Примерна схема за захранване - 24

• 25 433
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, имам един  newsm78 смешен въпрос: Да замразя ли прясна тиква на порции за пюре или да замразя вече готова сварена, пасирана?И още един: Четох че нитратните зеленчуци се слагали във вода за 30 мин, за да се "изчистват". Вярно ли е според вас?  И ако да- обелени и почистени ли се слагат или с кората?
Благодаря предварително.  bouquet
Аз замразих тиквата сурова, понеже тя лесно и бързо се сварява, но можеш и по двата начина, който ти е удобен. За водата и нитратите и аз съм го чувала това, едва ли обаче се изчистват напълно  Wink

# 271
  • София
Аз сиренето го въведох, като му давах трошички в устата - установих, че така най-лесно приема новите неща. За демонстрация и аз ядях заедно с него (друго сирене обаче, неизкиснато Wink ). Понеже още не съм въвела масло (сиренето е козе към момента, не съм почнала кравешките неща), засега му давам мънички паренца хляб със сирене в устата и той мляска там нещо, кое глътне, кое падне навън... Та това е нещо като полу-закуска при нас.

# 272
Момичета нямам време да ви изчета че няколко дни компа беше развален и сте изписали толкова полезно инфо което дано успея довечера като преспя децата да изчета. Но сега имам бърз въпрос /сигурна съм че много пъти е питано но ...  Embarassed/ Давам вече 5-и ден пуешко. Мисля 10 дни да го въвеждам. После колко време трябва да чакам до новото месо което ще е пилешко? А глутена мога ли веднага след пуешкото или и за него трябва да изчаквам? Тя всеки ден си хапва по малко коричка от хляба и до сега проблеми не съм имала но все пак мисля да го въвеждам глутена а не да го приемам за въведен  newsm78. Кажете какво мислите вие  Praynig И още нещо - имаме някакъв страхотен апетит за човешки манджи и храни - направо пред нея не може да ядем... това да го тълкувам ли като някакъв знак и да започна да й правя нещо като супички? Само че до момента мазнина никаква не съм давала - освен рапичната която е в пюретата. И сирене не съм въвела и жълтък. Много ли изоставам - тя за това ли има такъв апетит за храна? И малко ме е срам да кажа но през деня не иска да суче - дали знае че ще яде и друго не знам но като е време за кашата сутрин и пюрето на обед не ще да суче - нито преди нито след. Чакам да мине поне един час и тогава й предлагам и дръпва по малко но.... Иначе после си суче 2 часа преди и 2 часа след плодовото пюре и вечер също. Само със сериозните яденета имаме проблем - да се тревожа ли?
Ох много неща станаха и много разпокъсани но дано сте ме разбрали. Благодаря ви предварително за отговорите - ще ви благодаря и след това  Heart Eyes Сега бягам че ще ходим навън...

# 273
Пак да питам как предлагате червената леща? Сварена с лук, морков и домат или чиста (като чорбичка)?

И мен ме интересува как сте въвели лещата и дали пасирана или не, с какви подправки?

# 274
Въведох червена леща първо и до сега давам само такава, слагам към нея различни въведени неща, но отначало гледах да са по-лекички, напр. не слагам картоф, а чушки,зелен лук-това ние е менюто днес и вчера Wink.....тя е супер и няма люспа и става бързо и е препоръчителна за хора , които имат проблем със стомаха Wink Wink

# 275
Благодаря ви за отговорите! Правя пюрето от домашен картоф с консистенция .. хм.. като лепило ил гъста боза. Вчера пробвах със и без кърма, но размразена (според мен тя има особен вкус) - отказа, днес му предложих пюрето с вода, пак редичко, но капвах в лъжичката прясно изцедена кърма. Примляскваше, като че ли погълна нещо, но не съм сигурна колко.. Ще продължа, пък да видим.
Joselin, чувала съм, че тиквата се кашва когато замръзва. И аз днес се чудих същото, може би ще замразя сварено пюре. А за да се отделят нитратите, зеленчуците се киснат във вода и малко сода 20-30 мин. Така практикувам задължително с марулите и другите зеленолистни, ако ти се занимава  Simple Smile.

# 276
Много е рано да говориш за вкус, тя просто е малка и от там идва всичко, а и всички в началото на захранването сме минали по тоя път- не искат да ядат всичките-това е напълно нормално, бъди упорита, но не я насилвай Wink

# 277
  • вече Пловдив
Честито Благовещение, момичета! Света Богородица да пази нас и семействата ни!
Ваня1975 , колко време продължи да предлагаш попара докато я прояде?
Мисис Т, ами 4-5-6 дни предлагах по малко. Първо я правих по-гъста, но малката категорично ми я отказа, но ядеше отделно сиренце или трохички сухар. После я направих по-рядка и с повече масло и така я хареса, но изяде половината. За няколко дни (давах я всяка сутрин) започна да яде пълна порция - сухар и половина или 2, бучка масло и сирене колкото кибритена кутийка.
Жозефин, и по 2-та начина съм замразявала тиква, не съм имала никакви проблеми.
Гунди, благодаря, значи спокойно мога да направя нещо като манджичка с червената леща.
МамаДеси, не съм компетентна специално за хранене на кърмени бебета, но е възможно да й харесват и да я засищат достатъчно пюретата и кашите, затова да не иска да суче. Иначе спокойно си въведи маслото. Аз се принудих доста рано да го въведа, защото само с мъничко масло успявах да пробутам в началото броколито или друг зеленчук, различен от тиква и морков.

# 278
  • София
Сирене, сирене, а кашкавал предлага ли някой  newsm78

# 279
  • София
Здравейте мами,
Честит празник! Желая Ви да получавате само благи вести! Hug
Имам един въпрос, относно глутен, моля да ми помогнете. baby_neutral Започнах да захранвам с овесена каша (вече пет дни като постепенно увеличавам количеството. Четох, че трябва в продължение на месец да давам глутен всеки ден.  Но, не ми е ясно, дали всеки ден трябва да давам овес или трябва да продължа с друга глутенова каша. Моля, за съвет! Предварително благодаря!  bouquet

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 16:31 от Cesari/ Olia

# 280
Сигурно е коментирано, но нямам възможност да чета много, за това моля - ако знаете да ми отговорите!?

Особеното при нас е, че имаме АБКМ и не можем да ядем кравешки продукти - за това питам:

Мазнина - зехтин от кога може да се дава!?

Давал ли е някой каша само с вода!? - четох, че усвояването на желязо е по-добро, ако не се приема с млечни! Знам, че каша може да се прави само с вода и масло, но много ли гадна ще стане ако е само с вода и изобщо полезно ли е така!?

При нисък хемоглобин - има ли дечица, които са се оправили само с храна богата на желязо или задължително трябва да се приема и малтофер!?

# 281
  • София
ssiillvvyy, това е много полезна информация относно мазнините - http://zahranvane.wordpress.com/
Кашите могат да се правят и с вода или във Вашия случай може и с адаптирано мляко (хипоалергено). Зная, че в елдата се съдържа много желязо, а и можеш да я приготвяш само с вода. Hug

# 282
Оля - дава се глутен всеки ден, в нормални количества, без значение под каква форма. Като започнеш да въвеждаш другите глутенови храни след овеса, то ще се води даване на глутен редовно поне за месец Simple Smile

Мама Деси - прекалено дълго въвеждаш пуешкото, 5 дни са предостатъчни. Казват, че е добре да се направи 2 седмици пауза между две меса, но аз лично не съм правила. Глутен въвеждаш без да чакаш, като дори можеш да го въведеш след пуешкото, 5 дни овесена каша, например (това в случай че бързаш с глутена). За кърменето - ние имахме същия проблем, въпреки че сме на АМ, но отмина от самосебе си, като просто започна да пие малко мляко, ако случайно не предложа твърда храна в момента. Ако си му е време за млпяко, изпива си солидна доза. Луда работа Laughing За присъединяване на малката към вашите манджи мисля, че е доста рано, тъй като още въвеждаш големи групи храни. Жълтъкът няма какво да те притеснява, аз лично съм го отложила за по-късно. Интересът към вашата храна предполагам е защото ви гледа как се храните, ако ядете от нейните пюрета сигурно пак така ще ви гледа Simple Smile Зехтин спокойно можеш да даваш след около 8-ми месец, масло също.

Ето малко за нитратите:

Кои части на растенията са най-опасни?  Тъй като нитратите не се натрупват равномерно в плодовете и зеленчуците – ето къде са най-много:

*           при зелето – в кочана и горните листа,
    *           при морковите – в сърцевината,
    *           при чушките – в горната семенна част,
    *           при картофи и краставици – в кората и зоната  под нея,
    *           при цвеклото – в горната и долна част на кореноплода,
    *           при салата, спанак, копър и магданоз – в стъбла и листа,
    *           при дини и пъпеши – в кората и зоната  под нея.

Полезни съвети. Как да намалите или премахнете нитратите от менюто си:

* накиснете зеленчуците преди консумация – нитратите са разтворими във вода. Например листните и листо-стъблените зеленчуци накиснете 1-2 часа преди консумация – ще отстраните до 70% от нитратите;
    * белете по-дълбоко зеленчуците и плодовете, които натрупват нитрати в кората и непосредствено под нея (картофи, краставици, тиквички, дини и други);
    * консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци – съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско от недозрелите;
    * отстранявайте „най-нитратните” части на растенията;
    * изхвърляйте водата още топла, при варенето  – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците. При изхвърляне на водата ще намалите до 80% от нитратите;
    * консумирайте лимон заедно със зеленчуците – той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.

http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/612-nitrati-zelenchuci.html

# 283
ssiillvvyy, това е много полезна информация относно мазнините - http://zahranvane.wordpress.com/
Кашите могат да се правят и с вода или във Вашия случай може и с адаптирано мляко (хипоалергено). Зная, че в елдата се съдържа много желязо, а и можеш да я приготвяш само с вода. Hug

Страхотно - много благодаря! Hug

# 284
Силви - много майки избират да приготвят кашата с вода, особено тези, които кърмят (или пък добавят цедена кърма).
И в повечето случаи на бебето много си му харесва Simple Smile Въпросът е, че когато даваш каша с вода, желателно е да кърмиш преди или след това, за да бъде това хранене млечно.  Hug

Момичета - от кога могат да се дават каши, в които има обезмаслено мляко или както го пишат - преходно мляко?

Общи условия

Активация на акаунт