Осигуровки

• 5 748
  • 63
  •   1
Отговори
  • София
Ами това ми е въпроса, тъй като колкото повече говоря с мои познати, осъзнавам, че не се осигуряват на пълната си заплата, и съответно взимат повече от мен. Някои доста повече, други малко повече, но все пак повече- някои нямат дори моето образование и пак получават повече. Но все пак се замислям, аз ли съм най- големият балък да се осигурявам на пълна заплата, и дали има реален смисъл от това. Единствен плюс за момента виждам, ако забременея, че ще взимам повечко парички. Но това достатъчен мотив ли е? При болничен, ми удържат от заплатата, а при познатите ми (които не се осигуряват на пълна заплата) няма такова удържане. Даже си им дават пълната заплата плюс болничен от НОИ, което ме кара да се чувствам малко прецакана. При здравните осигуровки никой не те пита на колко се осигуряваш, при безработица- млади сме, кадърни сме, все ще прокопсаме някак. За пенсия хич не мисля, защото има бая време до тогава. Да не дава Господ за някакво по-тежко заболяване- ама и тогава това, че се осигурявам на пълна заплата сега не означава почти нищо. С други думи, какъв ми е мотивът да продължавам да искам от работодателя си да ме осигурява на пълна заплата, вместо да се споразумеем да ме осигурява на 400 лв примерно, и да си получавам тройно отгоре реално? Какъв може да ми е стимулът да искам да ме осигуряват на реалната ми заплата, да си плащам всички удръжки и да не се чувствам прецакна накрая? Ей такива мисли ми се въртят в главата, напоследък всичко обръщам в пари, и ако искам да получавам някаква нормална сума, май по-добре да кажа майната му на осигуровките. Много тъжно, но май е факт, че няма никакъв смисъл. По-добре да спестявам за себе си, отколкото да давам на държавата. Държавата какво прави да задължава гражданите си да се осигуряват на пълна заплата? Дава ли ни някакви неведоми предимства, пред тези, които не се осигуряват? Дава ли ни някаква сигурност? Май отговора е не. Както казах, единствено за бременност. За болест, поне в моите примери, фирмите си плащат на служителите пълни заплати, независимо от осигуровките. При вас как е? Аз ли съм последния мохикан...  ooooh!

# 1
  • по пътя на светлината
Да ти кажа честно не си в позиция да поставяш условия на колко да те осигуряват,обикновено това го решава работодателя,не че е законно,но в България всичко е възможно.
Тези истории за получаване на пълния размер на заплатата при болничен,ги забрави,по закон се получава 80% от заплатата върху ,която лицето се осигурява.

Последна редакция: нд, 14 мар 2010, 22:32 от k.a.l.i.

# 2
  • София
Естествено, но аз първа си поисках заплата, на която да ме осигуряват и съответно не съм се и замисляла дори, че може да има и друг вариант. С други думи не се и замислих, че може да не ме осигуряват на пълна заплата. Просто сега се чудя, имаше ли смисъл.

# 3
  • по пътя на светлината
Има смисъл разбира се,това осигуряване ще ти повлияе на пенсията жива здрава един ден,можеш да теглиш кредит без притеснение....,при болничен,ще взимаш по голяма сума.

# 4
  • София
Да ти кажа честно не си в позиция да поставяш условия на колко да те осигуряват,обикновено това го решава работодателя,не че е законно,но в България всичко е възможно.
Тези истории за получаване на пълния размер на заплатата при болничен,ги забрави,по закон се получава 80% от заплатата върху ,която лицето се осигурява.

Е да де, 80% от 400 лв (примерно) получават, ама на ръка си им дават остатъка от заплата. Това си е до добрата воля на работодателя, но явно и те печелят достатъчно, от това, че не плащат пълни осигуровки, че си позволяват да плащат на служителите си дори когато са болни и по този начин ги стимулират да си вършат след това работата още по-добре, примерно.

# 5
  • по пътя на светлината
Къде го този работодател ,да отида и аз при вас на работа? Simple Smile

# 6
  • София
Има, има, даже около мен повечето познати работят така. Не знам, късмет ли е, но е факт. Ще се види от анкетата... дали е въпрос на късмет да попаднеш на такъв работодател, или си е масова практика. Моите примери са както от София, така и извън столицата. Аз първоначално бях абсолютно за да се осигуряваш на пълна заплата, но вече хич не съм сигурна, че има реална полза. Ако работодателя предложи някаква средна сума за осигуровки и друга за заплата, сега най-вероятно бих приела.

# 7
  • София /Абсурдистан
Peace

# 8
  • София
Мен ме осируват на пълна заплата, но мъжът ми - не.
И не му плащат болничните, взима си ги върху осигурителната ставка от НОИ, което е мизерия.
Трябва да се премахне тази практика колкото е възможно по-бързо.
Намаляване на осигуровките и затягане на контрола ще доведе до по-голяма събираемост, ама явно някой няма файда от това - например големите фирми перачници с лоби във властта...

# 9
В момента работодателя ти изцяло от теб ли удържа вноските които внася (на 100%)?

Според мен ако един работодател си плаща осигуровките както си му е реда по закон, работника само има полза от осигуряването на пълна сума, за тези които се самоусигуряват и изцяло от техния джоб излизат осигуровките е по-изгодно на по-ниска заплата да се осигуряват.
Но при всички случаи в държавата има максимален осигурителен праг, така че някои хора колкото и много да вземат плащат на този праг...

# 10
  • Бургас
В повечето случаи това, че някой се осигурява на част от заплатата не зависи от самия него. В малките градове масово се практикува тази практика от работодателите и хората искат не искат се съгласяват, защото иначе ще си останат без никаква работа.
И все пак по-добре така отколкото без никакви осигуровки, защото аз помня и такива времена, в които работодателите масово не сключваха договори.

# 11
Не че преди съм била на коренно различно мнение,но все повече се затвърждава убеждението ми, че колкото по-малко се дава на държавата ,толкова по-добре.
И на 10 000 лв да плащаш осигуровки,тук в Бг,пак няма да получиш по-добро социално,здравно ,административно,пенсионно и всякакво обслужване.И сигурност.

И докато държавата се държи като мащеха,от най-злия вид,все така ще се увеличава дела на сивия сектор и все така масово работниците ще предпочитат да ги осигуряват на ниска заплата, а да си взимат повечето пари без документи .

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 16:05 от Анонимен

# 12
Не че преди съм била на коренно различно мнение,но все повече се затвърждава убеждението ми, че колкото по-малко се дава на държавата ,толкова по-добре.
И на 10 000 лв да плащаш осигуровки,тук в Бг,пак няма да получиш по-добро социално,здравно ,административно,пенсионно и всякакво обслужване.И сигурност.

И докато държавата се дължи като мащеха,от най-злия вид,все така ще се увеличава дела на сивия сектор и все така масово работниците ще предпочитат да ги осигуряват на ниска заплата, а да си взимат повечето пари без документи .
Peace Peace Peace
Абсолютно подкрепям. До много скоро ме осигуряваха на пълната заплата. От едно известно време предпочитам да взимам малко повече пари и да давам на държавата малко по-малко. Като гледам майка с толкова години трудов стаж, осигурявана на реални доходи  как няма да върже и 200 лв пенсия се чудя как държавата ще ме убеди, че греша когато се осигурявам на по-малко пари.

# 13
Да, на пълна заплата, и аз и съпруга ми
Надявам се да се въведат още по- строги мерки и да се ограничи максимално практиката да се работи без осигуровки
Учудвам се че поне една млада жена не вижда смисъла от осигуряването, най- малкото ще забременееш и родиш скоро ooooh! и ще пишеш по форумите за съвет как да взимаш по- високо майчинство

# 14
Чета, чета и никъде не виждам някой да е написал нещо конкретно относно ползата от осигуровка върху реалната заплата  Rolling Eyes Ама така било правилно, ама имало закони, ама било 80% от заплатата болничния, е, хубаво, ама какво печелиш ти ?
Много минуси има. Ама пенсията ми щяла да бъде по - голяма, ми аз да вземам 20 години по - малко от една продавачка в магазин, пък голям праз, че на дърти години, ще имам голяма пенсия /което пак не е сигурно, а само предполагаемо/.
malka maimunka ще ти кажа един плюс и един минус на реалната осигуровка за които се сещам на първо време: банките дават заеми без проблем, обаче пък други дето искат да вземат заем с малки нереални заплати, много те искат за поръчител, мен много ме тормозят.
То моя случай е по - особен, шефа казва примерно: "Толкова лева заплата устройва ли те ?" Ти казваш: "Да". Осигуряват те на тази договорена заплата, но вземаш чисто пак тази договорена заплата, въпреки че по ведомост трябва да вземеш по - малко.
Ми що не споменахте другите предимства на това да се осигуряваш на по - ниска заплата: можеш да докараш нисък доход за детски добавки, даже и помощи може да успееш да вземеш, можеш да пуснеш болничен и да ходиш на работа едновременно, щото не си чак толкова болен и получаваш болничния от НОИ като чиста печалба, а да не споменавам, че доста хора познавам дето са на борсата и получават обезщетения за безработни, пък всъщност работят и си получават заплатата на ръка.
Много майки работят и въпреки това получават майчинството, щото на работа ги водят в майчинство, шефа внася само здравна осигуровка, държавата поема останалото и шапка на тояга.

А да допълня и за високото майчинство - някак си заплатите на бременните жени се вдигаха масово 6 месеца или колкото може по - рано преди да родят, що става така бе  newsm78 Сега го промениха на 12 месеца, ама пак му се хвана цаката, просто излизаш в болничен от 3 -ти месец на бременността и си стоиш в болничен докато влезе тоя 45 дена преди раждане, през това време ходиш на работа, щото всъщност нямаш рискова бременност, и парите от болничните си ги събираш за детето, колкото и да са малко все са нещо. Пък шефа печели както казах от това, че почти никакви осигуровки не внася за тебе.

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 13:52 от rosy_bosy

Общи условия

Активация на акаунт