Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 737
  • 835
  •   1
Отговори
# 75
  • София
atadar доколкото разбирам, освен майчинството имаш само още 1 година трудов стаж. Това означава, че ще имаш право да получаваш обезщетение от борсата 4 месеца.
Другото, на което искам да ти обърна внимание е, че работодателя ти няма право да ти прекрати договора толкова лесно, ползваш се със закрила на закона като майка на дете под 3-годишна възраст. Може да те съкрати само с разрешението на ИТ. Трябва много да внимаваш какво подписваш, ако нещо не ти е ясно първо се консултирай и тогава подписвай.
Колкото до детската ясла, трябва да уведомиш НОИ до 3 дена, след като детето започне да посещава яслата.
Ако детето не е навършило 2 години, ти имаш право да получаваш 50% от майчинството или 120 лв.
Nefertity  Hug Hug Hug
многооо ти благодаря за отговора! bouquet искам само да те попитам, като абсолютно боса в тази област що е то ИТ Rolling Eyes
другото за което се сещам да попитам, променя ли се престоя ми на борсата, ако си изкарам цялото майчинство в къщи?
благодаря още веднъж и ти желая усмихнат ден  bouquet

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 08:06 от atadar

# 76
Инспекция по труда.
Забравила съм да ти кажа, че ако си безработна няма да получаваш 50 % майчинство.
За съжаление, ако си изкараш цялото майчинство пак ще имаш право на 4 месеца обезщетение от борсата защото имаш малко стаж.
Знам че в София е трудно а яслите и градините, но ако наистина имаш проблеми с работодателя, те съветвам да отложиш пускането на малкия на ясла и да си изкараш майчинството до края. Така ще имаш и възможност да си потърсиш нова работа.
От борсата май повече от 100-тина лева няма да получаваш.Много зависи на каква сума са те осигурявали.

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 08:11 от Nefertity

# 77
Здравейте, на 30 април ми изтичат 410 дни майчинство. Шефката ми от седмица, две все отлага да ми донесе да попълня молбата. Тази сутрин като й се обадих пак отложи за уж утре, като каза да не се притеснявам защото срока не бил до 30.04 и можело по-късно да се подадат. Искам да ви попитам това верно ли е може ли по-късно да се подаде молбата за втората година майчинство.  Нека отбележа че тя ме уволни като бях 5 мес. бременна и чрез съд си извоювах възстановяване на работа и съответно майчинските. Може ли да ми направи някой номер

# 78
eli_su, независимо кога ти ще си подпишеш документите, от фирмата трябва да ги представят в НОИ, след като подадат данните за м. април,което трябва да стане през май.Така че наистина има време, не се притеснявай.
п.п. Само ми кажи до 30.04. включително ли ползваш 410-те дена, или на 30.04. трябва да се явиш на работа.
Ако 410-те дена ти изтичат на 30.04. включително и трябва да се явиш на работа на 01.05. тогава декларацията трябва да се занесе в НОИ, след като се подадат данните за м.май, а това ще стане през юни.

# 79
Благодаря много, на 30 април включително ми изтичат и на 01.05 трябва да съм на работа. Значи през юни като се подадат, чак юли ли ще получа и сигурно за 2 месеца

# 80
Благодаря много, на 30 април включително ми изтичат и на 01.05 трябва да съм на работа. Значи през юни като се подадат, чак юли ли ще получа и сигурно за 2 месеца
Koгато от фирмата подадат данните за май /стандартно това става до около 10-15 число на месеца/, към края на юни би трябвало да ти платят парите са май месец.
Ако обаче ги подават по-късно, наистина има вероятност да си получиш парите през юли.

# 81
Благодаря отново

# 82
здравейте!въпросът ми е следния.на 28.04.10г излизам по майчинство но фирмата в която работя се чува че ще фалира от 01.05.10г.искам да попитам какво става с моя болничен ще ми го изплатят ли и останалите болнични които ще ми ги издадат след раждането към коя фирма ще са при положение че фирмата е фалирала.
 само да отбележа,че на 22.04.10г направих една година трудов стаж в тази фирма.

# 83
  • Бургас
Здравейте! Казусът ми е следния- собственичката на фирмата, в която работех и от която би следвало да вземам майчинство е уличена от съдружници за измами в особено големи размери. Дадена е под съд от тях и дължи по минимум 2 работни заплати на служителите си. Тя е спряла всички мобилни и стационарни телефони и е неоткриваема. От половин година не е плащала хонорарите на счетоводителката на фирмата, а тя (счети) от 3 месеца е спряла да обслужва фирмата, т.е. да подава декларации в НОИ. Какво следва да направя аз, след-като до момента съм назад с 2 х 240лв, а никой не може да открие шефката?

# 84
Здравейте имам питане. Не ми стана много ясно как да изчисля какво майчинство вероятно бих могла да вземам ако сега забременея с второто си дете. Ситуацията е такава ако сега забременея - юни - юли. Ще родя около април - май догодина, тогава първото ми дете ще е на 1 и 8.9 месеца. Кой доход трябва да взема предвид. Този който е отбелязан в сайта на НОИ където всеки месец има инфо за осигурен за : Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  или Изплатено обезщет..
Второто ми питане е за първото си дете каква сума ще получавам до навършването му на 2 години при условие, че започна да получавам майчинство за второто.
И при тази ситуация пак ли се издава болничен 45 дни преди термина.

# 85
 Здравейте и аз като RadostinaDa имам проблем с фирмата в която работих,вече е освободила целия персонал ,мен още не Thinking и нещо не плаща осигуровки,а съответно от НОИ не ми превеждат майчинство, какви права имам и какво да предприема? ooooh! Crossing Arms Много съм притеснена все пак са по 240 лв на месец, и какво става след това,реално губя ли тези пари?Моля ви да ме успокоите Hug

# 86
Здравейте мами, имам следния казус и съм малко объркана. На 10.05 ми приключва платеното майчинство от 410 дни, бременна съм в 11 г. седмица. Няма да подавам молба за второто майчинство до 2 г. на малката, тъй като тя ще ходи на ясла. На 10. 05 ще ми бъде издаден първият боничен за временна нетрудоспособност поради рискова бременност. Кога е редно да уведомя работодателя за възникналата ситуация и какви документи ( декларация или др.) трябва да попълня...естественно ще му представя и болничния лист след като ми бъде издаден?
Много моля за съвет как да постъпя и евентуално какви документи се попълват....
Благодаря , благодаря предварително...  bouquet
надявам се съм обяснила правилно и не е много объркано  newsm78

# 87
Момичета, нуждая се от бърз отговор!
Детето ми навършва 2 години на 12.05.2010г. Откога трябва да съм на работа 12 или 13 май?
Човешки ресурси, твърди, че е от 12, а аз доколкото си спомням от НОИ се плаща този ден и трябва да започна от следващия. Така ли е ?

# 88
Здравейте.Имам малък проблем.В 7-мия месец съм с първото си дете.По постоянен адрес се водя в Перник,с моя приятел нямаме брак и живеем в София,а неговия пост.адрес по л.к. е в Хасковско.Слад като се роди малкия мислиме да заминеме към Хасковско,за да може и бабата да помага.Мисълта ми е трябва ли да си сменям постоянния адрес и личната карта в ония покрайнини за да мога да си придвижа документите за акта за раждане на малкия и пускането на документите за детски и обещетение?....там мисля да останеме 2,3,4 месеца(не-повече)
 Може ли да ми кажете,как е редно да процедирам за да не се омагьосвам с тези институции?!  Благодаря!

# 89
Nefertity...........ти си ни спасението хайде Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт