Готвите ли български манджи?

  • 76 130
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 098
С попарата навремето,когато дъщеря ми беше малка,имах куриоз. Grinning Давам й на закуска да я яде,а една позната испанка,в този момент беше вкъщи и казва"Охооо,филе от риба с хляб и някаква мазнина.Ке рико!" Като й обясних какво всъщност яде,беше много у4удена на комбинацията. Laughing Същата тази,когато й занесох български и турски локум да яде,коментара беше "Ммм,4у4ерииии,много хубаво".Но ги хареса. Grinning
За семките-българи,испанци,румънци ги 4оплят.Даже румънците най-много,защото ходят по улиците и плюят като камили наляво и надясно.

# 121
  • Германия
  • Мнения: 327

Я,кажете-вашите деца знаят ли що е то попара?

Знаят, знаят. Май само това яде за закуска малката. Всичко друго освен попара, бива изплюто на мига. Добре, че ме снабдяват със сирене.

И моите са така,а на вечеря лапат понякога качамак.

# 122
  • Мнения: 5 710
Да, попарата може би не я познават, ще питам румънката да видя какво ще ми каже. Допреди малко си обяснявахме как правим пържени тиквички с кисело мляко, чесън и копър  Mr. Green

Качамак се яде много и в Румъния ( мамалига) и в Италия ( полента), има доста варианти. В някои райони дори е твърд с форма на тухличка и се реже на филийки, като хляб.

# 123
  • Мнения: 7 914
За попарата: Майка ми ме скъса от майтап как така няма да дам на детето попрарка...  hahaha

... пържени тиквички с кисело мляко, чесън и копър  Mr. Green
...
Да, ама с тукашните тъмно зелени, вкусът е съвсем различен...
 Но добре, че са турските магазини, там си намерих като нашенските миналата есен... и прегреших. Mr. Green

# 124
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
С попарата навремето,когато дъщеря ми беше малка,имах куриоз. Grinning Давам й на закуска да я яде,а една позната испанка,в този момент беше вкъщи и казва"Охооо,филе от риба с хляб и някаква мазнина.Ке рико!" Като й обясних какво всъщност яде,беше много у4удена на комбинацията. Laughing Същата тази,когато й занесох български и турски локум да яде,коментара беше "Ммм,4у4ерииии,много хубаво".Но ги хареса. Grinning
За семките-българи,испанци,румънци ги 4оплят.Даже румънците най-много,защото ходят по улиците и плюят като камили наляво и надясно.
малееее, каква гнус Shockedриба  и хляб на попара Joy Joy
те хич да не се правят, щото помня, че на бътлър по-възрастен колега му беше споделил 1 време как им топЕли хляб във вино!

звезди, ми ти що не даваш на детето попарка, срам ли те е? Wink
моите мрат за това, аз също много я обичам, но не си позволявам да си направя за себе си. ако остане случайно нещо, обирам
аз я правя със сухар, мноого сирене, мноого масло и горещ чай. поръсвам я съвсем леко с щипка кафява захар. божествено Heart Eyes Heart Eyes

много манджарени теми напоследък, ще взема да пусна една за кино

# 125
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
В знак на помирение ако има някой засегнал се че зачоплихме марулите на италианците ви черпя с топла питка, току що извадена от фурната Hug    bouquet



Шопската и ракийцата не съм ги снимала  Wink

# 126
  • Мнения: 3 098
С попарата навремето,когато дъщеря ми беше малка,имах куриоз. Grinning Давам й на закуска да я яде,а една позната испанка,в този момент беше вкъщи и казва"Охооо,филе от риба с хляб и някаква мазнина.Ке рико!" Като й обясних какво всъщност яде,беше много у4удена на комбинацията. Laughing Същата тази,когато й занесох български и турски локум да яде,коментара беше "Ммм,4у4ерииии,много хубаво".Но ги хареса. Grinning
За семките-българи,испанци,румънци ги 4оплят.Даже румънците най-много,защото ходят по улиците и плюят като камили наляво и надясно.
малееее, каква гнус Shockedриба  и хляб на попара Joy Joy
те хич да не се правят, щото помня, че на бътлър по-възрастен колега му беше споделил 1 време как им топЕли хляб във вино!


аз я правя със сухар, мноого сирене, мноого масло и горещ чай. поръсвам я съвсем леко с щипка кафява захар. божествено Heart Eyes Heart Eyes



И на мен ми се видя по-гнусна версията с рибата,оба4е тя мисли,4е масло,сирене и хляб е по-гадно. Grinning
Е,наистина не знаех,4е и те като едно време у нас са правели на децата попара с алкохол за здрав сън... Mr. Green Joy
Ще пробвам твоята рецепта за попарата,аз моята я правя с много сух хляб,обилно сирене вътре и накрая я заливам с препържено масло и вряла вода.

Lindita,страхотна питка! Peace

# 127
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ейййййййй страхотна е питката  Peace мерси
И в щатите, повече в южните, има качамак, но му казват гритс, което е по скоро като нашето грис, но се прави от царевично брашно, може и пшеничено де, и се яде с мнооооооооооого сирене, или пък слагат кой яйце, печено, кой масло и настъргано чедър сирене, кой от техните сосиджи... Аз многооооооооооо ги обичах със мнооооооого сирене.

А нашенският качамак го правя поне 1 път в месеца, варя го много течен и на дъното на панички слагам бяло саламурено сирене, масло, малко чубрица и шарена сол. Заливам отгоре горещият качамак, който има консистенцията на по рядка каша, и след 5 мин стинене, е готов за изяждане. Става страхотен направо.

И просеник много правя, но скоро не съм  Blush. Него го ядем вместо хляб, или пък на закуска с кисело мляко, само аз, че моят не яде закуска  Tired

Супа топчета редовно се готви и кюфтета със сос; свински кебаб, но не само със свинско, а и с пилешко го правя, може и с телешко или пуешко. Готвя и италианските пасти и спагети, но рецептите не са от книги, а аз съм си ги измисляла за соса и подправките  Mr. Green Салата се яде всеки ден у нас, всякакви, но не мешам зеленчуците с нищо друго освен сирене. Преди много години, разбирайте това преди повече от 13-14 год. не си спомням в България да е имало овчарска салата  Thinking А вие???

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 00:28 от Baby*

# 128
  • Мнения: 64
Ейййййййй страхотна е питката  Peace мерси
И в щатите, повече в южните, има качамак, но му казват гритс, което е по скоро като нашето грис, но се прави от царевично брашно, може и пшеничено де, и се яде с мнооооооооооого сирене, или пък слагат кой яйце, печено, кой масло и настъргано чедър сирене, кой от техните сосиджи... Аз многооооооооооо ги обичах със мнооооооого сирене.

А нашенският качамак го правя поне 1 път в месеца, варя го много течен и на дъното на панички слагам бяло саламурено сирене, масло, малко чубрица и шарена сол. Заливам отгоре горещият качамак, който има консистенцията на по рядка каша, и след 5 мин стинене, е готов за изяждане. Става страхотен направо.

И прусеник много правя, но скоро не съм  Blush. Него го ядем вместо хляб, или пък на закуска с кисело мляко, само аз, че моят не яде закуска  Tired

Супа топчета редовно се готви и кюфтета със сос; свински кебаб, но не само със свинско, а и с пилешко го правя, може и с телешко или пуешко. Готвя и италианските пасти и спагети, но рецептите не са от книги, а аз съм си ги измисляла за соса и подправките  Mr. Green Салата се яде всеки ден у нас, всякакви, но не мешам зеленчуците с нищо друго освен сирене. Преди много години, разбирайте това преди повече от 13-14 год. не си спомням в България да е имало овчарска салата  Thinking А вие???

Гритца си е грис и не е качамак.

Линдита, питката ти е супер, жалко, че нашето семейство е перманентно на диети и не ядем такива вкусотии. Но не пречи да им се наслаждаваме визуално. Външността за съжаление, изисква жертви...

# 129
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Гриста се прави с пр. мляко и има захар.
Гритц в южните щати се прави с вода и никога, никога няма захар, баш качамак си е, особенно като му сложиш сирене. Ся, живяла съм там и съм го яла почти през ден  Peace кой слага на грис пържени яйца, или печени, или сирене, или сосидж  newsm78

# 130
  • Канада, Монреал
  • Мнения: 69
Да, предимно, но ако бях омъжена за чужденец, сигурно щях да готвя по-различно.
Наистина не на всички яденета и салати вкусът е същият, но се свиква или нещо се променя, добавя или обогатява Simple Smile На мен това ми харесва, да опитвам нови съставки, които в БГ ги е нямало или не са популярни.

# 131
  • Мнения: 64
Гриста се прави с пр. мляко и има захар.
Гритц в южните щати се прави с вода и никога, никога няма захар, баш качамак си е, особенно като му сложиш сирене. Ся, живяла съм там и съм го яла почти през ден  Peace кой слага на грис пържени яйца, или печени, или сирене, или сосидж  newsm78

Не става въпрос с какво го ядат, а какъв му е вкуса. Аз такова вкъщи не готвя, въпреки, че съм омъжена за американец. Simple Smile

Качамакът се прави с царевично брашно, грисът се прави от грис. Има разлика и във вкусът.

# 132
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Точно има разлика между грис и гритц, аз съм го яла 6 години почти през ден и знам каква е разликата  Peace Това което е в южните щати е като качамак, не като грис  Peace и е жълто на цвят а не бяло като грис  Wink Гриста е чисто бяла и сладка, и се прави с мляко. Обаче пробвай да сготвиш, става супер с бяло саламурено сирене, и както съм го дала по горе. Ние така правим по нашият край качамак, никаква разлика. Не всички американци ядат гритц  Mr. Green много даже не го ядат.

# 133
  • Мнения: 64
При нас (Вашингтон ДС), гритза си е напълно бял и го сервират като сайд диш на закуска. Thinking

Ето виж го, че е бял и за мен с отвратителен вкус, нямащ общо с качамака:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Grits1.jpg

# 134
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Вашингтон (ДС) не е баш от южните щати  Wink пишем за едно и също нещо а не се разбираме  Joy  Joy Joy щото не е едно и също  при вас е бял, по на юг е по жълтичък Joy както писах, 6 години съм го яла, знам какво е това на юг  Wink И има качамак дето е както аз го готвя и има такъв дето е на тухлички, разликите с много, айде да се върнем към Бг. манджите  Peace
Eй така изглеждат на юг  Wink

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 23:49 от Baby*

Общи условия

Активация на акаунт