Помощ в търсенето на работа - 5

• 74 862
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
И друг път сме нищили темата за снимките. Аз лично не виждам какъв е проблемът да се сложи снимка, ако е упоменато в изискванията.

# 196
  • Sofia
аз отначало не си слагах снимка, но тогава никой не ме викаше на интервю. след като си сложих снимка започнах да ходя на интервюта. не зная дали има връзка, но работодателите си ги искат май.

# 197
Нарочно не съм сложила снимка-важно е какво мога,а не как изглеждам.Звъняли са ми от обяви,където е задължително да има снимка,а аз не съм сложила.

# 198
  • Варна
Преди няколко години, когато търсих работа също не слагах снимки. Обадиха ми се от фирма, която в изискванията си имаше снимка, но аз не бях пратила. Отидох на интервю и след 3 дни бях на работа  Peace ...все си мисля, че нямат право да ги искат тия снимки, много се дразня  Crossing Arms

# 199
Не е ли дискриминация да се иска снимка към СВ-то?
Аз работя човешки ресурси, но не в България и има 9 точки, по които не можеш да задаваш въпроси на интервЮто или да искаш информация във ЦВ-то или апликейшън формата/

Много интересно, би ли споделила какви са тези точки?

За жалост повечето БГ работодатели хич, не умеят да "четат" подобни снимки и дори съм ставала свидетел как се подиграват на хората.  Tired

Принципно си права - но е много тъпо да сложиш снимка правена с телефон в банята с някакво супер голямо деколте и предизвикателни джуки като за гепиме или някакъв подобен  еротичен сайт. А идея си нямаш какъв огромен процент са тези снимки при младите момичета.
Съгласна съм, че снимката говори страшно много и хора, които крият снимките си крият комплекси, лично мнение, да не ми скочите сега... Аз лично като работодател не съм искала никога снимки. Но ако поискам и не ми пратят - няма да има никакво интервю, ако ще и сама  да си работя. Ако не мога една снимка да накарам да ми пратят, представям си какви молби ще паднат да ги накарам да свършат някаква работа после.

# 200
  • Варна
Каспър, така е, но в доста от БГ фирмите снимките се ползват единствено за подигравка - "тоя къв е черен", "тая ква е плоска", "каква физиономия" и т.н. Повечето съм сигурна, че дори не знаят защо ги искат тези снимки. Съгласна съм, че има някои длъжности, в които работиш с лицето си и няма как да не искат снимки. Аз не кандидатствам за такива, затова и не пращам ... лично мнение  Peace

# 201
Нямам против,че искаха снимка,направих си една тип паспортна и си я пращам.Но с новото изискване "в цял ръст" взех да се дразня и не разбирам защо ще ми оглеждат и фигурата.Ами освен и данни да пиша -височина,килограми,гръдна обиколка. Снимка по бански може би?
Сещам се за следния случай. Една приятелка кандидатстваше за някакъв магазин за дрехи .Та я питали как ще привлече заможен клиент.Тя отговорила "с усмивка и добро отношение",но интервюиращата я питала дали можела да се държи предизвикателно,един вид трябвало да флиртува с клиента  newsm78

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 16:38 от Tristania

# 202
Не е ли дискриминация да се иска снимка към СВ-то?
Аз работя човешки ресурси, но не в България и има 9 точки, по които не можеш да задаваш въпроси на интервЮто или да искаш информация във ЦВ-то или апликейшън формата/

Много интересно, би ли споделила какви са тези точки?

Пол, семейно полужение, деца, сексуална ориентация, религия, възраст, дискриминация заради това че кандидата е инвалид, раса и принадлежност към малцинствата.
Селекцията е на база на опит, образование и референции.

# 203
е то полът е ясен, по него няма какво да задаваш въпроси
но нямаш право да питаш дали е женен/омъжена ли?

иначе и при нас има такъв закон и ако се докаже, че кандидати биват игнорирани заради нещо от гореизброените може да се стигне до съд и комисията по дискриминация... но на живо още не съм я видяла тази приказка
аз се потресох като в Италия видях обява - за продавачка в бутик търсим красиво момиче до 22 години
такава обява тук - и са те направили на дроб сърма
там си стои гордо на витрината

# 204
Нямаш право да питаш за семейство и деца, защото много работодатели предпочитат кандидата да няма семейство и деца и да отделя повече време за работата.
Ако задаваме този въпрос всяка една жена с деца може да каже- аз бях дискриминирана защото имах 2 деца, нищо че имах повече опит.

# 205
Съгласна съм, че снимката говори страшно много и хора, които крият снимките си крият комплекси, лично мнение, да не ми скочите сега... Аз лично като работодател не съм искала никога снимки. Но ако поискам и не ми пратят - няма да има никакво интервю, ако ще и сама  да си работя. Ако не мога една снимка да накарам да ми пратят, представям си какви молби ще паднат да ги накарам да свършат някаква работа после.

Напротив Каспър, аз лично нямам комплекси, просто считам че работодателя ми нарушава правата като ми иска снимка (за длъжности, за които визията няма пряко значение...). И между другото, работодател, който ми иска снимка, ми действа демотивиращо и ... много по-трудно ще ме накара да се съглася да свърша дадена работа (например извънредна, по Великден ...), отколкото ако се е държал цивилизовано и законосъобразно!

# 206
Какво нарушаване на правата е снимката?
това е все едно да ти поискат дипломата, поне според мен.
Пак казвам аз никога не съм искала снимка и няма да поискам, но това не значи, че не гледам приятната външност. На всеки му е добре да има чаровни и добре изглеждащи хора наоколо.

Пък няма нищо по-лесно от това да не кандидастваш по обяви, които не те кефят.
Нито по-лесно от това - подминаваш и продължаваш напред.

# 207
На всеки му е добре да има чаровни и добре изглеждащи хора наоколо.

Един по пълен човек и не толкова добре изглеждащ, не би ли могъл да върши същата работа като един добре изглеждащ и слаб примерно, чаровен може да е всеки, но по външният вид и една снимка, не мисля че може да се разбере това, което ти е в главата. Не е ли така?

Аз като имам дете и 20 килограма в по-вече, съответно не съм добре изглеждаща и далеч не толкова чаровна, от преди 3 години примерно, но пък имам образование и опит. Това не ме прави добър кандидат, Май така се получава.

Хм.

Hug

# 208
 Mr. Green Каспър, и защо само заради факта, че живея в БГ, трябва аз да подминавам обявите, в които се иска снимка, вместо всеки такъв работодател да си плати по една солена глоба и повече да не смее да си я поиска?

Снимката НЕ е като дипломата! Може (хипотетично) да ми е деформирано лицето в резултат на здравословни проблеми или по рождение (дори едно петно по рождение ще има значение, нали?). Може да тежа над нормата както е писала alina_si, може да не се гримирам например (представи си че имам алергия ...) и т.н. и т.н. А например за оператор в call center какво значение ще има визията ми? За да съм по-привлекателна за шефа примерно?

# 209
Сетих се и още нещо.

Винаги са ме дразнили супер слабите, облечени в лъскави дрехи момичета, продаващи супер скъпи дрехи в разни лъскави магазини, като влезеш в такъв магазин, те оглеждат от горе до долу, гледат те надменно и случайно ако искаш да пробваш нещо, им е супер криво че си ги накарал да направят нещо. Не, не преувеличавам. Това е факт за доста магазини.

Преди седмица пък, влязох в един магазин за бижута, маниста, фиби, малко приятно магазинче, продаваше жена около 50-те, толкова слънчев и мил човек, стоях там около половин час, говорихме си, избирах си, питах любезно дали може да вляза с количката вътре, беше толкова любезна, а точно в съседния магазин за намалени дрехи уж, продавачката, от онзи тип по горе споменати, ме изгони, защото количката и замърсявала супер чистия под и детето щяло да бутне нещо.

Ами честно да си призная, не ме кефят добре изглеждащите и така държащите "мацки". Предпочитам готина и приятна жена, от която да не се притеснявам и да не се чувствам виновна че само разглеждам примерно.

Hug

Общи условия

Активация на акаунт