Правителството планира двойно намаление на отпуска за майчинство!

• 18 586
  • 390
  •   1
Отговори
# 375
# 376
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Хи ,хи,както и очаквах, никой нищо не знаеше за тези мерки в правителсвото Grinning GrinningКакто почти всички подозирахме тук, по-скоро се оказа сондиране на мнението на обществото,или номера " ако мине",-е, няма да мине, и засега биха отбой - да видим пак докога Grinning

# 377
Огняна, не беше съвсем минимална - основната ми беше 340 лв. Вече не помня точно как беше, но мисля, че тогава все още НОИ не изплащаха директно обезщетенията на работника. В смисъл преди великите реформи.

Аз гледах голямото си дете по същото време, когато и ти си гледала твоето. Доста по-зле от сега беше. "Високоплатеното" майчинство, както масово го наричат, беше само 135 дни - т. е. 45 дни преди раждането и после още 3 месеца. След това - до навършване на 2 годишна възраст на детето - обезщетение в размер на минималната заплата за страната, която тогава беше 130 лв. (доколкото се сещам). Обезщетенията се изплащаха от работодателя, а не от НОИ, тук си права. В останалото - не.

Майка ми помни за 2 години платено + 1 година неплатено майчинство за '77-'80 гг.  Peace
Майка ми пък помни за същия период 75-77 г., че платеното майчинство е било само до навършване на 8-месечна възраст на детето. Rolling Eyes

За протокола и моята майка помни за периода 70-80 г - тогава сме се родили аз и брат ми, че майчинството е било 3г.общо, 2 г. високоплатени, 1 г. -  минимална заплата, като всичките са се броили за трудов стаж , имало е също много добри и много достъпни детски кухни.

# 378
Да, ама моят Апис не се е скапал.  Wink 73 г. е промяната, ето:

Цитат
156. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 53 от 1973 г.) Работничките и служителките имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение през време на отпуск поради бременност и раждане в сроковете по чл. 60, алинеи първа, втора и трета от настоящия кодекс. Това право имат и работничките и служителките, на които е разрешен отпуск да гледат осиновено от тях дете преди навършване на определената възраст според поредността на детето. Паричното обезщетение се изплаща в размер на 100% от брутното трудово възнаграждение. (Нова) През времетраене на отпуска по чл. 60, алинея четвърта на майките и осиновителките се изплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на минималната месечна заплата, установена за детето. (Нова) В случаите, когато майката или осиновителката не използуват отпуск по чл. 60, алинея четвърта или през време на ползуването му се върнат на работа, получават половината от размера на паричното обезщетение по предходната алинея. (Нова) Обезщетението за отглеждане на малко дете по предходните алинеи не се изплаща, когато детето е настанено в детски ясли или в друго детско заведение.

60. Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане при първо дете в размер на 120 календарни дни, при второ - 150 календарни дни, при трето - 180 календарни дни и при четвърто и всяко следващо - по 120 календарни дни, от които 45 дни преди раждането. При определяне размера на отпуска се вземат предвид живите деца, родени или осиновени от майката, която ползува отпуска. При раждане на близнаци отпускът се ползува по размера, полагащ се за последното дете. Когато единият от близнаците обаче е трето дете на майката, отпускът се ползува по размерите за третото дете. Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска по бременност, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането. Неизползуваният отпуск за бременност поради преждевременно раждане на недоносено дете се използува изцяло след раждането. Работничка или служителка, която осинови дете, има право на отпуск по ал. I в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаване за осиновяване до навършването на 75-дневна възраст, когато е първо, на 105-дневна възраст, когато е второ, на 135-дневна възраст, когато е трето, и на 75-дневна възраст, когато е четвърто или следващо с оглед на броя на живите деца, родени или осиновени от майката. Непосредствено след използуването на отпуска по предходните алинеи, ако детето не е настанено в детски ясли или в друго детско заведение, по искане на майката - работничка или служителка, включително и на осиновителката, се разрешава допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и по 6 месеца за всяко следващо дете. При смърт, даване за осиновяване или настаняване на детето в детски ясли или друго детско заведение разрешеният отпуск се прекратява. По смисъла на настоящата разпоредба един месец включва 30 календарни дни. Когато семейството има близнаци и някой от тях е второ или трето дете, отпускът по предходната алинея се ползува до навършване на 3-годишна възраст на близнаците. Отпускът по ал. 4 и 5 със съгласието на майката (осиновителката) може да се разреши на бащата (осиновителя) или на един от техните родители.

Из КОДЕКС на труда от 1951 г.  Mr. Green

Това не е вярно - ти си намерила някакъв свръх стар кодекс, после  е имало наредби, които са го променяли и специална кампания за насърчаване на раждаемостта в България - някъде от 70, във всеки случай тази наредба е действала от 70-до 89 г. - майка ми , а и майките на приятелките ми винаги са казвали, че по тяхно време майчинството е било 3 години. Мисля, че първата година  е била най- високо платена - 100%заплатата, но всичките са били по някакъв начин платени и са се броили за трудов стаж - освен това е имало ясли и детски градини, а и детски кухни със специални ястия за деца според възрастта им.Кухните са били много добри с много достъпен, символичен абонемент - били са субсидирани от държавата.

# 379
  • София
Ara_bella, прочети пак първия ред на цитата - пише ДВ бр. 53 от '73 г..  Peace Както съм писала, текстът е изваден от Апис, а КТ от '51 г. се отменя '86, дотогава естествено, че се видоизменя.

# 380
Аз съм си гледала и двете деца по предишната система на майчинството и за разлика от господина от Индъстри уоч, който услужливо предлага да си плюем на социалните придобивки, знам за какво става въпрос. Интересно ми е той колко пъти е ползвал майчинство и е гледал бебе. Щом се изказва - сигурно го е правил. Не знам.

Може и за детска ясла в София да му е кандидатствало детето и да са го приели. Опс, извинете - уредили. Или пък изкарва достатъчно пари за да не се налага съпругата да се грижи за кариерното си развитие и да може спокойно да си отгледа бебето. Или е в предпенсионна възраст като г-н Христосков.

Не го мисли г-на Богданов, познавам го лично, изключително радикален е в идеите си за икономическото развитие на страната.
Спорили сме, но е твърд и вироглав, колкото си иска.
И да, татко е. Млад при това.

Не го познавам, но не оставам с впечатлението че е твърд и вироглав, а че е "услужлив". Поне от изказването. Обикновено такива хора гледат от собствената си камбанария. Когато изпитват някакъв кофорт от собствената си ситуация не виждат по-далеч от себе си. Иначе няма да бъде толкова твърд със сигурност.

Аз не мога да разбера при условие че майките нямат алтернатива за отглеждане на бебе, за какво кариерно развитие си говори човека. Разбирам да има такива, да приема че е въпрос на личен избор да останеш вкъщи вместо да се върнеш на работа. И да трепериш дали няма да те съкратят, да минеш в неплатен отпуск или нещо друго подобно. Като е компетентен, защо не вижда че нещата са взаимносвързани. Ако пък е прав - да направи един солиден и обхватен анализ - да го коментираме. Така просто е несериозно да се изказва в услуга на някого.

Категорично те подкрепям - социалните придобивки са нещо много важно, което никога не бива да бъде остъпвано.

# 381
  • София
P. S. И още нещо - според цитата първите 2 години са били платени на 100%, болднато е.  Peace Както и че се добавят по 6 месеца за всяко следващо  дете.

# 382
Vrabezza нямам идея колко е било майчинството през 80-те. Аз съм родена 72-ра година, тогава майчинството е било 6 месеца. Майка ми се е върнала на работа, заплатата и е била около 100 лв, а е давала 60 лв на една пенсионерка да ме гледа.
Сегашните управляващи явно искат да върнат нещата от преди почти 40 години..... тогава обаче поне е имало работа, а сега няма.

Ами не знам къде си била и какво си спомняш - моят брат е роден 73 и е гледан с 1 г. напълно платено майчинство, и още 2 г отпуска по майчинство....И това си спомнят всички от това поколение
Почвам да си мисля, че тези дето "уж си спомнят" друго целят манипулация........

# 383

За протокола и моята майка помни за периода 70-80 г - тогава сме се родили аз и брат ми, че майчинството е било 3г.общо, 2 г. високоплатени, 1 г. -  минимална заплата, като всичките са се броили за трудов стаж , имало е също много добри и много достъпни детски кухни.
               И аз да ви кажа какво помня  Laughing Децата са ми родени 77 и 80 година.Ползвала съм за първото САМО една година платено майчинство и се върнах на работа,защото имах право до 3 год.неплатен отпуск ,който ми се водеше за трудов стаж.И неплатения отпуск не ме устроиваше.За второто си дете ползвах 3 години отпуск ,от които 2 години платен с фиксирана сума и една година-неплатен.Всичките важат за трудов стаж.За първото дете получавах 15 лв детски и когато се роди второто ми дадоха още 15 лв за първото и 30 лв за второто общо 60 лв.ДГ миструваше 2 х 36 = 72.Като сложа детските надбавки ДГ ми излизаше 12 лв за двете деца.Пропуснах да кажа,че за първото си дете ясла и ДГ не съм плащала ,защото мъжа ми беше студент.Чак когато и двете тръгнаха и баща им завърши плащах гореспоменатата такса.При това до 14 год.възраст на децата си не съм платила нито стотинка за лекарства - бяха безплатни за децата.С учебниците беше същото.Първите купих когато бяха в гимназията.Та това са ми спомените,аааааа и за места в ДГ не съм чакала или не съм мислила.Вярно,че групите бяха от 30-35 деца,но имаше за всички.
                 И за 6-те месеца е вярно.За  следващо дете над второто отпуска се увеличаваше,но имаше ограничение и важеше само за трето дете.По разбираеми причини  Laughing Надбавките за трето бяха 55 лв,за четвърто 15.

# 384
  • София
Vrabezza нямам идея колко е било майчинството през 80-те. Аз съм родена 72-ра година, тогава майчинството е било 6 месеца. Майка ми се е върнала на работа, заплатата и е била около 100 лв, а е давала 60 лв на една пенсионерка да ме гледа.
Сегашните управляващи явно искат да върнат нещата от преди почти 40 години..... тогава обаче поне е имало работа, а сега няма.

Ами не знам къде си била и какво си спомняш - моят брат е роден 73 и е гледан с 1 г. напълно платено майчинство, и още 2 г отпуска по майчинство....И това си спомнят всички от това поколение
Почвам да си мисля, че тези дето "уж си спомнят" друго целят манипулация........

Ara_bella, чети, моля, промяната е от '73, така че '72 е било др., защо да лъже жената?  ooooh! Мога да изровя и как е било и '72, ама все пак имам и др. работа.  Laughing

# 385

За протокола и моята майка помни за периода 70-80 г - тогава сме се родили аз и брат ми, че майчинството е било 3г.общо, 2 г. високоплатени, 1 г. -  минимална заплата, като всичките са се броили за трудов стаж , имало е също много добри и много достъпни детски кухни.
               И аз да ви кажа какво помня  Laughing Децата са ми родени 77 и 80 година.Ползвала съм за първото САМО една година платено майчинство и се върнах на работа,защото имах право до 3 год.неплатен отпуск ,който ми се водеше за трудов стаж.И неплатения отпуск не ме устроиваше.За второто си дете ползвах 3 години отпуск ,от които 2 години платен с фиксирана сума и една година-неплатен.Всичките важат за трудов стаж.За първото дете получавах 15 лв детски и когато се роди второто ми дадоха още 15 лв за първото и 30 лв за второто общо 60 лв.ДГ миструваше 2 х 36 = 72.Като сложа детските надбавки ДГ ми излизаше 12 лв за двете деца.Пропуснах да кажа,че за първото си дете ясла и ДГ не съм плащала ,защото мъжа ми беше студент.Чак когато и двете тръгнаха и баща им завърши плащах гореспоменатата такса.При това до 14 год.възраст на децата си не съм платила нито стотинка за лекарства - бяха безплатни за децата.С учебниците беше същото.Първите купих когато бяха в гимназията.Та това са ми спомените,аааааа и за места в ДГ не съм чакала или не съм мислила.Вярно,че групите бяха от 30-35 деца,но имаше за всички.
                 И за 6-те месеца е вярно.За  следващо дете над второто отпуска се увеличаваше,но имаше ограничение и важеше само за трето дете.По разбираеми причини  Laughing Надбавките за трето бяха 55 лв,за четвърто 15.

е то сега май само можем да мечтаем за такива придобивки

# 386
И аз питах майка ми, за това какво е било майчинството и за нас - ние сме 3 деца, сестра ми родена 71, аз 76, брат ми 81.
Когато се е родила сестра ми тя е била студентка както и с мен, редовно. Имала е право на 1 година пълно майчинство със сестра ми и стипендия, със мен 2 години и пак стипендия, опция за 3-та година неплатено. Със брат ми понеже вече се води многодетна майка - 3 години пълно майчинство със запазване на работното място. Лекарствата безплатни за мен и брат ми. Безплатни билети за БДЖ 2 пъти в година за нея и брат ми. Детска кухня за брат ми, после ученически стол - безплатен, за мен 50% намаление от стола. За брат ми безплатна детска градина и всякакъв вид лагери и други дейности.
Баща ми също е бил студент когато се е родила сестра ми, та и за него имало бонуси /нещо от сорта за квартира, бонус към стипендията и т.н./.
Детските майка каза, че са стигали за обувки и дрехи всеки месец.Иначе не знам как биха ни отгледали трима без да ни лишават от нищо. После баща ми беше служител на МВР, имахме куп привилегии защото сме три деца. Концерти, театри, лагери и т.н.
Сравнение със спомените на баба ми, която е имала 3 месеца платено  майчинство за майка ми и  6 за вуйчо ми, направо си е било рай. Аз със голямата ми дъщеря родена 95 година имах една година платено и втората на МРЗ.

# 387

Когато се е родила сестра ми тя е била студентка както и с мен, редовно. Имала е право на 1 година пълно майчинство със сестра ми и стипендия, със мен 2 години и пак стипендия, опция за 3-та година неплатено. Със брат ми понеже вече се води многодетна майка - 3 години пълно майчинство със запазване на работното място. Лекарствата безплатни за мен и брат ми. Безплатни билети за БДЖ 2 пъти в година за нея и брат ми. Детска кухня за брат ми, после ученически стол - безплатен, за мен 50% намаление от стола. За брат ми безплатна детска градина и всякакъв вид лагери и други дейности.

Детските майка каза, че са стигали за обувки и дрехи всеки месец.

Малееее  Crazy , да завидиш направо, ето това се казва стимулиране на раждаемостта!

# 388
  • Бургас
УФСЪ,добре е било тогава,но ми прави впечетление,че и тогава не се е насърчавало раждане на повече от 3 деца.
Явно влизаме в една недолюбвана категория,за съжаление.

# 389
УФСЪ,добре е било тогава,но ми прави впечетление,че и тогава не се е насърчавало раждане на повече от 3 деца.
Явно влизаме в една недолюбвана категория,за съжаление.
Права си. Тогава най-много са били облагите за 3-то дете. Детските както и сега намаляват след 3-тото дете. Можех да имам и още братя и сестри, но уви чисто физиологически не е станало.
Сега самата аз се потрисам при мисълта за още едно дете, въпреки че много желая момче. Ако знаех, че ще имам такава подкрепа както майка ми е имала за брат ми, веднага бих се навила. А на теб искрено завиждам за куража ти. Смелост се иска в това време да родиш 4-то дете.
Имало е един член навремото от КТ, според който многодетна майка на 40 години може да се пенсионира. Майка замалко се разминала, защото година-две преди да направи 40 го премахнали.

Общи условия

Активация на акаунт