Готвите ли български манджи?

  • 76 118
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 105
  • Paris, France
  • Мнения: 17 490
Блонди, страхотен папагал!

Семки не съм чоплила от, ехеееее, сигурно 20 и кусур години. Децата не знаят какво е Sad.

Аз много обичам сурови огромни салати и предимно това ядях последната година преди да заживея с мъжа си. Имах съквартирант италианец, който каквото купех или сготвех омиташе. Китайско, френско, българско, не отказваше и даже гощаваше с тези ястия косматите сънародници, които го посещаваха. Това, което ме порази е, че на хайвера от белуга никога не посегна. Не купуваше нищо в къщи, даже се переше с моя прах и като беше "свършил", държах си го в стаята и умно оставих едно течно Аче в шкафа, си беше изпрал всичките черни маркови дрехи с белината. Като минах на салати запсува. Няколко пъти наготвих, с поне 10 люти чушки вътре (умирам за люто), като предвидливо наоколо нямаше хляб или подобно Mr. Green. Даже не го беше срам да ми яде храната. Разбира се, винаги ми предлагаше да си хапна като сготви някоя евтинийка като паста с броколи или паста с доматен сос и туна. Забелязах, обаче, че италианците от юга ядат люто, стига да не е като индийско виндалу или сенегалски сос. Аз умирам за неаполитанска пица. Паста готвя поне веднъж седмично, с броколи, като бившия съквартирант Laughing. На мене ми харесва простата, но прясна и лека храна. Тук имам късмет, че поне макаронените изделия са като италианските, по закон само 100 процента твърда пшеница.Хубава си е средиземноморската кухня, особено италианската. На испанската не съм фен.

Италианките, искам да си купя камък за пица. От тези, дето се нагряват във фурната и пицата се мята върху горещия камък. Ядохме такава на гости и беше като ресторантските. Не можаха да се сетят за името. Знаете ли как се казва този камък (всъщност е от глина) и откъде мога да си поръчам и дали няма да се счупи по пътя? Хлябът също става хубав изпечен върху такъв камък.

Днес готвих пиле с бамя, но бамята внимавах да не се превари, че децата не биха го яли. Изяде се, но върху ориз а не с хляб. Люта чушка сложих само една bowuu.

Мента, радвам се да те, да, ъ, ви   #Crazy засека в темата.  bouquet. Явно напоследък или недоглеждам или не внимавам.

# 106
  • Мнения: 1 175
Това, което ме порази е, че на хайвера от белуга никога не посегна.

Ами белугата е застрашена от изчезване (както рибата, така и китът). Браво на човека че не е посегнал. А ти вместо да се поразяваш вземи се замисли какво ядеш.

# 107
  • Мнения: 7 914
Корави, не корави семки явно не са ви липсвали достатъчно, щом не сте се научили да го ядете. Аз докато открия светсни семки, си поиздълбах предния зъб Joy

Мъжът ми не обича таратор, но и кис. мляко не яде. Даже на  спака с ориз не слага. ooooh!

За сметка на това се понаучи да яде сирене и съответно баница. Flutter

# 108
  • Мнения: 1 175
Корави, не корави семки явно не са ви липсвали достатъчно, щом не сте се научили да го ядете. Аз докато открия светсни семки, си поиздълбах предния зъб Joy

 Joy На мен единият ми е издълбан от българските, крехките семки. Представи си що люпене е било едно време......

# 109
  • Мнения: 9 988
много ми е трудно да си опека чушки-камби във фурната. Не става хубава за белене люспа. Не ми пречи, само за лютеницата се старая повече.Съседката туркиня ги върти на пламъка на газовия котлон, но не смея дори да пробвам.
тук ми се готвят по-различни неща, подправям храната по азиатски, само че се съобразявам с останалите вкъщи, те не са склонни да експериментирам всеки ден Simple Smile иначе да, готвя и бг неща, но нещо все ме тегли на изток.
все се каня да пусна в готварския една поредица от местното списание - във всеки брой има рецепта на някой известен готвач от най-добрите хотели тук.

# 110
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229

И аз това се чудя ???Кое и какво неправилно ядат ?? Shocked newsm78

Ами аз си казах какво на мен не ми допада, ама пак ще повторя - тежи ми късната обилна вечеря, почти пълната липса на свежи зеленчуци, плодове и супи в менюто. Лично на мен, само консумацията на паста, пици, меса алангле и ризото ми докарва страшен запек и болки в стомаха - проблеми, които по принцип изобщо нямам /цял живот съм била с "право черво"  Embarassed/. Всъщност в началото страшно ми харесваше кухнята тук, но после започна ужасно да ми липсва разнообразието. Не мога да карам с паста, пица, месо, а всъщност това са основните неща тук. Единствено рибата я признавам, харесва ми.
Средиземноморската диета сигурно е най-здравословната и чудесна диета на света, обаче теорията и практиката са 2 различни неща.

# 111
  • Мнения: 5 462
Кафе с мед , може би твоите близки и роднини не консумират пресни салати .
Пак казвам че аз имам точно обратното мнение на твоето относно салатите , ядат си италианците та пушек се вдига.
При толкова много зелении които има в Италия  , как да не ядеш .
И не че е масова практика да се яде в  21часа в Италия .
Все пак живеем в динамично време , хората ходят на работа , няма как всички да вечерят в 18 часа .Още повече ако искаш да приготвиш нещо в момента , а не да ядеш полуфабрикати .
А в България в колко часа мислиш че вечерят българите ??
Ами те докато си изпият ракиите и водките минава 21 часа и после тепърва започват да вечерят .
И едва ли късната вечеря е толкова голям проблем , не мисля .
По важно е какво и как го консумираш .
Изместихме доста темата . Embarassed

# 112
  • Paris, France
  • Мнения: 17 490
Това, което ме порази е, че на хайвера от белуга никога не посегна.

Ами белугата е застрашена от изчезване (както рибата, така и китът). Браво на човека че не е посегнал. А ти вместо да се поразяваш вземи се замисли какво ядеш.

Не, това, което исках да кажа е, че се учудвам, че е стиснат, а на скъпи неща не посяга. Салатата никога не я пипваше. Също и готвено много люто. Но обичаше готвено.

# 113
  • Мнения: 341
Семките са си най-българската манджа ако искате да знаете, не съм чувала друг народ да цъка семки като нас. Един словенец с гадже българка разправяше, че това било национален спорт.
А попарка малкия яде и никога не отказва, баща му опита да ми се кара, че давам такава помия на детето, но като видя как сладко я яде и той опита и даже призна, че е вкусно, ми то и аз с удоволствие си я ям, наистина вкусът и ме връща далеч в миналото при бабка. А чушки пека на котлона и си стават много хубави, даже за фурната за първи път чувам, че се пекат.
Пък за спама бих ви казала, че иначе няма да стане тема, ако не спамим малко, ще изглежда баш Да готвя и туй-то.

# 114
  • Мнения: 1 545
Блонди, страхотен папагал!

Семки не съм чоплила от, ехеееее, сигурно 20 и кусур години. Децата не знаят какво е Sad.

Аз много обичам сурови огромни салати и предимно това ядях последната година преди да заживея с мъжа си. Имах съквартирант италианец, който каквото купех или сготвех омиташе. Китайско, френско, българско, не отказваше и даже гощаваше с тези ястия косматите сънародници, които го посещаваха. Това, което ме порази е, че на хайвера от белуга никога не посегна. Не купуваше нищо в къщи, даже се переше с моя прах и като беше "свършил", държах си го в стаята и умно оставих едно течно Аче в шкафа, си беше изпрал всичките черни маркови дрехи с белината. Като минах на салати запсува. Няколко пъти наготвих, с поне 10 люти чушки вътре (умирам за люто), като предвидливо наоколо нямаше хляб или подобно Mr. Green. Даже не го беше срам да ми яде храната. Разбира се, винаги ми предлагаше да си хапна като сготви някоя евтинийка като паста с броколи или паста с доматен сос и туна. Забелязах, обаче, че италианците от юга ядат люто, стига да не е като индийско виндалу или сенегалски сос. Аз умирам за неаполитанска пица. Паста готвя поне веднъж седмично, с броколи, като бившия съквартирант Laughing. На мене ми харесва простата, но прясна и лека храна. Тук имам късмет, че поне макаронените изделия са като италианските, по закон само 100 процента твърда пшеница.Хубава си е средиземноморската кухня, особено италианската. На испанската не съм фен.

Италианките, искам да си купя камък за пица. От тези, дето се нагряват във фурната и пицата се мята върху горещия камък. Ядохме такава на гости и беше като ресторантските. Не можаха да се сетят за името. Знаете ли как се казва този камък (всъщност е от глина) и откъде мога да си поръчам и дали няма да се счупи по пътя? Хлябът също става хубав изпечен върху такъв камък.

Днес готвих пиле с бамя, но бамята внимавах да не се превари, че децата не биха го яли. Изяде се, но върху ориз а не с хляб. Люта чушка сложих само една bowuu.

Мента, радвам се да те, да, ъ, ви   #Crazy засека в темата.  bouquet. Явно напоследък или недоглеждам или не внимавам.


Голям смях с твоя съквартирант! Авантаджии навсякъде има....
Такъв камък на италиански се казва pietra refrattaria, лично аз не съм го ползвала и не съм яла нещо, приготвено на него, но и аз мислех да си го купя, ама не за електр. фурна, а да го ползвам в пещта на дърва. Има ги в магазините за бриколаж, напр. Leroy Merlin, пробвай там.

# 115
  • Мнения: 5 710
Семките са си най-българската манджа ако искате да знаете, не съм чувала друг народ да цъка семки като нас.


Личи си, че не гледате турски сериали Grinning.
Цъкат семки пред телевизора, и още как!!
Моя румънска приятелка тук също много обича туй занимание.

Изобщо моята идея за 'българската кухня" се разби на  пух и прах, откакто бях в Египет, Турция, а  и от контакта ми с румънци тук  .... Освен таратор, друго не знам да не правят, българско Wink)

# 116
  • Мнения: 4 310
Ами аз си казах какво на мен не ми допада, ама пак ще повторя - тежи ми късната обилна вечеря, почти пълната липса на свежи зеленчуци, плодове и супи в менюто. Лично на мен, само консумацията на паста, пици, меса алангле и ризото ми докарва страшен запек и болки в стомаха - проблеми, които по принцип изобщо нямам /цял живот съм била с "право черво"  Embarassed/. Всъщност в началото страшно ми харесваше кухнята тук, но после започна ужасно да ми липсва разнообразието. Не мога да карам с паста, пица, месо, а всъщност това са основните неща тук. Единствено рибата я признавам, харесва ми.
Средиземноморската диета сигурно е най-здравословната и чудесна диета на света, обаче теорията и практиката са 2 различни неща.
Различни хора, различни навици. Точно в Рим на гости се скъсахме да ядем салати и супи(доматена, от тиквички) много вкусни при това. На всяко ядене имаше свежи салати. Разбира се и паста, но тя беше нещо като предястие.

За семките, араби и иранци също чоплят. И готвят всичките ни пълнени тиквички, сърми, патладжани.

# 117
  • Мнения: 7 914
Семките са си най-българската манджа ако искате да знаете, не съм чувала друг народ да цъка семки като нас.


Личи си, че не гледате турски сериали Grinning.
Цъкат семки пред телевизора, и още как!!

Их, изпревари ме! Но да си кажа какъв "комплимент" получих от мъжа си.
 Отива  в турския магазин един ден, връща и заяви:" Пред магазина имаше двама, чоплеха семки точно като теб( понеже той ги бели с ръце), ама ти си къде-къде по бърза от тях." Joy

# 118
  • Мнения: 868
Тука съм се учила да готвя, така че моята кухня е голяма смесица от култури.  

И аз не знам кое е оригинална българска "манджа."   Тука, в гръцката ми готварска книга има рецепти за леща, пълнени домати, чушки, и патладжани.  В местния турски ресторант, има и сух таратор, и гювеч с бамя (сервира се с ориз). Справедливо или не, тука всички лозови сърми, спанакопити,  и т.н. се водят "гръцки".  Зелеви сърми с месо има и в няколко европейски ресторанта--в Словашкия видях за последно.  В американската ми готварска книга, има рецепта за мусака, но не са написали етнически произход.

В един от любимите ми френски кафе-ресторанти тука, веднъж имаха боб на фурна в нещо като глинени купи Simple Smile   Извън страната даже няма да отивам...

Иначе, аз обичам да готвя някои от тези, които минават за български гозби.  Детето, обаче, много не ги харесва. Определено мрази боб, готвено зеле, тиквички, а и кюфтета много не яде. Обича баница, лазаня, ризото, мексиканска, китайска и Тай храна. Предпочитам да готвя каквото всички ядат, че няма време за всеки отделно.

О, да, семки, поне около мене, не виждам някой да чопли.

# 119
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Освен таратор, друго не знам да не правят, българско Wink)

попара, бе хора! къде другаде я правят? Wink

всякаква кухня готвя,
тук преоткрих и се пристрастих към сиренето, дори мога да кажа, че нашето сирене вече го ползвам само за баница и попара Laughing
обожавам всякакво зряло сиренце акомпанирано със сладко от дюли, върховно е! естествено с вино Grinning

испанците и те цъкат семки

Общи условия

Активация на акаунт