Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 087
  • 835
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Вие как смятате, кое е по добре за мен, да излизам в болничен или да си ходя на работа и искам не искам да излизам в неплатен отпуск?
Благодаря предварително!

да излезеш в болничен разбира се
няма да ти се намали обезщетението

# 541
Вие как смятате, кое е по добре за мен, да излизам в болничен или да си ходя на работа и искам не искам да излизам в неплатен отпуск?
Благодаря предварително!

да излезеш в болничен разбира се
няма да ти се намали обезщетението

освен, ако не е почнала да се осигурява на по висока заплата, когато е забременяла.

# 542
Благодаря предварително за бързите отговори. Не съм се осигурявала на по висока заплата след като забременях, така че сега ще звъня на лекаря да видим какво ще каже за болничните.

# 543
Благодаря предварително за бързите отговори. Не съм се осигурявала на по висока заплата след като забременях, така че сега ще звъня на лекаря да видим какво ще каже за болничните.

Ми тогава си излизай в болничен без да се притесняваш. Тези от ЧР нещо или не са в час или ... не знам.

# 544
Ами честно казано тези от ЧР ми сметнаха, че като изляза в болничен, ще вземам 245 лв месечно (осигуряват ме на 350), с което аз не съм много съгласна и така като се смятало после майчинството, за тези месеци с болничните ще ми се вземе заплата от 245 и ще загубя доста. Не знам, аз работя в държавна институция, и си мисля че те гледат интересите на институцията и затова ме съветват така.

# 545
Ами честно казано тези от ЧР ми сметнаха, че като изляза в болничен, ще вземам 245 лв месечно (осигуряват ме на 350), с което аз не съм много съгласна и така като се смятало после майчинството, за тези месеци с болничните ще ми се вземе заплата от 245 и ще загубя доста. Не знам, аз работя в държавна институция, и си мисля че те гледат интересите на институцията и затова ме съветват така.

Щом си на реалната заплата болничния и майчинството трябва да са ти горе - долу колкото чистата заплата, която взимаш. Нека и Elfita се изкаже по въпроса, тя е по компетентна, но мисля, че е така.

# 546
  • Пловдив
, за тези месеци с болничните ще ми се вземе заплата от 245 и ще загубя доста.

не е вярно това нещо-излез спокойно в болничен

да,абсолютно-обезщетението ще ти е колкото сегашната ти заплата

# 547
Върнах се на работа и представих прил 12, проверих в НОИ, спряно ми е плащането към датата на връщане. Въпросът ми е за прил 4. В какъв срок се представя в НОИ? Ако счетоводителката забави отнасянето му и прилежащите документи, ще ми изплатят ли 120-те лева със задна дата или ще ги загубя?

# 548
  • Пловдив
Върнах се на работа и представих прил 12, проверих в НОИ, спряно ми е плащането към датата на връщане. Въпросът ми е за прил 4. В какъв срок се представя в НОИ? Ако счетоводителката забави отнасянето му и прилежащите документи, ще ми изплатят ли 120-те лева със задна дата или ще ги загубя?

ще си получиш парите със задна дата
прил 4 се представя следващия месец,а прил 12 до 3 дни

# 549
Моля, за отговор на моя казус.
работя в голяма фирма, която има нещо като различни подфирми(райони) и по време на майчинството ми са имали няколко преструктурирания.Детето ми е 1г и 11м. Сега искам да се върна на работа и тъй като колежка е излязла в дълъг болничен (най-вероятно няма въобще да се върне на работа) ще ме водят "по заместване", което нещо не ми хареса.Попитах аз като съм по майчинсво моето място не се ли пази, те казаха,че има нова структура(между другото разбрах,че съм прехвърлена служебно).Детето тръгна на ясла, разболя се на 3 ден.Няма кой да го гледа когато е болен.И всъщност идеята ми е следната - ще започна работа(на смени) и ще видя как ще тръгнат нещата, ако не успявам да си тръгвам навреме, ако детето боледува често (да не дава Господ) мисля да си взема 2 месеца платен отпуск и след това 6 месеца неплатен.Ако обаче съм по заместване ще мога ли да си ползвам отпуските, включително и неплатения или могат да ми откажат.

# 550
  • София
Elfita   пак ми трябваш по моят казус Praynig
За да не се повтарям бях ти писала и ти ми отговори на 35стр. коментар 517.Същото писах до НОИ и виж ,какво ми отговориха:

Цитат
> Здравейте,//
> Направих проверка как е направено прихващането на надвзетата сума и видях, че то е направено с обезщетението от Юни 2010-120 лв. и частично от 07/2010 като е взета само 75,26 лв. Сумата от 94,74 лв. се отнася за периода от 11/05/2010 до 31/05/2010, за Юни не е изплатено тъй като е прихванато, а за Юли остава остатъка от 44,74 лв. за изплащане тъй като 120 лв. + 75,26 е равно на 195,26 лв. Освен това плащане на 13/09/2010 е изплатено паричното обезщетение за Август 2010 в размер на 120,00 лв. То трябва да е по вашата сметка днес следобед. С това прихващанията приключват и нататък ще получавате нормалния размер на обезщетението.

Само че,аз не съм съгласна,защото пак не ми излизат парите и виж ,какво и писах и моля те,кажи ми не съм ли права.За да знам,като ходя в НОИ да скубя ли коси и да викам ли,или да бъда мила Laughing

Уважаеми Господине,
дори и по описаният от вас начин на изплащане на обезщетенията от НОИ не са ми преведени всичките обезщетения.По мои сметки излиза,че НОИ има да ми издължи още 26,26 лв, т.кат. за месеците май,юни,юли и август са ми преведени общо 454,74 лв.,което се различава от дължимата ми сума от 480лв(за същият период).
Започнала съм работа на 3 май 2010год. за ,което сте уведомени писмено.
"Сумата от 94,74 лв. се отнася за периода от 11/05/2010 до 31/05/2010,"
всъщност тук ви е ОГРОМНАТА грешка,защото аз съм започнала работа в началото на май,цял месец ,за което ми е и удържан данък за цялата заплата,за което сте уведомени и писмено,че има промяна на обстоятелствата

Благодаря ти много  bouquet и извинявай,че те занимавам  с моите неволи.

# 551
  • Пловдив
Madam Stasita ,честно да ти кажа се омотах тотално и не знам дали НОИ са прави.Изчакай да видиш следващия превод какъв ще е и какво ще ти отговорят

123elinor ,това че по заместване не е пречка да си ползваш отпуската или болничен.Проблем ще стане като се върне титуляпът и теб искат да те освободят.Подписала ли си нещо след връщането ти по майчинство,в което да фигурира,че си по заместване?

# 552
Здравейте! Елфита, писах писмо до НОИ на електронна поща както ме посъветва. Кога да чакам отговор и имат ли някакво задължение да отговарят и срок? Мадам Стасита, на имейл ли писа и след колко дена получи отговор?

# 553
  • Пловдив
май беше до 7 дни,но по-рано отговарят.Стасита е писала мейл,иначе няма как да й отговарят писмено
кога си пратила писмото

# 554
май беше до 7 дни,но по-рано отговарят.Стасита е писала мейл,иначе няма как да й отговарят писмено
кога си пратила писмото
Писах уикенда- знам, че не е минало много време /даже хич/, но ми е спешно...

Общи условия

Активация на акаунт