Цьолиакия-тема 5

• 53 260
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Да не би разминаването да идва от това, че ние правим например само ЕМА-та, АнтиТТГ и ИгА, и ИгГ - не сме правили въобще. Панталеева ни пуска само ЕМА-та и там желязо, калций, обща кръвна и чернодробните.
Изобщо това не разбирам, защо има разминаване при тези тестове (даже на Панталеева в дисертацията ги сравнява), при някои антиТТГ е (-), а ЕМА е (+) и обратно. И в кои случаи е показателно, че е целиакия. Е, ясно, че биопсията накрая решава, ама тези тестове тогава, нали уж 96-98 % били сигурни  newsm78
Нали ви казах, че при едно съседче ЕМА-та е (+), а ТТГ е (-) и тя им казала, че не е сигурна че е Ц. и сега си ядат глутен и пак ще правят тестове. А те спряха всичко млечно (донякъде и по мое настояване) и малкия качи 3 см и 1 кг за 1 месец, а и не повръща (преди често го правеше).
Ето имаше още едно момиченце тука и те бяха на диета, после им казаха - не. А биопсия не бяха правили.

Една баба в едно село ми викаше, че правели така на времето: давали по съвсееем мъничко (трохичка) след 6 месеца диета, и така през ден. После увеличавали по 1/2 залче, после по 1 на ден и така организма си свиквал и не реагирал.

Дари, я кажи при тебе, какво излезе на тези тестове последно? Уж имаше Ц., а после се оказа че проблема си е с млякото само.

Дали пък непоносимостта към млякото не прави същите резултати като Ц. и лекарите да не могат да определят към кое е?

# 526
Ние първият път излязохме с диагноза целиакиподобен синдром,като след 6 месечна диета щеше да стане ясно целиакия ли е или не...по време на диетата започна да повръща от домашното мляко,на своя глава спрях и млякото за три месеца и въпреки това вторият път ни изписаха с диагноза лактозна нетолерантност 1-ва мисля степен,(ако искате точно мога да погледна втората диагноза ако е важно,че сега не са ми по ръка документите),спазвахме още три месеца безлактозна ,като междувременно захранихс глутен.Сега ядем всичко, но апетита му е доста капризен..ако беба му е отхапала от бисквитата да речем не я яде повече,ако види в супата да плуват"съмнителни обекти"като магданоз или домати да кажем,не става..според мен това ще остане завинаги,но да му мисли жена му Laughingаз съм свикнала вече.
За различията в резултатите при стриктно спазвана диета и нетолкова стриктно,смятам че независимо че диагнозата е една и съща,става въпрос за две рфазлични деца,на които и двете им вреди глутена,но при едното по-изразено,а при другото една идея по-малко да речем..всеки човек реагира различно силно на болести,алергии и прочее..според мен поне това е причината,но разбира се професионалният  коментар от лекар  може да е различенот това мнение Hug

# 527
На нас Георгиева ни каза, че антитъканната трансглутаминаза и антиглиадининови антитела са много по показателни отколкото Ема теста/за биопсия не стана въпрос ,защото според нея преди 2 год. не се прави  newsm78/.Аз не съм сигурна дали на 2 год . ще подложа детето си на биопсия,при положение че за месец и нещо диета -тя се промени и физически и психически - качи 1.700кг и е постоянно усмихната и изпълнена с енергия.Антитъканната трансглутаминаза и антиглиадининови антитела бяха всички положителни с по 4 плюса и  и каза че сега се надява да са с по 2 плюса /не е споменавала отрицателни/.Много интересно защо се получава така с диетата и резултатите,аз засега мога да определя къде съм сгрешила и къде не ,защото сме само от 1,5 мес на диета,но в повечето случаи мисля че в сиренцето  се оказва проблема.
Аз виждам че всички мами тук са старателни и черпя опит от тях,със сигурност не е грешка в диетата ,а може би и Дари и права,за друго не ми се мисли  ooooh!
Ще попитам специално за ехинацеята и за това кое е най-доброто за нашите деца.

Последна редакция: пт, 24 сеп 2010, 00:26 от Мarieta

# 528
Добро утро!Все още утрото е слънчево и обещава топло време и това е страхотно!
Според мен е и от значение от колко време е детето на диета.Ако е само от няколко месеца или година,е нормално организмът да реагира агресивно на малките грешки(въпреки че при детенцето на Дони не е така),а с времето да придобива така наречената толерантност и грешките да не предизвикват антитела,така си мисля.
И един тъп въпрос  Embarassed-бебетата с израстнали вили ли се раждат или те израствот след това?И сама си отговарям-второто,затова и могат да папкат само млекце,лактозата се усвоява от върха на вилите,т.е. те започват да растат,защото това би било обяснението ,защо според др.Георгиева,биопсията преди 2-те годинки не е достатъчно показателна,т.е. вилите да не са скъсени,а просто да не са израстнали все още целите.
Като няма кой да ни обясни,ще гадаем сега какво-що Tired.

Последна редакция: пт, 24 сеп 2010, 08:53 от rozi-maxi

# 529
При нас биопсията я направиха на 1,7 год. и вилите бяха съвсем изравнени, ама то при 3-месечна диария и неразбиране на проблема ни от страна на 4-ма гастроентеролози, тъй става.

Ето тук на автореферата има подробности за различните маркери:
http://sites.google.com/site/christozhelev/
Пускали сме го, но пак е добре да си го видим, а и имам чувството че д-р Георгиева и д-р Панталеева не винаги на 100% припокриват мнението си.

# 530
 Момичета вчера след дълго лутане и чудене вече какво сирене кашкавал да вземаме се сетих за сирене, кашкавал, и кисело мляко БИО на фирма Хармоника. Свързах се със технолога и собственик и той ми каза ,че в техните продукти няма глутен но вече не знам на кой да вярваме.Сега отново ще звъня на Маджаров.   

# 531
Здравейте маичета,като откриха на децата ви цьолиакия изследваха ли ви и вас и татковците?

# 532
Здравейте отново!Аз и таткото си изследвахме  ЕМА/-/ и на двамата и IgA в норма и на двамата  Ние ходихме при др Пантелеева и изследването беше само  ЕМА /+/пол на 01.09.2010,а от 3 години сме на диета и досега винаги е било ЕМА/-/отр,което означава ,че сме спазвали правилно диетата Аз готвя само с безглутеново брашно друго дори нямам купено ,както и глутенови продукти Така ,че няма как да е вземал нещо тайно..А скоро включих сирене ,кашкавал ,луканка и киндер в диетата затова се чудя дали не е от тях newsm78 3-4 пъти сме яли сладолед от Моливчето /само/,но на него не пише да има глетен ,докато на другите  си пише ,че има дори и следи. Пием сокове на Гербер и Ганчев .А колкото до сиренето и кашкавала мисля ,че е възможно да има защото в прясното мляко някой производители слагали нишесте за плътност

# 533
оТ СОКОВЕТЕ Е СПОРЕД МЕН PeaceСамо за да са по трайни,100 процента слагат консерванти и стабилизатори,поне според мен де,но  за бебешките продукти вече не смятам,че са бебешки...за съжаление Hug
Сачи са пуснали кремвирши за деца,без глутен ,с мляко,без консерванти и оцветители,но съдържат натриев глутамат,който по принцип се използва при готвене често,но незнам доколко е вреден или полезен,при първа възможност ще се информирам по въпроса,съдържат и витамин Ц Hug

Последна редакция: пт, 24 сеп 2010, 20:55 от Darunda

# 534
Бистрето беше писала за тези продукти за деца на Сачи (3 вида), значи са ги пуснали вече  Simple Smile
А Мононатриевия глутамат хич не е полезен, даже го смятат за опасен, как може да сложат в детски храни  Shocked
http://gotvach.bg/n8-10043-%D0%93%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82
А и доколкото знам в голям процент от случаите се прави от нишесте.
А витамин С/аскорбинова киселина слагат като антиоксидант в храните.

На Фили му давах няколко пъти купешки сокове (ябълка) и после ака лошо. Хем по 1 малко сокче, сега само домашен давам.

# 535
Момичета,здравейте!Преинсталираха ми уиндоуса и всичко наново,че бях забравила всички пароли  Embarassed  Tired.Намерете ме в скайп,имам нова регистрация,тези с които си пишехме,а и ако някой друг иска-
Rozalia Koleva Petrova    Dobrich
kvs,на сладоледа моливчето няма глутен,но пише че е възможно да съдържа следи от глутен.И аз съм давала от него 4-5 пъти.
Равносметката е такава,от продуктите на Тандем не е нарушението ,защото имаме детенце,което си хапва от тях,и резултатите са отрицателни.Имаме друго детенце,което си хапва по цяла кутийка от шоколадчетата на Киндер,и резултатите и при тях са отрицателни.От соковете май доста хора можем да се оплачем...Сирената и кашкавалите също са съмнителни.Сладоледа-пише си,че може да съдържа следи.А тези новите продукти Стара планина,и те ме съмняват,а Макси много хареса "бапчетата" Laughing  Sad.
И да не забравяме,че производителите може и да не са ни лъгали,но е било за в момента,могат да си сменят рецептите когато пожелаят.

Ако е от соковете,нашите резултати трябва да са добри,така че ще се разбере във вторник.Аз не давам и купешко сирене,а от моето,но кашкавал купуваме.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2010, 16:42 от rozi_maxi

# 536
Направих ей този сладкиш, става сравнително бързо и е от еклерово тесто (парено). Много е вкусен и хрупкав, без мас отгоре го правих.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=505638.30

Рози, стискам палци за резултата!  Peace

# 537
Хайде де се похваля с първите ни отрицателни резултата-четири минуса  newsm68 newsm44!Георгиева каза-наистина спазвате много строго диетата,а педиатърът-какво ме направихте вие бе.... Laughing,като че ли изобщо не е очаквал!Чудесни са ни изследванията,абсолютно всичко е в норма,включително чернодробните,дори и те са в норма.
Питах педиатъра за тази вода в червата,че пак я пише,така трябвало да бъде,а ние се чудехме ....
А Георгиева ми вика-сега с тези отрицателни тестове да не мислите че почвате да ядете хляб  Laughing,защото не.Отвръщам й-и да ме карате-не давам и няма да дам скоро.Споделих на педито,че се опасявам,да не искат да ни захранят след 5-6 години диета,нали точно това правят в София,въпреки че засега не знаем за дете,което след 5 години се е оказало,че може да спрат диетата,тогава защо го правят!?А той отвърна,че твърдо вярва в руските специалисти,учил е по техни учебници,а там съвсем точно е писано,че диетата задължително се спазва най-рано до пубертета,докато другите доктори нямали ясно становище по въпроса.
Значи,в Тандем наистина няма глутен,нито в кашкавал Пършевица и Елена,но предполагам и в сирената им няма.А също и в Стара планина,поне засега,яли сме на фирма Ивет мисля че беше,пише -произведено за Кауфланд,на Сачи,на Сами -М и на Тандем,първите ги хапвахме последните 2 дена преди изследванията,даже вечерта,така че няма начин.Оцетът беше под въпрос,вече отпада,аз от него слагам постоянно в супичките.Значи въпросителният си остава за соковете.

# 538
Браво ,Рози много се радвам за вас ,значи наистина няма в Тандем ,киндерите и Стара планина
Аз мисля ,че съм сгрешила със сиренето и луканката на Орехите За соковете не ми се вярва защото са бебешки

# 539
Бях писала скоро,че един от безглутенови сокове на Ганчев,на чиято опаковка пише,че не съдържа консерванти,стабили....и глутен,и който трябва да се консумира до 48 часа,стоя отворен в хладилника повече от месец,без грам да промени бистрият си цвят,нито вкуса,нито нещо друго.Значи лъжат,а пише да се дава слез 3-месечна възраст!
Скоро един приятел ми обяснява,че фирмите,и май за Леки ставаше въпрос,нали е тяхна рекламата за "шунката от чисто месце...",предпочитали да плащат по 100 000 лв. на тримесечие акт за това,че рекламата им е лъжа,отколкото да произвеждат шунка наистина от месо...Е,смятайте!И аз си мислех,че производителите на бебешките храни не биха предлагали на пазара нещо вредно за тях,но съм се лъгала,и навярно точно затова имаме болестта.Хората нямат съвест,безскрупулни са,а нямаме и закони,нито контрол,всеки си прави каквото си иска Tired Tired.

Общи условия

Активация на акаунт