Готвите ли български манджи?

  • 76 208
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 150
  • Paris, France
  • Мнения: 17 526
Готово. Във фурната е все още на 200°, след малко ще намаля. Ох, утре и баница ще точа, стискайте палци, за севте ми е. За снимките -друг път, сори, няма ме хич по снимането. Лимон не слагам, че и киселото ми мляко е от една седмица и е тръпчиво Mr. Green

# 151
  • Мнения: 703
Ама само докато ви четох и ми се прияде този просеник. Crazy
Сега цяла нощ шЬ  го мислА... #Cussing out
Нямам царевично брашно....

# 152
  • Мнения: 616
Ааа, Бейби, такива неща от кутия не бъркам Crossing Arms Я дай насам точната рецепта, та българското да му забъркам! пък ако му хареса, хареса, този хляб като кекс не го харесвам!

Но иначе, преди години си мечтаех да ида в Ню Орлийнс, да разгледам архитектурата, да си хапна креолска храна и да послушам джаз...след опустошението само креолската храна ми остана.... Heart Eyes

# 153
  • Paris, France
  • Мнения: 17 526
Просеник

2 чаени чаши царевично брашно
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб или бакпулвер ако нямате сода
1 супена лъжица лимонов сок или оцет (може и без него) или половин чаена лимонтозу
2-4 супени лъжици олио (кой както го обича, с 2 е пухкав, с 4 по-вкусен Laughing
1 чаена чаша кисело мляко
сол на вкус

Включете фурната на 200° да се загрее. Пресявате заедно брашната и содата 2-3 пъти ако искате да е равномерен просеника. Смесвате отделно млякото с киселината и чак тогава го наливате в брашната бъркайки. Ако киселото мляко е много гъсто, тип цедено, добавете вода! Консистенцията на тестото трябва да е като за катми а не твърдо като за хляб. Изливате в намазана с олио тавичка и слагате в добре сгорещената фурна. След около 5 минути, като почне да изсъхва отгоре, намалете на 140° и печете дългооооо докато цвета на кората ви хареса. Ако фурната е гореща се напуква и става твърдо.
За тези, които не харесват американския еквивалент, обезателно сложете сол! Поне 1 чаена лъжичка. Само това е разликата Laughing. Да ви е сладко! Ние го нападнахме горещо hahaha hahaha.

Бейби, мерси  bouquet, че ми напомни за тази вкусотия. Мммм, и със сиренце и айран, че боза си нямаме.

# 154
  • Мнения: 295
Готвим разни подобия на бг кухня - баница с извара и бутер тесто или с турски листи за баклава, пълнени чушки, кога намерим подходящи на пазара, че тукашните са едни едри, мусака, супа топчета, сарми с лозови листа, миш-маш, таратор. По едно време свекърът беше купил по интернета цяло агне - транжирано, та имаше едно лято, когато ни беше омръзнало да ядем кебапчета в различни версии. Човекът се беше вкарал в главата идеята да се научи да прави кебапчета - тогава почти през ден цялото семейство беше свиквано на дегустация - шопска и кебапчета в изпълнението на НВ свекъра. Доде не свърши агнето, не миряса.........

# 155
  • Мнения: 64
Готвим разни подобия на бг кухня - баница с извара и бутер тесто или с турски листи за баклава, пълнени чушки, кога намерим подходящи на пазара, че тукашните са едни едри, мусака, супа топчета, сарми с лозови листа, миш-маш, таратор. По едно време свекърът беше купил по интернета цяло агне - транжирано, та имаше едно лято, когато ни беше омръзнало да ядем кебапчета в различни версии. Човекът се беше вкарал в главата идеята да се научи да прави кебапчета - тогава почти през ден цялото семейство беше свиквано на дегустация - шопска и кебапчета в изпълнението на НВ свекъра. Доде не свърши агнето, не миряса.........

Защо е правил кебапчета с агнешко? newsm78





































# 156
  • Мнения: 2 093
всякакви комбинации от печени чушки и сирене за мен е типично българско ястие. Много ми липсва миризмата на печени чушки по улиците. Преди 2-3 дена, чакам на един светофар и от съседен ресторант ме льхва чушкова миризма. Така ме обзе едно носталгично чувство, стоя на улицата и не ми се тръгва в никаква посока; искаше ми се да седя там и да вдъхвам аромата.

Тази вечер направих зелен фасул; май се води за българска гозба.

# 157
  • Мнения: 6 390
....
 Защо е правил кебапчета с агнешко? newsm78
Явно е било много... за разнообразие  Mr. Green
Моята свекърва тази зима беше правила сърми с лозов лист с агнешка кайма, и мусака с агнешката кайма  Crazy Mr. Green пак за разнообразие на много агнешко...

# 158
  • UK
  • Мнения: 2 236
По принцип не съм имала кой знае какъв успех с българските манджи, които съм готвила, като изкл1чим баницата. Доволна съм, че най-накрая успях да намеря кори за баница (турски, за баклава) в Страсбург, че дори и айрян си взехме от Германия последния път и довечера със сестра ми ще правим БГ парти- за нас двете де. То всъщност обаче май не се знае кое е типично българско, кое турско, сръбско, гръцко, защото много от нещата, които ние готвим ги има из целия Балкански полуостров, чак се ядосвам как, аджеба, не мога да се изфукам с нещо ексклузивно наше както правят италианците примерно.

# 159
  • Мнения: 27 523
Турската и гръцката мусака са с агнешка кайма, правила съм с патладжани турска и става много сполучлива комбинация.  Simple Smile

А тук продаваха едни арабски кебапченца, малки, смес от агнешко и говеждо, бяха много вкусни. За съжаление ги спряха  Tired

Миш-маш много обичам ( с печени и обелени чушки и домати!), но не знам защо нито веднъж не съм си направила   33uu

# 160
  • UK
  • Мнения: 2 236
И аз съм яла с агнешка кайма- хубаво беше, отгоре имаше и разтопено сирене фета (ама гърка, с който бяхме се учуди на това)...Иначе агнешко във всякаква друга форма не мога да ям, мирише ми и толкоз Rolling Eyes.

# 161
  • Мнения: 9 052
на мен мусаката с патладжан ми е много вкусна, но ми е мног отежка и въпреки, че патладжаните се пържат предварително люспите са жилави и трудо се сдъвкват и изобщо си е тежко ядене. Баба ми прави баница с месо (кайма) и гъби и става също мног овкусна, но мнооого тежка

# 162
  • Мнения: 27 523
въпреки, че патладжаните се пържат предварително люспите са жилави и трудо се сдъвкват и изобщо си е тежко ядене.

Аз ги беля ето така и не стават жилави:  Simple Smile



# 163
  • Мнения: 9 052
въпреки, че патладжаните се пържат предварително люспите са жилави и трудо се сдъвкват и изобщо си е тежко ядене.

Аз ги беля ето така и не стават жилави:  Simple Smile





ааа  ти си от подробните в кухнята  Wink със сигурност става мног овкусно  Hug

# 164
  • UK
  • Мнения: 2 236
И майка ми ги бели така патладжаните, обожавам мусаката, както и пържени патладжани с доматен сос с чесън!

Общи условия

Активация на акаунт