Хитрини за справяне в кризата?

• 215 041
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 1 920
Количеството храна на Човечето няма да стигне за двете ми деца за седмица.  Crazy
Кисело мляко ядем по 3-4 кофички на ден, 1кг сирене свършва за 3 дни, кашкавал - колкото и да купя се изяжда пак за 2-3 дни и т.нат и т.нат.  ooooh!
Същата работа сме и ние Rolling Eyes

# 1 921
  • Пловдив
Аз от храната значи немога да спестя,ще ви следя за някои други хитрини,например за по-евтина лятна почивка  Laughing

И аз това устоновявам. При нас проблема е не толкова от цената, ами от количеството. Е, НЕ мога да кажа на някой да яде по-малко. На децата имам предвид. Даже предлагам често по някой плод или кисело мляко.
Виж, половинката има нужда да намали, ама там и да говоря не се впряга особено Simple Smile

Сиренето при нас се яде между другото, по 2-3кг на седмица. Кашкавал малко ядем, по 300гр на седмица. Половин краставица изяждат децата само докато режа салатата и те опитват Simple Smile Кисело мляко ядем в количества, квасим по 5-6литра на седмица, отделно аз не ям домашно и за мен 2-3 кофички Домлян Каприз. Прясно мляко - от крава и купено за мен в кутийка отделно. Брашно по 600гр всеки ден, пека по 1кг хляб в хлебопекарна. И се изяжда, каквото остане става на сухар или галета. Риба, ако пека, 3 скумрии изчезват, половинка за всяко дете по една за мен и мъжа ми.

Ясно защо разходите ни за храна са големи Simple Smile

# 1 922
Спрете се, де, не мога да си пусна отговора от 10 мин.  Laughing
Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.

Наистина количествата при всеки са различни, но мисля, че нашите са горе долу средни, чак малки едва ли  Rolling Eyes преди години ядяхме тройни, но не се чувствахме нормално, определено, просто си беше живо тъпчене. Идеята, към която се стремим сега е да е здравословно и балансирано, в количества, с които не се чувстваш подут и преял.

За детето - то яде, колкото мен, нормално е да не й остава място в корема, освен за 1 плод или 1 мляко. Казвам или, не двете заедно. А и цял ден е на градина, не съм смятала дневните й хранения тук.

На кое конкретно ви се струва нереално количеството? Като правим бутчета, слагаме по 1 на човек, голямо сравнително, ако са свински шишчета, по 2 за мен, 2 за детето, 3 за мъжа ми, ако е постно, правим шопска, за да е по-калорично, ако са ориз или картофи с месо, мисля, че количествата са си нормални за трима. Но кажете конкретно за кое, освен за чушките, може и аз да съм объркала някъде цифрите  Peace

...
примерно мусаката - заливката е само 1/2 кисело мляко - аз слагам по 2 млека и пак ми се вижда малко, с 1/2 ми е толкова сухо, че чак не ми се яде
за лещата - освен самото вариво, се слагат моркови, чушки, лук, доматено пюре и тн т, хич да не е това са си 2 лв допълнително
само по тези две неща съдя, че сумата трябва да се умножи по 2, за да е реална

Със заливката ме уби Laughing мъжът ми обича дебела и пухкава, иначе няма да я хапне. Но я прави в сравнително малка тавичка, колкото за 3 порции, може би затова стига, ако е в по-голяма ще се разлива настрани.

За лещата - лук съм сметнала месечно колко излиза, а морковите и чушките са калкулирани към салатите, морковите към зелето, чушките към шопската, в смисъл не купуваме отделно, а като режем оставяме, с картофите по същия начин, ако готвим 1 кг., 2 оставям за супа. Доматено пюре замразявам - като остане от пица, спагети или нещо др., остатъците мятам в манджите, но  и това писане е достатъчно голяма играчка, мързеше ме да изчислявам милилитри  Laughing

Тарталета, ние преди ядяхме много, но определено не се чувствахме добре, търсим някакъв баланс, не знам още дали сме го намерили  Simple Smile за млякото, гледам да не прекаляваме, защото, ако яде нещо с айран, детето ми се засища и за манджа няма място,  т.е. ако в градината са пили айран, вкъщи ще пие чаша прясно, ако не са, тогава яде кисело мляко по 1 кофичка след вечеря. Ние с мъжа ми освен кашкавала и сиренето, др. млечни употребяваме много рядко.

Другарката певица Рени, детето ми от тази година закусва в градината, ние с мъжа ми - препечени филии с масло, в брашното е калкулирано, в почивните дни - овесени адки, грис, кус кус са ни закуските или пица/баница, ако сме правили предния ден. За млечните писах, търсим баланса, кашкавалът е с доста мазнини, слагаме го като покривка в/у пици, спагети ... самостоятелно го избягваме  Peace

А за цените - писах и преди, зареждаме на едро, може да е от по-далеч, но така или иначе не стоим само в София, съчетаваме нещата, за тези става дума - сирене, кашкавал, прясно мляко, боб, леща и маслини. М/у другото прясното мляко го бяхме спряли по едно време, защто това в кутиите не знам какво е, но със сигурност няма вкус на мляко, сега от домашното, вярно, замразяваме, но поне е вкусно. Чушките и зеления боб ги купуваме, когато им е сезона и замразяваме, те са ни зимнината, всичко останало купуваме. А, забравих и копъра, когато е стотинки, купуваме 1 букет, режем го и в малки пликчета в камерата, като се извади мирише и има вкус на пресен, никога няма да се сетиш, че е замразяван, с маята по същия начин, малкото пакетче 42 грама е 37 стотинки, за сухата да не говорим, а на едро половин кило е левче Simple Smile

viliko, в почивните дни дояждаме, каквото е останало, винаги остава, ако няма - супи си правим или баница, мисля, че съм писала. За закуските, отговорих на Другарката - филии с масло или зърнените, калкулирани накрая.

argun, офисът ни е до Женския пазар, т.е. не отделям специално време за него, ако ми беше далеч, предполагам, че нямаше да пазарувам от тук или щеше да е зареждане 1 път седмично ...

# 1 923
  • София
Най-голямата ми болка е, че не можем да ядем често риба с тази криза. Обичаме пастърва, ципура, лаврак и сьомга. Всичките са сравнително скъпи и едно ядене излиза към 15лв само за рибата, отделно като сложиш и салатката и че дъщеря ми не яде риба и готвя за нея нещо друго...И се случва веднъж на два месеца. Sad

# 1 924
... argun, офисът ни е до Женския пазар, т.е. не отделям специално време за него, ако ми беше далеч, предполагам, че нямаше да пазарувам от тук или щеше да е зареждане 1 път седмично ...

Аз това за жертването на време го писах заради себе си. За вас мислех, че се прибирате някъде по този път или нещо подобно.

# 1 925
  • София
viliko ,Човечето доколкото разбрах взима домашно мляко,затова е евтино.Аз също взимам домашно-по 1лв за литър ни го дават.
Като заговорихте за евтини почивки,малко за тях да подискутираме. Laughing
Ние за трета година ще посетим едно семейно хотелче във Влас.Нощувката за апартамент от две стаи с баня и тоалетна е 35лв.Условията са повече от добри,чисто е,в едната стая има две легла ,чешма,шкафове кухненски и хладилник.Другата стая е със спалня,тв,гардероб,климатик,маса и столчета.Има и тераса с маса и столчета.Ще отидем за 5 нощувки,също както предните две години.Една почивка за четирима ни излиза около 500лв всичко.Естественно караме по тънката лайсна.Горе -долу това е сметката:
нощувки-175лв
път-60лв отиване и връщане-колата ни е на метан
храна-30лв на ден,тоест пет дни по 30лв-150лв
Преди да тръгнем пазаруваме от Метро кроасани,вафли,сокове.Здравословното хранене си го забравяме в София Mr. Green.Закусваме нещо от тези неща пакетираните.На обяд купуваме от един магазин готова храна,много хубави неща има на топлата витрина,и са с нормални цени.Един обяд от кюфтета,салатка и хляб ни излиза максимум 10лв.Следобяд също от пакетираните неща ядем.Вечер сядаме винаги в едно и също изпитано с годините ресторантче-около 20лв.Естественно без да ядем някакви засукани неща.Готвят манджи-мусака,пълнени чушки и прочие.
От плажа не купуваме нищо.Не толкова заради парите,колкото заради това,че ми е гадно в пясъка,с мръсни ръце и прочие,да ядем.Сладолед хапваме при вечерната разходка.
Та това е сметката долу горе.За 500лв си правим чудесна морска почивка.

# 1 926
  • Пловдив
Най-голямата ми болка е, че не можем да ядем често риба с тази криза. Обичаме пастърва, ципура, лаврак и сьомга. Всичките са сравнително скъпи и едно ядене излиза към 15лв само за рибата, отделно като сложиш и салатката и че дъщеря ми не яде риба и готвя за нея нещо друго...И се случва веднъж на два месеца. Sad
Ако имате път насам, до Калофер има развъдник. Килограм пъстърва е 7,50лв.

# 1 927
  • София
Вечер сядаме винаги в едно и също изпитано с годините ресторантче-около 20лв.Естественно без да ядем някакви засукани неща.Готвят манджи-мусака,пълнени чушки и прочие.

Това 20 лева за четиричленно семейство!?
Предполагам без напитка и салата.
Защото миналата година в Лозенец вечерята за трима ни, като мъжът ми пиеше 1 голяма ракия, а аз една малка и то не винаги - никога не е паднала под 30 лева.
Говоря за салата, нещо основно, напитките и супа или нещо готвено за детето.

# 1 928
...Горе -долу това е сметката:
нощувки-175лв
път-60лв отиване и връщане-колата ни е на метан
храна-30лв на ден,тоест пет дни по 30лв-150лв
Преди да тръгнем пазаруваме от Метро кроасани,вафли,сокове.Здравословното хранене си го забравяме в София Mr. Green.Закусваме нещо от тези неща пакетираните.На обяд купуваме от един магазин готова храна,много хубави неща има на топлата витрина,и са с нормални цени.Един обяд от кюфтета,салатка и хляб ни излиза максимум 10лв.Следобяд също от пакетираните неща ядем.Вечер сядаме винаги в едно и също изпитано с годините ресторантче-около 20лв.Естественно без да ядем някакви засукани неща.Готвят манджи-мусака,пълнени чушки и прочие.
От плажа не купуваме нищо.Не толкова заради парите,колкото заради това,че ми е гадно в пясъка,с мръсни ръце и прочие,да ядем.Сладолед хапваме при вечерната разходка.
Та това е сметката долу горе.За 500лв си правим чудесна морска почивка.

Валенце,
можеш ли да го постнеш това в темата за почивката за 500 лв. - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483778.msg15336639#new
Ако си го писала там, извинявай, забравила съм. Гледам, че Вилико се грижи доста добре за темата, та аз рядко се включвам там.

# 1 929
  • София
Наистина количествата при всеки са различни, но мисля, че нашите са горе долу средни, чак малки едва ли  Rolling Eyes

Rolling Eyes
Според мен количествата ви са не средни, не малки, ми направо символични.
Иначе менюто е разнообразно и така написано звучи повече от ефтино. Само дето не си представям как нпр.2 кофички кисело мляко ще ви стигнат за цяла седмица,  а 4 пресни за месец  Shocked

# 1 930
  • София
Ако имате път насам, до Калофер има развъдник. Килограм пъстърва е 7,50лв.
С пътя до там... Laughing

# 1 931
  • София
Нана,без салата е,да.Значи една порция готвено излиза по около 3лв.Тоест 4 порции са 12лв.Взимаме и две порции пържени картофки примерно и една бира пие мъжа ми.Затова пиша около 20лв.Ние не можем да седим дълго време в заведение заради каката ни,тя не издържа.Салатката я хапваме наобяд на терасата на квартирата,докато гледаме морето. Wink
Напитки други няма-аз не пия никакъв алкохол,децата сокове по време на вечеря не пият.

argun,сега ще я вида тая тема,там не съм влизала.
Една съфорумка ме беше питала на лични за хотела,обясних и накратко,че нямах време,и после съм си изтрила съобщенията.Сега не помня как и беше ника,а обещах да и пиша.Ако чете-нека ми пише пак. Blush

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 10:13 от Валенцето

# 1 932
Аргун - живяла съм в Гео Милев и от другата страна на булеварда - след поликлиниката на Коперник - има евтин магазин - бившия супер.

Вечеря на морето, която не може да мине без напитки - на море си все пак - под 30-40лв за трима не сме имали, без разточителство и с избор на сравнително евтини яденета. Тази година скоро ще пиша как са цените/от 27ми сме там/.

# 1 933
Според мен количествата ви са не средни, не малки, ми направо символични ...

Ок, аз затова писах - кажете какви количества са нормални, за основното имам предвид за основното, примерно мусаката кило и половина картофи и половин кило кайма, зеленчуковата мусака - 1 кило картофи, 1 тиквички, бутчетата - по 1 на човек и т.н., кажете кои са нормалните количества.

За млечните мисля, че писах вече - ние с мъжа ми не ядем мляко, освен в заливките, млечна салата, ако правим, но тях съм ги смятала в самото меню, освен тях взимаме и за детето 4 литра и 9 кофички кисело, горе долу по 300 грама на ден й се връзват, в градината също пие, яде и сирене в салатите, както и кашкавал по пици, спагети. Т.е. 400 гр. млечни да ден за дете, не мисля, че е нито много, нито малко.

За морето, и там, и тук, рядко ядем готова храна, въпрос на разбирания, не е до спестявания, алкохолът - Амброзията е много хубава, движи се от 1.19 до 1.90 лв. за 2.5 литра, 6 бр. взимаме + едно вино Поморие червено кутия 5 литра - 11 лв.

# 1 934
  • София
viliko ,доста обобщително си писала.Какво значи,че не може да мине без напитки,на море си все пак?Има хора,които не пият никакъв алкохол,нито бира,нито нищо.Не да съм на морето,ако ще да съм на Луната,пак не мога да пия. LaughingДецата ми по време на храна са научени да не пият сокове.Само мъжът ми пие биричка.Като цяло не обичаме да се заседяваме по заведения-ядем и ставаме.

Общи условия

Активация на акаунт