Готвите ли български манджи?

• 76 136
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 135
И аз не помня овчарска салата връщайки лентата с 20ина години назад.

Линдита, чудна питка:) И аз съм на диета (вечна и вечно провалена), ама посягам с удоволствие  Grinning

# 136
  • в Tara
а то овчарската всъщност какво е? несготвено гювече.

помня имаше шопска, мешана, зеле и моркови, марули с яйце и толкоз.

# 137
  • The QC to be!!!
В овчарската слагат салами, шунка, яйце, гъби и всичко друго дето е в шопската а и маслини  Thinking допълвайте кот пропуснах. Найстина като се замисля не е имало такова "животно" преди 13-ина години, че даже преди 10-ина нямаше сега като се връщам в спомените си. И пърленки не се сещам да са се предлагали, освен при баба  Mr. Green

# 138
Сигурна съм,4е ов4арската я имаше преди 10 години.Правеха я добре,но имаше разлики между ресторантите.

Правеше се като шопската,но се добавяха и шунка,гъби,пе4ена 4ервена 4ушка,кашкавал,яйце.

Сега има други,нови видове салати и ми се струва все по-голям грамаж ги правят.

# 139
Вашингтон (ДС) не е баш от южните щати  Wink пишем за едно и също нещо а не се разбираме  Joy  Joy Joy щото не е едно и също  при вас е бял, по на юг е по жълтичък Joy както писах, 6 години съм го яла, знам какво е това на юг  Wink И има качамак дето е както аз го готвя и има такъв дето е на тухлички, разликите с много, айде да се върнем към Бг. манджите  Peace

Само за рекорда - Вирджиния, където живея и като граница на ДС (знаем, че ДС няма щат), се води южен щат и е участвала на страната на южните щати по време на сивиъл уор.

За овчарската салата - помня, че започнаха да сервират овчарска салата след настъпването на демокрацията, а това е преди около 20-тина години. Преди това ядяхме само шопска салата от този род. Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 23:50 от Xfinity

# 140
  • The QC to be!!!
Xfinity манджите във Вирджиния не са баш като южните  Peace има доста разлика в начина как се готви баш на юг. Например в ЮК слагат варена царевица в "качамака"  Wink това едва ли ще го видиш на север от Дюрам  Peace

# 141
  • Paris, France
За гритса - грис е и така и звучи, но..... царевичен като полентата и мамалигата а не като този с който правим грис-халва Peace. Грисове има най-различни - пшеничени, царевични итн. Този жълтият, показан на снимката от южните щати е царевичен а белия, който се яде със захар е пшеничен. Ох, като чух юг и ми се прияде гъмбо.

# 142
  • Paris, France
И аз не помня овчарска салата връщайки лентата с 20ина години назад.
Линдита, чудна питка:) И аз съм на диета (вечна и вечно провалена), ама посягам с удоволствие 

И аз, и аз не помня. 20 години, ехе, явно е амнезия, ако не е склероза, де! Българската кухня доста се е променила в последните години. Не ми харесва добавянето навсякъде на гъби, топено сирене и кисели краставици в последно време. Аз пък никога не пазя диети и мразя да говоря за диети. Не мога да пазя диета и това е.

# 143
  • The QC to be!!!
Nevena ако знаеш какво страхотно гъмбо сме яли в Ню Орлеанс, ммммммммммммммммммммммммммм ся и на мен ми се прияде  Rolling Eyes Да и аз определено мисля, че се е променила Бг. кухнята. Майка ми ползва едни подправки от пакетчета за кайма, за туй за онуй, ами не си спомням някога да е имало такива работи, преди 13-14 години  Thinking

# 144

И прусеник много правя, но скоро не съм  Blush. Него го ядем вместо хляб, или пък на закуска с кисело мляко, само аз, че моят не яде закуска  Tired

A  какво е прусеник? Embarassed

# 145
  • The QC to be!!!
Прави се от царевично брашно с или без малко бяло бр., сода или мая, яйце, к. мляко, вода, сол, масло или олио, рядко на консистенция и се пече, става като хляб почти, но много тронещ се. Написала съм го грешно, пише се прОсеник а не с у  Blush
ей така изглежда

# 146
Интересно! виждам че си живяла из южните щати, може ли да се сравнява с техния царевичен хляб? мъжа ми много го обича, никога не съм правила а това ми звучи вкусно..

# 147
  • The QC to be!!!
Интересно! виждам че си живяла из южните щати, може ли да се сравнява с техния царевичен хляб? мъжа ми много го обича, никога не съм правила а това ми звучи вкусно..
И да и не, на юг царевичният хляб има почти вкус на кекс за мен, даже и усещането на плътността му в устата е като кекс, но с царевичен вкус  Sick аз лично не го харесвам. Но виж нашенският просеник мн. си го харесвам. Направи му един от кутия, има ги в магазина  Mr. Green няма как да не стане, стига да спазиш пропорциите  Peace На юг много си го харесват техният царевичен хляб, но баш, баш на юг, като АЛ, техният царевичен хляб, поне този правен от местна баба, имах честа да ям такъв, беше точно като нашият просеник, със съвсем леко по сладникъв вкус  Wink

# 148
  • Paris, France
Бейби, предполагам някой от вашите е от северна България. Просеникът ти ме върна 30 и кусур години назад. Бащата на най-добрата ми приятелка правеше. Аз също го обичам, защото е лесен за приготвяне и става и с обикновена сода. Гъмбо, просеник, два пъти стомната за вода, на третия ще те глобя! Отивам да направя един просеник с царевичния грис, че у нас качамакът и кашите не са на почит.

# 149
  • The QC to be!!!
Бейби, предполагам някой от вашите е от северна България. Просеникът ти ме върна 30 и кусур години назад. Бащата на най-добрата ми приятелка правеше. Аз също го обичам, защото е лесен за приготвяне и става и с обикновена сода. Гъмбо, просеник, два пъти стомната за вода, на третия ще те глобя! Отивам да направя един просеник с царевичния грис, че у нас качамакът и кашите не са на почит.
  Peace позна, от северна съм си  Wink Да с царевичен грис става супер, сложи и една шепа бяло брашно или пшеничен грис и ако ще го правиш със сода, една лъжичка лимонов сок, става супер и после снимка тук цъкни, че да се навия тази седмица да объркам един  Blush

Общи условия

Активация на акаунт