Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 682
  • 835
  •   1
Отговори
# 810
Елфита, искам да те попитам кога се внася декларацията след третия болничен? Месеца, в който се подава третия болничен или следващия го? Мерси много, за кой ли път  Hug

# 811
  • Пловдив
Елфита, искам да те попитам кога се внася декларацията след третия болничен? Месеца, в който се подава третия болничен или следващия го? Мерси много, за кой ли път  Hug

ако третия болничен ти изтича през ноември,ти я подоваш при работадтеля през ноември /преди да ти изтече болничния/,а той в НОИ през декември

# 812

ако третия болничен ти изтича през ноември,ти я подоваш при работадтеля през ноември /преди да ти изтече болничния/,а той в НОИ през декември

Извинявайте, но за каква декларация след какъв трети болничен става на въпрос ако може да ме разясните, че аз вече имам няколко последващи болнични от болница за лъжливо раждане и последващи от ЛКК за лечение в къщи, а работодателят ми не ми е споменавал за такава декларация?

# 813
Става дума за третия болничен след раждане на дете и декларацията,която се подава след това за остатъка от дните, през които се получават парички Simple Smile

# 814
  • Пловдив
Извинявайте, но за каква декларация след какъв трети болничен става на въпрос ако може да ме разясните, че аз вече имам няколко последващи болнични от болница за лъжливо раждане и последващи от ЛКК за лечение в къщи, а работодателят ми не ми е споменавал за такава декларация?

е много ти е рано за тази декларация-тя се подава след като ти изтече болничния от педиатърът

# 815
Zdravei Elfita,v momenta imam neplateni osigurovki za 2007 i 2008 godina  i mi kazaha 4e trqbvalo da podam nqkakva deklaraciq nqkade si ,za da ne pla6tam i lihvite.Parvo ,ako moje6 da mi otgovori6 iskam da razbera tova istina li e i kaa i kade trqbva da q napi6a i podam?

# 816
  • Пловдив
едва ли няма да платиш лихвите
попитай в НАП-там се плащат здравните

# 817
може да получаваш 240 + заплатата от втория си работодател ако
-си останеш по майчинство от първия работодател,от който получаваш 240 те лв
същевременно
-сключиш втори трудов договор по чл 111 с друг работодател

ако напуснеш първия си работодател и започнеш нова работа си оставаш на 120 те лв
Елфита, здравей отново!
Ако работя по  член 111 и детето ходи на детска ясла какво става с обезщетението? newsm78
Благодаря!

# 818
  • Пловдив
Елфита, здравей отново!
Ако работя по  член 111 и детето ходи на детска ясла какво става с обезщетението? newsm78
Благодаря!

обезщетението ти става 120 лв както на всички други майки,чийто деца посещават ясла
ако имаш и друг договор,трябва да се върнеш на работа и там

# 819
Момичета, дъщеря ми тръгна на ясла във вторник 26.10 ходи само 4 дни до петък и  се разболя.  Днес с мъжът ми решихме да я спрем. И понеже още не съм уведомила официално фирмата работодател, мислих да го направя в утре /нали е 7 дневен срока/  въпросът ми е мога ли  да си я отпиша и да продължа да взимам майчинство до 2г. възраст на детето. Благодаря ви!  bouquet

# 820
  • Пловдив
Martinche ,срока за уведомяване не е 7 дневен,трябвало е веднага да го направиш
може да я отпишете и ти да си продължиш майчинството.

# 821
Martinche ,срока за уведомяване не е 7 дневен,трябвало е веднага да го направиш
може да я отпишете и ти да си продължиш майчинството.

Elfita много ти благодаря, утре я отписвам  Grinning! Незнаех че трябва веднага да уведомя  Embarassed

# 822
  • В полите на Пирин планина
Здравей Elfita, предполагам не е тук мястото да питам, но се надявам да ми помогнеш. Става въпрос за детските надбавки - искам да подам документи, но се чудя какво точно да попълня в колоните с доход, тъй като от 12.10.2009 г. нямам работодател (поради закриване на администрацията), но след това съм получавала майчинство от НОИ. Знам че следва да декларирам обезщетението, което съм получила, обаче когато сумата е например за месец август, а аз съм я получила в началото на месец септември за кой месец да я пиша: август или септември?

Не съм Елфита, но да ти отговоря - като отидеш в Социално подпомагане да подадеш деклрацията помоли да ти направят разпечатка на получените преводи от НОИ по служебен път - вписва се за всеки месец получената сума.

Lady Brinne, много ти благодаря за отговора. Всъщност аз сумите ги знам, имам и ПИК, с който си проверявам в страницата на НОИ. Това което не ми е ясно е когато сумата е например за месец август, а аз съм я получила в началото на месец септември за кой месец да я пиша: август или септември?
И още нещо - получила съм обезщетение по чл.106, ал. 2 от Закона за държавния служител ("В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 държавният служител има право на обезщетение за времето, през което е останал без работа, но не за повече от два месеца. ") - това обезщетение дали влиза в дохода за детски?

Вписват се в месеца, през който са получени, т.е. ако е сума за м.05, но е получена през м.06 тази сума се вписва за м.06.
Би трябвало и обезщетението да влиза, но то трябва да се посочи от последния ти работодател в служебна бележка.

# 823
Здравейте! За всички, които се чудят заварено положение ли са-чуйте моята история, за да разберете в колко смотана държава живеем... Разбрах, че съм бременна няколко месеца след като навърших 18 и тъкмо напуснах работа (с гръм и трясък). Тогава разбрах, че може да се осигурявам 6 месеца върху дадена заплата и да взимам 1 година 90% майчинство. Добре, че мъжа ми се познаваше с бившия ми шеф отдавна, че никога не би се съгласил да ме "назначи" на работа отново (преди работех без договор). И тъкмо всичко вървеше уж по мед и масло, внасях 270 лв осигуровки, за да взимам 550лв майчинство, на 23 януари трябваше да изляза болничен преди раждане, когато от първи януари излезе в сила закона, че трябва да имам една година осигурителен стаж и всичко отиде по дяволите... Излязох болничен след раждането, които болнични не ми изплатиха, защото нямах нужния стаж, няколко месеца не взимах майчинство (трябвало да чакам мосеца от който съм започнала да се осигурявам), поне добре че 4 месеца по-късно социалните ми казаха, че ми се полагат да взимам от тях по смешните 100 лв на месец. И така аз родих март, майчинство започнах да взимам септември (като върнат една година на зад, средно аритметично дохода ми е 300 лв). Щом е излязъл даден закон дори с един ден да си го прекрачил за тях няма значение - така ми обясниха...

# 824
Здравейте! Имам следния въпрос: може ли по време на отпуск по майчинство майката да работи на граждански договор? Не знам дали тук е точното място да задам този въпрос, но ако не е, моля да ме извините.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт