Осигуровки

• 5 741
  • 63
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Ами айде да не е двойно, но поне на реалната заплата се осигурявайте. Защото от осигуровките, които всички ние внасяме сега се формират пенсиите на настоящите пенсионери.

# 46
Ами айде да не е двойно, но поне на реалната заплата се осигурявайте. Защото от осигуровките, които всички ние внасяме сега се формират пенсиите на настоящите пенсионери.

А с тая застаряваща нация,след 20 години,няма да има кой да издържа тогавашните пенсионери.
 Mr. Green

Щото ще трябва 2 000 000 работещи да издържат 3,5-4 000 000 пенсионери ,деца,инвалиди и т.н.
Много ми е интересно тогава на каква заплата трябва да се удържат осигуровки и колко % да е тази осигуровка,че да стигне да запълне всички дупки?!

# 47
  • София
Ами да, ще става още по-зле. Нали затова се говори и за вдигане на пенсионната възраст. Изобщо всичко е един омагьосан кръг, от който излизане няма.

# 48
  • по пътя на светлината
М.. да ,големите пари отидоха по направление,появиха се новобогаташи ,милионери....пък народа ще се чуди на какви пари да се осигурява....за да запълва дупки....
Не не става така...

# 49
В момента съм в позицията на самоосигуряващ се. Преди година ме осигуряваха върху пълния размер от заплатата ми.
Въпреки редовното плащане на здравни вноски, се наложи да чакам повече от 2 месеца за направление за много важно изследване.
Изнервих се и отидох, платих си и минах на скенер, за да се успокоя.
След това се случи така, че минах на свободна практика и сега ми е много добре. Осигурявам се на средна заплата, но и вноските ми не са чак толкова големи, че да ме е яд като ме мотаят при Джи Пи-то.
Просто отивам на частно със спестените пари, и това е.
Стреса не си заслужава.

Иначе за гражданското самосъзнание можем да говорим много, както и за това дали България наистина е "държава". Peace

# 50
Осигуряваме се със съпруга ми на пълната заплата (т.е. работодателите ни ни осигуряват). Май при нас няма как да не се осигуряваш на пълната заплата - политика на фирмите.
Обаче....аз преди изцяло подкрепях пълното осигуряване, но сега вече не съм много сигурна дали с нещо ни помага. Причината - миналата година съпругът ми беше съкратен. Остана 5 месеца без работа. И от бюрото по труда му превеждаха сума почти 1/2 по-малка от сумата, която в продължение на 8 години всеки месец му беше удържана за осигуровки... ами несправедливо е. За какво ти свличат десет кожи, за да зъзнеш когато в един момент опреш до тяхната помощ. И така.

# 51
  • София
Аз съм на мнение, че държавата трябва да вземе мерки, за да оправи тая каша, за която сама си е виновна. Щом проверките от НОИ са неефективни, няма глоби на некоректни работодатели, няма как да се защитят интересите на работника, държавата е тази, която трябва да промени правилата.
Например да иска от работодателите да плащат осигуровки върху по - висок минимален осигурителен праг, без значение декларираната заплата на работника. Например: да се осигуряват всички на минимум 500 лв., без значение че може да има работници на минималната заплата, или на половин работен ден. За да не се получи пък ощетяване на хората с малки заплати, предвид огромните удръжки, които се получават - на работника частта, която е 40% да се изчислява от декларирана заплата, частта на работодателя - 60% да се изчислява върху 500лв. Така ще не ще, той ще внася голяма осигуровка, тези работодатели, които са коректни ще бъдат малко прецакани, но тези които са некоректни - ще преназначат хората на високите заплати, че поне разход на фирмата да правят, така и така високи осигуровки ще внасят.
Ето едно просто решение.

Още преди доста години Костов предложи с тази цел минималната запрата да се направи 600лв. Щяха да го изядат с парцалите. Защото това наистина ще унищожи сивата икономика.

# 52
БТ има лимит на изплащаната сума, за да не отиват хората нарочно на борсата и да живеят само от помощи, не е много справедливо за тези, които с аполучавали наистина голяма заплата, но от друга страна ги стимулира отново да работят
Моят мъж пък се разболя и получи % инвалидност и взима минимална пенсия за инвалидност, в началото беше около 60 лева!, сега малко се вдигна, и аз не считам за справедливо инвалид да живее с такава сума, а здрав прав човек  да получава от борсата повече, ама ей на, така е решила държавата. Е, той си намери достатъчно лека работа и работи, какво да прави, не може да лежи на пенсията и помощи.
Плащам пълни осигуровки и съм готова да се боря за някои промени, но те са доста различни от вашите, например: детски за всички деца/или по- големи детски, но само за наистина нуждаещите се/или семейно подоходно(изобщо промени в тази насока; по- големи суми и привилегии на родителите на деца с увреждания; промени в политиката за скъпоструващо лечение и лекарства и т.н.
Защото не ми пречи да плащам много осигуровки, но искам те да отиват за тези неща, и макар че аз няма да ги ползвам директно в момента, да имам сигурност че ако някой ден попадна в някоя от тези групи, които наистина имат нужда от подпомагане, ще получа такова. И да не се чувствам гузна при поредната смс кампания за спасяване на детски живот, защото няма д аима нужда от такава.
Иначе за здравното обслужване- аз си реших проблема с джи пи то много лесно- допълнително здравно осигуряване. За една доста малка сума месечно, получавам доста повече- посещение при избран специалист без направление, всички изследвания (вкл хормони и др), ВИП/самостоятелна стая, избор на лекар и т.н. така не ми се налага да спестявам, а за момента при цените на тези услуги съм употребила много повече, отколкото съм платила Peace

# 53
  • видин
на цялата заплата са ми осигуровките, затова :
детски не получавам и не съм получавала почни и за трите си деца;
малкият ми син много се старае по време на сесия, ама стипендия не взима и няма да вземе, а много му се иска - ей така - защото наистина се учи, вместо да виси по кафенетата;
до пенсия има време - много колеги ,които се пенсионираха взеха по 2-3 пенсии и си отидоха от този свят, а и както се говори, че ще облагат по-високите пенсии - тогава какъв е смисъла от всичко това?!?

# 54
Мен ме осигуряват на цялата заплата, но пък от близо година ми изплащат 80% от нея. По-доволна щях да съм ако е обратното, но ..., това е положението при частника, ако не ти харесва напускай.

# 55

Още преди доста години Костов предложи с тази цел минималната запрата да се направи 600лв. Щяха да го изядат с парцалите. Защото това наистина ще унищожи сивата икономика.

Хич не се учудвам, тук много пари играят, затова и нищо не се прави по въпроса, нямат интерес Confused

# 56
  • София
Осигуряват ме на пълната заплата. Съпругът ми също.
И ние като maria ra не получаваме детски и никога няма да получим, за сметка на всички онези Андрешковци, които взимат четирицифрени заплати, а се осигуряват на МРЗ.

# 57
nana77 не са виновни хората, или поне не само те, а работодателите къде са ? А държавата или по - точно контролните органи ? Какво беше това за баницата, не е виновен който я яде...

# 58
  • Резерват "Северозапад"
Преди ме осигуряваха на пълният размер на заплатата - сега на около 50%.
Това не зависеше изобщо от мен - просто фирмата така реши и го направи Mr. Green.
Мъжът ми също го осигуряват на част от заплатата - останалата част си ги получава като бонуси и ваучери.

# 59
  • София
nana77 не са виновни хората, или поне не само те, а работодателите къде са ? А държавата или по - точно контролните органи ? Какво беше това за баницата, не е виновен който я яде...

Да, да разбира се, те хората никога не са виновни.

Общи условия

Активация на акаунт