Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 087
  • 835
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Не искам да спамя, но не съм сигурна дали посъветвах правилно сестра ми. Осигурявана е на 310 лв до месец август, август месец има осигуровки до 8.08 и сега договора и е прекратен. Посъветвах я да се осигурява два месеца ма максималния осигурителен праг 2000 лв и да излезе болничен до края на бремеността.
Аз изчислих грубо, че така болничните и ще са около 800 лв, а майчинството за първата година около 780 лв.
Верни ли са ми изчисленията? Не ми трябва с точност.
И другия ми въпрос е ако до края на септември няма договор майчинството и социално ли става? И колко е то?
Термина и е 30.04

базата е март10-февруари11
ако септември и октомври си осигури на макс,обезщетението от 45 дневния нататък ще е 590 лв.а обикновения болничен от ноември ще е 680 лв
ако до 45 дневния няма договор,ще има право на социално майчинство /100 лв за една година/,ако отговаря на изискванията за доход-350 лв бруто на човек

# 496
Благодаря, явно нещо греша при сметките

# 497
Ето го и моя въпрос и ще съм много благодарна за отговорите Hug
Вече ми тече втората година майчинство. Имам обаче два трудови договора. Получих известие от НОИ че ми спират майчинството от едното работно място, а ще го получавам от другото - ясно че никой няма да даде два пъти по 240 лв, но питането ми е сързано с това дали това означава и автоматично прекратяване на трудовия договор от работното място откъдето няма да получавам майчински?

Труд. договор от второто място не се прекратява. И там си се водите в майчинство независимо, че не получавате пари. Дори ако решите можете да работите по втория ТД и да си получавате по първия 240лв.

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор Hug

# 498
Здравейте,
Искам да попитам и аз нещо.Бременна съм и термина ми е 02.02.2011г.Работя и ме осигуряват на 780лв.по ТД,но на фишовете всеки месец е различно,880лв,900лв.бруто.Има ли значение тези различни цифри или не?И смятам да изляза в платен отпуск който имам,а след това дали ще ми се отрази на базата за майчинство ако изляза в болничен до полагаемия 45 дневен болничен,за да не се връщам на работа.Имам стаж 12м.и нямам прекъсвания.
Благодаря,предварително!

# 499
Zdraveite na vsi4ki bade6ti i nastoq6ti mami az imam edin vapros kam vas i se nadqvam 4e 6te polu4a otgovor.Vaprosa mi e sledniq:Az imam 12meseca osiguritelen staj i vse o6te rabotq predstoi mi da izlqza v mai4instvo na 25 noemvri tazi godina a termina mi e na 11.01.2011g iskam da znam moga li da izlqza o6te ot sredata na septemvri v bolni4ni i 6te povliqqt li bolni4nite na mai4instvoto mi?Blagodarq vi predvaritelno!!1 Blush

# 500
  • Пловдив
Здравейте,
Искам да попитам и аз нещо.Бременна съм и термина ми е 02.02.2011г.Работя и ме осигуряват на 780лв.по ТД,но на фишовете всеки месец е различно,880лв,900лв.бруто.Има ли значение тези различни цифри или не?-не,няма значение-явно имаш някакви бонуси И смятам да изляза в платен отпуск който имам,а след това дали ще ми се отрази на базата за майчинство ако изляза в болничен до полагаемия 45 дневен болничен-болничния няма да се отрази,ако , 6 м преди него си била на една и съща заплата,което при теб  е така  за да не се връщам на работа.Имам стаж 12м.и нямам прекъсвания.
Благодаря,предварително!

Zdraveite na vsi4ki bade6ti i nastoq6ti mami az imam edin vapros kam vas i se nadqvam 4e 6te polu4a otgovor.Vaprosa mi e sledniq:Az imam 12meseca osiguritelen staj i vse o6te rabotq predstoi mi da izlqza v mai4instvo na 25 noemvri tazi godina a termina mi e na 11.01.2011g iskam da znam moga li da izlqza o6te ot sredata na septemvri v bolni4ni i 6te povliqqt li bolni4nite na mai4instvoto mi?-няма да ти повлияе,ако 6 м преди септември си осигурена на една и също.Blagodarq vi predvaritelno!!1 Blush

# 501
  • София
 Да попитам за една приятелка

Цитат
  4. Как ще бъде определяно обезщетението за бременност и раждане след 01.01.2009 г., ако майката излезе в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.
      (49. (2) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.)

Това обаче не се прилага, когато майката се е върнала на работа и получава 50 % от обезщетението за отглеждане на малко дете, тъй като отпуск за отглеждането му е прекратен и не се ползва.
  Има момченце на година и два месеца и е бременна, тоест ще роди преди да стане баткото на две години. От съвсем скоро малко преди да научи, че е бременна се е върнала на работа.
  Какво ще стане ако отново излезе в отпуск за отглеждане на дете до две години още сега. В кой от горните два варианта ще се включи, наново изчисляване една година назад или взимане на същото майчинство както за първото дете?

# 502
Здравейте, имам нужда от малко разяснение, понеже всичко около това майчинство ми се струва страшно объркано....  Tired

Не работя и не се осигурявам от 1 година, родих преди месец, пуснах документи за помощи за неосигурени майки - по 100лв. на месец. До тук добре, но имам възможност да ме назначат на работа, за да почна да се осигурявам и да ми тече стаж. Въпросът ми е - колко време след раждането трябва да ме назначат на работа, за да изляза пак в майчинство. Също - предполагам, че трябва на ново да подавам документи за детски надбавки, след като уж работя??

# 503
  • Пловдив
Aila ,майката да си възстанови майчинството и така за второто ще получава колкото първото-това е по последни данни.Нека да пише писмо на НОИ,те да й отговорят и да си пази писмото

siska_s
,трябва да имаш един отработен ден.Сега трябваше да ползваш болничен от педиатъра.Отиди при него да ти го издаде,носиш го на работата и така ще ти започне обезщетението.Това с уговорката,че имаш 12 м стаж през живота си
За детските няма да подаваш наново,защото за тях се взимат предвид 12 те медеца назад от месеца на подаване.а ти така или иначе не си работила тогава
трябва да се обадиш да ти спрат социалното майчинство

# 504
Здравейте има следния въпрос трябва да излеза в 45 дневен болничен на 01.11.2010г. от кога до кога ще се вземат тези предходни 12 месеца и какво горе долу ще ми е майчинството като имам следния доход : 6мес.по 824лв 4 мес.290 един на 120лв. и един на 94лв.това е за 12мес назад всички тези суми са бруто не нето.

# 505
Elfitaтози болничен трябва ли ми, за да ме назначат? Казаха ми, че назначението трябва да стане на 80тия ден след раждането  Rolling Eyes

# 506
  • Пловдив
Здравейте има следния въпрос трябва да излеза в 45 дневен болничен на 01.11.2010г. от кога до кога ще се вземат тези предходни 12 месеца и какво горе долу ще ми е майчинството като имам следния доход : 6мес.по 824лв 4 мес.290 един на 120лв. и един на 94лв.това е за 12мес назад всички тези суми са бруто не нето.

базата ти е ноември09-октомври10
при тези данни обезщетението ще е 410 лв грубо

siska_s ,самия болничен не ти трябва за назначението.назначават те,отработваш един ден и от следващия взимаш болничен от педиатъра,за остатъка ти от 135 те дни
щом искат на 80 тия ден от раждането значи така им е удобно
тогава директно с декларация от 135 до 410 дни ли ще ползваш обезщетение или ще си довземеш дните от педиатъра?уточни тези неща с фирмата

# 507
  • София
 Благодаря ви за отговора.
 Още едно въпросче само. Ако се гледа и преизчислява наново дохода една година назад, месеците които са били от първата една година на бъдещият батко и влизат в сметката, тоест месеците с ,90-те процента, на каква сума се изчисляват. На база дохода върху който са изчислявани, на база реалната сума която е получавана или на някаква минимална 240 лв база?

# 508
  • Пловдив
. На база дохода върху който са изчислявани

Peace

# 509
  • София
Имам въпрос Embarassed. От 31.08 съм платена отпуска, а от следващия понеделник детето ми/1.9г./ трябва да тръгне на ясла, подала съм си и декларацията за промяна на обстоятествата. Сега въпроса ми е дали имам право да получавам онези 120лв. докато съм в отпуск, а той на ясла? Благодаря ви предварително!!! Hug

Общи условия

Активация на акаунт