Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 169
  • 835
  •   1
Отговори
# 465
и аз с един въпрос - ако преди изтичането на 410-ти си прекратя майчинството и се върна на работа, но по някое време реша, че трябва отново да си го подновя, имам ли право?

# 466
и аз с един въпрос - ако преди изтичането на 410-ти си прекратя майчинството и се върна на работа, но по някое време реша, че трябва отново да си го подновя, имам ли право? да

# 467
На 2 юни ми изтича третия болничен лист (45 дневния преди раждане,и двата,които се дават след раждането),какви документи се подават след него и от кого се подават-от мен или от счетоводителката на фирмата?Мерси предварително   bouquet

zdraveite sajalqvam 4e pi6a taka iskam da popitam bremenna swm v parviqt mesec do sega imam vnesena samo edna osigorovka i kato gi smqtam do 9mesec 6te imam ob6to 10 a trqbva da sa 12 meseca nqma li na4in da platq za minalite dva meseca ? Praynig

# 468
Здравейте на всички бъдещи и настоящи мами.
Рядко посещавам форумите в нета заради липсата на лично свободно време, поради тичането на работа, домакинството и отглеждането на двете ми прекрасни дъщери - 7 и 3 години.
Не си мислете че се оплаквам от това, обаче. Щастливка съм, че в тези трудни времена хе съм останала без работа, както и таткото.
Възмутена съм, и предполагам ке само аз, от помията, която залива държавата ни - срамувам се че съм Българка.
От известно време се възмущава от различните "гениални" решения на нашите управници и реших да споделя и моето мкение.
Последната глупост - възстановяване на неправомерно - изплатено майчинство, при посещение на детето на детска ясла.
Не ми е ясно, за какво майките получаваме майчинство???? За какво Държавата "помага"? За увеличаване на популацията - ако имам възможност и сдекунда няа да стоя тук. Нека помагат на Циганите да се увеличават и да ги интегрират.
С първото си дете хе съ получила една стотинка нито детски, нито майчинство, защото имаше закон, ако бащата е безработен, трябваше да е записан в бюрото по труда - 6 месеца преди това - кой може да каже, кога ще остане без работа, че да ги планира тея неща. Ако не бяха бабите и дядовците, да са живи и здрави, да бяхме умряли от глад - не че държавната милостиня щеше много да ни помогне.
Всеки родител знае, колко пари на месец трябват за децата - памперси, хумани...
А и за детската ясла си плащаш. Не знам какви са таксите по големите градове, но чувам за някакви фантастични числа.
Второто ми дете тръгна на ясла, когато беше на 1г 4м.
Бях принудена да я дам за да мога да се върна на работа, и да можем да "живеем". Да, вярно че не си прекратих веднага майчинството, а ме назначиха ха граждански договор, но никъде в закона не е опоменато нищо за временните договори. А и защо това, което се полага на моето дете да го дадат на някоя ромка (не си мислете че съм расистка), която ще си купи цигари и алкохол, ще излезе на улицата с невръстното си дете на ръце да проси, ще го използва докато държавата я издържа, ще го изостави в някой от прословутите домове и ще роди друго невинно същество и така нататък...
Сутринта ми казаха за позната на която е дошло писмо за възстановяване на около 2000лв майчинство!!!
Къде са спали институциите когато е трябвало да уведомяват Народа Си за решенията си.
Как могат хората, живеещи с по 300 лв. на месец да върнат такава сума, и то за две седмици? Ами и банките не отпускат кредити за толко кратък период от време! И аз чакам честитка, но няма да плаща нищо! Ще отстоявам правата си до край, ако трябва ще съдя държавата.
В ДВ бр. 89/2008г се казва: " Парично обезщетение по ал. 1,2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при НАСТАНЯВАНЕ НА ДЕТЕТО В ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ, както и при отглеждането у от лице, включено в програматаза подкрепа ха майчинството.
Никъде не се уточнява, какво е детското заведение. Всеки нормално мислещ човек ще реши, че става въпрос за трайно настаняване в дом на пълна държавна издръжка, а не детска ясла, нали? Поне аз така го разбирам. Това че "закономислителите" не са доуточнили за какво става въпрос, или пък нарочно са си оставили вратичка, както и в много други закони е отделен въпрос. Но ние не сме длъжни да плащаме за това и да пълним тяхните джобове.
Един съвет - ако имате възможност БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИЯ.

# 469
Здравейте,
Бременна съм във втория месец, но не ми е ясно точно как стоят нещата с майчинството.Затова ще се радвам ако някой по вещ по тези въпроси ми обясни.Ето точно как стоят нещата:
Имам 12 месеца осигурителен стаж (като цяло с прекъсване) но от 4 месеца съм безработна искам да започна фиктивно работа на трудов договор като се самоосигурявам.Въпроса ми е как ще бъде изчислено майчинството ако имам прекъсване в тези 12 месеца? Пример: от тези 12  месеца 5 съм работила и осигурявана след това 2 месеца не съм работила и следващите 5 месеца пак съм работила и съм осигурявана? Как ще се изчисли майчинството??
Благодаря за помощта.

# 470
Може ли и на мен някой да ми помогне?Бременна съм в четвърти месец и понеже ми отказаха да ме назначат на старото работно място,точно защото съм бременна и ще създавам проблеми ще си търся фирма да се самоосигурявам.Въпроса ми е от кой месец е най-изгодно да започна да си плащам осигуровките?И още нещо-работила съм до към април месец и имам прекъсване до сега до август месец,това ще се отрази ли на майчинството ми?

# 471
Ke iъм от най-компетентните,но сега майчинството се изчислява 12мес назад от деня на раждането/или термина, точно не знам/.Ако има прекъсване то тогава са взима за база мин.работна заплата.

# 472
  • Пловдив
рошавата гарга ,базата ти е  12 м назад от 45 дневния ти болничен.Месеците без работа ще ти ги взимат на 240 лв.Започни работа по-бързо на по-големи осигуровки
ако те устройва минималното майчинство 2 г,започни работа малко преди 45 дневния ти болничен.това при уславие,че имаш 12 м стаж през целия си живот

.
Един съвет - ако имате възможност БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИЯ.

Женя,по-добро място от родината няма

да не мислиш,че навън е лесно-отиди и бързо ще се върнеш.правилата се спазват,има наказания за незспазване и са много повече от БГ
за майчинството-нарушила си закона и ще плащаш,независимо дали ти харесва или не

Пример: от тези 12  месеца 5 съм работила и осигурявана след това 2 месеца не съм работила и следващите 5 месеца пак съм работила и съм осигурявана? Как ще се изчисли майчинството??
Благодаря за помощта.

за 2 та неработни месеца ще ти вземат 240 лв
осиг за 12 те месеца се събират и се прави средноаретметично

Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 22:58 от Elfita

# 473
Elfitа, много ти благодаря за отговора, така ме бяха объркали с различни хипотези HugЛек ден момичета!

# 474
И аз благодаря много Elfita Hug

# 475
Добър ден!Имам следното питане:

До 26.06.2010г ми приключи 2-рата година от майчинството.В момента съм бременна в 4-ти мес. и към края на м.Декември трябва да изляза за 2-ро майчинство.Питането ми е през тези 6 мес до декември най-вероятно ще ползвам полагащият ми се платен годишен отпуск за 2-те години назад и след това неплатен до излизането в майчинство.Парите,които ще взимат как да си ги изчисля?
Дано да ме разберете?!

# 476
  • Пловдив
Парите,които ще взимат как да си ги изчисля?

парите които ще взимаш или ....
ако е това,трябва да дадеш дохода ти за периода декември09-ноември10
за месеците на майчинство ясно,но по време на платената отпуска на колко ще те осигурят и точни кои месеци ще ползваш платен отпуск

# 477
имам питане:октомври месец малкия става 1 година по време на майчинство за тази година по закон водат ли ме платена отпуска

# 478
  • Пловдив
имам питане:октомври месец малкия става 1 година по време на майчинство за тази година по закон водат ли ме платена отпуска

за тази една година ти се полага платен отпуск,да

# 479
Парите,които ще взимат как да си ги изчисля?

парите които ще взимаш или ....
ако е това,трябва да дадеш дохода ти за периода декември09-ноември10
за месеците на майчинство ясно,но по време на платената отпуска на колко ще те осигурят и точни кои месеци ще ползваш платен отпуск

Значи от 26.06.09 г -25.06.10г ми е целия период от първото майчинство (2-рата година=240 лв).Платеният отпуск мисля,че ме осигуряват на350 лв.Той ми тече от 26.06.10 г ,т.е м. Юли ,но не знам колко дни ощи от м.Август.

П.С. за тези 2 год колко дни платен отпуск ми се полагат?40 ли ?

Общи условия

Активация на акаунт