Помощ в търсенето на работа - 5

• 74 862
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
Какво нарушаване на правата е снимката?

Дипломата доказва образование. За какво ти е снимка? Фотомодел ли ще избираш?

# 211
това е дълъг разговор, в който не ми се влиза, защото всеки си вижда нещата в неговата светлина

да, много ясно, че чарът и харизмата е по-важна. в крайна сметка на всеки работодател му трябват хора, които да продават, ако търси продавачки... ако му трябват за работа. мина времето когато двете длъжности се съвместяваха. сега когато някой иска да му се върши работа си наема подходящите хора за това, когато му се прави други си плаща и си го получава. така хем работата му е свършена, хем той доволен.
ако около това се върти темата.

alina_si, разбира се, че си права
но да се роптае срещу снимките според мен е глупаво - ако някой е решил да си избира хората по външност, със или без забрана за снимки, той ще го направи, само ще си загуби времето - неговото и на хората да ги вика да ги оглежда.

лично аз не искам снимки точно поради твоя пример - понякога в хората има една харизма, една искрица, обаяния, което снимката не го лови... много рядко за съжаление. А в случая аз търся такива хора примерно.

и ако обичате не захващайте за думата и излизайте с номера за фотомодела

# 212
 Hug Каспър, не се засягай лично, тук се изказват принципни мнения за работодателите. А и самата ти казваш, че не изискваш снимка - явно работата не е пряко свързана с визия и за тебе не е от особено значение (в някои случаи, например продавачки на декоративна козметика, може наистина външния вид  да е предимство, въпреки че не е задължително).

# 213
не аз не се засягам
няма за какво
искам да кажа, че понякога сами си режете пътя още преди да е започнало каквото и да е
това за снимките в цял ръст е простотия разбира се
както и някакви императивни изречения от типа на кандидатури без снимки няма да се разглеждат - значи предварително е изнервен от неспазване на изискванията му от предишни обяви

но още по-добре, че такива ги разбираш от началото и е ясно и няма смисъл да си губиш времето с тях

но решиш ли да кандидстваш по някоя обява - трябва да се представиш във възможно най-добрата светлина, да се продадеш по възможно най-добрия начин

в моя опит имам хиляди примери и недоразумения - занимавам се с подбор повече от 12 години, е какво ли не съм видяла.... особено показателно беше когато нямаше толкова комп навлезнали и повечето автобиографии идваха на ръка написани. Това говореше толкова много. После нещата се уеднаквиха и само правописните грешки издават. Най ми е любимо напоследък - пуснала съм обява, в която съм обяснила каквото можеш да се сетиш за условия и изисквания и какво се предлага, то няма какво да се обадиш да питаш, иска се автобиография да се прати и постоянно се звъни и се пита - ама тази автобиография задължителна ли е? Не може ли да дойда първо да поговорим?
А работата е за интелигентни хора уж.

# 214
Нямаш право да питаш за семейство и деца, защото много работодатели предпочитат кандидата да няма семейство и деца и да отделя повече време за работата.
Ако задаваме този въпрос всяка една жена с деца може да каже- аз бях дискриминирана защото имах 2 деца, нищо че имах повече опит.

Добре де, ами ти като си на работа, какво общо има, че имаш 2 деца в къщи. Да не би да ходиш с тях на работа?!

# 215
Виждам, че повечето са негативно настроени към изпращането на автобиографии със снимки. А как процедирате, ако в обявата е упоменато, че се изисква и мотивационно писмо? Или ако след като сте минали на първи етап от подбора ви изпратят практическа задача, която трябва да изпълните?  

# 216
Добре де, ами ти като си на работа, какво общо има, че имаш 2 деца в къщи. Да не би да ходиш с тях на работа?!

Общоприето и грешно схващане е, че такава жена ще ползва по-често болнични и отпуски.

# 217
Ахам, за това ли било..

# 218
Виждам, че повечето са негативно настроени към изпращането на автобиографии със снимки. А как процедирате, ако в обявата е упоменато, че се изисква и мотивационно писмо? Или ако след като сте минали на първи етап от подбора ви изпратят практическа задача, която трябва да изпълните?  

Случвало ми се е два пъти да ми дадат практическа задача.

Първият път, беше за сегашната ми работа, интервюто беше преди 5 години почти. Агенция за подбор на персонал побираше кандидатите и на първото интервю дадоха задача и тест да се попълни на място. На второто интервю с работодателя, имаше пак тест и обсъдиха това което сме направили. Аз бях с една приятелка. И двете не вярвахме че от толкова много кандидати може да изберат нас, но ни избраха само двете.

Сега пък, още преди интервюто, ми пратиха по имейла да направя 5 задачки (с фотошоп), на самото интервю пък ми дадоха още две задачки и тест. Избраха ме, искат да започна, но работното време(до 22ч.) и място не ме устройва, но все пак имам още малко време да помисля.

За снимката, пращала съм два или три пъти паспортна снимка, на обяви които съм преценила, но не всички.

На последното интервю, на което ходих в петък, видях на едно момиче автобиографията, до името и имаше снимка. Но аз за себе съм преценила, че няма да пращам на всеки снимка, ако ще и да пропусна работата на живота си.

Hug

# 219
  • София

Общоприето и грешно схващане е, че такава жена ще ползва по-често болнични и отпуски.

А защо да е грешно newsm78

# 220

А защо да е грешно newsm78

Според мен е грешно, защото имам преки наблюдения. При мен има 2 жени с малки деца и никога не са поискали болничен. Просто работното им време съвпада с това на детските градини. А ако децата са болни - разчитат на бабите. (Сега да не си помислите, че аз съм цербер, които не дава болнични  Mr. Green ). Други колеги, без деца, редовно ползват болнични за да отскочат за два дни до Котел, Жеравна и т.н.

Отделно от това имам приятелка, която е с две деца. Майка й е пенсионирана детска учителка и живее с нея. Жената е изявила желание да поеме грижите за децата, докато приятелката ми е на работа. Но няколко пъти директно са я "рязали" на интервюта, точно изтъквайки болнични и деца като проблем.

Та така в общи линии... Не можеш с лека ръка да отсечеш - деца = несвършена работа.
-------------------------

За практичеките задачи по време на интервю: На мен преди години, в един хотел, ми дадоха задача да отговоря писменно на английски на запитване от Тур агенция. После ме наеха на работа  Mr. Green  За подобни професии смятам, че е удачно, защото днес "всеки говори английски", пък после се оказва, че английския му се свежда до "Хелоу"   Mr. Green

# 221
Според мен пък не е удачно във всяка обява да има изискване за език, при положение, че няма да се използва в работата. И въобще не ми е ясно какво точно искат, когато пишат примерно добър английски или на работно ниво.

# 222
Аз почти не съм срещала "на работно ниво". Всеки път трябва да е "перфектен писмен и говорим"...

# 223
Аз почти не съм срещала "на работно ниво". Всеки път трябва да е "перфектен писмен и говорим"...

Да, за съжаление повечето са такива.  #2gunfire

# 224
Мисля си ако човек знае толкова перфектно английски, едва ли ще е без работа, нали:))

Общи условия

Активация на акаунт