива да са в началото на зрелостта си, а в средата. Тогава няма да се налага да се овалват в захар - това само увеличава калоричността им. Това доколко влага остава в тях зависи от продължителността и температурата на сушене.

Със или от някои плодове, които са на ръба на презряването става страхотна "плодова кожа".

Много от нас използват дехидраторите си целогодишно и с цел да бъде намалена до минимум влагата в продукта, но без вътрешната му температура да надвишава 40oC. По този начин се запазват полезните вещества, типични за продукта в суровата му форма. Това означава, че двукратното попарване "буквално за минутка" е неприложимо.

Последна редакция: вт, 29 апр 2014, 22:35 от Фея Кръстница

# 423
  • Europe
  • Мнения: 559
Звучи логично и сигурно е така, не споря. Аз от дехидратори не разбирам, в смисъл нямам опит. Но с удоволствие ще се възползвам от вашия.

Именно това искам да кажа - в средата на зрелостта си е по-добре специално за сини сливи, отколкото да са вече омекнали. Но все пак аз разказвам за стария метод на сушене, където важен недостатък са насекомите. Захарта е ново въведение, и я слага не за сладост, а за разкош, може и без нея. А плодовата кожа, може би е въпрос на вкус и на вида плод. Попарването знам, че става когато плодовете са вече поизсъхнали, не в началото, и попарването се състои само в потапяне с цел унищожаване на микроорганизмите на повърхността. За тези секунди, през вече вкоравилата се кожа няма време водата да проникне и да се унищожат полезните вещества. Но така са го правили навремето, когато не толкова витамините са им били важни, а по-скоро да съхранят реколтата за "черни" дни. Но си права, ще разпитам утре за подробностите и да си опресня спомените.

С удоволствие продължавам да ви чета.

# 424
  • Мнения: 2 033
Записвам се, защото съм голям фен на този уред.

# 425
  • Мнения: 2 208
 Здравейте, на 25 рожден ден на сина ми изядохме последното бурканче сушени домати със зехтин, бях го скрила Joy. Всички ме заподозряха в това и така си беше, толкова са ни вкусни, че нямам търпение да дойде лятото и няма да изключвам машинката Crazy. Аз суша големи розови домати от градината на свекърва ми по-бавно става, но няма такава вкусотия, слагам малко чубрица между тях и заливам със зехтин, но екстра върджин, малко е скъпичко, но си струва всяка стотинка Hug

# 426
  • София
  • Мнения: 6 599
Здравейте, на 25 рожден ден на сина ми изядохме последното бурканче сушени домати със зехтин, бях го скрила Joy. Всички ме заподозряха в това и така си беше, толкова са ни вкусни, че нямам търпение да дойде лятото и няма да изключвам машинката Crazy. Аз суша големи розови домати от градината на свекърва ми по-бавно става, но няма такава вкусотия, слагам малко чубрица между тях и заливам със зехтин, но екстра върджин, малко е скъпичко, но си струва всяка стотинка Hug

Чистиш ли семената и на колко големи парчета ги режиш? Колко време долу горе ги сушиш? И после на хладно ли ги съхраняваш?
Извини ме за многото въпроси, но съм решила лятото и аз да суша интензивно о всяко ноухау ми е от полза, че ме е страх да не съсипя после продукцията.

Ето и една добра оферта, ако някой се интересува: http://www.emag.bg/ured-za-sushene-na-hrana-zelmer-36z011-moschn … 608/pd/EX6VDBBBM/

Последна редакция: ср, 30 апр 2014, 14:36 от catty m

# 427
  • Мнения: 83
catty m, благодаря, че сподели офертата за уреда!
Поръчах и се надявам утре да пристигне, дано остана доволна  Simple Smile

# 428
  • Мнения: 2 208
catty m , доматите са розови и много големи с много малко семки, махам семките , режа ги на големи парчета, защото иначе няма как, приличат на лунички, но са тънки. Сушат се повече време, като сменям тавите, долните се нагряват най много, може би от 30 до 48 часа. Редя в стъклени буркани и между тях слагам изсушена чубрица, може босилек или чесън, който обича. Заливам със зехтин и държа в хладилник, не посмях навън в мазето, все пак много ни харесват и много бързо ги изядохме. Hug

# 429
  • Мнения: 965
Аз ги държа в шкаф, в кухнята. Съшила съм сортът, който е за консервиране, не помня името, едни продълговати.

# 430
  • София
  • Мнения: 6 599
catty m , доматите са розови и много големи с много малко семки, махам семките , режа ги на големи парчета, защото иначе няма как, приличат на лунички, но са тънки. Сушат се повече време, като сменям тавите, долните се нагряват най много, може би от 30 до 48 часа. Редя в стъклени буркани и между тях слагам изсушена чубрица, може босилек или чесън, който обича. Заливам със зехтин и държа в хладилник, не посмях навън в мазето, все пак много ни харесват и много бързо ги изядохме. Hug

Благодаря! Още нещо - колко са дебели ориентировъчно луничките и колко време в хладилник са издържали? Пак извинявай за въпросите  Embarassed

# 431
  • Мнения: 8 163
доматите са розови и много големи с много малко семки, махам семките , режа ги на големи парчета, защото иначе няма как, приличат на лунички, но са тънки. Сушат се повече време, като сменям тавите, долните се нагряват най много, може би от 30 до 48 часа. Редя в стъклени буркани и между тях слагам изсушена чубрица, може босилек или чесън, който обича. Заливам със зехтин и държа в хладилник

Чудесна рецепта! Непременно ще я пробвам!

# 432
  • Мнения: 2 208
Дебели са да кажем около половин сантиметър, издържаха от лятото до края на април. Зехтина е екстра върджин, само с такъв съм ги правила. Посолявам ги леко, за да се изцеди малко водата, но имах и непосолени, нищо им нямаше, ами това е Hug. С чесън не съм правила, но мисля, че трябва също да е изсушен, босилек не обичам. Сушенето на подправките не е проблем между парченцата домати Wink.

# 433
  • Мнения: 8 163
Аз смятам да ги направя с чесън, а босилекът да е пресен. Ще станат великолепни под формата на хапки с прясна моцарела. Или пък в сандвич - филийка, намазана с песто, дебел резен прясна моцарела, две листа босилек и сушените чеснови домати.

Тюх, устата ми се напълни със слюнка!

# 434
  • Мнения: 2 208
Аз смятам да ги направя с чесън, а босилекът да е пресен. Ще станат великолепни под формата на хапки с прясна моцарела. Или пък в сандвич - филийка, намазана с песто, дебел резен прясна моцарела, две листа босилек и сушените чеснови домати.

Тюх, устата ми се напълни със слюнка!
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт