Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 082
  • 835
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
може да бачкаш на граждански по време на двете години майчинство,без да имаш проблем с изплащането на майчинството ти
може да бачкаш на трудов договор и да ти върви майчинството при две условия
-да са минали 410 те дни обезщетение за бременност и раждане
-ТД да е сключен с работодател,различен от този,при който си по майчинство по чл 111 от КТ

# 526
 Simple SmileЗДРАВЕЙТЕ тотално се обърках при всичката тази информация,надявам се някой да ми помогне с конкретна информация,т.е.
сега съм в трети месец
от февруари тази година съм на постоянен трудов договор -заплата 400,само че на 4 часа,т.е200лв.
от01 август си пуснах договор за управление и контрол на максимума,
обаче ако се броят 12 месеца назад от 1ят болничен-т.е.януари догодина -6м+3м
преди това цялата 2007г съм осигурявана на 240лв
При такова положение кои месеци и кой доход се взема за основа при изчисляването на майчинството?????????

# 527
  • Пловдив

При такова положение кои месеци и кой доход се взема за основа при изчисляването на майчинството?????????

при всички положения се взимат 12 те пълни календарни месеца преди месеца,в който е издаден 45 дневния ти
кога започва 45 дневния ти?

# 528
примерно 15,02,2011

# 529
  • Пловдив

базата ти е февруари10-януари11

# 530
значи не е проблем че 12 месеца осиг.доход са от 2007

# 531
  • Пловдив
значи не е проблем че 12 месеца осиг.доход са от 2007

да,не е проблем-важното е да имаш 12 м осигурителен стаж през целия си живот и към момента на издаване на 45 дневния да работиш

# 532
може да бачкаш на граждански по време на двете години майчинство,без да имаш проблем с изплащането на майчинството ти
може да бачкаш на трудов договор и да ти върви майчинството при две условия
-да са минали 410 те дни обезщетение за бременност и раждане
-ТД да е сключен с работодател,различен от този,при който си по майчинство по чл 111 от КТ

Къде мога да прочета условията за получаване на майчинството и работене на трудов договор? Предстои ми почване на работа в държавния сектор, като в последните 5 години съм самоосигуряваща се. До сега си мислих, че ще получавам 120 лв. + заплатата. Явно обаче мога да получавам 100% от майчинството  newsm78  Направо се обърках...

# 533
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство. Освен бебето имам и син на три години, който скоро ще тръгне на детска градина. Предполагам, че по-често ще боледува и в тези случаи мъжът ми ще трябва да се грижи за него, за да ограничим до максимум контакта му с бебето. Въпросът ми е свързан с това, има ли право съпругът ми на болничен за гледане на болно дете при положение, че аз ползвам този вид отпуск?
Предварително ви благодаря за отговора Hug

# 534
  • Пловдив
transi1 ,да,бащата може да излиза в болничен.Попълва се декларация,че няма кой да го гледа
Queen L ,при самоосигуряващите се нещата стоят по-различно.Задай въпроса си на НОИ,за да ти отговорят компетентно noi@nssi.bg

# 535
Elfita, благодаря  bouquet  Наистина ще се обърна към НОИ - не искам да пропусна възможността за 100% майчинство  Laughing

# 536
transi1 ,да,бащата може да излиза в болничен.Попълва се декларация,че няма кой да го гледа
Queen L ,при самоосигуряващите се нещата стоят по-различно.Задай въпроса си на НОИ,за да ти отговорят компетентно noi@nssi.bg
Благодаря ти, Elfita!
А тази декларация в свободен текст ли е или трябва да си я разпечатам отнякъде?

# 537
  • Пловдив

образец е

Д Е К Л А Р А Ц И Я

по чл. 39 от Наредбата за медицинската експертиза за работоспособността

От ...
/име, презиме и фамилия на лицето/

ЕГН/ЛНЧ....................................................

Адрес за кореспонденция ...

...
/град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап./

Телефон......................................................

Лична карта №................................... дата на издване................................, издадено от ...............

...

Декларирам, че няма друг незает на работа член от семейството, където пребивава болния, годен да гледа или да придружава болния за периода от ....................... г. до ...........................г. .

Забележка: За дете до 7 навършени години не се изисква декларация, но само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.

За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата:...................................... ДЕКЛАРАТОР:.......................................
Гр./с/...................................... /подпис/

# 538
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство. Освен бебето имам и син на три години, който скоро ще тръгне на детска градина. Предполагам, че по-често ще боледува и в тези случаи мъжът ми ще трябва да се грижи за него, за да ограничим до максимум контакта му с бебето. Въпросът ми е свързан с това, има ли право съпругът ми на болничен за гледане на болно дете при положение, че аз ползвам този вид отпуск?
Предварително ви благодаря за отговора Hug

По новата НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА /Обн. ДВ. бр.36 от 14 Май 2010г./ не се изисква декларация по чл. 39, независимо кой от семейството ще гледа болното дете.

# 539
Здравейте и от мен  Simple Smile
От днес влизам в 18 седмица от бременността, до сега не съм имала проблеми и не съм ползвала отпуск и болничен. От този месец обаче работодателят ми е решил да пуска всички служители в неплатен отпуск по 2 дни всеки месец до края на годината. Бях решила да си взема болнични , но от фирмата ми казаха че при връщане на работа пак ще ме пуснат в неплатен отпуск. Отдела ни по човешки ресурси се опита днес да ме убеди, че ако ползвам болничен до излизането в майчинство, ще ми се намали много самото майчинство след това, а пък аз съм на мнение, че ще загубя повече ако си ходя на работа и си ползвам неплатените 8 дни до края на годината. Вие как смятате, кое е по добре за мен, да излизам в болничен или да си ходя на работа и искам не искам да излизам в неплатен отпуск?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт