Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 099
  • 835
  •   1
Отговори
# 480
първи болничен 45 дена преди термина, от него работодателя ли праща първите 3 дена- 70 % или всичко е от НОИ ??

# 481
  • Пловдив

Peace

при другите 2 болнични-също

П.С. за тези 2 год колко дни платен отпуск ми се полагат?40 ли ?

да

трябва да уточним колко ти е отпуската
нали си пускала молба от -до-там какво писа

# 482
Всъщност аз молба не съм пускала,т.е. казах шефката,че поради невъзможността да се върна веднага след майчинството на работа ,направо да ми пуска полагаемата ми се платена отпуска.И след като приключи минавам не платена.За първата знам ,че е 20 дни,но за вората не съм сигурна.

# 483
  • Пловдив
За първата знам ,че е 20 дни,но за вората не съм сигурна.[/b]

е аз съм сигурна,че и за втората ти се полагат 20 дни

да приемем че и целия август си в платен отпуск
базата ти е декември09-ноември10
обезщетението ще е грубо 250 лв първата година и 240 лв втората

# 484
сега ги сметнах до 23.08 вкл съм пл отпуск,защото разбрах,че да първо родено дете ми се полага още 1 ден пл. отпуск,а за2-ро =2 дни

# 485
ЕЛФИТА,много ти благодаря!  bouquet

# 486
  • Sofia
Здравейте, не знам дали тук е мястото , но въпросът ми е следния: Има ли право работодател да откаже или отложи молба за платен годишен отпуск на майка на дете до 3 годишна възраст. Знам, че няма право да откаже неплатените 6 месеца, но как стои въпроса с платения?
Благодаря предварително!

# 487
  • Пловдив
Здравейте, не знам дали тук е мястото , но въпросът ми е следния: Има ли право работодател да откаже или отложи молба за платен годишен отпуск на майка на дете до 3 годишна възраст. Знам, че няма право да откаже неплатените 6 месеца, но как стои въпроса с платения?
Благодаря предварително!

зависи за коя година е отпускът?

# 488
  • Sofia
За 2010 година е отпускът .

# 489
За 2010 година е отпускът .
Има право да ти откаже. Майките не се ползват с никакво предимство по отношение ползването на платения отпуск.

# 490
и от мен едно въпросче мами Simple Smile
наложи ми се да прекъсна първото майчинство за да дам детето в ясли след 40 дни платен отпуск и като предвидя и 45-те дни преди второто майчинство ми остават близо 40 дена
Въпроса ми е ако се наложи да ги пусна неплатен отпуск за отглеждане на дете ще имам ли право на майчинство?
и как ще стоят нещата ако след като си взема платения отпуск ми декларират,че няма къде да се върна? Simple Smile

# 491
  • Пловдив

Въпроса ми е ако се наложи да ги пусна неплатен отпуск за отглеждане на дете ще имам ли право на майчинство? -да
и как ще стоят нещата ако след като си взема платения отпуск ми декларират,че няма къде да се върна? Simple Smile-трябва да те върнат или да те съкратят с разрешение на инспекцията по труда

# 492
Не искам да спамя, но не съм сигурна дали посъветвах правилно сестра ми. Осигурявана е на 310 лв до месец август, август месец има осигуровки до 8.08 и сега договора и е прекратен. Посъветвах я да се осигурява два месеца ма максималния осигурителен праг 2000 лв и да излезе болничен до края на бремеността.
Аз изчислих грубо, че така болничните и ще са около 800 лв, а майчинството за първата година около 780 лв.
Верни ли са ми изчисленията? Не ми трябва с точност.
И другия ми въпрос е ако до края на септември няма договор майчинството и социално ли става? И колко е то?
Термина и е 30.04

# 493
Ето го и моя въпрос и ще съм много благодарна за отговорите Hug
Вече ми тече втората година майчинство. Имам обаче два трудови договора. Получих известие от НОИ че ми спират майчинството от едното работно място, а ще го получавам от другото - ясно че никой няма да даде два пъти по 240 лв, но питането ми е сързано с това дали това означава и автоматично прекратяване на трудовия договор от работното място откъдето няма да получавам майчински?

# 494
Ето го и моя въпрос и ще съм много благодарна за отговорите Hug
Вече ми тече втората година майчинство. Имам обаче два трудови договора. Получих известие от НОИ че ми спират майчинството от едното работно място, а ще го получавам от другото - ясно че никой няма да даде два пъти по 240 лв, но питането ми е сързано с това дали това означава и автоматично прекратяване на трудовия договор от работното място откъдето няма да получавам майчински?

Труд. договор от второто място не се прекратява. И там си се водите в майчинство независимо, че не получавате пари. Дори ако решите можете да работите по втория ТД и да си получавате по първия 240лв.

Общи условия

Активация на акаунт