Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 078
  • 835
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И аз имам сходен въпрос,както aleksa_sm .От месец  май съм на работа,подадох си декларация за промяна на обстоятелствата и ми превеждаха по 120лв.Сега от 1.09 детето е на ясла(на 1г. и 3м.),и не са ми превеждали нищо.
Имам ли право на тези пари и трябва ли пак някаква декларация да подавам ,че детето е тръгнало на ясла?
Благодаря предварително!

# 511
  • Пловдив
Сега въпроса ми е дали имам право да получавам онези 120лв. докато съм в отпуск, а той на ясла? Благодаря ви предварително!!! Hug

да,разбира се
трябвало още със започването на отпуската да подадаеш прил 4
попълни го сега със задна дата

Имам ли право на тези пари и трябва ли пак някаква декларация да подавам ,че детето е тръгнало на ясла?
Благодаря предварително!

да,имаш право
още е рано да получиш за септември
искаш да кажеш,че си подала дек за пром на обстоятелстава+прил 4 за 50 те процента,нали така
щом досега си получава 120 лв,ще ги полуммаваш до 2 г на детето

# 512
При мен възникна още един въпрос (по скоро при сестра ми). Има прекъсвани осигуровки за около месец. Сега ще почне работа фиктивно и ще вземе болничен веднага. Ако работи само 5 дни ще и се изплащат ли болничните?

# 513
  • Пловдив
Ако работи само 5 дни ще и се изплащат ли болничните?

и един отработен ден е достатъчен,за да влезе договора в сила
т.е ДА

# 514
Благодаря, преди имаше нещо за 1  месец на едно работно място и тогава можеш да получаваш болнични, явно е отпаднало

# 515
  • Пловдив
Благодаря, преди имаше нещо за 1  месец на едно работно място и тогава можеш да получаваш болнични, явно е отпаднало

нямам спомен за такова нещо
но не съм и на много години-някога може и да е имало

# 516
  • София
Цитат
да,имаш право
още е рано да получиш за септември
искаш да кажеш,че си подала дек за пром на обстоятелстава+прил 4 за 50 те процента,нали така
щом досега си получава 120 лв,ще ги полуммаваш до 2 г на детето
Благодаря ти.
Ами не знам и аз вече ,какво става.Когато започнах май,от НОИ ми объркаха превода и ми преведоха с 75лв. повече и станаха едни ooooh!Все едно аз съм им виновна.Уж от там да си приспаднат тези 75 лв.,а по мои сметки и смс-ите си пазя с преводите от тях имат още 100лв да ми дават за юли и тези 120лв за август.Т.е. 220лв.Мисля,някой ден ако отида да видя ,какво става.
Ето какво ми отговориха на мои запитвания

моето питане към тях:
Цитат
Здравейте,имам следният въпрос:
Върнах се на работа на 3 май 2010,детето ми навърши 1година на 21 май 2010.Доклокото,съм запозната до навършването на 2 години на детето имам право на 1/2 от майчинството при положение,че работя.Попълних и подадох всички необходими докумвнти на счетоводителят ми,но се оказва,че ги е предал със закъснение в НОИ.В следствие на ,което,ми бяха преведени повече пари от НОИ,вместо 120лв, 195лв.Разбрахме се със следващото майчинство,т.е. за месец юни да си приспаднат сумата(75лв),която са ми я изплатили в повече.
Моля,ви да ми отговорите,какво става с документите ми,всичко наред ли е,защото този месец за първи път ми се забавя превода на парите.
Ноебходимо ли е някаква декларация да се подава отначало

Не е нужно да подавате каквато и да е декларация повече, но мисля че е
нужно да ви обясня начина на приспадане на надвзетата сума. Тя не се
извършва така какот сте писали. И така за периода от 1 май до 11 май
имате изплатено парично обезщетение по декларация по чл. 50 от КСО в
размер на 195,26 лв. В последствие тази декларация е променена като е
посочено крайна дата 01/05/2010. В Момента по представената декларация
по чл. 54 има поставен частичен отказ с размера на надвзетата сума от
195,26 лв. Тази сума се приспада от бъдещи вземания, което се явява
размера на половината майчинство. При това положение плащане за МАй 2010
няма да има, а щеу има за юни 2010 като то ще е в размер на 75,26 лв

И така след тези 195лв. От месец май,имам следните преводи;
Август 94.74лв

Пак август 44.74

И до тук

# 517
  • Пловдив
Madam Stasita ,има нещо странно при твоите преводи.Извади си ПИК,за да видиш какво е писано при  теб.Също пиши ново писмо-защо имаш такиво преводи и колко по 75 лв смятат да ти удържат.Също може и на място да отидеш

# 518
  • София
Елфита благодаря ти сърдечно  bouquet
Не за първи път ме консултираш и ми помагаш със счетоводните ми драми Mr. Green
Пак Благодаря ти  bouquet

# 519
  • София
Елфита и от мен голямо благодарско!!! Толкова вече съм уморена от тази непрекъсната борба със всичко - ясли, лекари, работодатели, нои и всакакви институции. Sad

# 520
здравейте. интересуваме задължително ли трябва да си доплащам на работодателя за да си увелича майчинските. мога ли да си внасям аз сама без да занимавам работодателя допълнителни осигуровки и къде ако може, така че да получавам след това по-добри пари.

# 521
  • Пловдив
мога ли да си внасям аз сама без да занимавам работодателя допълнителни осигуровки

може ако станеш самоосигуряващо се лице-направиш фирма,но за едно обезщетение не си струва
иначе не може и оставаш на варианта
да ти увеличат досегашната заплата
или да сключиш втори трудов догово на 4 часа с друг работодател фиктивно

# 522
Елфита здравей,
Искам да попитам следното,излизам отпуска защото детето тръгва на ясла.Може ли да се прекъсва отпуската, ако се излезе болничен.В момента как седи въпроса с изплащането на болнични от страна на работодателя , когато той е за гледане на болно дете.Имам предвид първите днил
Благодаря предварително

# 523
  • Пловдив
Елфита здравей,
Искам да попитам следното,излизам отпуска защото детето тръгва на ясла.Може ли да се прекъсва отпуската, ако се излезе болничен-да,разбира се.В момента как седи въпроса с изплащането на болнични от страна на работодателя , когато той е за гледане на болно дете.Имам предвид първите днил-първите 3 дни се плащат от работодателятБлагодаря предварително

# 524
Много странно, имам казус, който вече и дискутиран в темата тук; четерима на брой счетоводители /двама от тях със собствени счетоводни къщи/ и двама юристи се оказаха неинформирани и ми дават противоречиви сведения; това вече ми опропасти едно назначение.
По член 46. от КСО е влязло в сила едно изменение от 01.01. т.г.
"Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи"
10 дни по - късно пък излиза едно Указание - има го на сайта на НОИ
" когато лице, осигурено по едно правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за бременност и раждане и да получава обезщетение, има право да получава паричното обезщетение по заявление – декларация, приложение № 2, № 13 и № 14 в пълен размер по това правоотношение (основание), в случай че започне работа и по друго правоотношение (основание) и не ползва отпуск по него."

Това е от страницата на МТСП /въпроси и отговори/:
"В майчинство съм на дете до 1 година. Предстои да сключа граждански дог. за хоноруван преподавател и дог. за отстъпване на авторски права Сключването на посочените 2 договора би ли прекратило ползването на майчинство по тр. договор?
09-09-2010 Eмил Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" Отговор
Съгласно разпоредбата на чл. 50, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване, когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението за бременност и раждане по чл. 50, ал. 1 /за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането/ се прекратява от следващия ден.
Случаите, в които лицето полага труд без трудово правоотношение /по т.нар. граждански договор/ не попадат в хипотезата на тази разпоредба, поради което обезщетението за бременност и раждане продължава да се изплаща.

Последно как се прилага тази разпоредба - или хората просто масово не са наясно с нея?

Общи условия

Активация на акаунт