Какво мислите за домошното училище?

• 14 772
  • 240
  •   1
Отговори
# 60
Не знам какво ви е станало ясно, но това което защитавам е следното:

Не обичам нещата да се вкарват в някаква рамка и да им се поставя етикет.

Не ми харесва, също така, да се говори първосигнално, а също и неспособността за собствено мнение.

Не харесвам и да се правят заключения от един изолиран случай.

P.S. Не съм привърженик на еволюцията, но и това е поради току що казаното по-горе - не съм привърженик на хората без мнение, на т. нар. "фурнаджийски лопати" - когато съм убедена, че нещо е добро, го защитавам.

# 61
Никой не отрича правото Ви на мнение, разбира се.
Надявам се и Вие не отричате публикуваното от Вас, например това:
"1. Еволюция никога не е била наблюдавана от никой до сега!"

Признавам правото на всеки да вярва в каквото пожелае. Но на този фон, малко псевдо звучи аргументът, че домашното обучение предлага нещо повече на децата. Предполагам, че то просто предлага нещо различно от общоприетите научни теории.

# 62
  • Варна
Бащата от репортажа е осигурил, дом, храна, топли дрехи.. видя се, че имат и екстри.
Считам, че този баща е успял в живота... има дом, жена, четири деца, които може да издържа с работата си... значи има и успешна кариера.
Какво значи успял човек? и кой трябва да учи децата ми?
Успелия човек или учителката по история която още не може да изплати боксониерата си в крайния квартал и през седмица идва с насинено око от поредния си любовник? Някъде има и читави учители... признавам и уважавам.
Но реалността не е в класната стая, не е хубаво да се учи и от улицата...
Тази реалност на социализация, която я има в училището, в живота ще му трябва единствено в затвора... да, там ще е с пореден номер и ще се разглежда, като един от всички. Само в затвора и в основното училище, могат да държат някой съвсем законно, против неговата воля.

Иначе децата не са зомбирани с компютъра... чухме дори накрая, че иска да стане учител Simple Smile не батман или последния анимиран герой.

Крайно и излишно негативно изказване.
Черни овце има навсякъде - няма значени пол, религия, възраст, образование ....
Къде е реалността според теб?
Показването на избирателни клипчета - показващи САМО негативността и  агресията в уилищата, мислиш е най-добрата защита на твоята теория?
Тогава, какво, другите сега да започнат да показват клипчета с издевателства над деца в семействата, защото примери много за Болни амбициозни родители .....
Защо не се обръща внимание колко деца има, които са спечелили награди от олимпиади, защо не се показват инициативи на деца, които помагат на свои съученици ...
Защо се показва САМО едната страна по даден въпрос и защо задължително, тя трябва да е ЛОШАТА?!!!!

# 63
Рокси, ясно е, че цитирате част от статията: Защо доказателствата ни водят към извода, че еволюцията е невъзможна? Тук в тази статия и филма никъде не виждам ненаучна теория, освен може би "теорията" за еволюцията. Във филма от статията, както и в коментарите под самата статия може да видите научно обосновани и твърде логични мнения на професори, научни специалисти, биолози и микробиолози. Така че еволюционната хипотеза вече изобщо не попада в категорията общоприети научни теории.

За тези, които се интересуват и наистина искат да прочетат нещо стойностно от научна гледна точка, е книгата: Разкриване тайните на Творението

# 64
  • Bristol
Освен ,че ще липсва такава среда, при домашно обучение не забравяйте,че ще липсва и конкуренция и стремеж да достигнеш някого в дадена област.А това никак не е маловажно, да не забравяме и това, че средата освен по  възраст е и по доста различни други белези с една дума разнообразна.Това дава възможност на детето само да избере приятелите си, да помага на нуждаещите се и да не повтаря  някои чужди грешки / други нарочно ще повтаря Laughing/ .Това го пиша по повод сбирките и клубовете , които са щели да посещават, да ама мама ще избере кои клубове с какви деца, това няма да е личен избор, така смятам.
Ами точно при сбирките и клубовете, възрастта е разнообразна, обединява ги интересът и способностите им, а не според набора, както се прави в училищата  Crazy За мен посещението на училището вкарва децата в някаква рамка и точно извънкласните занимания са тези, които осигуряват на децата ми по-голяма свобода при развитието им като индивиди.
Ето това е за което трябва да се работи, да има разнообразие от училища и то държавни!
Обучението в къщи е част от това разнообразие, защо да го отричаме?! Защо не бъде легализирано, изградена система и контролирано. Контролът е необходим точно защото и аз считам, че не всички родители, наели се да обучават децата си в къщи, в същност осъзнават с колко трудна задача са се захванали. Дори и да са способни да се справят с обучението на децата си, определено пак им трябва подкрепа от професионалисти.
Обучението в къщи е индивидуално, това за мен е най-голямото предимство. Това позволява детето за по-кратък период от време да усвои даден материал и да задълбочи знанията си в области, които му се удават и са му интересни. В масовото училище се губи много време, едни деца не разбират и дърпат останалите 20 надолу, на други им е скучно, защото отдавна са го разбрали, но учителят трябва да се съобразява поне със средното ниво и не предлага допълнителни занимания на по-будните ученици  Rolling Eyes

Нека не забравяме, че в България децата са на училище по 5- 6 часа, а не по цял ден и ви остава почти цял ден, за да го обучавате и да го развивате.
Явно нямаш допир с училищна възраст деца. Влез само в една тема за ученици да видиш какво става  Crazy Кое разбрало, кое не разбрало в училище материала, седят до посред нощ да пишат домашни и да си обясняват уроците. А колко пари хвърчат за частни уроци ... Това нормално ли е?!

# 65
  • Ямбол
Не знам ...

Не обичам ...

Не ми харесва ...

Не харесвам ...
...
Много не, не е на добре.
Много старателно избягвате въпроса със законността или и там едно "не ми харесва" и готово.

# 66
Става въпрос за метод на обучение, пропагандиран от изключително опасна християноподобна секта, която твърди, че децата трябва да се обучават у дома, за да избягнат вредните светски влияния. Сектата се нарича реконструкционисти. Всъщност те имат последователи в много страни. В България си пробиват път, но засега нямат голям успех. Няколко години набираха последователи чрез интернет предимно сред привържениците на различни църкви.
Тези хора са доста объркани в своите разбирания. Не позволяват на децата да ходят на училище, защото имало много агресия, а в същото едно от децата им посещава тренировки по бойни спортове, и то с деца от държавното училище.

Точно щях да питам защо във всички сайтове, в  които се проповядва идеята за домашно обучение има лек религиозен привкус. Благодаря ти за отговора  bouquet
Идеята да се популяризира и внедри тази идея в България ми се струва абсурдна, не само заради факта , че е незаконна.  Какъв процент българи могат да си позволят да осигурят обучение на децата в къщи? Кой социален орган ще контролира процеса? Как ще се следи за форма на насилие върху децата в семейството? / едно от децата във филма на БТВ определено не споделяше идеята да учи в къщи- това не е ли насилие върху личността му/ и много други въпроси, които са на дневен ред.

Не, не във всички има религиозен привкус. Иам хора, които обучават у дома и по други причини. Ако беше законно, аз бих била една от тях.

Колкото до законността: ами в някои страни по света домашното е законно,  в други - не. Въпрос на обществени нагласи, които се променят, както и законите. И не е казано, че всички трябва да могат да си го позволят и да го практикуват; просто е добре човек да има избор. Колкото до социализацията - аз си го представям като малка група деца, които учат заедно (има мнгоо такива форми в рамките на домашното образование), просто не са притискани непрекъснато от строгите норми на държавното училище и много от недомислиците му. Контрол обаче трябва да има върху процеса, да, за да не останат наистина много деца ощетени по някакъв начин.

# 67
Моля, да не влизате в еволюционни дебати! Не ни карайте да дебнем, трием и заключваме.
Придържайте се към заглавието на темата!

# 68
Обучението в къщи е индивидуално, това за мен е най-голямото предимство. Това позволява детето за по-кратък период от време да усвои даден материал и да задълбочи знанията си в области, които му се удават и са му интересни. В масовото училище се губи много време, едни деца не разбират и дърпат останалите 20 надолу, на други им е скучно, защото отдавна са го разбрали, но учителят трябва да се съобразява поне със средното ниво и не предлага допълнителни занимания на по-будните ученици  Rolling Eyes

А дали това не е всъщност проблем, свързан с неправилния избор на училище от страна на родителя? 

# 69
Merry, дори и да разрешат домашното образование в България няма да ме устройва, затова и написах, че има нужда от други като философия на обучение училища. За моите деца съм предценила, че е наложително да се обучават в група, а и аз не се виждам в ролята на учител.

# 70
Против домашното образование съм. Не бих причинила това на децата си . Според мен в живота ще се чувстват различни от другите деца , може би ще имат проблеми в общуването с тях. Виждайки резултата от домашното образование след време не съм сигурна какви чувства биха имали към мен децата ми и дали няма да ме обвиняват за неуспехите си примерно.

# 71
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Не съм гледала репортажа, но разбрах горе-долу за какво става въпрос. Против съм. Освен че детето в училище има собствена социална среда, не съм убедена че майката може да даде необходимите знания. Не че тя самата не знае, просто освен знания има и методика на обучение.

# 72
Домашното обучение не противоречи на идеята за задължително средно образование. То  просто е една от формите за неговото осъществяване. ... Но не съдя и семействата избрали домашното образование за своите деца, така както те не осъждат нас, инакомислещите. Правото на избор за мен е едно изключително важно право. Всеки има своите основания да направи своя избор.

Радвам се, че има хора, които разсъждават безпристрастно и интелигентно като вас. Темата започна много не информирано и негативно, затова се включих, за да дам и другата разумна гледна точка. Много хора от първия прочит отричат нещо, което не познават и нямат нужната информация за движението на домашното образование по света. Хубаво е човек да чуе и такива мнения като вашето, като това на Merry:

Ами точно при сбирките и клубовете, възрастта е разнообразна, обединява ги интересът и способностите им, а не според набора, както се прави в училищата  Crazy За мен посещението на училището вкарва децата в някаква рамка и точно извънкласните занимания са тези, които осигуряват на децата ми по-голяма свобода при развитието им като индивиди.
Ето това е за което трябва да се работи, да има разнообразие от училища и то държавни!
Обучението в къщи е част от това разнообразие, защо да го отричаме?! Защо не бъде легализирано, изградена система и контролирано. ...

на Емем:

Не, не във всички има религиозен привкус. Има хора, които обучават у дома и по други причини. Ако беше законно, аз бих била една от тях.

Колкото до законността: ами в някои страни по света домашното е законно,  в други - не. Въпрос на обществени нагласи, които се променят, както и законите. И не е казано, че всички трябва да могат да си го позволят и да го практикуват; просто е добре човек да има избор. Колкото до социализацията - аз си го представям като малка група деца, които учат заедно (има много такива форми в рамките на домашното образование), просто не са притискани непрекъснато от строгите норми на държавното училище и много от недомислиците му. Контрол обаче трябва да има върху процеса, да, за да не останат наистина много деца ощетени по някакъв начин.

на Bili-san:

смешни са ми изказванията против, заради социализацията на децата.
преподавателките, които коментираха в репортажа със сигурност не ме спечелиха като годни да образоват или пък като такива с педагогически опит, особено онази, която се изказа, А, еди кое си момиченце, пак нарисувало патето изцяло жълто!!! представете си!

на мен ми харесва идеята, но предпочитам така да се каже алтернативно образование, като например Валдорф, Монтесори или например частно училище на събрали се единомишленици....  Peace

на triphous:

Интересно. Почти всички разписали се тук се интересуват от всички деца, не само от своите. По принцип хората не се интересуват толкова от чуждите проблеми. Може би ако всеки родител отделяше повече време за собствените си деца, вместо да ги предава на някой друг да се грижи за тяхното образование, щеше да има по-добри резултати от образованието. И наистина имаме възможността да наблюдаваме по-добри резултати от домашното образование. Университетите на запад предпочитат домашно подготвени кандидати за студенти. Защо ли?

Казвате че е трудно или невъзможно за един родител да образова детето си сам? Вие какво да не сте спрели да учите след като сте свършили с училището? Май при повечето хора е така. Винаги можете да се подготвите в дадена сфера, за да преподадете урок на детето си.

Едно от основните неща при домашното образование е, че се отделя внимание на децата едно по едно. Това е невъзможно в класната стая. Всяко дете трябва да се образова според собствените си възможности и според собственото си ниво. Не може да има стандарт за знанието. На 7 години детето трябва да знае да пише. Някои деца могат да пишат от по-рано, а други се научават по-късно.

Относно "социализацията" на децата, тази статия би трябвало да ви е достатъчен отговор. Ако ли не, значи наистина сте нерационални.
http://www.sanitybits.com/?p=37

а също и на други участници във форума. Познавам и много други, които не участват в този форум, но биха дали много положителни мнения относно домашното училище  Simple Smile.

# 73
Мисля същото,каквото и за домашното раждане-според мен такива хора са побъркани.

# 74

А дали това не е всъщност проблем, свързан с неправилния избор на училище от страна на родителя? 

Не зависи от избора на училище, а от учителя. Има учители, които работят с много хъс и постигат резултати, но са изчезващ вид.
По темата - не съм за домашно обучение единствено поради липсата на общуване със себеподобни. Качество на знанията е много спорен въпрос. Не съм възхитена от училищната програмата в начален курс, но не всеки родител е способен да даде и толкова. Пропуските в обучението /знанието/ са преодолими, но общуването /социализацията и социализирането/ си имат време, което не може да бъде наваксано по никакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт