АВГУСТинчето си шава и на мама сладки ритничета раздава № 6

• 27 485
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
stassimira , искам да кажа че аз не съм се засегнала,защото не съм плащала допълнително.Просто исках да уточня,че има много случай в които те принуждава тда го правиш. При нем е различно,свърши ми майчинството,взех си полагаемите 6 м. неплатен отпуск и колкото имах платен и трябваше да се върна на работа.Да,но в фирмата нямаше работа и трябваше да напусна  и да отида на борсата.Но в този момент чаках да видя дали съм забременяла.Оказа се ,че съм бременна и 2 месеца си внасях пълните осигуровки  в същата фирма,за да продължа да се водя на работа ,да изляза в болничен и да се възползвам от майчинството.Иначе трябваше да съм на борсата и да вземам 1 година  по 100лв  на месец.

# 136
  • София
psm  напълно съм съгласна с теб. В случая просто гледам от собствената си камбанария - наистина във фирмата в която работя всичко се спазва много стриктно и аз знам че ще мога да се възползвам от всички облаги на майчинството. Но като цяло в България нещата не стоят така. Голяма част от работодателите не осигуряват служителите си на реалните им заплати. На много места майчинтвото е престъпление и гледат да те изгонят в момента в който разберат че си бременна или като в твоя случай се връщаш от майчинство и разбираш че вече няма работа за теб - следователно трябва да си ходиш. А по закон никой не може да съкрати бременна или майка на дете до 3 години.
На една приятелка и отказа 10 дни болнични след процедурата по инвитро та какво остава за майчинство и после сигурна работа.

# 137
  • София
Има няколко теми за намаляване на майчинството във форума и се готви протест,ако минат тези мерки.Аз ще го подкрепя и ще отида да протестирам,защото това вече е безумие.

# 138

здравейте на всички!

недейте да ми се карате, че ще се "вмъкна" в разговора са осигуровките с един въпрос не по темата..  Wink

момичета, вие хапвате ли пушени филета или пък шунка? някаква пуешки или свински такива? по принцип (заради опасността от токсоплазмоза) не бива да се яде сурово и полусурово месо, но изобщо не ми е ясно какъв е производственият процес точно на тези филета - има ли някаква топлинна обработка, "полусорово" месо ли е това?? понякога ужасно ми се дояждат сандвичи с разни такива неща и не знам дали е вредно за бебо...

Confused

# 139
  Не знам как се обработват тези продукти, но от време на време си ги позволявам.
 Ако трябва да избягвам всички неща не ми е ясно какво ще може да се яде.

# 140
  • София
И аз си хапвам от време на време.

# 141
Jennie.to,

Аз също не знам как се обработват, но да ти кажа честно си хапвам - то не само пушени, ами и суджуци напрмер, които са само сушени. Струва ми се минимален шансът от зараза чрез тях. Но това си е само мое мнение, може и да не съм права.

# 142
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Кофтито е, че системата с осигуровките и майчинството така са я измислили, че бременните / жените в детеродна възраст / хората пред пенсия / други пряко заинтересовани трябва да ходят сами да се разправят с работодателите си за по-високи осигуровки освен в малък процент от случаите, в които нещата във фирмата, в която работят, са регламентирани съгласно закона. Борбата със сивата икономика ни оставят да я водим ние, а със сигурност биха могли да намерят друг начин, по който да карат работодателите да осигуряват хората на реалните им доходи.
С първата си бременност взимах чудесна чиста заплата, която многократно надвишаваше минималната, на която ме осигуряваха. Но цялата (никак немалка) фирма се осигуряваше така, въпреки високите реални доходи. И ръцете на работниците бяха доста вързани; ако не ти изнася - ходи си търси работа другаде, като за съжаление на много други места положението ще е подобно. Не сме единни в БГ - да спретваме протести за щяло и нещяло. Просто като ни опре ножът до кокала, намираме начин да се спасяваме по единично. В случая - внасяме по-високи осигуровки, като плануваме/разберем, че сме бременни и пооправяме положението за себе си към момента. Докато управниците не намерят начин да поставят работодателите в положение, в което да ги принудят да осигуряват хората реално, всеки ще гледа да намери вратичка да получи своето по друг начин.
Искрено се надявам, че няма да засегнат майчинството и пенсиите с антикризисните мерки, но ако натам тръгнат работите, ще протестираме обезателно!

jennie.to, не ям ежедневно такива неща - просто не купуваме вкъщи. Но ако ми сервират и ми се прияде, ще си боцна. Аз с много неща съм така. Вкъщи хапваме предимно плодове, зеленчуци, млечни продукти и чисто месо; друго гледаме да не внасяме, за да изграждаме и в детето някакви хранителни навици все пак. Но ако сме в друга обстановка и на масата има разни изкушения, никого не спирам - нито себе си, нито детето, защото забраненият плод е най-сладък. Та, моето мнение е, че от малко нищо няма да ти стане.

# 143

струва ми се, че си напълно права, Анири! има нещо със "забранения плод"..

досега никога не съм се хранила особено здравословно, признавам си, ужасно си падам по всякакви вредни неща - сандвичи, чипсове и разни такива... сега се опитвам да контролирам по някакъв начин нещата, които ям, но малко трудно ми се отдава..
като се замисля, обаче, не съм сигурна до каква степен шунките и филетата, които продават по магазините, изобщо влизат в категорията "месо" за да разсъждавам затова дали са "полусурово месо"..

# 144
Здравейте на всички бъдещи мами!Искам да се запиша и аз в темичката.По принцип много рядко влизам и повечето пати само чета,но сега реших и да пиша.Аз очаквам своето бебче за 27-и август!Затова мисля че трябва да стана и аз част от всички вас  Grinning

# 145
jennie.to, и аз съм като теб - преди много много не съм се замисляла какво е полезно и здравословно, по си угаждах (като изключим някои опити за отслабване със съответните ограничения).
И сега като чета това трябва, това -не. Да наистина всякакви колбаси и полусорови меса са вредни, по-точно може да ни доведет проблеми, но и аз съм на принципа, че от време на време може по малко (най-голяма слабост ми е лионската наденица на кен, ама нали кремвиршите и надениците най не се знае какво съдържат  Embarassed). Наистина както и при отслабването - забранения плод е най-сладък и в един момент се нахвърляш като прасенце и изяждаш огромно количество - затова по-добре да си позволяваме от време на време по мъничко, а иначе   chef да хапваме здравословно chef
 Hug

# 146
Женито, шунката се прави чрез продължително варене на 150 градуса, така че с нея няма проблем. Пушените меса не знам на каква технология са newsm78 (при тях обаче именно "пушеното" ме притеснява и ги избягвам, а и не ги обичам). Аз пък изобщо не бях се замисляла за суровите меса и честичко си хапвам разни сурови салами - амбарица и подобни. За кренвиршите, лионската наденица и другите пресни колбаси от сорта - ям, когато ми се яде. Не знам какво има вътре и предпочитам да не знам, но пък със сигурност всичко е преминало през термична обработка.

# 147
здравейте и от мен бъдещи мамчета   bouquet

# 148
Абе я чакайте да ви попитам - как сте с апетита? На мен постоянно ми се прияждат разни неща Embarassed слава богу, в повечето случаи напълно разумни и дори здравословни: ябълки, нещо сготвено и т.н. Само дето обикновено 1 порция не ми стига, ами са по 2-3 ooooh! мога по цял ден само за ядене да говоря.

# 149
Абе я чакайте да ви попитам - как сте с апетита? На мен постоянно ми се прияждат разни неща Embarassed слава богу, в повечето случаи напълно разумни и дори здравословни: ябълки, нещо сготвено и т.н. Само дето обикновено 1 порция не ми стига, ами са по 2-3 ooooh! мога по цял ден само за ядене да говоря.
Simple Smile за "липсата" на апетит при мен  Grinning
Снощи след двойна порция гювеч си доядох с около 200гр кашкавал - накрая май ще се търкалям  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт