Готвите ли български манджи?

• 76 210
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 165
Не съм много по готвеното, но разните салати, баници, таратори, лютеничка, чушки бюрек редовно правя. А и кюфтенца, гювечета, кисели краставички...
Лятно време децата не сядат на масата няма ли таратор или шопска салата (като се има впредвид, че лятото тук е 9-10 месеца)...

# 166
Ммм, патладжани... 

Блонди, Ljoli, някой друг, а има ли някакъв трик, при който патладжаните не попиват много мазнина, ако се пържат (за изцеждане на хартия знам)?

# 167
Правя шопска салата, баница, мусака, таратор, лютеница, пържени кюфтета, печено пиле с картофи. Веднъж пробвах да направя сърми със зелеви листа. Пълна трагедия. Зелката дето купих, беше като камък. След като установих, че от сурови листа не могат да се свият сърми, реших да ги сваря. Поумекнаха малко, но пак не се се получаваше. Накрая ги вързах с конци за зъби.  Mr. Green Ако случайно много ми се доядат сега просто нарязвам зелето или лозовите листа в плънката. Вкуса е същия само на вид не го докарва.

# 168
Уффф, снощи си говорихме с мъжо за манджи и споменах лютеница, той като се сети какво беше (щото е ял в БГ) "ОООО това беше мноооого вкусно!"
Сега и лютеница ли да бъркам Confused не съм по такива пипкави работи...

Мерси за рецептатата за просеник, ще се пробва!

# 169
MissNellie, за лютеницата си имам трик  Laughing- ползвам чушки печени, белени и стерилизирани. Доматите също белени от консерва, отварям, нарязвам, смесвам, прибавям сол, олио и варя 20 мин. чиста работа   Crazy. Слагам и печени патладжани понякога, както и моркови (варени) става много вкусно.
Занесох такава лютеница на един "български" пикинк и никой не позна, че е от готови продукти   chef.

# 170
Tali Dan хихихи, харесва ми твоя трик! и като нищо ще се възползвам! за половин час си я спретваш, чиста работа, няма плескане... Hug Hug Hug златна!
казах го току що на мъжо и той се нахили доволно Laughing

# 171
MissNellie, за лютеницата си имам трик  Laughing- ползвам чушки печени, белени и стерилизирани. Доматите също белени от консерва, отварям, нарязвам, смесвам, прибавям сол, олио и варя 20 мин. чиста работа   Crazy. Слагам и печени патладжани понякога, както и моркови (варени) става много вкусно.
Занесох такава лютеница на един "български" пикинк и никой не позна, че е от готови продукти   chef.

Ако си в САЩ можеш ли да ми кажеш какви чушки в буркан ползваш? Защото аз колкото пъти купувам различни марки все са с оцет, и не става лютеницата или мишмашът както трябва - има си го леко киселия вкус...

# 172
Тц, не съм в САЩ.
На моите буркани пише че са made in Bulgaria  Grinning. Тези на които си попадала явно са мариновани, търси просто печени и стерилизирани   Peace.

# 173
  • Torino,IT
Ммм, патладжани... 

Блонди, Ljoli, някой друг, а има ли някакъв трик, при който патладжаните не попиват много мазнина, ако се пържат (за изцеждане на хартия знам)?

Аз патладжаните ги пържа в много добре загрято олио за да не поемат много мазнина, има значение и олиото, тук за пържене изполвам олио от фъстъци или соево.

# 174
  • UK
Единствено за трика с хартията се сещам и аз...

# 175
Тц, не съм в САЩ.
На моите буркани пише че са made in Bulgaria  Grinning. Тези на които си попадала явно са мариновани, търси просто печени и стерилизирани   Peace.

Еее, то така е лесно, ама тука няма...и български чушки няма, само камби - червени, зелени, жълти и оранжеви. Много рядко пускат от светлозелените чушки подобни на българските, но с по-меки стени. Стават за пълнене, обаче не винаги ги има. Има един български сайт, все се каня да го ползвам, ама докато се наканя и то дойде време да си ходя в България и....там похапвам вкусни манджи с истински български вкус. Тук киселото мляко направо си е брашняно, става Снежанката, но не е същият вкуса. Може би ми е много чувствително небцето, но нищо, ама абсолютно нищо, което съм сготвила тук от българската кухня има вкус както в България.

# 176
Благодаря за отговорите! Надявах се да има нещо друго...  Аз съм правила мусака и без да се запържват патладжаните и пак става, но са като сварени, без texture в яденето. В книгите, които имам, патладжаните все се запържват.  Аз слагам патладжани в сосовете за спагети, при печене на всякакви зеленчуци на фурна, и още правя патладжани с тофу, което ние много обичаме. Също и патладжани на грила!  

Мис Нели, тука лютеница, включително от България, има във всеки Медитериански магазин, при това няколко вида.  Виждала съм я в различни щати Simple Smile  Дори в малките градчета има такива магазини, така че провери.  Рядко се сещам за лютеница, а и детето не я яде.  

Листа за зелеви сърми също се продават в буркани в Медитериън магазини или интернационални. Купувах около Коледа на една фирма Зергут.

# 177
Xfinity за кисело мляко в Щатите има цяла тема, виж има добри предложения, дори се включиха представители на някаква българска фирма която произвежда мляко тук. Peace

Pixie това е хубава идея. честно казано не съм виждала такива магазини в наш'то градче ама все ще има някъде, щ е се разтърся...
То и аз сигурно не съм яла от години лютеница, ама заради мъжо викам...

# 178
  • Paris, France
Аз правя страхотни пържени патладжани от които всеки си облизва пръстите. За да не поемат много олио: режа ги дебели, поне сантиметър, овалвам в брашно и пържа от двете страни в много малко сгорещено олио до хубава коричка. Вадя върху хартия или кърпа и после слагам в микровълновата за да омекнат отвътре. После правя отделно сос от кисело мляко, чесън и кълцан магданоз вместо копър, защото копър трудно намирам а и с магданоз по ми харесва. Ако са за мусака няма нужда да се готвят в микровълнова, но огъня за запържване трябва да е силен. Мусака само с агнешко правя. Ние често ядем агнешко, баба почти само това готвеше, но не всеки го обича. Имам късмет, че мъжът ми го обича много и даже той прави мешуи на партита.

# 179
печени чушки стават много добре в печката на режим бройлер. Аз нарязвам чушките на две половини и така се изпичат по-бьрзо. На мен много ми се яде чушка бюрек, но проблема ми е че при печените чушки се разкъсват и не мога да им сложа пльнка.

Общи условия

Активация на акаунт