Осигуровки

• 5 734
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
  • по пътя на светлината
Как не виждаш нищо конкретно....
Ще ти дам пресен пример:
Служител иска да тегли кредит,но от банката искат работодателя да попълни удостоверение за реалната заплата ,която получава,не само тази върху която го осигурява и идва проблема,работодателя не желае да оповестява пълната сума на месечното му възнаграждение и служителя остава с вързани ръце.

# 16
Учудвам се че поне една млада жена не вижда смисъла от осигуряването, най- малкото ще забременееш и родиш скоро ooooh! и ще пишеш по форумите за съвет как да взимаш по- високо майчинство

Майчинството не е 5 години, че да си налага да мислиш за него. Като сметна парите, които се дават за осигуряване преди забременяване и тези, които се получават по време на самото майчинство, става танто за кукуригу (май така се пишеше  Mr. Green), щото не всеки знае кога точно ще забременее, нали?

# 17
Ще ти дам пресен пример:
Служител иска да тегли кредит,но от банката искат работодателя да попълни удостоверение за реалната заплата ,която получава,не само тази върху която го осигурява и идва проблема,работодателя не желае да оповестява пълната сума на месечното му възнаграждение и служителя остава с вързани ръце.
Ще те оборя. Мен работодателя ме осигурява на по-малка заплата, но получавам по сметка пълната договорена сума. Мога да тегля от 2 банки, които са наясно с реалните ми доходи и с които фирмата работи. Как става това, не съм наясно, но е факт.

Между другото и отпуската ми се плаща върху реалната заплата  Peace

# 18
Ползите са: получаваш майчинство, болнични и други обезщетения в по- голям размер, отпуската ти се заплаща в съответния размер
Осигуряваш се на по- висок % от ОС за пенсия и шансовете ти за по- голяма пенсия нарастват(ясно че ако си работил само година с осигуровки на максимума, не се вдига, редно е да е по- дълъг период все пак)
При прекратяване на трудовия договор можеш да претендираш за пълната сума на заплатата си по договор плюс обезщетения(за неползван отпуск, за неспазено предизвестие и т.н., които се изплащат също въз основа на брутната заплата)
Можеш да кандидатсваш за кредистни карти, банкови заеми, стоки на изплащане
Можеш да кандидастваш и за детски- все пак таванът не е толкова малък

# 19
  • Пловдив
Хората ще започнат да се осигуряват реално, когато и насреща си видят реални социални придобивки на инвестираното от тях. Докато това не стане не виждам как ще се оправят нещата. Не можеш да убедиш някой да плаща съвестно здравната си осигуровка като в същото време той не получава адекватна здравна помощ. Не можеш да го стимулираш да плаща социална осигуровка в размер на почти 30% от дохода си, а ползата от това да е абсолютно невидима. Да не говорим за абсолютната каша в персоналния регистър и агресивната некомпетентност на обслужващите го. Далече далече е времето, когато хората ще осъзнаят собствената си потребност от коректността в това отношение. Но малко вероятно е това да стане с рестрикции и натиск.

# 20
  • по пътя на светлината
Няма място за оборване,не всички работодатели превеждат цялата сума през банката ,въпрос на политика на дадената фирма и повечето са на този принцип.
Това,че имаш съвестни работодатели ,може само да те радва. Simple Smile

# 21
Няма място за оборване,не всички работодатели превеждат цялата сума през банката ,въпрос на политика на дадената фирма и повечето са на този принцип.
Това,че имаш съвестни работодатели ,може само да те радва. Simple Smile
Даа, така е. Аз и се радвам, че работодателите ми са съвестни, но както написах и по-напред, до скоро се осигурявах на пълната заплата. Сама поисках да ми намалят осигуровките.

# 22
  • Бургас
Aз съм на реалната заплата и съм доволна от това към този момент,сега ще взимам добро майчинство,когато някое от децата се разболее си взимам болнични, без да се притеснявам.
Мъжът ми обаче е неосигурен.

# 23
  • Пловдив
Ползите са: получаваш майчинство, болнични и други обезщетения в по- голям размер, отпуската ти се заплаща в съответния размер - отпуската и така може да ти се изплаща в реален размер. тя не зависи от осигуровката, а от договорката с работодателя. майчинството също има вратичка. тя и сега се използва масово

Осигуряваш се на по- висок % от ОС за пенсия и шансовете ти за по- голяма пенсия нарастват(ясно че ако си работил само година с осигуровки на максимума, не се вдига, редно е да е по- дълъг период все пак) - да, ако приемем, че я доживееш.

При прекратяване на трудовия договор можеш да претендираш за пълната сума на заплатата си по договор плюс обезщетения(за неползван отпуск, за неспазено предизвестие и т.н., които се изплащат също въз основа на брутната заплата) - на обезщетения пак имаш право, просто са на по-ниска сума.

Можеш да кандидатсваш за кредистни карти, банкови заеми, стоки на изплащане - и сега можеш. банките дават заеми и на "сив" доход, а за стоки на изплащане искат просто копие на трудов договор

Можеш да кандидастваш и за детски- все пак таванът не е толкова малък - за детските - колкото по-нисък доход, толкова по-добре.

Освен това в момента масовата практика е да се осигуряват на минималния осигурителен праг за съответната икономическа дейност и съответната професия. А повечето работодатели и не плащат много повече, така че общо взето има някакво равновесие и разликите не са големи между осигурителния доход и реалния такъв. С горното не искам да агитирам никого да не се осигурява, просто показвам колко на този етап липсва личен стимул.

# 24
Всеки има право на мнение, за мен лично освен всичко друго, работодател, който не спазва закона и не заплаща осигуровките в реален размер, не е надежден и желан
И рабоенето при подобни условия само стимулира сивата икономика, от което страдаме още повече всички  Peace
За съжаление този манталитет няма да се промени скоро, ако изобщо с е промени

# 25
Ползите са: получаваш майчинство, болнични и други обезщетения в по- голям размер, отпуската ти се заплаща в съответния размер
Това можеш да си го докараш и с ниска осигуровка, дори можеш да вземаш заплата + болничен едновременно
Осигуряваш се на по- висок % от ОС за пенсия и шансовете ти за по- голяма пенсия нарастват(ясно че ако си работил само година с осигуровки на максимума, не се вдига, редно е да е по- дълъг период все пак)
Шансовете ми нарастват  newsm78 Ако аз ти кажа: давай ми сега всеки месец по 20 лв. и след 20-30 години шансовете ти нарастват да ти давам 100 лв. месец, ти ще се съгласиш ли ?
При прекратяване на трудовия договор можеш да претендираш за пълната сума на заплатата си по договор плюс обезщетения(за неползван отпуск, за неспазено предизвестие и т.н., които се изплащат също въз основа на брутната заплата)
Тъй де тъй, ще претендирам, ама кой ще ми уважи претенциите ? Достатъчно случаи има на неизплатими съвсем реални и истински заплати, пак се опира до съд, до адвокати...
Можеш да кандидатсваш за кредистни карти, банкови заеми, стоки на изплащане
Това вярно, но ма-а-а-а-лко ще те поправя: мъжа ми е осигурен на 240лв. взема кредити без проблем, стоки на изплащане дават и на неработещи студенти, само да кажат, не да докажат, че получават месечно толкова пари.
Можеш да кандидастваш и за детски- все пак таванът не е толкова малък
Да де, ама с малката заплата не само можеш да кандидатстваш ами и ще те огрее.

Нищо лично към теб, Пролетна фея, по принцип съм съгласна с теб, че така трява да е, ама държавата ни прави на глупаци, разбираш ли, и разчита на нашето гражданско самосъзнание, на честността ни, за да се спазват законите. Така се направени нещата, че тия които лъжат държавата са на огромна далавера, просто показвам по - ясно каква е тя. 

# 26
Всеки има право на мнение, за мен лично освен всичко друго, работодател, който не спазва закона и не заплаща осигуровките в реален размер, не е надежден и желан
И рабоенето при подобни условия само стимулира сивата икономика, от което страдаме още повече всички  Peace
За съжаление този манталитет няма да се промени скоро, ако изобщо с е промени

Напълно съм съгласна!
Освен това не разбирам, наистина  ли не виждате порочния кръг - колкото по-малко осигуровки, се плащат, толкова повече ще НАМАЛЯВАТ социалните придобивки. Не разбирам довода: "Ще плащам, когато оправят...." - е добре, ама с какви пари да ги "оправят", като никой не плаща или се плаща на минимума  newsm78

Винаги ми е било чудно по каква логика всеки иска да получава, без да дава?!?

# 27
  • Пловдив
За съжаление нещата не стоят така "всеки иска да получава, без да дава", а по скоро така - "аз давам, а насреща не получавам нищо. а кому и защо давам и без това оскъдно и трудно спечеленото и в името на какво?".

# 28
Ще ти дам пресен пример:

Банките дават заеми на сульо и пульо, ако случайно се запънат, показваш стабилен поръчител и става, добавяш доходите на съпругата/съпруга на кредитоискателя към неговите и става, добавяш и ипотека върху къщата на село и пак става, ипотекираш и апартаменат ако все още не одстигат и пак става.
Ама човека ще може да си плаща вноските, щото заплатата му тройно по - голяма от това, дето трябва да е. Ти обръщала ли си внимание колко е остатъчния доход, който искат банките на член на семейството ? В ДСК беше 60 лв. Как се живее с 60 лв. ? Самите банки ЗНАЯТ как стоят нещата и улесняват клиентите. В прокредит има кредит БЕЗ доказване на доходи. В райфайзен ми носиха да попълвам служебна бележка на наш служител и бележката беше от 2 допълващи се документа, на единия пишеш каква му е брутната заплата, другата само за пред банката - с истинското възнаграждение, това какво ти говори ? Че банките толерират това явление, и се възползват от него дори.

# 29
"аз давам, а насреща не получавам нищо. а кому и защо давам и без това оскъдно и трудно спечеленото и в името на какво?".

А какво от това, което мислиш, че трябва да получаваш, не получаваш? Какво включваш в понятието "нищо"???

Общи условия

Активация на акаунт