Примерна схема за захранване - 24

• 25 428
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Стеф, първата ни млечна каша беше с преходно мляко, сега съм при баба и нямаше никакви други и взех със сухо мляко. До сега безмлечни каши не съм давала.. направо млечна, глутенова. Та на Лактана/Тьопфер кашите са с преходно мляко.. имам една на Хумана пише сухо, а тук намерих Слънчо и тя е със сухо.. и захар.. Веднъж я хапна някак си, ама днес тотално я отказа.

Оля, и аз съм чела, че се дава всеки ден, но съм чела и че е пълна глупост Wink Аз не давам всеки ден глутен. Peace

Интересно инфо за нитратите.. само за краставиците съм чувала нещо по-различно.. В приятелско семейство майката направила пълни краставици на гостите... Издълбала семките и напълнила с крема сирене /изключително вкусно всъщност../ на края на вечерта след голямото количество краставици всички били наред, а майката в болница... От какво - от нитрати /не знам как са го установили/ питали я какво яла "Ами краставици - като всички останали" След известно време се сетила обаче, че докато пълнила излапала семките на всички краставици... Та, ако и в кората и под нея има много.. ще ям краставици чак юли на баба от градината..

# 286
Аз правих тиквички за малкия, издълбах семките вътре, но за себе си, като се замисля никога не съм махала друго, освен кората Confused А това за ниратите съвсем наскоро го срещнах като информация, та и него не съм практикувала ooooh!

А относно млякото - мен ме притеснява, че млечните продукти не съм въвела, само масло давам от 4-5 дни...а не знам какво точно представлява сухото мляко, дали е удачно да се дава в нашия случай Thinking
Благодаря ти за споделеното Simple Smile

# 287
Зеленото,  говорихме си преди време (изпуснала си  Wink),че е много солен и затова не даваме-аз поне, даже една майка каза,че го запекла на филийки и пак бил адски солен Wink

# 288
Пак да питам как предлагате червената леща? Сварена с лук, морков и домат или чиста (като чорбичка)?

И мен ме интересува как сте въвели лещата и дали пасирана или не, с какви подправки?

Червената леща и за нас правя като крем-супа - с един картоф, един-два моркова, лук и чесън. След сваряване пасирам и за нас соля и давам с крутони, а за детето без сол и може сухарче да му дам да гризе.

Зеленко
, баща му го захрани с кашкавал и на Митко много му хареса. Аз не съм особено съгласна, защото е солен и няма как да обезсоля, но малкия като види кашкавал на масата така настървено си иска, че ще потърся някакъв по-безсолен за него.

# 289
  • София
Да си побутна въпросчето...

За майките с едно по-голямо дете, които вече са минали на 3-4 хранения дневно: Значи. Теоретично след годинката се преминава към 4 кратно хранене на 4 часа (с равни по обем порции). Обаче ако детето става в 7:30 сутринта и си ляга в 20:30 и закусва в 8, няма как да има 4 хранения през 4 часа просто! Аз се консултирах с Хедра по този казус и тя ми предлага 3 основни хранения + следобедната закуска да е нещо по-леко и нискокалорично, за да може да се изяде цялата вечеря после. Примерно 8 закуска, 12 обяд, 16 лека следобедна, 19 - 19:30 вечеря. В това има логика и изглежда удобно и приложимо, само че се притеснявам дали ако едното (от препоръчителните 4) хранене е намалено дали ще си набавя нужните калории за деня? ooooh! Вие как сте ги разпределили храненията?

Мисис Т., днес се вдъхнових от вашите филии и направих и аз филия с масло и сиренце разтопено:) . 2/3 я излапа с голям кеф при това без маймунджалъци и увещания да си остане на стола още малко - направо невероятно Grinning Е, после я заряза де и го дохраних с "плодова попара", обаче беше интересен и полезен опит  bouquet

# 290
.:.Stef.:. , ти обикновено адаптирано мляко ли ползваш? Ако е така, погледни на кутийката че съдържа "обезмаслено сухо мляко" и се успокой и си давай каквато каша е по-вкусна и харесвана. Вярно, в кашата ще има 3 пъти повече сухо мляко, а може би и 4, но ти все пак си даваш сухо обезмаслено мляко ... така че е въведено. Между другото след 6 месеца си е ОК кашите да си съдържат сухо мляко ...

# 291
Bibona, мерси много, аз чак сега се загледах (не знам какво съм си мислела досега...) в кутията - ползваме АМ Лактана - и пише същото Embarassed
А кое се нарича преходно мляко Thinking
А каши със сухо мляко от кога мога да давам (хвърлила съм око на Слънчо) Embarassed И всъщност, сухото мляко краве мляко ли е Embarassed

Стелфи - ние сме на 4-кратно хранене:
сутрин в 8-9 мляко
обед 12 - пюре
следобед 4/5 - каша
вечер 9 - малко мляко (около 100мл.), което му идва недостатъчно да изкара до сутринта, но просто повече не иска, затова и се буди вечерта в 2-3 за 200мл. мляко ( с това си набавя дневната дажба мляко).

Така като казваш, действително се получава тъй, че вечерта вместо да има хубаво хапване, има нещо като отбиване на номера и после има повторна вечера нощем Rolling Eyes И наистина звучи като разумно решение следобед да се дава по-лека храна (каша с плод, като плодът преобладава)...

# 292
  • Видин
И на мен ми е интересен въпросът за сухото мляко и се чудя нужно ли е да се "захранва" с него или не? Защото все си мисля, че след някоя и друга седмица мога да му предложа млечна каша  Thinking Досега сме все на безмлечни и занапред само такива съм предвидила, но видях няколко интересни с мляко  Tired
Имам и друг въпрос - докога се редува месно пюре със зеленчуково? Има ли някакъв срок? Да речем до 1г, до 2г? Изобщо - нужно ли е да се прави или просто в началото заради хемоглобин и т.н. се прави? Питам, защото след 3-4 месеца ми изтича майчинството и едва ли ще продължа да купувам готови пюрета и ще се наложи да готвя  ooooh! Пък нямам сигурни и проверени домашни меса (освен дърти кокошки  Whistling) и жилаво агнешко  ooooh! Дълга история  Joy
Оля, разбира се, че не е само овес един месец  Wink Може ръж, ечемик, пшеница, спелта и т.н. глутенови кашички  Peace Аз не съм сигурна, че ще давам един месец само глутенови, ще видиме, има време до тогава  Peace
Аз утре мисля да въведа второ месо  Thinking Въведох 2 зеленчука след първото и си мисля, че е време за друго. Май ще е пуйка.
Днес хапнахме домашна ябълка с ... тиква  Joy
Като чета, че децата ви се хранят към 8-9 и мога само да завиждам  Laughing Моето когато и да хапне през нощта се буди винаги в 6.30 и вече е на линия  Crazy С баща му определено не сме ранни птици, но какво да се прави. Днес дори от немайкъде излязохме на разходка в 8 сутринта и доста странни ни гледаха, ама то вкъщи ми писна  Flutter
Тази нощ за пръв път от много време насам нямаше нощно кърмене, ами направо яде в 6.30  Party

# 293
Аманита, аз сега чак давам млечна каша- в тях има доста неща, чети внимателно етикетите им Wink Най-странното за мен беше,че повечето-да не кажа почти всички - млечни каши имат захар Cry
Таня, има по-малко солени кашкавали, но по принцип кашкавала като цяло не е особенно полезен, даже май никак, аз си решавам проблеми като тоя детето да не иска, като не ядем и ние нещата , които не искам да му давам- въпреки че у дома почти се отказа кашкавала, ползвам го вече само за добавка към някои манджи, на които се слага, но не слагам на масата за ядене, а преди мнооого обичах

# 294
  • Пловдив
Аз днес дадох за първи път млечна каша-бананова на Слъчно. Разбира се много се хареса. Като се има в предвид, че отскоро давам бишкоти на Плазмон, които са със обезмаслено сухо мляко, реших, че може да давам вече и млечни каши. Да, имат захар, но мисля, че няма да й навреди като от време на време давам, а захарта все пак в разумни количества не смятам, че вреди, а е храна за мозъка. Но да отбележа, че все пак се старая да я избягвам в пюретата както и солта, но от време на време присъстват в менюто ни.

# 295
Въпрос на гледна точка, аз не смятам това за редно и затова не го правя- не искам да давам захар ,сол в много ограничени количества- това си е мое решение, а който колкото иска да ме убеждава в противното. Констатирах просто един факт,че в млечните-освен тия на ХИп има захар, понеже в безмлечните-няма много често

# 296
  • Варна
Аз имам замразена сурова тиква във фризера и даже днес варих от нея. Става разкошна. Иначе, и двата варианта са възможни, ако се замрази сурова има повече трайност (8-9 месеца), ако е сварена - 3-4 мес.
Силви, кашата я правя с вода и добавям плодово пюре. Въобще не е гадна, дори и аз бих я яла. Естествено, винаги имаме и кърмене към това ядене. Масло не съм въвела, така че не слагам.
Мамадеси, няма от какво да изоставаш, защо се притесняваш? То и аз се притеснявах оня ден де, но ако не си си поставила за цел да я записваш на кухня на 9 месеца, няма някакъв срок, когато да са въведени всички храни. И аз мисля, че няма нужда от 10 дни за месото, аз го въведох за 4, мислех 5, но така се случи, че не можах да намеря добавката.

Според вас има ли нужда да побързам с глутена и да го въведа между двете меса, или да си изчакам до навършени 9 месеца. Мисля си, че е по-добре да изчакам и да въведа някои основни храни като броколи, карфиол, пилешко, банан, праскова, кайсия, царевица.

# 297
Благодаря на всички, които ми отговориха за сиренето. Утре мисля да започна да го въвеждам, като за начало ще сложа малко в кашата.
И да споделя, че днес предложих готово пюре за над 8 мес., в което имаше малки парченца. Озадачението беше доста голямо, но изяде около 10-ина лъжички, като след всяка от тях минаваше доста време до следващото отваряне на устата (много му се чудеше "какво е пък това сега" Simple Smile След това обаче започна да мрънка, а накрая направо се разрева, та се наложи да сменя пюрето с "нормално". Все пак това, че не го отказа още на втората лъжица ме обнадеждава да пробвам пак след известно време.

# 298
Млечна каша изобщо не съм давала, но кърмя на 3-4 часа. Давах я с вода и плодове. Мислех, ако давам млечна, да е с прясно мляко директно (1/2 вода и 1/2 мляко).
Кашкавалът тук в ДЕ се дава от 10-11 месеца, но сирене не се яде така, както в БГ и бебетата не се захранват с него (немските, де). Консултантката по захранване, с която говорих преди няколко дни, ме посъветва да давам вече някой път с филийката сутрин, вместо крема сирене.
По въпросът с мазнините моята информация (от семинара по захранване и от книгата за хранене на бебето) е, че олиото/зехтинът не трябва да е студено пресован до 1 годинка. За възрастните е по-полезно, но за бебетата е точно обратното. Интересно, че тази информация не я срещам тук.  Thinking Ако някой го интересува ще се разровя защо точно, понеже не помня вече.  Blush  Иначе се препоръчва добавяне на рапично или слънчогледово олио още от самото начало на захранването.

Stelfy ,  браво и на твоето момченце! Hug  Аз не ги спазвам часовете толкова точно, но за следобедна закуска давам плод или плодово пюре, в зависимост какво и колко е яла на обяд давам и парченце хляб - в общи линии се водя по нея, тя ако е гладна си показва.  Wink Мисля скоро да започна да давам плод с кисело мляко, някой дава ли така?  newsm78

# 299
Mисис T., преди време върлуваше из темата идея за цедено кисело мляко, разбито с банан   chef и на Тина много й хареса! Вярно, не правя често, то и не предлагам често кисело мляко, но е прекрасно разнообразие.

amanita, твоето дете май не е опитвало друго мляко освен човешко до сега - по тая причина по-предпазливо би трябвало да го предложиш, дори и млечната каша да е с АМ пак не е изключено да се сблъскаш с проблем ...

Към майките с по-големи деца: от кога започнаха да спят веднъж на ден?  Tired Ние нямаме режим и ... когато се събуди след "нощен сън" предлагам стандартно малко изцедена кърма (100-150 мл, колкото изцедя за няколко минутки, че е много гладна ...), докато тя я пие аз продължавам да цедя, след като измия помпи ала бала - правя безмлечна каша с кърма, и преди заспиване - останалото количество кърма (общо е около 300-350 мл). Обикновено будува само около 3 часа, след което заспива, при второто будуване яде зеленчуково/месно пюре или човешка подходяща храна + плод, и преди да заспи има отново млечно хранене - 70-80 мл каша + останалото количество кърма непосредствено преди сън.

До тук добре. По принцип се събужда още веднъж и отново й предлагам 2 хранения, но напоследък се случва да будува малко по-продължително през първите 2 събуждания  и ... просто да не се събуди трети път.  newsm78 При което аз изцеждам и хвърлям около 200 мл кърма, а тя всъщност пропуска 2 от храненията си ... За сега това се случва в единични дни, но ми минава през ума, че вероятно ще премине от 2 към 1 дневен сън ... Как да разпределя храненията тогава? И най-вече - докато премине от единия режим към другия не знам как да постъпя ... В единия вариант денонощието й е 25-26 часа (при 3 събуждания), в другия - 23-24 часа  newsm78

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 05:07 от bibona

Общи условия

Активация на акаунт